Uutisaihe

Aloittaja Timi, 05.07.2011, 17:09:37

« edellinen - seuraava »

Timi

Mielenkiintoinen uutinen:
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/outo-pallo-lentokoneen-vierella-jamsan-himoksen-ylla---katso-hammentava-google-kuva/art-1288399703899.html

Aivan selvästi tuo "pallo" ei ole pallo vaan jonkinmoinen heijastus lentokoneesta ja sen vanasta ylemmän ilmakerroksen osaan, tarkkaan kun katsoo niin "pallolla" on selvästi lentokoneen muotopiirteitä.

Meade-mad

Ja "pallon" suunta vastaa auringon suuntaa, joka voidaan nähdä varjoina peltojen kulmissa. Samoin vana on yhtä pitkä kuin koneen itsensä jättämä tiivistysjuova. Vanojen alkupisteiden suhteelliset suunnat ovat samat kuin lentokoneen ja "pallon" suunnat, kun katsoo suoraan Google Maps sivulta.

http://maps.google.com/maps?q=peuram%C3%A4entie+j%C3%A4ms%C3%A4&rls=com.microsoft:en-US&oe=utf8&um=1&ie=UTF-8&hq=&hnear=0x468f830497acd845:0xf73494cb2c52ce9b,Peuram%C3%A4entie,+42100+J%C3%A4ms%C3%A4,+Suomi&ei=hR0TTpGcMs_wsgbSosn0Dg&sa=X&oi=geocode_result&ct=image&resnum=1&ved=0CBYQ8gEwAA

jk

EDIT:
Tuo Laurin vastaus on varmaan oikea. Ne "moninkertaiset" kuvat jotka ovat silmiini sattuneet ovat hyvin saman kaltaisia mutta luminanssikuva on tarkempi. Ehkä nyt kuvassa on niin pieni kone (Embraer 170?) että yksityskohdat eivät erotu.
Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas

Lauri Kangas

Ei sentään mikään heijastus vaan selitys ilmiölle on vähän teknisempi.

Satelliittikuvissa kuvataan luminanssi- ja värikanavat erikseen ihan kuten LRGB-tähtikuvissakin. Tällöin voidaan värikanavat ottaa pienemmällä resoluutiolla kuin luminanssikanava, koska silmä ei ole yhtä harjaantunut pienten värierojen havaitsemiseen toisin kuin kirkkauserojen.

Noita kuvia ei oteta täysin samanaikaisesti vaan siinä pienen hetken aikana satelliitti ja lentokone ehtivät liikkua toistensa ja maan suhteen. Kun väridata sitten yhdistetään luminanssikuvaan maaston muotojen suhteen, kuvien välillä liikkuneen lentokoneen (pienempiresoluutioinen eli suttuisempi) väridata hohtaa sitten tuollaisena valkoisena huntuna väärässä paikassa.

Tuollaisia haamulentokoneita on google earthissa näkynyt vuodesta 2005 asti ja niiden kummasteluja pomppaa esiin erilaisissa uutisissa, foorumeilla ja blogeissa kokoajan useammin. Erityisesti lentokenttien lähistöllä näkyy laskevia ja nousevia koneita joiden värikanavat eivät ole synkassa.

pnuu

Pistetään vielä tuonne Ilmakehän valoilmiöt -jaoston listaposteihin linkki. Siellä samaa kuvaa ihmeteltiin marraskuussa:

http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/ilmakeha2-l/4952.html

Tuosta kliksuttelee "Seuraava ketjussa" -linkkiä, niin näkee vastaukset. Laurin vastaus ja oma tarkennukseni kahtena viimeisenä viestinä.

Panu
Panu Lahtinen
"You haven't really been anywhere until you've got back home",
Twoflower in "The Light Fantastic"