Abell 39 planetaarinen sumu

Aloittaja Make, 30.03.2011, 09:55:06

« edellinen - seuraava »

Make

Tässä sitten ensimmäinen uuden linssiputken (102mm F5.6) oma "saalis": Abell 39 planetaarinen sumu Herkuleen tähdistössä. Kohde on himmeä eikä siitä löydy hirveän paljon harrastelijakuvia. Alla 12x20min = 4 tunnin valotus OIII-suotimella. Kuva on muunnettu värikuvaksi Noel Carbonin PhotoShop-actionilla.



Isompi kenttä TÄÄLLÄ.

Odotan innolla isojen putkien omistajien kuvia tästä! Nyt on hyvä aika vuodesta ampua tätä kuplaa  :cheesy:.
Markku Kellomäki
Make's Space Station-blogi

Timpe

Menit sitten "varastamaan" ennakkoon varaamani kohteen omalla kuvallasi... :tongue:
Ja millaisella kuvalla!! Upea saavutus, sillä tämä ON hankala kuvattava (hento, täysin symmetrinen, pintahimmeä kupla keskellä "ei mitään" eli on vaikea löytää ruudulle kehnolla gotolla). Itselläni on muutama yksittäiskuva tuolta alueelta ja niissä ei näkynyt yhtään mitään tästä sumusta neljän minuutin valotuksella, joten jätin tämän odottamaan "täydellistä läpinäkyvyyttä" (tämä oli kokemukseni 2010 vuodelta ja nyt ei ole vielä ollut sopivaa saumaa tämän kuvaamiseen).

Anyway, täällä on yksi verkosta löytämäni alustus aiheeseen: http://www.astropix.nl/images/A39/A39.html
- Timo Inkinen

einari

Kokeilin kanssa kuvata Abellin planetaarista (toisessa ketjussa) ja huomasin erittäin haastavaksi ainakin omilla taidoilla kaupunkioloissa.

Tämä sen sijaan on ihan mallikas suoritus.
___
Tapio

Make

#3
Kiitos, Timpe ja einari  :azn:. Tämä oli haastava, mutta lopulta mahdollinen kohde. Sää oli erittäin suotuisa; ei pilviä ja läpinäkyvyys oli hyvä. Yritin samana yönä aluksi kuvata Abell 28:aa Isossa Karhussa, mutta siitä ei tullut kerrassaan mitään. Koska 15 minuutin bin3x3-kuvassa (vastaa 9-kertaista eli 135 minuutin valotusaikaa bin 1x1:llä) ei näkynyt yhtään mitään Ha- tai OIII-suotimen läpi, luovutin ja siirryin tähän kohteeseen. Tämän sain kuvattua bin 1x1-asetuksilla.

Einari, hatunnoston arvoinen valotus sinulla Abell 33:sta. Se on todella himmeä ja vielä niin alhaalla, joten on varmasti vaikea saada siitä talteen mitään.
Markku Kellomäki
Make's Space Station-blogi

Timpe

#4
En edelleenkään näe yhtään mitään sumua 10 minuutin yksittäisruuduissa, joita kuvasin viime aamuyönä puoli kahden ja kolmen välillä yhteensä 50 minuutin edestä. Modaamaton Canon EOS 7D (ISO400) ja Baaderin Moon&SkyGlow/Neodymium suodin + 300/1500mm Newton. Seuraava yritys tulee siten UHC-S:llä, mikä taitaa olla sopivin suodin omalle kalustolleni ja valotusaikaakin voinee vielä pidentää tuosta kymmenestä minuutista. Kohteen himmeydestä huolimatta Deep Sky Stackerin pinosta löytyi kuin löytyikin tämä pyöreä planetaarinen, joten laitetaan lopputulos tähän vertailuksi tuolle Maken kuvalle.

