Tähtien näkyminen kaukoputkella

Aloittaja sb-fortuna, 28.08.2011, 17:13:32

« edellinen - seuraava »

sb-fortuna

Moi! Ajattelin tehä tänne uuden ketjun, koska on paljon kysyttävää ja mietittävää.. Muutkin saa lisätä tähän kysymyksiä!
Eli menin ostamaan viime jouluna Konustart-700:n.(http://www.villenkello.fi/shop/kauppa2/products.php?action=show&id=1165&show=all) Mikähän vikana kun laitan okulaariksi 8mm + 2x barlow, niin ei tarkenna ollenkaan vaan näkyy pelkkää pikselimössöä. Innostusta olisi, mutta joudun käyttämään pelkästään 8mm:n okulaaria, että kuvasta saa jotain selkoa. Mutta silloin on aika pienet suurennokset (jotain 70) ja tähdet näkyy vain pieninä pisteinä putkessa. Kuinka iso suurennos on sopiva kuun, planeettojen ja tähtien tarkkaan katsomiseen? Näkeekö "hyvillä putkilla" tähden muodon ja pinnan selkeästi, vai onko se teilläkin vain pienen pieni piste? Kuustakin näen vain kraatterit, mutta en kovin tarkasti. Olisin kiitollinen jos jaksaisitte vastata näihin kysymyksiin :)

Lithos

Ainoa tähti jonka pinnasta näkee millään harrastajan välineillä mitään on tämä kotoinen aurinkomme (vain hyvän etulinssin eteen menevän täyden aukon suotimen kanssa!) ja siitäkin näkee vain pilkut. Tuolla putkella pitäisi näkyä kuun kraaterit hyvin, ja planeetoista näkee jonkin verran yksityiskohtia, saturnuksen renkaiden pitäisi näkyä samoin kuin parit vyöt jupiterista ja kirkkaimmat kuut noin ainakin. Tähtien on tarkoituskin olla pieniä pisteitä, jos ne näkyvät jonakin muuna niin optiikassa tai tarkennuksessa on jotakin vikaa. ~5 mm okulaarin ilman barlowia pitäisi antaa noin 140x suurennuksen joka on järkevä maksimi tuon kokoiselle objektiiville kunhan keli on hyvä. Sinun tapauksessasi käy todennäköisesti niin että ylisuuri suurennus (175x) yhdistettynä objektiivin ja barlowin mahdollisiin virheisiin saa aikaan kuvan joka on niin värivirheinen ja tumma että tarkennus ei enää kertakaikkiaan onnistu. Paras hankinta jotta putkesta saisi kaiken irti mitä siitä voi saada voisi siis olla laadukas 5-6mm okulaari, se palvelisi sinua sitten myöhemmin myös jos päätät päivittää putken hieman isompaan.

Minun laskuoppini mukaan tuo 8 mm okulaari antaa about 87,5 kertaisen suurennoksen tuolla putkella, kyllä sillä erottaa jo esim kuun pinnasta paljon ja vaikka planeetat näkyvät todella pieninä niistäkin pitäisi sillä suurennoksella saada jo ne yksityiskohdat mitä putkella voi nähdä irti.
Mika Suoperä
Peilikaukoputket:
Sky-Watcher Explorer 200P, TAL-2M, Sky-Watcher Explorer 130PM
Linssikaukoputket:
Bresser Messier r102l, Celetron NexStar 102 SLT, Celestron 80ED
Jalustat:
2x EQ5, AZ4, HEQ5 Pro

sb-fortuna

Kiitos vastauksesta. Hmm.. tulipa jännä fiilis.. Eli siis millään putkella ei voi tähtiä kovin tarkasti nähdä. Okei. Minkähän takia tuotakin putkea mainostettiin "175x suurennos", jos siitä ei saa mitään iloa irti.  :huh: Sama juttu kävi muuten kulmapeilin kanssa, pelkkää mössöä tuli kuvasta :( Tuo elektroninen hienosäädin muuten hajosi ekoina viikkoina, kertoo varmaan jotain putken laadusta.. En jaksanut mihinkään takuuseen laittaa (vieläkin jäljellä takuuta) koska keksin tavan miten sillä voi manuaalisestikkin tarkentaa vaikkei sitä ole silleen tarkotettukkaan..

