Komeetta C/2009 P1 Garradd

Aloittaja jmantyla, 26.07.2011, 11:31:32

« edellinen - seuraava »

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Ransu - 29.08.2011, 18:31:41
Tuo Timpen viirutähtikuvahan on hyvä, värit tulee hyvin näkyviin. DSS muten tekee minulle ihan samanlaista raitaa kuviin kun stäkkää tähtiin ja komettaan kohdistettuna.

Kiitos kommenteista  :smiley:
DSS:n värikylläisyyssäädön olenkin jo löytänyt, mutta noille raidoille en ole löytänyt mitään korjausta (=kohdistus DSS:llä tähtien ja komeetan mukaan, jolloin DSS laskee kaksi pinoa ja yhdistää ne toisiinsa jollakin tavalla). Tuota yhdistelmäkuvaa ei ole edes venytelty mitenkään runsaasti, koska raidallisuus oli näin selvää jo raakapinossa. Itselläni on aavistus, siitä että se voisi johtua yksittäisvalotusten liian läheisestä peräkkäiskuvauksesta. Tällöin tähdet piirtäisivät kuvia pinotessa tuon ylemmän kuvan mukaiset päällekkäiset viirut, jolloin niitä voi olla hankalaa poistaa millään laskennalla kokonaispinosta (=tähdistä jäisi eräänlaisia haamuja/haloja jäljelle, kun tähden keskustat on ensin poistettu komeetan mukaan kohdistetusta osapinosta). Pitänee yrittää uudelleen myöhemmin jättämällä yksittäisten kuvien väliin esim. 30s tauot erottamaan tähtien paikkoja toisistaan tai pinota tuosta samasta satsista vain joka toinen ruutu loppukuvaan.
- Timo Inkinen

AkiK

Änkeän valokuvien väliin yhdellä piirroshavainnolla.

Katselin komeettaa Sastamalassa 27./28.8 välisenä yönä klo 2 ja 3 välillä. Vaikka taivas oli hieman vaalea, niin olosuhteet olivat muuten oikein miellyttävät. Harvoin on saanut katsella tähtiä +18C lämmössä!  Välineenä skywatcherin maksutov 150/1800, okulaarina 13mm Hyperion (138x suurennus). Komeetta oli yllättävän kirkas (luokkaa 8mag) ja näkyi jo 50mm etsimellä himmeästi eli pitäisi olla mukavasti kiikarillakin havaittavissa. Koman tähtimäinen keskuskirkastuma tuikahteli näkyviin syrjäsilmällä, muuten komeetta oli pyöreähkö, keskittynyt ja diffuusireunainen utupallo. Jonkinlainen aavistus pyrstöstäkin saattoi näkyä.

Kesätauon jälkeen piirtäminen oli yllättävän vaikeaa, varsinkin kun himmeitä kenttätähtiä oli näkyvissä turhan paljon. Osan kenttätähdistä jätinkin suosiolla piirtämättä ja piirrettyjenkin sijainnissa on varmaan virhettä.

Mukava komeetta, jota varmaan tulee havaittua jatkossakin! Tuli bongattua viimein myös erikoinen M71, kun samoilla tähtiseuduilla oltiin.

Muut tiedot:
Kenttä 32'
RJM ~6mag
TT 3-4
Seeing 3
Visuaalisuus 2
Aki Karjalainen

Timpe

Hieno piirroshavainto, joka kertoo samalla sen mitä tällaisesta 8...9 mag komeetasta saa irti visuaalihavainnoissa. Hatunnosto myös havainnon hyvästä dokumentaatiosta ja jakamisesta muille foorumilaisille :cheesy:
- Timo Inkinen

veka

Lainaus käyttäjältä: veka - 17.08.2011, 01:53:08
Täysikuusta huolimatta yritin viime viikonloppuna kuvata komeettaa nyt kun Oulun seudullakin yöt alkavat pimentyä riittävästi ainakin pariksi tunniksi:
http://kotisivu.dnainternet.net/jblkdjgk/C2009P1Garradd.htm

Veijo Kallio

Lisäsin kotisivuilleni uuden 28.8. -11 ottamani summakuvan tästä kohteesta

Murtsi

Ollaan näköjään kuvattu Veijon kanssa kohdetta samaan aikaan. Tässä oma versio johon on pinottu 7 minuutin mittaista valotusta. Kuvauskeli oli melkolailla surkea ja suuren osan valotuksista pilasivat ohi lipuvat pilvet.



Kuvauskalusto: Orion Optics SPX 200, modattu CANON EOS 350D, Baaderin UHC-S suodin, JS jalusta.

