Tähtitieteen tapahtumakalenteri

Aloittaja Kimple, 01.03.2011, 18:17:47

« edellinen - seuraava »

Kimple

Moi!

Onko kellään tietoa, mistä löytäisin kalenterin, johon olisi merkattu joitain isompia tähtitieteellisiä tapahtumia Suomen tai mieluiten Helsingin horisontin mukaan?

Täällä valosaasteen keskellä minua kiinnostavat lähinnä "paljain silmin" havaittavat tapahtumat kuten päiväntasaukset ja -seisaukset sekä kuun ja auringon pimennykset ja tietysti muut suuremmat "ilotulitukset" kuten jokin huomattava pyrstötähti tai tähtisade jne.

Olen yrittänyt etsiskellä em. tapahtumia netistä, mutta mikäli niitä löytyy, niin havaintopaikan koordinaatit tai ajat ovat useimmiten jossain muualla ja vaativat laskentaa tai sitten niitä joutuu metsästämään yksitellen sieltä täältä eikä homma enää pian pysy "hanskassa".

Jokin julkinen kalenteri esim. Google Kalenterissa olisi juuri sitä mitä haluan, sillä hinkuna olisi nähdä tapahtumat Android -puhelimen kalenterissa. Mikä tahansa muukin tunnettu kalenteriformaatti kelpaa, esim. ICAL olisi vallan mainio, mutta myös Excel-taulukko, Access-tietokanta tai jopa ASCII-teksti käyvät hyvin tarpeisiini.

Kalenterin ei tietenkään ole "ikuinen", mutta olisi mukava, jos siinä olisi vaikka viiden seuraavan vuoden tapahtumat, niin sitä ei tarvitsisi olla jatkuvasti päivittämässä.
Tietysti jokin julkinen, esim. Google Kalenteri on siinäkin mielessä mukava, että siihen voisi kuka vaan asiasta kiinnostunut käydä päivittämässä ISOJA tapahtumia. En siis todellakaan ole tässä tapauksessa kiinnostunut jostakin Hyperionin kääntymisestä 5 astetta vasemmalle ja peittymisestä renkaan taakse kolmen minuutin ajaksi (ei millään pahalla Hyperionista kiinnostuneita kohtaan  :angel:).

Vinkkejä vastaanotetaan halukkaasti.

Terv. Kimple

Timpe

- Timo Inkinen

Mare Nectaris

... ja sähköisessä muodossa myös Ursan Taivaalla tapahtuu tai esim. The Sky -lehden verkkosivun Astronomy Calendar.
Timo Keski-Petäjä


SW Evostar 120 ED APO*TAL 250K*C8-N*SW 150 Pro*TAL 1 (Mizar)*Celestron Ultima 80*EQ6 Pro Eqmod + TS dual mount*CG-5 GOTO*TV: Nagler Type 4 17 mm, Panoptic 24 mm*Baader Hyperion Clickstop-Zoom 8-24*17 mm UWA-70*TV BIG 2x Barlow*Celestron 2x Barlow Ultima SV Series*TAL 3x Barlow*TS 5 x APO Barlow*TS CCD lunar camera

Jorma Koski

Jorma Koski "Respondeo veritatem profunda"
Twitter
Facebook

Kimple

Kiitos vastaajille.

Mitään valmista ei siis taida löytyä, kuten vähän pelkäsinkin.

Tässä minun tapauksessani kirjat eivät ole se ensisijainen etsintäkohde, mutta muuten Ursan julkaisut ovat kyllä hyvinkin tuttuja. Niitä on hyllyyn kerääntynyt vuosien varrella puolisen metriä.
Ursan kalenterissa ei ole tapahtumia kuin n. puoli vuotta eteenpäin, tai sitten en vain osaa etsiä oikein.

Astronomy Calendar ja Nasan pimennyssaitti ovat jotenkin jääneet minulta vähemmälle huomiolle. Niistä saan kyllä kasattua omiin tarpeisiin melko kattavan kalenterin, loput täytynee sitten onkia vaikkapa em. Ursan julkaisuista.

Kiitos

t. Kimple

VeikkoM

Lainaus käyttäjältä: Kimple - 06.03.2011, 12:47:27
Ursan kalenterissa ei ole tapahtumia kuin n. puoli vuotta eteenpäin, tai sitten en vain osaa etsiä oikein.

Tähdet 2011 vuosikirjassa toki on tapahtumat vuoden loppuun.  Seuraava vuosi
ilmestyy tyyppillisesti lokakuulla.

