SW Skymax-102 ja planeetat

Aloittaja jortsu, 12.05.2011, 21:48:09

« edellinen - seuraava »

jortsu

Hei kaikki! Olen uusi täällä ja minulla on muutama kysymys koskien okulaareja. Hommasin otsikon mukaisen putken ja kysynkin millä okulaari/barlow yhdistelmällä saan suurimman suurennoksen ja tarkan kuvan katsoessani esimerkiksi Saturnusta tai Kuuta? Minulla on 10&25mm okulaarit, jotka tulivat putken mukana. Lueskelin sen verran että tuohon 10mm "super" okulaariin ei kannata laittaa 2xbarlowia mukaan. Ja että 8mm pienempää okulaaria ei kannata hommata tulee putki vastaan. Pitääkö nämä paikkansa? Miten 3x&5x barlowit? Eli siis mikä olisi paras yhdistelmä kyseiselle putkelle katsottaessa Saturnusta tai Kuuta? Budjettina 100-150€.



Villem

Moi,

Mulla on myös Skymax 102 ja siinä tulleet okulaarit ovat hyviä esimerkiksi Kuun katsomiseen. Itse ostin 2x barlowin ja 6mm okulaarin, ja niillä näkyy myös hienosti Saturnus. Omasta mielestäni siihen 10mm okulaariin voi hyvin laittaa 2x barlowin. Lisään myös että jo 10mm okulla jalustan tärinä alkaa häiritsemään, itse laiton 10 kg:n painot okulaaripöydälle, mikä vakautti jalustaa huomattavasti.
Tähtiharrastusta jo vuodesta 2009

TeroP

Hyvälaatuinen 8mm okulaari antaa kivan suurennoksen, eli laskettuna noin ~162x luokkaa. Tällä suurennoksella tarkennuksen saa vielä helposti kohdilleen eikä planeettahavainnoissa vielä menetä kaikkea valovoimaa. Eräs vaihtoehto olisi noin 13mm okulaari barlowin kanssa, jolloin päästäisiin noin 200x suurennokselle, mutta tällaisen tarkentaminen noin pienellä putkella alkaa olla aika tarkkaa hommaa.

Okulaareista sen verran, että vaikka plösslejä "kehutaan" eivätkä ne ole kovin kalliita, niin investoimalla monielementtiseen okulaariin saa yleensä laajemman kuvakentän sekä siedettävämmän katseluetäisyyden (=ei tarvitse työntää silmii kiinni okulaariin että näkee reunoille asti). Tämä varsinkin sellaisessa tapauksessa, jossa plösslin polttoväli olisi 8mm tai alta.

Näitähän on helppo sinällänsä laskeskella suuntaa antavasti, eli jaat vain kaukoputkesi polttovälin okulaarin polttovälillä, jolloin saat kaukoputken antaman suurennoksen. Esim jos hommaisit 15mm okulaarin ja 2x barlowin, saisit suurennokseksi jotakuinkin seuraavaa:

1300/15 = 87x (pelkkä okulaari)
1300/15*2 = 173x (barlowin kanssa)
Celestron CPC 1100 GPS (XLT) SCT (279mm/2800mm)

Baader Hyperion Clickstop Zoom 8-24mm
Celestron E-lux 40mm plössl, Omni Barlow 2x, Focal Reducer F/6.3

Imaging Source DBK21 AU618.AS
Baader UHC-S, UV/IR-cut, Neodymium

William Optics 1.25" Dielectric Diagonal

Timpe

Millaisessa maineessa Baaderin Hyperionit ovat planeettahavainnoissa? Tämä voisi olla vaihtoehto 8-millisten sarjaan:
http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p138_Baader-Hyperion-Eyepiece-8mm---1-25----Wide-Angle-68-.html
Tihrustelu-okulaareista juuri planeetoille löytyisivät esim. nämä:
http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p624_Orthoscopic-Eyepiece-7mm---1-25----Kasai.html
http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p626_Orthoscopic-Eyepiece-9mm---1-25----Kasai.html
Hyviä ortoskooppeja kohtuuhintaan, mutta näiden katseluetäisyys on pieni (7-9mm?) ja kuvakulma kapea 45 astetta.
- Timo Inkinen

siro46

Ostin alkutalvesta 8 mm Hyperionin nimenomaan planeettahavaintoihin. Koska todellinen tarpeeni oli 6 mm okulaari, niin ostin mukaan myös molemmat fine tuning -renkaat. Yhdistelmän kaikki mahdollisuudet ovat 8 mm, 6 mm, 5 mm ja 3,2 mm. 3,2 mm virityksellä pääsee lähelle pienen putkeni maksimisuurennosta 150x. Barlowia en juuri enää käytäkään.

