Valosaaste mainitaan hallitusohjelmassa

Aloittaja vhinkkan, 17.06.2011, 21:27:40

« edellinen - seuraava »

Kaizu

Nämä pari viimeistä juttua ovat valosaasteesta vähintään yhtä kaukana kuin hallitusohjelma.

Kaizu
Kai Forssen

Meade-mad

Joskus terapiallekin voi olla tarvetta.

nimim. juuri tuotannollisista ja taloudellisista syistä pakkolomaa aloitteleva
jk

PS. jatketaan valosaasteen merkeissä!
Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas

jtbo

Kun niin tuota haluavat arvioida tarvetta ja keinoja, niin eikös tässä nyt olisi sauma pienelle ideariihelle ja tieteellisen tutkimuksen esiintuomiselle?

Minä ainakin muistan lukeneeni tutkimuksesta, jossa kartoitettiin hyönteiskantoja ja yöperhosia nimenomaan oli jotain luokkaa 80% vähemmän katuvalaistuilla alueilla, juurikin tuollaisia tutkimuksia nyt kannattaisi alkaa kaivamaan ja niillä viskata päättäviä tahoja, jotta heillä olisi jotain kättä pidempää edes kerran päätöksiä tehtäessä.

Mahdollisimman laajalla pohjalla kun tuodaan esiin haitat, niin todennäköisyys rattaiden pyörähtämiseen lienee suurempi?

En muista enää mistä luin, mutta Liikenneturva tai jokin vastaava taho katuvalaistuksen perusteluna piti tilastoja sekä turvallisuuden tunteen parantumista, etenkin kaupungeissahan valaistaan liki yksinomaan turvallisuuden tunteen takia, jonka asioista päättävätkin välillä sekoittavat turvallisuuteen, näillähän ei ole mitään tekemistä keskenään, hämärähemmot ovat kertoneet, että parempi se on valojen kanssa touhuta kuin säkkipimeässä  :cheesy:

Sittenhän oli se yksi amerikkalainen (tosin vanha) tutkimus, jossa todettiin ettei valaistus merkittävästi tuonut parannusta turvallisuuteen, lisäksi on erinäisiä tapauksia, joissa valaistuksen lisääminen on lisännyt mm. ilkivaltaa, näitä pitäisi vaan nyt alkaa kaivelemaan ja esittää tieteellisesti pätevästi eikä pelkkänä mutuna ilman lähdeviitteitä.

Vaan kun muistini on ollut hajalla vuosikaudet, niin en paljoa enempää noista itse muista, sekään ei ole mahdotonta, että muistan jotain ihan nurinniskoin, mutta idea ja ajatus lienee tulee ilmi, täytyy kaivaa kättä pisempää porukalla ja heivata paketilla päättäjiä.

Itse olen esittänyt päättäjille jo aiemmin katuvalaistuksen ohjausta liikennemäärän mukaan, investointi säästäisi itsensä takaisin todella nopeasti, jos enemmän ihmisiä tahtoisi sellaista niin toisi se ainakin hieman painetta moisen mahdollisuuden selvittämiseen ja kuinka se käytännössä olisi simppeleintä toteuttaa.

Tuhansia kilometrejä katuvaloja voisi kuitenkin käsittääkseni olla päällä murto-osan ajasta ilman merkittävää vaikutusta turvallisuuteen, edes tilastojen valossa. LED tekniikka on kumminkin tulossa suht pian, jonka yhteydessä jotain kehitystoimia voisi tapahtua, ettei aina mentäisi helpoimman ja halvimman kertainvestoinnin mukaan, vaan huomioitaisiin vähän muutakin.

He jotka toimivat tieteellisen aineiston parissa olisivat toki iso apu sopivien artikkeleiden kaivamisessa, sillä sekin vaatii omanlaista osaamista.

Never

Lainaus käyttäjältä: jtbo - 28.06.2011, 19:47:29Sittenhän oli se yksi amerikkalainen (tosin vanha) tutkimus, jossa todettiin ettei valaistus merkittävästi tuonut parannusta turvallisuuteen, lisäksi on erinäisiä tapauksia, joissa valaistuksen lisääminen on lisännyt mm. ilkivaltaa, näitä pitäisi vaan nyt alkaa kaivelemaan ja esittää tieteellisesti pätevästi eikä pelkkänä mutuna ilman lähdeviitteitä.

Samanlaista olen kuullut jenkkiystävältäni joka kertoo rikollisuuden laskevan omalla asuinalueellaan kun valot sammutetaan tai sähkökatkoksen sattuessa. Ja niinhän se menee, voro ei nää mitä tehdä ja kun yöllä heiluu taskunlampun kanssa pimeässä erottuukin helpommin ja poliisi nappaa kiltisti kyytiin.


/Jake

antero65

Hallitus on puolenvälinsä sivuuttanut, Ympäristöministeriön sivulta ei ainakaan haulla "valosaaste" mitenkään näy, millä tavalla valosaasteen rajoittamistarvetta mahdetaan selvitellä. Voisiko Ursa tässä kohdin lähestyä ao. ministereitä ja tiedustella, miten hallitusohjelman kirjausta on ajateltu toteuttaa?
Voin koettaa olla mukana kirjoittamassa kirjettä, ettei kaikella kuormitettaisi toimistoa. En tahdo kuitenkaan turhaa työtä tehdä, eli toivoisin että tähän jokin päättävä taho ensin ottaisi kannan - ts. haluaako Ursa olla asiassa aktiivinen lähikuukausina vai ei.
Tämä kai pitäisi laittaa jonnekin muuallekin kuin tähän keskusteluun, minnekäs ehdottaisitte?