Celestron AstroMaster 90

Aloittaja kirka_, 12.10.2009, 16:58:43

« edellinen - seuraava »

chilimieli

#45
Tervehdys.
Laitan omaa kokemustani tästä putkesta muiden vastaalkajien iloksi.
Seuraavat mielipiteet ovat huom. omiani (ei ole kokemusta paremmista putkista, joten kun sanon hyvä, se ei muiden mielestä välttämätttä ole sitä).

Kyseisellä putkella näkee oikein miellyttävästi auringosta pilkkuja suotimen läpi, tarkentaminen ottaa aikansa, sillä tarkennus on herkkä ja vaikeasti säädettävissä pikkutarkasti.

Az-jalusta on riittävän tukeva, kunhan oppii olemaan koskematta siihen. Pienikin hipaisu saa kuvan tärisemään 10-15 sekunniksi. Putkelle kannattaa hakea tuulensuoja, sillä se saa putken tärisemään vimmatusti.
Jalustassa on pientä löysyyttä (ainakin omassani) siten, että vaikka putken kiristää pysymään paikallaan korkeussuunnassa, sille jää pieni liikkumavara, jos siihen koskee. Tästäkin on tosin apua etenkin käytettäessä barlowta, sillä kohteen löytäminen lukitusta löysäämällä ja kiristämällä (jotta putki osuu oikeaan korkeuteen) ottaa aikansa. Lukitusta kiristämällä näkökenttä nousee huomattavasti ylöspäin. Sivuttainen liikuttelu on vaivatonta ja heilumista tapahtuu ainakin itsellä juuri pystysuunnassa.

Kääntöpeilistä on suuri apu näin vastaalkajalle, sillä se helpottaa kummasti putken kohdistamista.

Putki on erittäin kevyt, joten se ei jää helposti nurkkaan seisomaan turhanpanttina, vaan sen saa vaivatta kannettua pidempiäkin matkoja.

Punapistetähtäimen käytön oppiminen ottaa aikansa, mutta se ajaa asiansa erittäin hyvin tämän kokoluokan putkessa. Toisinaan punapisteen kirkkaus saa silmän kadottamaan kohteen, jolloin on hyvä nostaa katse pois tähtäimeltä hetkeksi ja yrittää uudelleen.

Mukana tulevat okulaarit ajavat asiansa tämän kokoluokan putkessa, mutta mikäli tahtoo käyttää barlowia, on syytä harkita parempia okulaareja. Näillä okulaareilla näkee hyvin tähdet, saturnuksen ja auringonpilkut, muuta etenkin auringonpilkuissa on pientä suttuisuutta, jolloin ainakin itse käytän sivusilmää tai parempaa okulaaria.

Putken erotuskyvystä:

Itse olen saanut pienellä harjoittelulla näkymään saturnuksen titan-kuun ja astetta paremmalla okulaarilla myös Rhean (okulaarina 15mm celestron omni). Rhean mangnitudi oli 10.19 ja se taitaakin olla putkelle takaraja, sillä saturnuksen ja titanin väliin jääneet dione ja tethys eivät enää erottuneet (kyseisten kuiden mangnitudi 10.72 ja 10.87).

Itse ainakin tyytyväinen ostokseen. Mikäli tahtoo helppokäyttöisen ja edullisen putken, voin suositella tätä lämpimästi.

Itse ostin myös kamerapidikkeen, 15mm omni okulaarin ja aurinkosuotimen. Nämä ovat kannattavia, mikäli tahtoo saada mahdollisimman monipuolisesta putkesta kaiken irti. Kannattaa tosin huomioida putkea ostettaessa, että samaan hintaan saa isomman peiliputken. Itse päädyin linssiin ihan vain siksi, että jahka saan potin kasaan, ostan itselleni ison peiliputken seurannalla. Näin omistan siis yhden kumpaakin. :angel:

Plussaa:
Mielestäni riittävä valovoimaisuus (10.19 mangnitudia kevätiltana, jolloin taivas ei ole musta missään kohtaa vaan hailakan sininen)
Helppo liikuteltavuus, nopea pystytys.
Halpa hinta.
Helppokäyttöinen.