Taivaalla tapahtuu -sivuilta tapahtumat saa kyllä pienellä kikkailulla myös vuoden
loppuun, kunnes seuraavat sinne taas syötetään.   Esim. marraskuu 2011:
http://www.ursa.fi/extra/taivaalla/index.php4?mvalue=201111

Veikko Mäkelä
Kuu ja planeetat, Asteroidit ja komeetat, Tieteellinen yhteistyö, Tietotekniikka sekä Kerho ja yhdistystoiminta -harrastusryhmät

Jarmo

Almanakka on tietysti myös suht hyvä ja simppeli keino löytää tärkeimmät taivaan tapahtumat ainakin ajankohdan ja tähdistön tarkkuudella - ja melkeinpä mikä tahansa tähtitaivasta simuloiva ohjelma antaa suht hyvät tarkemmat koordinaatit kun tiedät mitä katsoa. Olen itse kerännyt muutaman vuoden ajan Kansalaisalmanakkaan tärkeimmät tapahtumat (mm. konjunktiot, etäisyydet, pimennykset, tunnetut asteroidiohitukset ja parhaiten näkyvät komeetat yms). En muista tarkkaan mitä kaikkea Yliopiston almanakasta löytyy, mutta siinä on myös hyvä tietopaketti, muistaakseni Heikki Ojan koostamana.

Kansalaisalmanakka: http://www.paperipalvelu.fi/filemanager/html/productimages/large/248175.jpg
Yliopiston almanakka: http://www.bookplus.fi/media-dynamic/images/product/00/04/35/04/35/3/yliopiston-almanakka-2010-2000.jpg

Tiedän ettei tämä ole sitä mitä alkuperäinen kysyjä halusi, mutta kerroinpa kuitenkin.

Jarmo

Jorma Koski

kuten sanottu UMissa on nyt sangen kattavasti pari kuukautta tapahtumia

http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=8106
Jorma Koski "Respondeo veritatem profunda"
Twitter
Facebook

Kimple

Onneksi olen niin saamaton, että en vielä ehtinyt kovin paljon nähdä vaivaa kalenterin kasaamiseen.

Löysin nimittäin aika näppärän sivuston, josta löytyy yhtä ja toista kalentereihin liittyvää
http://www.webcal.fi/fi_fi/kalenterin_lataus.php

Terv. Kimple

Apoleon

Lainaus käyttäjältä: Kimple - 25.04.2011, 16:04:12
Onneksi olen niin saamaton, että en vielä ehtinyt kovin paljon nähdä vaivaa kalenterin kasaamiseen.

Löysin nimittäin aika näppärän sivuston, josta löytyy yhtä ja toista kalentereihin liittyvää
http://www.webcal.fi/fi_fi/kalenterin_lataus.php

Terv. Kimple

Hei,

olen tuon WebCal.fi:n omistajaja ylläpitäjä. Siellä ei ole tällä hetkellä tarjolla varsinaista tähtitaivaan tapahtumakaleneria, mutta tarjolla on mm:
Kuun vaiheet -kalenteri:
- kuun vaiheet
- perigeum, apogeum

Aurinkokalenteri
- auringon nousu ja lasku
- perihelion, aphelion
- auringonpimennykset
- aurinkovuoden tapahtumat

Sääkalenteri
- sääennusteet

http://www.webcal.fi/fi_fi/kalenterit.php

Koskien tällaista tähtitaivaan tapahtumakalenteria - minulla ei ole mahdollisuutta sellaisen ylläpitämiseksi, mutta sikäli mikäli joku on halukas näitä tapahtumia ylläpitämään www-käyttöliittymällä, niin voin luoda tunnuksen sitä varten, ja halutessanne tehdä siitä kalenterista julkisen (näytetän tuolla muiden kalenterien joukossa). Sieltä sitten voivat tähtitaivaan tapahtumista kiinnostuneet kalenterin itselleen tilata.

Lähinnä kysymys kuuluu, ku, onko joku valmis tätä ylläpitämään? Kuinka paljon tapahtumia vuosittain on? On helppoa uskoa, että käyttäjiä saisi helposti useita satoja, ja lienee todennäköistä, että monet heistä nyt laittavat itseään kiinnostavat tapahtumat kalenteriinsa käsin.

Käytännössä tämä siis tapahtuisi niin, että joku/jotkut päivittävät tietoja www-käyttöliittymän avulla, ja käyttäjät sitten tilaavat ko. kalenterin itselleen. Kaikki muutokset ja päivitykset päivittyvät automaattisesti käyttäjien kalentereihin. Kalenteritapahtumiin voi liittää linkin ja sijainnin. Linkki voi viedä vaikkapa tämän sivuston artikkeliin tms.