Sky Scan ja GoTo jalustat

Aloittaja TuRe, 20.02.2007, 14:31:09

« edellinen - seuraava »

TuRe

Tervehdys kaikille!
Nähdäkseni on ainakin kahden tyyppisiä "hakukoneita".
Itselläni on kokemusta tuosta ensimmäisestä, nimittäin HEQ5 Sky Scanista.
Polar-suuntaus on vallan mainio valaistulla etsiminellä. Viidellä- kuudella toimenpiteellä suuntaus onnistuu helposti ja tarkasti. Kun sen oppii, niin se menee rutiinilla.
Hieman hankalampi ja ehkä aikaa vievepi on tähtisuuntaus. Tarkin on kolmen tähden suuntaus, muut ovat kahden- ja yhden tähden suuntaus. Käsikapula ehdottaa tähtiluettelon, josta pitää valita suuntaustähti/-tähdet. Nyt pitää osata näkyvissä olevien tähtien nimet - eikun opettelemaan. Kun suuntaus on tehty manuaalin mukaan, voit siirtyä hakemaan haluamaasi kohdetta ja niitä piisaa valmiina jo 13 500 kpl. Lisäksi itse voit lisätä omiasi, jos ei luetteloista löydy. Esim. kaikki Messierin kohteet löytyvät. Jos ehdotat horisontin alapuolisia kohteita, niin kapula huomautta kohteliaasti.
Jalustan hakuääni on "sivistynyttä". Jalusta on tosi tukeva, mutta myös tosi painava liikutella. Jalusta yhdellä vastapainolla 20 kg ja siihen putki päälle. Mitä sitten painaakaan HEQ6. Osina se on kannettava, jos ei ole kirjoilla bodausryhmässä
Jalustasta löytyy autoguiding ja PEC mahdollisuudet ja on muutenkin monipuolinen, joka vaatii myös käyttäjältään ominaisuuksia. Esim. minulla oli hetken aikavyöhykkeen etumerkki väärä ja jalusta luuli, että olin Islannin ja Grönlannin välissä. Virtalähteessä pitää olla poweria, sillä jalustan hakusysteemi on syöppö.

Miten ne GPS- jalustat toimivat ja niiden pääominaisuudet. Voisiko joku kertoa lisää niistä ja myös hyvät ja huonommat puolet, niin saadaan tietoa ostoa suunnitteleville. Kiitos.
.
Tuomo Repo

xpro

#1
Erittäin hyvä aihe Tuomo! Itselläni on vielä tuo pohjoisnapa suuntaus harjoittelu kesken, kyllä kai sen oppii rutiinilla kun sitä muutaman kerran vääntelee ja kääntelee!
Olis hyvä jos joku keksis tehdä Polar alignment videon! Eli aloittelijat sais sitä kautta paremmin tai helpommin infoa miten kaikki tapahtuu!
Kiitos vielä Tuomo hyvistä kaupoista ja nuo Suomen kieliseksi käännetty ohjekirja on hyvä ja tähdistön nimet ja paikat myös tulevat olemaan tarpeen!

EDIT: Tuon videon voisin itse valmistaa kunhan vain itse pääsen asian jyvälle!

TMB 80/480
Canon 40D
Powermate 2x
Powermate 4x

papamiguel

Juu mielenkiintoista keskustelua. Itselläni ei ole tuollaisista hakeutuvista systeemeistä kokemusta, mutta tähdistöjen kanssahan kannattaa "luntiksi" pistää vaikka kotikoneelle joku tähtikartta- ohjelma. Niitä saa ilmaiseksi netistä ja jos vain oman paikkansa koordinaatit saa selville (jostakin karttapalvelusta googlettamalla... vinkvink...), niin kyllä suuntaamistähdet varmasti löytyvät!

einari

#3
Mulla oli HEQ6 ja kyllä sitäkin kantoi jonkin matkaa.
GPSää en ole kokenut niin tarpeelliseksi kun pääasiassa yhdellä paikalla havaitsee (sillä saa siis tarkat koordinaatit ja ajan).