Olen ollut tyytyväinen, vaikka kaukoputki on tosi oudon näköinen, kun okulaarissa ovat molemmat renkaat kiinni - okulaari on melkein puolet putkesta. Katsominen silmälaseilla sekä ilman on ollut helppoa, myös tutuille ja perheenjäsenille, jotka eivät harrasta tähtien katselua.

jortsu

Mitä mieltä näistä zoomokulaareista? Onnistuuko 2xbarlow käyttö näiden okulaarien kanssa?
Zoom S-W okulaari 7-21mm
http://www.villenkello.fi/shop/kauppa2/products.php?&action=show&id=371&show=all
Celestron 8-24 zoomokulaari
http://www.villenkello.fi/shop/kauppa2/products.php?&action=show&id=3454&show=all

Timpe

En ostaisi halpaa zoomia planeettaokulaariksi, mistä tässä ketjussa on ollut paljolti kyse. Liikaa lasitavaraa / liikkuvia osia planeetan ja katsojan välissä ei tiedä hyvää kuvalaadulle (varsinkaan tuossa hintaluokassa). Planeetat näkyvät pieninä keskellä okulaarin kuva-alaa ja niistä tehdään havaintoja pitkään katsomalla ja odottamalla ilmakehän hetkellistä rauhoittumista. Tässä käytössä arvostaisin okulaarin erinomaista (hyvää) optista laatua ja käyttömukavuutta. Näiden kahden painotuksen voi valita haluamakseen ja valita okulaarityypin sen mukaan. Halvoissa malleissa (alle 100eur) noista voi toteutua vain toinen ehto, muttei molemmat. Maksamalla 100-250 euroa "kiinteästä" (ei-zoom) okulaarista saadaan jo riittävän hyvää kuvalaatua ja käyttömukavuutta samassa paketissa.

Tsekkasin verkosta vielä, että tuo Baader Hyperion 8mm olisi keskihintaluokan okuista ihan kelpo valinta moneen käyttöön esim. tämän Cloudy Nightsin arvion mukaan:
    "All in all, I love these eyepieces. Are they high end? No. Are they worth the money? Absolutely."

Ja jos okulaariksi halutaan kuitenkin zoom, niin sitten harkinnan voisi aloittaa tästä hintaluokasta/mallista (Baaderin 8-24mm zoom, joka tosin hävinnee niukasti kuvalaadussa tuolle noin puolta halvemmalle Hyperionille tai kolmanneksen maksavalle Kasai ortoskoopille).
- Timo Inkinen

TeroP

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 15.05.2011, 20:57:22
En ostaisi halpaa zoomia planeettaokulaariksi, mistä tässä ketjussa on ollut paljolti kyse.
Baaderin Hyperion zoomin omistajan komppaan Timpen ehdotusta, olisipahan sitten säätövaraa. Okulaari on karvan verran parempi kuin Celestronin X-cel ED:t, jotka voisivat olla myös hyviä planeetta/yleiskäyttöokulaareja (omistajana tiedän kehua), koska niiden hinta on suhteellisen alhainen, katseluetäisyys loistava sekä näkökenttäkin ihan kiva 55°.
Celestron CPC 1100 GPS (XLT) SCT (279mm/2800mm)

Baader Hyperion Clickstop Zoom 8-24mm
Celestron E-lux 40mm plössl, Omni Barlow 2x, Focal Reducer F/6.3

Imaging Source DBK21 AU618.AS
Baader UHC-S, UV/IR-cut, Neodymium

William Optics 1.25" Dielectric Diagonal

jortsu

#8
Noniin tuli ostettua teknofokuksesta osat kameran ja putken väliin. Ostin myös adapterin okulaaria varten. Miten tuo "fieldofview" kulma okulaarissa vaikuttaa kuvaamisessa? Eli nyt haluasin ensimmäisenä lähteä kuusta liikkeelle ja siihen tarkoitukseen hyvä linssi. Tietenkin mahdollisimman paljon suurennosta ja tarkka kuva sekä kuvausmahdollisuus. Mitä suosittelette? Tässä otin eilen ensimmäiset kuvat kuusta putkella. En saanut okulaarin kanssa tarkentumaan kuvaa oikein. Tosin aikaa ei ollut kun muutaman kuvan ottamiseen, mutta tulipahan huomattua tarkentamisen haastavuus. https://picasaweb.google.com/109426361707142439276/Moon#

Timpe

Lainaus käyttäjältä: jortsu - 16.06.2011, 15:20:31
Noniin tuli ostettua teknofokuksesta osat kameran ja putken väliin. Ostin myös adapterin okulaaria varten. Miten tuo "fieldofview" kulma okulaarissa vaikuttaa kuvaamisessa?

Kokeile syöttää foorumin päätasolla hakukenttään hakusanaksi digiscoping, niin saat luettavaksesi nipun tätä kuvaustapaa sivuavia viestejä. Okulaarin näennäinen kuvakulma ei taida vaikuttaa paljoakaan lopputulokseen, mutta enemmän vaikuttavat tämän aiemman viestini kertomat asiat:
http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=2475.msg19419#msg19419

Olet muuten saanut huippuhyviä kuvia jo ensi kerralla, jos nuo ovat todellakin ensimmäiset okulaarin läpi otetut kuvasi Kuusta. Tuosta se lähtee :cheesy:
- Timo Inkinen

jortsu

kiitos vinkistä! täytyykin alkaa lukemaan..