Librari



Vaikka komeetta onkin kerinnyt jo vaihtaa paikkaa niin laitetaan, ennen kuin unohtuu, 28.8.2011 kuvattu kauden aloitus yhdistelmäkuva komeetasta M71 kanssa.
DSS:llä pinottu sekä komeettaan että tähtiin kohdistaen. Raitaa jää taustalle.
Lisäksi Modattu 30D sai jostain aikaiseksi keskialueelle halopallukan, kosteuttako korrektorissa tai CLS suotimessa?
10x120s ISO 800 Canon 30D mod, EQ6.
Celestron Omni  XLT 150, EQ-6, Canon 30D (mod)   http://robsastronomy.blogspot.com/
- Ant ti T

mickut

Sain vihdoin pinottua viikko sitten otetun LRGB-sarjan:


C/2009 P1 Garradd

Kuvattu yhdistelmällä WO FLT-110, WO 0.8x FF/FR3, SXVR-H18, Baader LRGB-suotimet ja Nebulosity2. Otin kuvat Vostokin vihjeestä vaihtaen suodinta jokaisen valotuksen jälkeen, jolloin per kanava mediaanipinoissa tähdet ja komeetta saadaan häivytettyä paremmin toista pinotessa. Seuranta kärsi tuon komeetan "yläpuolella" olevan tähden takia, joten lopullisessa on vain 4-5 kpl 60s valotuksia per kanava.

-Antti

Ransu

Hieno kuva Antilla, olet saanut mahtavasti tuota pyrstöä näkyviin!
Kokeilin eilen kuutamossa valotella tätä 21.31-21.39 välillä. Pääasiassa 20s valotuksilla, yhteensä 4min10s. Yllätyin että tuli noinkin paljon näkyviin, kun kuutamo häviää tätä kannattaa kuvata vielä uudelleen pitemmillä valotuksilla.
Välineinä CGEM, 250Newton ja Canon 1000D.Ei filttereitä eikä guidausta.
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

Ransu

Viime yönä kirkastui vihdoin ja kokeilin Garraddia Equinox 120:llä, reilu puolikas kuu pudotti tietysti tuon taustataivaan pimeyttä, mutta jotain sentään tuli näkyviin.

Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

einsteinium

Viime yönä katselin Garradia 20 senttisellä dobsonillani ja ihan hyvinhän se näkyi.  Komeetta näytti vaalealta täplältä ja syrjäsilmällä oli aavistus komaakin havaittavissa. Kaiken kaikkiaan varsin hieno näky ensimmäiseksi komeetaksi.

jussi_k_kojootti

Ensimmäinen komeettakuvani!  Tätä edelsi hirvittävä taistelu goton kanssa, ongelmien syyksi paljastui lopulta tyhjä akku -- olen tainnut ennenkin mainita, että celestronin CAM reagoi liian pieneen jännitteeseen sotkemalla taivasmallinsa (:huh:).  Vaihdettuani verkkovirtaan ja kolmen tähden alignment-rutiinien jälkeen Garradd päätyi kuvakenttään ensi yrittämällä.  Tässä ei ollut guidausta (liian himmeä ympäristö), joten reilun parinkymmenen minuutin kokonaisvalotuksesta pinoon jäi 8min.

Pyrstön laikut ei ole todellista rakennetta vaan pinoamisessa syntynyttä artefaktaa (luulisin: samanlaista laikkua oli kautta kuvakentän taustataivaassa).
jussi kantola / oulun arktos
CG-5 GOTO + KWIQ-guiding + SW80ED  // 10" dobson // canon eos 450d mod & 400d / ASI 120MM
http://astrobin.com/users/jussi_k_kojootti/
http://oulunarktos.fi/

vesa k

Hei
Tässä yksi kuva komeetasta. Valotusta 1 x 300s
t vesa_k
"Logic will get you from A to B. Imagination will take you everywhere" Albert Einstein

vesa k

Hei
Tässä sama kuva kuin edellä, mutta otettu Punaisen 610 nm longpass filterin läpi.

t vesa_k
"Logic will get you from A to B. Imagination will take you everywhere" Albert Einstein

Kaizu

Vesan kuvat ovat hyviä mutta olisiko saatavissa tietoa, millä ne on otettu. Voisi olla opiksi muille kuvaajille.

カイス
Kai Forssen

vesa k

Hei
Kuvat otettu Celestron CPC 925 XLT, jossa reduser kamera Atik 314E, Atikin 9:n reikäinen suodatinpyörä.
Autoguidaus Atik 16IC 70/440 Ikharos putken läpi. Focusointi Robofocuksella.
Tähtikarttana TheSpyX pro, kuvaussoftana Maxim dl pro. Sama softa hoitaa myös autoguidauksen, suodatinpyörän ja Robofocuksen.

Kuvat voi myös käsitellä Maxim dl:n avulla, olen kuitenkin nyt opiskelemassa Pixlnsight ohjelman käyttöä.

Kiitos myönteisestä palautteesta.  :oops:

t vesa_k
"Logic will get you from A to B. Imagination will take you everywhere" Albert Einstein