Lithos

Tähdet niissä muodostelmissa mitä ne taivaalle tekevät, varsinkin avoimet tähtijoukot ja muut vastaavat ovat hyvin kaunista katseltavaa ja jo pienellä putkella, ja myös pienehköillä suurennoksilla. Edes hirvittävän suurilla ja miljoonia maksavilla laitteilla ei oikein muista kuin tästä meidän tähdestämme juuri mitään yksityiskohtia irti saa. Pimeällä taivaalla ihan pienelläkin suurennoksella ja kaukoputkella löytyy paljon nättiä katsottavaa. Nuo hirvittävän suuret maksimisuurennokset tuppaavat olemaan suosittu markkinointikikka kaikissa putkissa joita aloittelevalle yritetään kaupata. Hyvin usein ne mieleenpainuvimmat näkymät putkella kuin putkella tulevat pienemmillä ja maltillisemmilla suurennoksilla.

Maapallon ilmakehä on rauhaton paikka ja kun suurennos kasvaa niin se tuppaa sekoittamaan kuvaa hyvinkin paljon. Tästä johtuen useimmat hyvinkin suurilla kaukoputkilla havaitsevat pitävät suurennokset 200 - 250x tuntumassa, mutta noilla suurennuksilla saa tuo kaukoputken objektiivin koko olla jo 100-150mm luokkaa, mielellään enemmän. Suuremmalla objektiivilla saadaan samalla suurennoksella kirkkaampi kuva ja joskus vielä vähän lisää erottelukykyä, ja sen vuoksi on helpompaa ja mukavampaa havaita yksityiskohtia esim. planeetoista. Kulmapeilin kanssa mössööntyvän kuvan tapauksessa tulee mieleen lähinnä kulmapeilin laatu. Toinen asia mikä voi vaikuttaa on se oletko katsellut suoraan kun olet vienyt putken ulos. Kaukoputki toimii parhaiten kun kaikki optiset pinnat, varsinkin objektiivi ovat ulkoilman lämpötilassa. Kannattaa kokeilla onko sinulla samaa ongelmaa jos putki varusteineen on pihalla viilenemässä sanotaan vaikka 30 - 45 min. ennen kuin aloitat katselun.

Sitten, jos harrastaa niinsanottujen DeepSky kohteiden kuten galaksien ja sumujen katsomista, suurennokoset ovat lähes aina varsin pieniä jos ei planetaarisista sumuista tai pallomaisista tähtijoukoista ole kyse. Objektiivin kokoa taas tarvitaan lähes niin paljon kuin sitä on varaa hankkia koska kohteet ovat laaja-alaisia mutta hyvin himmeitä. Mitä suurempi linssi tai peili, sitä enemmän valoa se kerää ja sitä himmeämpiä kohteita voi nähdä. Käytännössä useinmiten harrastelija kokoluokan välineillä suurin osa syvän taivaan kohteista ovat erimuotoisia harmaita tuhnuja. Tähtivalokuvien väriloistetta ei kaukoputkeen katsomalla yleensä koskaan voi nähdä, mutta esim 20 - 30cm peiliputkella hyvällä kelillä saattaa kirkkaammista galakseista erottaa himmeää spiraalirakennetta tai muita yksityiskohtia. Isompaan putkeen en ole koskaan elämäni aikana katsonut mutta en usko että tilanne muuttuu muuten kuin sen osalta että nuo himmeät yksityiskohdat tulevat helpommiksi havaita. Oikeasti isojen putkien omistajat voivat varmasti kommentoida vähän paremmin sitä asiaa.
Mika Suoperä
Peilikaukoputket:
Sky-Watcher Explorer 200P, TAL-2M, Sky-Watcher Explorer 130PM
Linssikaukoputket:
Bresser Messier r102l, Celetron NexStar 102 SLT, Celestron 80ED
Jalustat:
2x EQ5, AZ4, HEQ5 Pro

Timi

Lainaus käyttäjältä: sb-fortuna - 28.08.2011, 17:13:32
Näkeekö "hyvillä putkilla" tähden muodon ja pinnan selkeästi, vai onko se teilläkin vain pienen pieni piste?
Termit "kaukoputki tähtien katseluun" ja "tähtikaukoputki" monesti johtavat harhaan aloittelijoita, kuvitellaan että pelkästään tähdistä voi jotain erikoista havaita poislukien tietysti tähtijoukot ym. erikoisuudet.

