Kollimointi CCDInspectorin avulla

Aloittaja Murtsi, 28.01.2013, 22:52:13

« edellinen - seuraava »

Murtsi

Terve, latasin otsikon mukaisen ohjelman http://www.ccdware.com/products/ccdinspector/ koneelleni ja nyt yritän analysoida sen antamia tuloksia. Kollimoinnissa on tällä hetkellä GSO:n 6" RC putki.

Tulokset ovat hieman sekavia koska kuvien välillä on hyvin suuria muutoksia vaikka ne olisi otettu peräkkäin samana iltana. Laitan liitteeksi kolmen peräkkäisen valotuksen tulokset, ensin jokainen erikseen ja lopuksi vielä kaikkien näiden valotusten yhteistuloksen jonka sain kun keksin kokeilla analysoida kuvat yhdellä kertaa.

Tuo yhteistulos näyttäisi olevan se tulos jota voi jo alkaa uskoa koska silmämääräinen tarkastelu antoi samansuuntaisia tuloksia, kuvissa hot Spot oli hieman pielessä ja vasemman reunan tähdet venähtivät hiukan. Tarkennuslaite ei osoittanut aivan apupeilin keskelle vaan hieman siitä sivuun, tämä asia on nyttemmin korjattu ja odottelen keliä testaamista varten.

Kysynkin nyt että miten ohjelmaa voi parhaiten hyödyntää kollimoinnin apuvälineenä?


Timpe

Lainaus käyttäjältä: Murtsi - 28.01.2013, 22:52:13
Tulokset ovat hieman sekavia koska kuvien välillä on hyvin suuria muutoksia vaikka ne olisi otettu peräkkäin samana iltana.

Tätä ihmettelin itsekin, kun ajoin CCDI:lle eri kuvausiltojen kuvia. Tänään otin uuden erän kuvia tarkasteluun (vanhoja Newton-kuvia) ja mittautin CCDI:ssa näistä viisi peräkkäistä ruutua (RGBLHa). Nyt lopputulokset osuivat yllättävän hyvin samaan hajontaan eli CCDI viittasi samaan virheeseen kaikissa kuvissa. Tuon mukaan pitänee uskoa, että omat tähtikuvat eri illoilta ovat oikeastikin olleet eri tavalla kollimaatiossa olleen putken ruutuja. Taipuilevalla Newtonilla olen valmis uskomaan helposti tämän lopputuloksen :rolleyes: 

En siis voi vahvistaa CCDI:n ohjelmallista sekoilua mittaustulosten suhteen. Toisaalta monen kuvan keskiarvolaskenta tuntuu hyvin järkevältä toiminnalta ja se parantanee tulosten luotettavuutta. Lisään liitteeksi noiden viiden testikuvani keskiarvo-mittaustuloksen. Jollei muuta niin tuosta huomaa, että Newtonissa on huomattavasti kaarevampi kuva-ala kuin RC-putkissa. (Ja on siinä apupeilikin ollut väärässä paikassa, mutta hyvin olen pärjännyt ilman tätäkin tietoa :tongue:)
Jos tulisi selkeitä iltoja, niin pääsisin tsekkaamaan GSO 10" RC:n kollimointia myös tuon ohjelman kanssa. Ehkäpä tämän putken kanssa voisi ottaa hiukan kurinalaisemman otteen kollimointiin, kun sen voisi olettaa pysyvän suunnilleen kohdallaan siirtelystä huolimatta. Eikös CCDI:ssä ollut jokin "Real time..." työkalu tähän tarkoitukseen?
- Timo Inkinen

Timo Kantola

En tiedä ohlelmasta mitään, mutta kunhan arvailen...
Käyttääkö tuo ohjelma kuvan vinjetointia kollimoinnin määrittelyyn?

Vaikuttaako Murtsin kuvissa täydenkuun häiritsevä valo vinjetointiin - esim sopivasti sivulta tuleva valo, ja viellä jos putkea suuntaa eripuolille taivasta. Tarkoitan siis kuvan kirkastumista vaikka toiselta laidalta enemmän, jolloin softa tulkitsee kollimoinnin "painopisteen" siirtyneen?

Pystyykö ohjelma flättikuvista päättelemään mitään, vai syökö pelkkiä tähtikuvia?

Jatkan viellä...
Jos ohjelma siis käyttää vinjetointia kollimoinnin määritykseen, niin Canon kuvaajilla Canon itsessään vinjetoi alareunasta, ja putki optiikka viellä sitten erikseen, niin se saattaa softan hämilleen...??
Timo Kantola

Lauri Kangas

Tuo kuvan taustaväri ei liity mitenkään taivaan väriin, vaan CCDI mittaa ainoastaan eri puolelta kuvaa löytyvien tähtien kokoja. Niistä sitten vähän pehmentäen saadaan tuollainen värihattara, kun mäpätään vielä tähtien koot väreiksi.

