NGC5466 (Boo)

Aloittaja Timpe, 24.04.2011, 17:43:02

« edellinen - seuraava »

Timpe

Tästä ei näytä olevan ketjua, joten polkaistaanpa sellainen tähän.
Tätä pallomaista on havaittu foorumin visuaalipuolella ja DeepSky Archivessa, joten tästä on korkea aika saada aikaan myös suomalainen valokuva :wink:  Kohde on kohtuullisen himmeä ja harva pallomainen tähtijoukko Karhunvartijassa ja tämä sijaitsee noin kiikarin mitan (5 astetta) verran M3:sta itään. Kuvattu 300/1500mm Newtonilla + Canon EOS 7D:llä ja Baaderin Moon&Skyglow/Neodymium suotimen avustuksella. 14 x 5min = 1h 10min (ISO400).



Kirkkaimmat tähdet tulivat esiin jo 30s valotuksella, mutta edes 5min valotukset eivät tuntuneet tuovan tämän enempää tähtiä esiin tästä joukosta (=kaipaisi varmaan enemmän kokonaisvalotusta). Tämä muistuttaa hiukan Nuolesta löytyvää M71 pallomaista joukkoa, sillä erotuksella että tämän taustataivasta täplittävät himmeät galaksit eivätkä Linnunradan lukuisat tähdet.

Edit: piti lisätä https:// tuonne linkkiin, kun Kuvat.fi on mennyt muuttamaan sivut https-suojatuksi tässä välissä...
- Timo Inkinen

DarkSide

Tämähän vaikuttaa mielenkiintoiseta kohteelta. Hienon kuvan aloitukseksi
nappasit Timpe, onnittelut. Mukava sekoitus joukkoa ja galakseja.
Täytyypä lisätä kohde kuvauslistaan.

Timpe

Thanks, ei kun lisää kuvia ketjun jatkoksi :cheesy:
- Timo Inkinen

Lauri Kangas

Kylläpäs onkin ihan poikkeuksellisen esteettinen joukko ja kuva. Itse meinasin jo luovuttaa tältä keväältä, mutta pitäisiköhän napsia jotain tämän tyyppisiä vielä hämärätaivaalta..

jmantyla

Ilmeisesti koolla on sittenkin väliä? Tässä NGC5466 kuvattuna puolta pienemmällä putkella:

150/750 Newton Atik 383L 1 t 20 min.

Lainaus käyttäjältä: Lauri Kangas - 25.04.2011, 20:55:43
Itse meinasin jo luovuttaa tältä keväältä, mutta pitäisiköhän napsia jotain tämän tyyppisiä vielä hämärätaivaalta..

On ollut todella ankeat havaintosäät tänä keväänä. Takatalvi pilasi yleensä hyvän huhtikuun. Nyt on sumuista ja sateista... ensi viikolla voisi vielä jotain yrittää, vaikkapa osallistua Käärmeenkantaja-projektiin.

Jorma M.
Kangasala

Timpe

Lainaus käyttäjältä: jmantyla - 13.04.2012, 22:09:33
Ilmeisesti koolla on sittenkin väliä? Tässä NGC5466 kuvattuna puolta pienemmällä putkella:

Ennemminkin kuvauspolttovälillä (1500mm vs. 750mm) on väliä, kun on kyse tähtimäisistä kohteista. Tähän pitäisi tilata Ransun "oksat pois" näkemys samasta aiheesta C14:lla kuvattuna :wink: (Myös eri kuvaajien kuvankäsittelymieltymykset vaikuttavat ja tuossa aloituskuvassani taisi tulla omalle kohdalleni ns. "hyvä päivä", kun tällainen tuurikuvaaja olen...)
- Timo Inkinen

Ransu

Otetaan haaste vastaan :grin: Nuo on molemmat hyviä kuvia, totesin maaliskuussa että tämä on pallomaiseksi vaikea kohde. Oli yksi ensimmäisiä kohteita M3:n ohella kun testailin C14:aa visuaalisesti . Oli silloin melko alhaalla ja piti ihan tosissaan pinnistellä että näki yhtään mitään.
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

Murtsi

Tämä oli jäänyt kokonaan käsittelemättä, huomasin sen kun siivoilin kovalevyä tulevaa kautta varten. Kuvassa valotusta 106 minuuttia kahden minuutin osissa. Tämä on kuvattu vielä tuolla JS jalustalla aika vaalealta taivaalta 7.3.2012 joten noita pikkugalakseja en saanut esiin vaikka kuinka yritin niitä kaivella. Itse pallomaisesta sain kuitenkin siedettävän näköisen vaikka hieman kohinainen onkin.