sb-fortuna

Hyvä että jaksatte vastailla :) Olen katsonut yleensä kuuta sisältä, ikkunan läpi. Nyt on putki ollut kesän olohuoneessa, sillä oon kattonu lintuja.
Tuli vaan mieleen että minkä kaukoputken te omistatte? Mitä okulaareja teillä on, ym. Voisin vielä tosiaan kokeilla tuota pihalla "seisottamista", mutten usko kuvan siitä paranevan.
Sen opin että en ikinä osta 100e putkea :D Onko jollakin muuten kokemusta samasta putkesta? Onko mulla sattunut materiaalivirhe kun 2xbarlow muuttaa sen kuvan jopa 20mm:n okulaarillakin mössöksi vai onko muillakin samaa vikaa?

naavis

Lainaus käyttäjältä: sb-fortuna - 28.08.2011, 20:33:04
Olen katsonut yleensä kuuta sisältä, ikkunan läpi. ... Voisin vielä tosiaan kokeilla tuota pihalla "seisottamista", mutten usko kuvan siitä paranevan.

Kyllä se kuvanlaatu aika merkittävästi paranee kun ei ole ikkunalasia kaukoputken ja kohteen välissä.

tomppa

Lainaus käyttäjältä: sb-fortuna - 28.08.2011, 20:33:04

Voisin vielä tosiaan kokeilla tuota pihalla "seisottamista", mutten usko kuvan siitä paranevan.

Ikkunan läpi tarkentaminen on vaikeaa, eikä kuvaa yleensä saa tarkaksi. Kannattaa laittaa putki ulos vähintään tunniksi jäähtymään, ennen havaitojen aloittamista. Nyt esimerkiksi nyt yöllä näkyy Jupiter, josta pitäisi tuollakin putkella näkyä 2 vyötä ja 4 kuuta.

Niin ja tuo Konus on nyt vähän tollanen ''halpisputki'', joten nuo barlowit ym. lisävarusteet eivät varmaan ole mitään laatutavaraa. Kunnon havaintoputkeksi suosittelisin esimerkiksi 25 cm dopson - peilikaukoputkea, tosin kyllähän tolla Konuksella hyvin alkuun pääsee ja sillä on hyvä harjoitella.



sb-fortuna

No pitääpä kokeilla tuota pihalla pitämistä, jospa se barlowillakin katsominen helpottuisi, ainakin 20mm:n okulaarilla. Pitääkö okulaarit ja barlowit olla paikoillaan kaukoputkessa "seisottamisen" ajan? Harmi kun on pilvinen sää, menisin muuten tähystelemään Jupiteria :(

Lithos

Juu ikkunalasi on optisesti hirvittävän huonoa joten se taittaa yleensä valoa vähän miten sattuu, tarkennus on tuuripeliä ja joskus kohde saattaa näkyä kahtena yhden sijasta, tulet huomaamaan melkoisen ison eron kun kokeilet putkea ulkosalla.
Mika Suoperä
Peilikaukoputket:
Sky-Watcher Explorer 200P, TAL-2M, Sky-Watcher Explorer 130PM
Linssikaukoputket:
Bresser Messier r102l, Celetron NexStar 102 SLT, Celestron 80ED
Jalustat:
2x EQ5, AZ4, HEQ5 Pro

einsteinium

Lainaus käyttäjältä: sb-fortuna - 28.08.2011, 21:22:14
Pitääkö okulaarit ja barlowit olla paikoillaan kaukoputkessa "seisottamisen" ajan?
Ei niitä kannata siinä pitää kun menevät huuruun, vaan laittaa paikoilleen vain katselun ajaksi.

sb-fortuna

Mutta eikös putki mene huuruun sieltä päästä? Siis yleensäkin talvipakkasilla

Lithos

Kaukoputkissa joissa on linssi etupäässä on yleensä pätkä putkea joka menee linssin yli eteenpäin, tuo pätkä estää yleensä varsin hyvin tuon huurtumisen. Jos sellaista ei ole niin siihen voi askarrella tuollaisen jatkeen esim. muovista tai paksusta kartongista tai telttapatjan pehmusteesta yms. Jos ilman kosteus on hirvittävän kova niin sitten ei välttämättä aina auta sekään mutta useinmiten tuollainen riittää. Sinun putkimallissasi muistaakseni tuollainen linssin yli jatkuva huuresuoja on.
Mika Suoperä
Peilikaukoputket:
Sky-Watcher Explorer 200P, TAL-2M, Sky-Watcher Explorer 130PM
Linssikaukoputket:
Bresser Messier r102l, Celetron NexStar 102 SLT, Celestron 80ED
Jalustat:
2x EQ5, AZ4, HEQ5 Pro