EQ6 pro autoguidaus kysymys

Aloittaja Gronjyr, 20.04.2011, 12:24:38

« edellinen - seuraava »

Gronjyr

Moi,

Kävin testaamassa hankkimaani EQ6 synscan jalustaa tuossa kuutamoyönä. Tarkoitus olisi ensi kaudella ottaa kuvauskäyttöön.
Eli oli hieman ongelmia tuon dec-akselin guidauksen kanssa. Ajattelin että jos joku viisaampi osaisi vähän tulkita tuota käyrää, että mistä kannattaisi vikaa etsiä.

On tuohon RA-käyrään verrattuna aika hurja. Ra käyrä on suht kohdillaan ehkä hienosäädöllä tuosta vielä vähän paranisi.

EQ6 kapulasta backlash arvot on nollilla ja autoguidaus nopeus 0.5x. Napasuuntaus kochab clock ja aika hyvin oli kohdillaan kun saturnusta seurailin.
Jalustan päällä 8"newton ja guidaus kwiq-guiderilla. PHD-guiding ohjelma, jossa tuo dec guidaus oli auto asetuksella. Resist switching oli toinen dec asetus.

Olen joskus huomannut että kun päästää nappulasta irti niin jalusta jatkaa matkaa vielä jonkin aikaa tai ainakin johonkin liikkuu. Voiko tälläista driftiä säätää jotenkin pois?

Tässä RA:


Tässä DEC:


Jyrki G.
Jyrki Grönroos
12" F4 newton (DIY)
EQ6 pro (zero backlash mod)
https://www.astrobin.com/users/JyrkiGronroos/
http://greenroseastro.kuvat.fi

einari

Kokeilisin näitä:
- tasapainotuksen tarkistus (myös dec-akselin suunnassa)
- backlash arvon muuttamista
- autoduidaus nopeuden muuttamista (oliko siinä vielä 0.25x?)
- dec guidaus joko pelkästään North tai South (riippuen kumpaan suuntaan valuu)
- dec guidaus kokonaan pois päältä (jos napasuuntaus on riittävän hyvin kohdallaan

Jos ei nuo auta niin sitten mahdollisesti pitää säätää jalustaa.
___
Tapio

Kaizu

Kuinka alhaalla olevaa kohdetta seurasit? Samaisena iltana testailin Smartguideria ja se korjaili jalustaa vain ihan pikkuisen. Minun kohteeni oli melkein zeniitissä (M101). Huomasin että lähempänä horisonttia ollut Arkturus vilkkui huomattavasti eli seeing ei ollut paras mahdollinen.

Kaizu
Kai Forssen

Gronjyr

Kiitos vastauksista. Hieman samansuuntaisia toimenpiteitä tuli itsellekin mieleen. Ja tosiaan ensimmäinen kerta kun käytin tuota synscania niin vähän olin hukassa.
En saanut mm. gotoa suuntaamaan oikein, näytti aina reilusti liian korkealle. Eli opittavaa löytyy vielä jalustasta. Aikaisemmin käytin modattua HEQ5:sta.

Täytyy vielä pääsiäisenä katsoa jos jatkaisi harjoituksia ennen kesälaitumelle lähtöä ja newtonin purkua.

Seurailin galaksiparia ngc 4631 ja ngc 4656, jotka olivat n. 60 asteen korkeudella sillä hetkellä. Seeing oli kyllä luvattoman huono.

Jyrki G.
Jyrki Grönroos
12" F4 newton (DIY)
EQ6 pro (zero backlash mod)
https://www.astrobin.com/users/JyrkiGronroos/
http://greenroseastro.kuvat.fi

Timpe

Tutun näköistä heiluntaa PHD:llä DEC-akselin suhteen, sillä samaa ihmetellään 300/1500mm Newtonillakin usein. Einarin listasta vain autoguidaus-nopeuden muuttaminen pienemmäksi on kokeilematta. Itselläni paras keino seurannan parantamiseen on huolehtia putken tasapainotuksesta niin hyvin kuin mahdollista. Pitkä Newton-putki saksalais-asennuksessa on vihoviimeinen vempula tässä suhteessa, sillä sen tasapainotus muuttuu jo parin tunnin valotuksen aikanakin. Käyrien mukaan sulla on vielä liiikaa "backslashia" rattaiden ja matopyörän välissä ja kun PHD lähtee korjaamaan DEC-suuntaan, se joutuu ensiksi kelaamaan "tyhjät pois" ja sitten kun matopyörä ottaa viimein kiinni rattaiden kanssa, onkin lopputuoksena tuo käyrän nykäisy alaspäin. (=PHD tekee ensin pienen korjauksen ja kun se ei toimi backslahin takia, se lisää korjauksen suuruutta, kunnes liike alkaa... ja hups ollaankin jo reunan yli ja matkalla kohti syvyyttä... ;)
- Timo Inkinen

Kaizu

Hammasvälyksiin auttaa pieni epätasapaino, sekä RA- että DEC-akseleilla. Sen verran epätasapainoa että välys pysyy koko ajan samalla puolella.

Kaizu
Kai Forssen

Gronjyr

Jees, nyt on testejä jatkettu ja parempaa suuntaan mennään. Ilmeisesti tuo tasapainoitus korjasi asiaa, tein myös ihan pientä säätöä tuohon backlashiin.
Ra seurasi parin kaarisekunnin tarkkuudella, sekin virhe oli tuon matovaihteen aikaansaama eli jotain epätarkkuutta siellä.

Tässä dec puolen käppyrä ja alla yksi kymmenen minuutin valoitus ja croppi keskeltä. Putki Newton 200/1000.
Tuo kymmenen minuuttia on tavoite johon toivon pääseväni tällä kannettavalla kalustolla ja nopealla napasuuntauksella.





Jyrki G.
Jyrki Grönroos
12" F4 newton (DIY)
EQ6 pro (zero backlash mod)
https://www.astrobin.com/users/JyrkiGronroos/
http://greenroseastro.kuvat.fi

Timpe

Nyt näyttää jo ihan hyvältä  :smiley:
Vertailuksi lisään foorumille näkyviin omat 100% tähdet 10min ja 12min ruuduista 300/1500mm Newtonilla (OAG guidaten) parhaasta heikoimpaan, jos olen saanut PHD:n ja putken suunnilleen vireeseen parametrien/tasapainotuksen yms. suhteen. Silloin kun seuranta tökkii ja DEC-käyrä twistaa reunasta reunaan, niin tuon kuvan kokoiset tähdet piirtävät noin "kahden-kolmen tähden" mittaista sivuttaisviivaa tuon liki pyöreän tähdenkuvan sijasta. (Tällaiset olen hyllyttänyt jo kamerassa, joten noista ei ole nyt näytettä.)

Tuon esimerkkisi viimeisen soikeuden saa (jos saa?) pois tähdistä PHD:n parametreja varovasti säätämällä ja katsomalla kuinka nämä säädöt muuttavat käyrän muotoa (noin minuutin rauhoittumisajan jälkeen). Jos jollakin olisi täydellisen pyöreitä tähtiä Newton-putkella kuvattuna ja noin 10 minuutin valotuksilla kuvattuna, niin nekin olisi hyvä nähdä tässä ketjussa mahdollisten säätövinkkien kera.  :angel:
- Timo Inkinen