Kirjoittaja Aihe: Esitelmä Auringosta 14.2. Kirkkonummella  (Luettu 1963 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Seppo Linnaluoto

  • Eksoplaneetta
  • ***
  • Viestejä: 407
Esitelmä Auringosta 14.2. Kirkkonummella
« : 31-01-2012, 17:08:50 »
Tiistaina 14.2.2012 klo 18.30
Fil.tri Emilia Kilpua
Aurinko aktivoituu, kohti seuraavaa pilkkumaksimia

Kirkkonummen Komeetan esitelmäsarjassa on vuorossa fil. tri Emilia Kilpua, jonka aiheena on Aurinko aktivoituu, kohti seuraavaa pilkkumaksimia. Esitelmä pidetään tiistaina 14.2. klo 18.30 Kirkkonummen koulukeskuksen auditoriossa Asematien varrella Kirkkonummen rautatieaseman pohjoispuolella. Esitelmä järjestetään yhdessä Helsingin yliopiston kanssa. Vapaa pääsy, tervetuloa!

Pitkän hiljaisen jakson jälkeen Aurinko on jälleen herännyt toimintaan. Aurinkomyrskyt ja revontulet ovat viime kuukausina olleet näyttävästi esillä kotimaisessa ja kansainvälisessä mediassa. Esitelmässä kerrotaan tarkemmin koronan massapurkauksista, jotka aiheuttavat suurimmat magneettiset häiriöt Maan lähiavaruudessa. Keskitytään varsinkin meneillä olevaan nousevan aktiivisuuden vaiheeseen ja siihen miksi avaruussäätä on niin vaikeaa ennustaa. Esitelmän alussa annetaan myös katsaus viimeiseen Auringon minimiin, miten pitkä ja epätavallinen se oikeastaan olikaan verratuna muihin hiljaisen jakson aikoihin.

Emilia Kilpua työskentelee tällä hetkellä akatemian tutkijana Helsingin yliopistolla. Tutkimuskohteita ovat Auringon koronan massapurkaukset aurinkotuulessa ja magneettiset myrskyt Maan magnetosfäärissä. Hän väitteli Helsingin yliopistossa keväällä 2005, jonka jälkeen hän vietti kolme vuotta post-doc -tutkijana Berkeleyn yliopistossa Yhdysvalloissa. Emilia Kilpua on ollut tiivisti mukana analysoimassa vuonna 2006 laukaistun STEREO-luotaimen mittauksia, joka havaitsee Aurinkoa ja aurinkotuulta kahdesta pisteestä.

Tähtikirkasta uutta vuotta!
--------------------------------------------------
Seppo Linnaluoto, fil. kand.
puh. (09) 2977001, 040-5953472
Framnäsintie 2 E 21, 02430 Masala
sähköposti: linnaluo(a)ursa.fi
http://www.ursa.fi/~linnaluo/
http://fi.wikipedia.org/wiki/Seppo_Linnaluoto
http://www.ursa.fi/yhd/komeetta/
--------------------------------------------------