Mars kaudella 2011-2012

Aloittaja Julius, 20.04.2011, 18:18:12

« edellinen - seuraava »

Ari Haavisto

Nyt on kuvasato 6-7.3.2012 - yöltä kertaalleen kahlattu läpi. Laitetaan nyt vielä tännekin Mars-ketjuun tuo 3D-tutkielma-ketjuun jo laittamani kuva, koska tässä on parhaimmistoa k.o. yön IR-RGB-kuvista, vasemmanpuoleinen 6.3.2012 klo 23.49 ja oikeanpuoleinen 7.3.2012 klo 00.18, molemmat Drizzlellä tuplaten.

Rebel 600S (Newton 600mm F4)
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM

Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"

YoKahainen

Jälki on hienoa kun taito, aperture ja seeing kohtaavat.

LKE

einari

Epäkiitollinen tehtävä laittaa Arin kuvan jälkeen omaa räpellystä.
Eipä oikein tällä kaudella ole Marsista kunnon kuvaa irronnut.



Kokeilin vaihteeksi drizzlellä kasvatusta vaikka keli ei oikeastaan olisi suonut sellaista.
___
Tapio

YoKahainen

7.3.2012 0.31 -kuva napattu pikkuputkella (Nexstar8i). Olen suht tyytyväinen kuvaan, olosuhteet eivät olleet mitenkään huikeat.
Olympus Mons on kerrankin bongattu 100 % varmuudella.



LKE

Timpe

YoKahaisella luonnollisesti käsitelty & laadukas Mars-kuva. Kaikki revitty irti mitä kalustosta lähtee :wink:
- Timo Inkinen

Hippasos

Laitan nyt vasta 7.3. satoa kun en kaikilta työkiireiltäni ole ennättänyt aikaisemmin.

Mars siis 7.3.2012 klo. 22:28.

.

moikkis

Komeita Marseja!

14.3. klo 23:04 tuli suhteellisen siedettävä Mars jota uskalsi suurentaa 150% kokoon.

Mika M

DarkSide

Todella upea kuva Hippasokselta. Onnittelut!

Julius

DS-kuvauksen lomassa ehdin Marsiakin viime yönä kuvailla tovin. Tällä kertaa oli myös hyvää planeettakeliäkin
Atikin filtteripyörä on ollut vainaa jo pari kuukautta, joten DBK21 oli helpompi käyttää.

Ari Haavisto

#84
Wahoo! Hippasoksen kuvaa juuri ihastelin (mahtava!) ja sitten Julius laittaa vielä tämmöisen killerin... Tosi hieno ja luonnollinen lopputulos, pääsisinpä samaan  :sad:
Ja tosi metka seurata kuinka monenlaista Marsia tässäkin ketjussa on, putken, kelin, käsittelyn ja mieltymysten mukaan kuka mitäkin painottanut. Niinpä kaikissa riittää myös katseltavaa.

Ja tällä aasinsillalla asiaan: Olin myös viime yönä kuvailemassa paitsi että täällä keli oli semmoinen keskinkertainen tai sen alle, IR-kaista oli kuraa ja punainen vain tasavahva vihreän ja sinisen kanssa, mutta toisaalta juurikin sopiva keli pieneen kokeiluun: Mäntylän Jorma lainasi ystävällisesti TAL 125 APOaan ja pääsin ensimmäistä kertaa kokeilemaan kunnon linssiputkea. Eipä siis muuta kuin 300P NEQ6:n päältä pois ja tilalle sovitepalan kanssa TAL APO. Toiselle puolelle havaintopöytää sitten pystytin tuon SW400P - newtonini. Sitten vaan vuorotahtiin kuvaamaan. Jonkinverran keli vaihteli session edetessä.

Ensin APOlla 4X powermaten kanssa, jolloin polttoväliksi tuli n. 3760mm. Käsittelyssä tuplasin resoluution drizzlellä, jolloin lopputulema skaalaltaan vastaa 400P:n ulosantia 4X powermatella ilman drizzleä. Sitten kokeilin vielä 400P:llä harvoin käyttämääni "mikälie" 2x-barlowia, jolloin sen ulostulema vastaisi TALia 4X powermatella ilman drizzleä.