Polaarisuuntauksesta en äkkiseltään löytänyt videota (en pitäisi mahdottomana että sellainenkin olisi tehty), mutta drift align-metodiin löysin tämmöisen sivuston:
http://andysshotglass.com/DriftAlignment.html
Parempiakin voi löytyä (en tuotakaan katsonut hitaalla modeemiyhteydellä).
Mielestäni tuo drift align on parempi tapa suunnata jalusta kuin polaarisuuntaus (varsinkin jos pohjantähti ei ole edes näkyvissä).

Kohdistustähdistä on saatavilla karttoja. Muistaakseni ainakin yahoo groupsin files valikoista löytyy karttoja joihin niitä kohdistustähtiä on merkitty.
Kerronpa vielä tässäkin ketjussa että lukemani mukaan 3-version kapuloissa suuntastähtien valikoima on huonompi kuin 2-version kapuloissa (eka tähden jälkeen melko tuntemattomia kolmannen suuruusluokan tähtiä). Valmistaja on kuuleman mukaan tietoinen ongelmasta ja asiaan on tulossa päivitys.

___
Tapio

astro_juhis84

Lainaus käyttäjältä: einari - 23.02.2007, 10:38:43

Polaarisuuntauksesta en äkkiseltään löytänyt videota (en pitäisi mahdottomana että sellainenkin olisi tehty), mutta drift align-metodiin lösyin tämmöisen sivuston:
http://andysshotglass.com/DriftAlignment.html
Parempiakin voi löytyä (en tuotakaan katsonut hitaalla modeemiyhteydellä).
Mielestäni tuo drift align on parempi tapa suunnata jalusta kuin polaarisuuntaus (varsinkin jos pohjantähti ei ole edes näkyvissä).

Samasta osoitteesta löytyy myös jonkinlainen polaarisuuntaus video.
Itsekin yritin tuolla tavalla suunnata jalustaa taivaannapaa kohti, mutta huonoilla tuloksilla. En vain ymmärtänyt suuntausputkessa olevia astelukuja.

http://andysshotglass.com/atlas.html (valitse menu valikosta Polar alignment)
EQ3 SkyScan jalusta, modattu Canon 550D
Sky-Watcher Evostar 80ED DS-Pro, Atik 314e mono ccd-kamera
https://www.instagram.com/astro_juhis84/
https://www.tiktok.com/@pyro_juhis84

TuRe

HEQ5 Sky Scanin käyttöohjeessa kerrotaan (englanniksi) toimenpiteet järjestyksessä, joiden mukaan on helppo tehdä polar-suuntaus pv- määrineen ja klo-aikoineen. Ehkä vieläpä nopeammin, kuin muilla tavoilla. Edellyttää tietysti Pohjantähden näkymistä.
Nyt olisi mukava kuulla, miten esim. Meaden GPS- jalustat toimivat.
Tuomo Repo

Poro

Onko kenelläkään kokemusta  Celestron Advanced GoTo Mount", tai "Celestron CG-5 GT". tai TS:n nimittämänä "CAM" jalustasta?
http://www.telescope-service.com/Celestron/CAM_GoTo/CAM_GoTo.html
Oisko hyvä valokuvauksessa, kohteita ainakin löytyy, 40000+ ja hintaan 975,-
Lähinnä jos joku vois verrata noihin HEQ jalustoihin, käsittääkseni tässä ei pitäis olla sitä kivaa kaikkien rakastamaa kirkasta liimaa sisällä jota jossain päin itää rasvana pidetään, vai onkohan se välyksen poisto ainetta?
Asuminen maapallolla on kallista, mutta sisältyyhän siihen matka auringon ympäri.
S-W Star Adventurer, Nikon D750, Celestron telephoto SCT 750 mm f/6, samyang 135 f/2, sigma 24 mm f/1.4
Juha Raitio

marvin