Tähtiä on käsitelty star spike pro plugilla photoshopissa http://www.prodigitalsoftware.com/StarSpikesPro2.html jolla tähtien difraktiopiikkejä on korostettu.

Foorumikuva toimii linkkinä 1200x800 243 kt kuvaan.




Kuvausvälineet: Orion Optics SPX 200 F/3,3, ASA-2Korrr komakorjain/lyhennin, modattu CANON EOS 350D, Astronomikin CLS-CCD suodin, JS jalusta.

Kuvaa on rajattu reilusti.

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Murtsi - 12.07.2012, 01:23:26
Tämä on kuvattu vielä tuolla JS jalustalla aika vaalealta taivaalta 7.3.2012 joten noita pikkugalakseja en saanut esiin vaikka kuinka yritin niitä kaivella. Itse pallomaisesta sain kuitenkin siedettävän näköisen vaikka hieman kohinainen onkin.

Hyvinkin siedettävä kuva ja onhan siellä ne galaksitkin, kun katsoo tarkemmin Murtsin kuvaa ja omaani peräkkäin! :cheesy:
Seuratkaa esim. klo 5:ssa sijaitsevan tähtiketjun kärjestä linjaa vasemmalle kirkkaaseen tähteen... ovat himmeitä, mutta sieltä ne löytyvät Murtsiltakin. Pidempi kuvauspolttoväli auttaa näissä selvästi.
- Timo Inkinen

Murtsi

Kiitos Timpe.

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 13.07.2012, 20:54:09
Hyvinkin siedettävä kuva ja onhan siellä ne galaksitkin... Pidempi kuvauspolttoväli auttaa näissä selvästi.

Tarkoitin että galaksit erottuvat mutta eivät läheskään niin selvästi kuin Timpen kuvassa. Taitaa liika valo olla tässä tapauksessa este noiden galaksien paremmalle erottumiselle, kuu nimittäin oli lähes täysi kuvan ottohetkellä ja se varmasti söi kontrastia melkoisesti, tästä laitan todistusaineistoa liitteeksi. Kuvista käy ilmi että juurikaan enempää en voinut saada esille, ensimmäinen kuva on käsittelemätön raakakuva ja toinen  sama rajattuna, kolmas on sitten täyden kennon loppukuva.

Timpe

Tsekkasin Stellariumista oman kuvausyöni (23.-24.4.2011) Kuu-tilanteen ja olin kuvannut tämän tähtijoukon pimeältä taivaalta noin puolenyön tienoilla. Kontrastia tuli kuviin sen verran että galaksit näkyivät jo yksittäiskuvista pienen venyttelyn jälkeen...
- Timo Inkinen

Jurassic

On kyllä hieman haastava kohde tämä tähtijoukko, 24-25.03.2017. Luminanssia vain sain taltioitua kahden tunnin edestä. Jos vain sää sallisi ja vapaata aikaa olisi....
Omegon eq5
Canon 1200D full spectrum mode

Ransu

Tosi tarkka kuva Jurassicilta, yksittäiset tähdet erottuu hienosti
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

Jurassic

Taisi olla rauhallinen ilma kuvaushetkellä kun tähdet pysyivät niin skarppina täyspitkällä polttovälillä (Vixen VC200l)
Välillä itsekin yllätyn tämän putken suorituskykyä, ei paha 8 tuumaiseksi. Ehkä ajan myötä saan värikuvan tehtyä.
Omegon eq5
Canon 1200D full spectrum mode

Timpe

Kannatetaan värien lisäämistä... on jo nyt lupaavan komeaa jälkeä :wink:
- Timo Inkinen