Miinusta:
Tärisee ainakin az-jalustalla herkästi tuulessa.
Isompi aina parempi.
Kohdistaminen, putki pitää aina kohdistaa kohteen alle pois kuvakentästä ennen kiristystä pienemmissä kohteissa.
Punapiste on täysillä paristoilla välillä liian kirkas, jotta kohteen näkee kunnolla tähtäimen läpi.

Edit.Putkella näkee näin syksystä jo mukavasti muutamia galakseja, jotka yllättivät itseni ihan tyystin. Esimerkiksi m31 erottuu putkella jo melko hyvin.
Sateliitit realiajassa:
http://www.n2yo.com/whats-up/?c=w

Celestron Astromaster 90 AZ
Skywatcher Skyliner-200P  Parabol Dobson
Canon 600D

LK

Meniskö tämmönen astromaster olohuoneessa/parvekkeella ihan kuun ja planeettojen katsomiseen paremman puutteessa? Eikös tolla 90/1000 saa jo kuitennii ihan kivan suurennoksen barlowilla?

chilimieli

Saa.
Ilmankin barlowta tolla saa jo kivoja suurennuksia. Kyseisellä putkella näkee jo myös lyyran rengassumun, M31 galaksin ja tähtijoukkoja ihan kivasti.
Kelpo ostos paremman puutteessa. Kuuta kuvataksesi suosittelen kamerasovitetta ja mahdollisesti barlowta, mikäli tarkoitus on kuvata pinnan muotoja..
Kuvaamisessa suurin ongelma pimeällä on hutera jalusta, mikäli mahdollista, suositten hankkimaan etälaukaisimen. :wink:
Planeetoista jupiteriin ja saturnukseen olen käyttänyt pelkkää 10mm okulaaria, sillä barlowlla katselu tuottaa toisinaan tuskaa. Putkea kun nimittäin saa olla jatkuvasti kääntämässä, erotuskykykään ei enää riitä barlow kanssa. Vinkkinä: 10- ja 20mm okulaari planeetoihin, barlowlla ei tee juuri mitään noita käytettäessä, sillä 20mm ja 2x barlow=10 mm okulaari, kympillä taas ei barlowta mielellään käytä erotuskyvyn ja heilumisen takia.

Kuuhun sitten barlow ja mikä tahansa okulaari. Suositten hankkimaan pari lisäokulaaria, jotta katselusta tulisi mahdollisemman mukavaa ja suurennoksia saat vaihdettua laajemmin.
Sateliitit realiajassa:
http://www.n2yo.com/whats-up/?c=w

Celestron Astromaster 90 AZ
Skywatcher Skyliner-200P  Parabol Dobson
Canon 600D

LK

Kuvaamista en harrasta, jätän sen ammattilaisille ja ihastelen mielummin heidän ottamiaan kuvia. Säästelen tässä rahaa tuohon isompaan projektiin, joten joku tälläinen linssiputki voisi olla sopivin vaihtoehto siksi aikaa. Ei ole hinnalla pilattu.

jusalak

Putkessa taitaa olla kääntöprisma kulmaprisman sijasta? Onko kääntöprisman valoaukko tarpeeksi suuri 32 mm plössl-okulaarille? Näkyykö kattoprisman harjan aiheuttama diffraktio, vai onko kääntöprismassa jokin muu konstruktio?

mistral

#50
Ylva myy ainakin Celestronin Amici-prismaa joka on kääntöprisma. Tässä Wiki-linkki  http://en.wikipedia.org/wiki/Amici_roof_prism

edit. Veikkaan että 32 mm Plössl ei näytä koko kenttäänsä. Kannattaa soittaa vaikka Teknofokukseen ja varmistaa.