17.3.2012 klo 23.24 RGB,APO 4X powermate ja drizzle (3760mm ja tuplaus) antoivat mahtavan kontrastin, jonka venyttelyä R6:ssa täytyi hiukan opetella ja jotain häröä kuvaan vieläkin jäi.. 4X:llä valotusajat pysyivät mukavina ja signaali hyvänä ja drizzle toimii yllättävän hyvin.


Sitten 400P ja n. 4,2X powermate (7600mm, ei tuplausta). Jopa tuo polttoväli oli kelille hiukan liikaa ja isolla apertuurilla (ja muutenkin huonommalla kontrastilla) siitäkin vähästä mikä ilmakehästä läpi pääsi, hukattiin aimo osa verrattuna TALiin. Valotusaikaa sai lyhentää verrattuna TALiin, vaikka kuva oli kennolla laajempi ja läpinäkyvyys huonohko. Kohinaiseksi kuitenkin jäi lepatuksessa. 17.3.2012 klo 23.40 RGB.



Ja sitten 2X barlowin kanssa 400P:llä koettu yllätys: Tuo edellisissä kuvissa käytetty Televuen powermate 4X:han ei tarkalleen ottaen ole Barlow vaan hiukan toisenlainen optinen rakenne. Tämä 4X-versio pitää kertoimen aika lailla vakiona vaikka väliin laittaa filsupyörää, jatkopalaa yms. eikä myöskään aiheuta palloaberraatiota. Nyt sitten tämä mikälie 2" 2X perusbarlowini on ihan normaali 3-elementtinen Barlow (pitäisi olla kelvollisen laatuinen) ja se muuttuikin kennon ja Barlowin välissä olevien kamojen takia 3X-barlowiksi toimien suunnitellun polttovälinsä ulkopuolella ja tuotti melkoisen palloaberraation. Mars näytti välillä melkein komeetalta. Sain kuitenkin Registaxissa jonkinmoisen verrokkikuvan tehtyä. (400P, merkitön 2X Barlow (3X tässä kombinaatiossa, polttoväli n. 5400 mm) 17.3.2012 klo 23.57 RGB


Yhteenvetona voisi pohtia jotain seuraavaa:
Huono Barlow rajoittaa joka tilanteessa, joka putkea. Ongelmana myös palloaberraatio pitkillä suodin-kamerayhdistelmillä kun mennään suunnitellusta polttovälialueesta ulos. Drizzle toimii melko hyvin (Tilauksessa on lisää powermate-arsenaalia, 5-8X välillä toimiva versio), joten piakkoin testataan polttovälin kasvatus vs. drizzle). Normaalilla Suomi-seeingillä pienempi putki ja etenkin linssiputki pesee ison Newtonin kättelyssä. Hyvällä kelillä sitten ison Newtonin valonkeräyskyky sallii pidemmän polttovälin, pitäen valotusajan edelleen riittävän lyhyenä kompensoimaan jäljelläolevia väreilyjä ja signaalin vahvana sekä joskus (hyyyyyvin harvoin) myös saattaapi mahdollistaa tarkkuuden joka on pienemmän putken erotuskykyä parempi. Tuo viimeinen lause on pohdiskelua, ei edellisyön havaintoja.

Anteeksi nyt, kun menee off-topiciksi, mutta tästäpä jatkokokeiluineen saadaan varmaan ainesta myöhemmin omaan ketjuunsakin? Tuon Drizzle vs. barlow-kokeilun lisäksi tuli mieleen semmoinen, että laittaa erilaisia pienennysmaskeja 400P:n eteen, esim. 125mm reiällä oleva maski epäkeskisesti, jolloin apupeili ei vie kontrastia ja verrata sitä tilannetta APO:on. Ja sitten vaikkapa 150mm reiällä oleva maski, jossa prosentuaalisesti samankokoinen pahvinen keskilätkä reiässä kuin 400P:n apupeili on koko apertuurista. Ja kuvaamalla tuo maski paikallaan/ilman sitä, pitäisi selvitä paljonko vaikuttaa se, että ison apertuurin tielle osuu enemmän seeing-vaihteluita kuin pienen apertuurin (isolle putkelle seeing on huonompi)?
Rebel 600S (Newton 600mm F4)
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM

Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"

mistral

Lainaus käyttäjältä: Ari Haavisto - 18.03.2012, 18:39:11
Ja sitten vaikkapa 150mm reiällä oleva maski, jossa prosentuaalisesti samankokoinen pahvinen keskilätkä reiässä kuin 400P:n apupeili on koko apertuurista. Ja kuvaamalla tuo maski paikallaan/ilman sitä, pitäisi selvitä paljonko vaikuttaa se, että ison apertuurin tielle osuu enemmän seeing-vaihteluita kuin pienen apertuurin (isolle putkelle seeing on huonompi)?

Olisihan se hyvä tietää, kuinka paljon apertuuri vaikuttaa kuvan "vellomiseen". Jos Astrofoxilla ja vaikka C8:lla katsoisi vuorotellen Jupiteria, luulisi eron näkyvän. Tosin kirkkausero olisi 20x jolloin Astroon joutuisi laittamaan hitsauslasin väliin :)

TeroP

Juliuksen kuva on ihan törkeän hieno, nyt alkaa todellakin jo näyttää joltain, kokoakin kuvassa ihan riittävästi. Itse käytin illan visuaalihavainnointiin, joten minulta ei Marsista kuvia eiliseltä ole, keli olisi varmaan sen kyllä sallinut.


Hyvä tarina Arilta, mielestäni ei ollenkaan off-topiccia vaan todella informatiivista tekstiä. Olen itsekin miettinyt jonkin verran powermatea, mutten ole koskaan jaksanut siitä sen pidemmälle mennä. Tekstisi jälkeen asia taas kiinnostaa, ja olisikin hauska nähdä (ihan testin vuoksi) vertailua omistamani omni barlowin ja vaikkapa powermate 2,4x kanssa.


Lainaus käyttäjältä: mistral - 18.03.2012, 20:42:06
Olisihan se hyvä tietää, kuinka paljon apertuuri vaikuttaa kuvan "vellomiseen". Jos Astrofoxilla ja vaikka C8:lla katsoisi vuorotellen Jupiteria, luulisi eron näkyvän. Tosin kirkkausero olisi 20x jolloin Astroon joutuisi laittamaan hitsauslasin väliin :)
Sattui eilen silmään tämmöinen teksti asiasta, kannattaa lukaista:

http://www.webstertelescopes.com/frequently_asked_questions.htm#Are large telescopes more affected by seeing

Omat huomiot ovat jokseenkin seuraavanlaiset, vaikkei kovin hyviä kelejä ole vielä CPC11 saamisen jälkeen ollutkaan: CPC8 ja CPC11 samalla suurennuksella samankaltaisella seeingillä näyttävät yhtä huonolta/hyvältä, CPC11 ollessa merkittävästi kirkkaampi. CPC11 taipuu paremmalla seeingillä isommille suurennuksille pitäen kuvan vielä tarkkana (puhun ~500x suurennuksista). Toisenlainen esimerkki olkoon 4" Maksutovini, joka kykenee maksimissaan ~200x suurennukseen, että sen saa vielä jollain tapaa tarkennettua, kun taas CPC8:lla ~250x suurennus ei tuota minkäänlaisia ongelmia, vaan on melkeinpä se miellyttävin suurennus käyttää.
Celestron CPC 1100 GPS (XLT) SCT (279mm/2800mm)

Baader Hyperion Clickstop Zoom 8-24mm
Celestron E-lux 40mm plössl, Omni Barlow 2x, Focal Reducer F/6.3

Imaging Source DBK21 AU618.AS
Baader UHC-S, UV/IR-cut, Neodymium

William Optics 1.25" Dielectric Diagonal

Julius

Kiitokset kommenteista! Joskus sentään osuu kelikin kohdalleen. Olin vaihteeksi käyttänyt tuossa Ultima-barlowia
lisäholkin kanssa Vip-barlowin sijaan. Pitääpä tutkia joskus enemmän näiden eroja. Olen aina luullut, että ero jää
aika marginaaliseksi.

R5 teki mielestäni tässä parempaa pinoa kuin R6.