Jätin kuvankäsittelyn tähän vaiheeseen, kun jatkoa on tulossa lisäkuvien muodossa, jos selkeitä öitä riittää ennen kesän tuloa. Taustataivaalta löytyy nippu muita galakseja ja Abell 39 on piilossa kuva-alan keskivaiheilla. Värit ovat "luomua" suoraan kamerasta maltillisella PhotoShoppailulla höystettynä :wink: (Linkin takaa löytyy 3000x1998 pikselin ja 422 kB:n alas skaalaus originaaliruudusta ja ainakin tästä sen sumun voi löytää, jos se jää liian himmeäksi pikkukuvassa.)



Edit: kuva vaihdettu oikein säädetyllä monitorilla muokattuun!
- Timo Inkinen

Make

Hyvä alku projektille, Timpe! Siitä isommasta kuvasta se todella löytyy ja hyvällä resoluutiolla. Valon määrä on tässä kohteessa ongelma ja siihen ei auta muu kuin pidemmät valotukset. CCD-kamerallakin kohde oli 20 minuutin valotuksillakin aika himmeä ja kohinainen.
Markku Kellomäki
Make's Space Station-blogi

Timo Kantola

Oottepa haastavan kohteen löytäny! Timpen vaikeudet ymmärtää, valoa kohteesta säteilee äärimmäisen kapeina piikeinä. Löysin netistä kohteen säteilyspektrin
- säteilee parilla piikillä 500nm kohdalla , OIII - alueella ja punaisella noin 660nm kohdalla. Paras filsu tuolle kohteelle taitaa olla OIII , sillä saa leikattua kaiken ei-toivotun valon pois.

Spektri sinisesta vihreään 350nm-500nm: http://iopscience.iop.org/0004-637X/560/1/272/53200.fg3.html
Spektri vihreästä punaiseen 500nm - 700nm : http://iopscience.iop.org/0004-637X/560/1/272/53200.fg5.html
Koko artikkeli http://iopscience.iop.org/0004-637X/560/1/272/53200.text.html

Baaderin OIII käppyrä
http://www.baader-planetarium.de/sektion/s42/bilder/o3_transmission_gross.jpg

Liitekuvaan ymppäsin nuo 2 ylläolevan linkin spektriä + baaderin moo&skyglow käppyrä.

EDIT: Näkyyhän se Abell 39 tuossaTimpen kuvassa ! 
Timo Kantola

DarkSide

Make taas onnistunut hyvin ja upea kuva kohteesta, joka älyttömän himmeä.
Onnittelut.
Kyllä se Timpenkin kuvassa näkyy  :grin: Valoa vain lisää reilusti Timpe.

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Timo Kantola - 31.03.2011, 22:26:20
Timpen vaikeudet ymmärtää, valoa kohteesta säteilee äärimmäisen kapeina piikeinä. Löysin netistä kohteen säteilyspektrin - säteilee parilla piikillä 500nm kohdalla , OIII - alueella ja punaisella noin 660nm kohdalla. Paras filsu tuolle kohteelle taitaa olla OIII , sillä saa leikattua kaiken ei-toivotun valon pois.

Hups, tuli vahingossa hiukan liiankin paljon haastetta tuon Abell 39:n näkymiseen kuvassani, sillä edellinen versio oli säädetty monitorilla, jossa mustapiste ("black point") oli pielessä (ensimmäinen kuvani oli siksi kovin tummaksi säädetty, sorry!). Kalibroin tänään monitorin tummuuden uudelleen ja nyt tuossa yllä taitaa olla hiukan valoisampi kuva kuin aiemmin. Tässä versiossa saattaa näkyä vielä kehnojen kalibrointikuvien tuomia artefakteja käyrien venyttelyn tuloksena. Korjaan, kun saan valoa lisää kohteesta.
Kiitos kommenteista kaikille, jotka löysivät Abellin siitä aiemmastakin kuvasta ja Timpalle noista lisälinkeistä! :laugh:

PS. Ja kyllä se Baaderin UHC-S käy myös tähän kohteeseen, kun nuo huiput menevät hyvin yksiin tuon filsun läpäisykäyrän kanssa:
http://www.baader-planetarium.de/sektion/s43b/bilder_filtersticker/gross_BP42-TN2458275-01E__Baader_Filtersticker_large_UHCS_L-Booster_1.25inch.jpg
- Timo Inkinen