Tausta kuvaa siis kentän kaarevuutta ja tilttiä, ei vinjetointia.

Timo Kantola

Okei, poistun taakse vasempaan...

Viellä... Putkivirtauksia???
Timo Kantola

JariP

Morjens!

Joo onhan siinä real time toiminto, jossa voi valita koko kentän tai sitten epäfokuksessa olevan tähden kollimointia varten.

Itse käyttänyt 5-6 kuvan nippuja mahdollisimman tasaisesta tähtikentästä, softa osaa vähentää  dark/bias ruudut ( siitä reduce.. täpästä ... ).

Tuo Murtsin viimeisin on jo sellainen että en ainakaa isoilla työkaluilla enää hiplaisi.. :rolleyes:

tjari
C8 / Hs f2, Cgem, Atik 428exm, Kwiq / Lodestar
Astronomik 12nm nb filters

Blokkeri  http://jarinkuvat.blogspot.fi/

tähti_ville

Heippa,

Petri Kehusmaa on tulossa tapahtumaan ja muistaakseni hällä oli tuo ohjelma niin hänhän voisi pitää luennon tuosta aiheesta. Voi olla, että muistan väärin, mutta sitten sen kuulee.

Terveisin Antti.

Murtsi

Lainaus käyttäjältä: JariP - 30.01.2013, 01:21:46
Tuo Murtsin viimeisin on jo sellainen että en ainakaa isoilla työkaluilla enää hiplaisi.. :rolleyes:
tjari

Turha rypistellä kun p***a on jo housuissa  :grin: eli olen jo tuon jälkeen hieman säätänyt. Ei se haittaisi vaikka välillä menisikin pieleen koska sillä tavalla oppii parhaiten.

Tein testejä aiemmin otetuilla newtonin kuvilla ja totesin että ainakaan sen säätöön en ehkä tätä ohjelmaa tarvitse, sen verran hyviltä tulokset vaikuttivat, ellen sitten tulkinnut tuloksia väärin. Otin käsittelyyn 16.1.2013 kuvattua materiaalia, annoin ohjelman analysoida kuusi perättäistä 10 minuutin valotusta ja alla näkyy tuloksia liitteenä.

Kertooko tuo pienempi risti apupeilin paikan vai mistä Timpe huomasit apupeilin olevan väärässä paikassa?

Edit: kollimointiin olen käyttänyt Catseye kollimaattoria http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=7701.0, suosittelen newtonin omistajille.

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Murtsi - 30.01.2013, 22:01:54
Kertooko tuo pienempi risti apupeilin paikan vai mistä Timpe huomasit apupeilin olevan väärässä paikassa?

Risti kertoo putken sen hetkisen kollimointipisteen oikean sijainnin suhteessa kuva-alan keskustaan (iso ristikko).
Omissa Newton-kuvissani on liki kaikissa tuo vaaleampi alue CCDI:n oikeassa reunassa ts. se puoli kuva-alaa on jotenkin koholla (?). Helpoiten tällainen virhe syntyisi, jos apupeili on liian edessä tai takana suhteessa tarkentimeen. Tällöinhän sen heijastuskulma ei ole ihan tasan 90 astetta ja kuvataso tulee kennolle hiukan vinoon. Tuo kallistuma korjataan putken apupeilin offset-säädöllä, mikä on jäänyt omassa putkessani ilmeisen väärään lukemaan. (Korjatkaa jos meni pahasti väärin, sillä tuo on vain omaa arveluani, ei varmaa tietoa... :huh:)
- Timo Inkinen

Kaizu

Apupeilin offset säädön ei pitäisi kallistaa apupeiliä, ainoastaan siirtää, ts. apupeilin kulma ei silloin muutu.

Kaizu
Kai Forssen

Timpe

Oikein tehtynä tapahtuu kuten Kaizu kertoi, mutta jos tuo offset säätö on putken pituusakselilla pielessä, niin pakko sen apupeilin kulman on muutua jotta (kollimoitu) valo tulisi edelleen tarkentimen keskelle. Tarkoitan siis virhettä 1b tällä sivulla: http://web.telia.com/~u41105032/kolli/kolli.html
Error type 1B - the optical axes are not parallel, but form an angle.
This type of error means that the focal plane of the eyepiece, or the plane of a film or electronic detector, will be tilted relative to the focal plane of the telescope.

En siis tarkistanut tätä säätöä uuden tarkentimen vaihdon jälkeen ja pieni kollimointivirhe pääsi näin syntymään. :huh:
- Timo Inkinen