Mielenkiintoinen kokeilu Arilla. Kyllähän linssiputkella kontrastin pitää parempi ollakin, mutta tuo ero näyttää
hämmästyttävän isolta. Pinoamisohjelmakin toimii toki aina paremmin, jos on mihin lukittua. Muistelisin saaneeni
Jupiteristä viiden asteen korkeudella parempaa jälkeä SW80ED:llä kuin SW180-maksutovilla.

Vertasitko IR-suotimella putkia?

Jep, Hippasoksella hyvä otos tylsemmältä puolelta. Moikkis sai hyvin pilviä esiin.

Ari Haavisto

Lainaus käyttäjältä: Julius - 19.03.2012, 17:59:48
Mielenkiintoinen kokeilu Arilla. Kyllähän linssiputkella kontrastin pitää parempi ollakin, mutta tuo ero näyttää
hämmästyttävän isolta. Pinoamisohjelmakin toimii toki aina paremmin, jos on mihin lukittua. Muistelisin saaneeni
Jupiteristä viiden asteen korkeudella parempaa jälkeä SW80ED:llä kuin SW180-maksutovilla.

Vertasitko IR-suotimella putkia?

Taisi tuossa vertailussa tehdä tepposet nuo erilaiset polttovälit ja R6:n alignin toiminta huonon seeingin eri skaalassa olevalla materiaalilla. Ajoin Newtonin videot uudestaan vain viidellä kohdistuspisteellä (kuten nuo APOn pienemmät kuvat oli ajettu) ja sitten vielä drizzlen läpi (kuten APOnkin on ajettu). Ja nyt sitten käytin vain "isompia" wavelettejä, se tuossa aiemmassa menikin vikaan kun ulkomuistista käytin Newtonilla ensin lähinnä pieniä wavelettejä kun APOn kuvassa olevat yksityiskohdat piilevät Newtonin kuvassa isoissa waveleteissä...  Photarissa skaalasin sitten 50%:iin, jotta loppuskaala sama kuin APO:lla. Nyt sitten lopputulokset jo huomattavasti lähempänä toisiaan ja kelivaihtelukin voi hiukan vaikuttaa. Toistoja lisää paremmalla kelillä, niin siitähän se alkaa paljastua.

Newton ver 2                                                                 APO



Tästä vielä IR-vertailu. APOlla vaan valotusaika IR:lla meni sen verran pitkäksi, että taisi seeing ehtiä suhnustamaan detaljit. Varmistan asian käsittelemällä vielä toisen IR-kuvan (EDIT: varmistettu)
Newton                                                                          APO
 

Tunnustetaan nyt täällä salaa pitkän kirjoituksen keskellä, että laitoin viikonloppuna tilaukseen DMK21AU618 - kameran ja sille kaveriksi Televuen 5x powermaten. Tämä minulla oleva 4X powermate on sellainen, että jatkopaloillakaan sen suurennuskerroin ei juurikaan muutu. Tuo 5X on sitten sellainen, että jatkopaloilla sen saa aina 7.7X asti jatkopaloista riippuen ja ilman palloaberraatiota. Noilla pitäisi päästä kokeilemaan barlow vs. drizzle skenaariota, jos vaan Dobsonin tarkkuus riittää pitämään kohteen pikkuruisella kennolla ja jos ei riitä, niin nähdäänpä sitten ehkä semmoinenkin harvinaisuus kuin Jupiter-mosaiikki  :wink:
Rebel 600S (Newton 600mm F4)
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM

Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"

jmantyla

Lainaus käyttäjältä: Ari Haavisto - 19.03.2012, 21:46:12
Tunnustetaan nyt täällä salaa pitkän kirjoituksen keskellä, että laitoin viikonloppuna tilaukseen DMK21AU618 - kameran ja sille kaveriksi Televuen 5x powermaten.

Tästä kamerasta on arvio Sky&Telescope -lehdessä 4/12. Kirjoittaja Sean Walker pitää sitä parhaana tarjolla olevista Imaging Sourcen kameroista.
Minulla on hiukan vanhempi malli DBK 21AU04.AS.
Varustelukierre kiihtyy...

Jorma M.
Kangasala