Ricerca 4 (Kuvaus- ja havaintoautomaatio-ohjelma observatorio-ohjauksella)

Aloittaja Jarkko.A, 05.08.2011, 17:03:48

« edellinen - seuraava »

Jarkko.A

Onkohan täällä törmätty vielä kyseiseen softaan? Sillä on 30 päivän ilmainen kokeilujakso ja hinta ohjelmistolle on sovittavissa tapauskohtaisesti riippuen esimerkiksi siitä tuleeko se yksittäiselle kotiharrastajalle vaiko ison yhdistyksen observatorioon.

Cloudy Nights arvosteli softan täällä -> http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=2644

Itseäni kiinnostaa ohjelman ominaisuus tehdä korjauksia jalustan virheelliseen napasuuntaukseen ottamalla kuva mistä tahansa taivaankohdasta ja ohjelma vertaa siinä olevien tähtien keskinäisiä etäisyyksiä tähtikatalogiin ja päättelee sen mukaan sitten mihin suuntaan taivasta putki sojottaa. Toinen kiinnostava ominaisuus on samalla katalogivertailulla toimiva automaattinen tuntemattomien taivaankappaleiden tunnistaminen otetuista kuvista ja jos muuta tekemistä havaintoyölle ei ole, voi ohjelman jättää metsästämään vaikkapa supernovalöytöjä automaattisesti.

Ohjelmassa on erittäin mukava lista ominaisuuksia joita kannattaa käydä katsomassa valmistajan sivuilta -> http://www.omegalab-atc.com/

Minkäköhän takia tuollaista korjausmenetelmää ei ole vielä sovellettu goto-jalustoihin. Ei varmaankaan olisi kovin vaikeaa ympätä jalustaan kiinni halpaa kameraa halvalla linssillä joka tekisi koko alkusuuntauksen sillä perusteella että ottaisi kuvat kolmesta kohtaa taivaalta ja vertaisi niitä tähtikatalogiin ja niiden tietojen perusteella muodostaisi kokonaiskuvan siitä miten paljon säädöt ovat pielessä ja korjaisia mallin sen mukaisesti. Tekniikka ja osaaminen siihen on olemassa, eikä valmistaminen tuota älyttömiä lisäkustannuksia. Markkinarakokin olisi varmasti olemassa kevyille atsimutaalisille jalustoille jotka jaksaisivat kantaa vaikkapa pienen Maksutovin ja joille ei tarvitsisi tehdä minkäänlaista suuntausta. Jalusta pystyyn putkineen, virrat päälle ja muutama minuutti odottelua kun jalusta kääntyy kolmeen eri kohteeseen ja päästää pling äänen kun prosessi on suoritettu ja jalusta on valmiina katselua varten.

Lauri Kangas

Jos juuri tuollainen plate solve -pohjainen goto- ja napasuuntausmenetelmä kiinnostaa, niin kannattaa pidättää hengitystä kunnes kotimainen AstroTortilla saadaan teille testikäyttöön. Ohjelma toimii tällä hetkellä ASCOM-jalustojen kanssa ja osaa jutella kameralle joko suoraan tai sitten Nebulosityn, PHD Guidingin, Maxim DL:n tai sitten ihan kovalevylle ilmestyvien kuvatiedostojen kautta. Plate solve tehdään Astrometry.netillä lokaalisti tai netin kautta ja tulevaisuudessa saattaa toimia myös PinPoint (ei-LE). Lisää softa/kamera/jalustatukia saadaan jos joku koodaa. Pääpiruna on foorumilta tuttu Mickut eikä softa maksa mitään, mutta ihan hetken aikaa saatte vielä odotella. Toivottavasti jo tulevalle kaudelle onnistuu.

pluukkanen

hei, eikös noi Meaden lightswitchit toimi juuri noin? Celestronillakin oli joku vastaava?