Timpe

Abell 39 lienee käsitelty loppuun tältä keväältä, kun se jää kohta Kuun alle. Tässä ovat siis tämän himmeän ja pintakirkkaudeltaan pienen (13.7 mag) ja laaja-alaisen (155″ × 154″) kohteen viimeiset fotonit modaamattoman Canon EOS 7D kameran kennolle. Herkuleen tähdistö näkyy omalla havaintopaikallani riittävän korkealla taivaalla vain myöhään keväällä aamuyön tunteina ja varhain syksyllä heti taivaan pimennyttyä elokuussa (saapa nähdä tuleeko palattua tähän kohteeseen vielä elokuussa).

Tämä kuva on otettu kolmena kevätyönä 31.3. (5 x 10min), 14.4. (3 x 15min) ja 16.4. (3 x 15min) jatkuvan epäonnen ja huonon kelin saattelemana. Yhteisvalotusta on nyt 2h 20min paria päivää vaille täyden Kuun loistaessa taivaalla. Baaderin UHC-S suodin oli käytössä kahdessa viimeisessä erässä 15min valotuksen kanssa ja Moon&Skyglow/Neodymium suodin ensimmäisessä 10min kuvasarjassa, jonka lopputulos oli jo tuossa yllä. Kuvauskalustona toimi tuttuun tapaan 300/1500mm Newton putki ja OAG-seurannankorjaus Gemini G41 Obs+ jalustan kanssa. Pidän tätä loppukuvaa eräänlaisena työvoittona, koska olen yrittänyt kuvata tätä kohdetta vuodesta 2009 lähtien ja vasta nyt keväällä 2011 olin itsekin näin vaativan tehtävän tasalla. :angel:



Epäonnesta sen verran, että tähän sarjaan on sattunut niin kehnoa läpinäkyvyyttä kuin seurantaongelmia "deklinaatio-backslash:in" muodossa + omaa kämmäilyä tarkennuksen mennessä hiukan pieleen + kamerakennon kallistumaa komakorjaimen asentuessa fokkarissa ½ millin vinoon + tuulisen sään pilaamia 15min yksittäisruutuja + voimakkaan Kuutamon aiheuttamia gradientteja loppukuvassa. Lisään siis foorumille näkymään suoraan DeepSkyStackerista tulleen pino-hässäkän, jonka keskeltä tällainen yllä näkyvä kuva-ala on kaivettu loppukuvaan. Lisäksi saatte bonuksena vinkin Photarin Curves-työkalun käytöstä kohinan poistoon ja sen löytää täältä. Toivottavasti tuo on hyödyksi silloin, kun kohina lähtee lapasesta vähävaloisen kuvan käyrien vääntelyn tuloksena :wink:
- Timo Inkinen

DarkSide

Hups, tämähän meinasi lipsahtaa ohi. Kohdetta näkyy jo todella hyvin kuvassasi Timpe.
Varsin haasteellinen ja himmeä. Onnittelut työvoitosta  :shocked:

Jouko_Kettunen

Tästä kohteesta ei ole näkynyt kuvia pitkään aikaan. Onhan tämä tosi himmeä ja jää minulla hankalasti puiden taakse, mutta erottuu kyllä hyvin OIII suodattimilla otetuissa kuvissa ja jotakin pientä erottuu myös Ha-kuvissa. Tämä kuva on viimeyöltä (parin päivän päästä täysikuu), valotusta OIII: 37 x 6m ja Ha: 17 x 6m, yhteensä 5h 24m.

einari

___
Tapio

mistral

Hieno läpinäkyvä hahmo, ei varmaan näe paljaalla silmällä.

väre

Aika himmeä kohde, hienosti olet tuon saanut näkyviin.
Markku
----------------------
Sky-Watcher Evostar 80ED DS-Pro, Sharpstar 61EDPH III, GSO 6" RC, iOptron GEM28, Asiair Pro, Asi 120 mini, ZWO ASI 533 MC Pro, Canon 80D, EOS R