Tulipas paljon asiaa sitten viime kommenttini. Tekisi mieli vastailla niin moneen eri kommenttiin jotain, mutta nyt pitää karsia ja palata asiaan myöhemmin jos on tarvetta.
Tein noista QSI:n kolmesta kamerasta
vertailun Exceliin, jonka kuvittelin hiukan selvittävän asiaa. Valitettavasti näin ei käynyt, sillä tuosta ei löytynyt merkittävää syytä esim. mallien 520C ja 583C hinnoitteluun. Tämä xls-tiedosto on ladattavissa nyt täällä:
http://personal.inet.fi/luonto/kuvagalleria/temp/QSI_CCD_camera_comparison.xlsKertokaa jos tuolta löytyy syy miksi 3000 dollarin kamerassa on vain kahden megan kenno (QSI 520) ja se on saman hintainen uuden QSI 583c mallin kanssa. Itselleni tämä ei ole vielä selvinnyt, jollei se tosiaankin ole se "Pixel Full Well Depth" juttu, jonka Meade-mad bongasi spekseistä.
Uskon että hinta muodostuu ihan talousperiaatteiden mukaan: kysyntä ja tarjonta ja pienet valmistussarjat. (...clip...)
Mutta, uskon että suuren suosion saanut KAF-8300 kennoiset kamerat on oire tulevasta. Siinä tuntui hinta/laatu-suhde olevan kohdallaan kun alle kahdella kiloeurolla sai kohtalaisen hyvän ja isokennoisen kameran. Niinpä sitä on myyty niin että välillä valmistaja ei ole pysynyt kysynnän tahdissa.
Einarikin tuntuu olevan tässä jäljillä, joten kysyn hiukan lisää tuosta QSI 583C:n KAF-8300 kennosta. En ole seurannut näiden CCD-kameroiden markkinoita, joten minulla ei ole mitään esikäsitystä tuon KAF-kennon paremmuudesta/huonommuudesta muihin nähden. Vertailun vuoksi noissa kahdessa muussa QSI-mallissa (520C ja 540C) on KAI-sarjan kennot. Onko tämä KAI jotenkin enempi Pro-sarjan kenno Kodakin luokittelussa ja tuo KAF taasen Consumer-sarjalainen?
Sitten tuohon kennon fyysiseen kokoon. Eikös juttu ole niin, että mitä suurempi CCD-kenno kamerassa on, sitä laajemman kuva-alan sillä saa taivaalta? Tässä mielessä suurempi kenno olisi parempi, kun kuvauspolttoväliä on 1500mm ja jotkut kohteet eivät mahdu kenttään EOS 7D:n APS-C kennollakaan. Sitten kun tuollaiseen suureen kennoon yhdistetään paljon pikseleitä, siitä tulee ilmeisesti myös kovin kallis tehdä. Tai ainakin kallis silloin, jos nämä miljoonat pikselit ovat "hyvälaatuisia" (mitä se sitten tarkoittaakin näissä ympyröissä). Omalla järkeilylläni kannattaisi siis hakea sellaista kameraa, joka on fyysisiltä mitoiltaan suuri kenno ja jossa olisi samalla "sopivan" paljon niitä hyvälaatuisia pikseleitä (suhteessa kennon pikselikokoon, jotta kohina pysyy aisoissa)

Oma käsitykseni on tässä vaiheessa sellainen, että CCD-kamerakauppaa tehdään pitkälle erilaisella teknisellä mambo-jambo-mielikuva-mainonnalla ja laitteiden hinnoittelu on suhteellisen vapaasti kelluvaa eli kameran hinnalla ja laadulla/ominaisuuksilla ei näyttäisi olevan täyttä 1:1 vastaavuutta. DSLR-puolella massamarkkinat ovat jo asettuneet, mutta CCD-kameroissa vallitsee nyt eräänlainen "villi länsi".