Kaukoputki ja jalusta seurannalla , kuvaamista varten

Aloittaja Aapeli, 02.01.2011, 15:33:59

« edellinen - seuraava »

Aapeli

Moro vaan alan harrastajat!

Olen suunnitellut laitehankintaa , kokeneiden neuvoja kaipailen.

Kuvannut olen tähän asti Digipokkarilla joka adapterilla 200 dotbsonissa kiinni, putkessa ei ole seurantaa.   Nälkä kasvaa syödessä ja mielenkiinto tarkempiin kuviin kasvaa. Haluisin kuvata myös esim. Andromedan galaksia. Olen ymmärtänyt ettei putkeeni saa seurantalaiteistoa ja jos saakin se maksanee aika lailla.

En omista hitsiä ja sorvia joten tyydyn kaupan tarjontaan. Laitteiston pitäisi olla mahdollisimman nopea ja helppo käyttöisä. Kalustolla pitäisi kuvaamaan muutakin kun kuuta ja planeettoja. Pukki toi digijärkkärin joten aivan kaikkea ei tarvi hommata.

Järkkärillä ja nykyisellä 200 sky Watcher dobsonilla kuvaan aluksi , kunhan saan  T  2 renkaan tilatuksi.

Uusi kalusto tulisi olla minulla noin vuoden päästä. Kannattaako satsata Goto teloskooppiin? Minulle tärkeää on että kuvaamiseen pääsee nopeasti, eikä kallis aika huku siihen että etsin kohdetta pakkasessa  :oops:

Kalusto saisi maksaa....en tohdi tarkaa summaa laittaa tähän ..jos vaimo sattuu tämän lukemaan voi jäädä kaikki pelkäksi haaveeksi :grin: Mottoani noudattaen haluan hommata laitteet joita tulisin käyttämään vähintään 10 v . Maksimi summa hankinnalle 0,5- 1,5tekee, riittäneekö kuinka pitkälle? Jos ei butjetti riitä, niin silloin pitää ostoaikaa venyttää vielä toisella vuodella ja säästää hankintaan. Pääasia ettei tule turhia ostoksia.

Kuvaamispaikalle matkaa n.50 metriä , ei hirveesti valosaastetta, ei katuvaloja lähellä. Kuvaamispaikka pellon reunassa , sähköjä en saa sinne vedetyksi. Mitäs suosittelisitte aloittelijan kuvaus kalustoksi, jolla pärjäisi pitemmällekkin :shocked:



Tv. Jake





Lauri Kangas

Lainaus käyttäjältä: Aapeli - 02.01.2011, 15:33:59
Nälkä kasvaa syödessä ja mielenkiinto tarkempiin kuviin kasvaa.
Laitteiston pitäisi olla mahdollisimman nopea ja helppo käyttöisä.
Kalustolla pitäisi kuvaamaan muutakin kun kuuta ja planeettoja.
Minulle tärkeää on että kuvaamiseen pääsee nopeasti, eikä kallis aika huku siihen että etsin kohdetta pakkasessa  :oops:
Mottoani noudattaen haluan hommata laitteet joita tulisin käyttämään vähintään 10 v .

No siinähän onkin melkoinen kokoelma keskenään aavistuksen ristiriitaisia toiveita.

Hyvien kuvien ottamiseen ei ole minkäänlaista oikotietä vaan se vaatii todella tarkkaa perehtymistä aiheeseen ja tuhansia tunteja pakkasessa manailua. Helppokäyttöiset laitteet eivät ole toimintavarmoja eivätkä toimintavarmat laitteet helppokäyttöisiä. Eikä myöskään halpoja. Planettojen ja kuun kuvaamiseen käytetään ihan erilaisia välineitä kuin syvään taivaaseen.

Ainut vaihtoehto joka täyttää nuo vaatimukset (paitsi nippa nappa hinnan) on joku 8 tuuman SCT-putki Goto-jalustalla. Sillä voi sitten kuvata digijärkkärillä syvää taivasta ja joko pokkarilla tai webbikameralla tai mielummin ihan oikealla parin sadan planeettakameralla sitten planeettoja ja kuuta. Polttoväliä on aika reilusti joten hienot ja helpot laaja-alaiset kohteet jäävät pois ja tilalla on pieniä, hankalia galakseja ja sen semmoista.

Reppuselkään voi tietysti laittaa digijärkkärin esim. teleobjektiivilla. Silloin vain tulee hintaan päälle teleobjektiivi ja kasa kaikenlaisia kalliita palikoita kuten kiinnityskiskot ja vastapainot.

Mutta tästä pelottelusta huoliimatta tuollaisella putkella kyllä pärjäisi, jos vaan innostus riittää. Musta tämä on sen verran mukava harrastus että luulisi riittävän.

Aapeli

Kiitti Lauri vastauksestasi. Joo aika ristiriitaisia toiveita minulla putkelle oli.


Palautin itseni maanpinnalle tyhjällä lompakolla ja uusilla ajatuksilla (Toivottavasti hyvillä :grin:).  8 tuuman SCT-putki Goto-jalustalla hankitaan tulevaisuudessa. Sitä ennen kuvaan järkkärin +kameran objektiivin ja seurantajalustan kanssa. Näin voin hyödyntää hankintojani muuhunkin kun tähtitaivaan kuvaamiseeen.

Pitäisi poistaa aloittamani viesti ketju kokonaan, mutta olkoon. Jatketaan hieman eri aihe alueeseen.

Kysynkin mikä seurantajalusta digijärkkäri tähtitaivas  kuvaukseen kävisi parhaiten...tarviiko goto toimintoa?

Millanen objektiivi canonin digijärkkäriin olisi suositeltavaa, kun kuvataan laaja-alaisia kohteita?




jussi_k_kojootti

Lainaus käyttäjältä: Aapeli - 02.01.2011, 21:21:13
Kysynkin mikä seurantajalusta digijärkkäri tähtitaivas  kuvaukseen kävisi parhaiten...tarviiko goto toimintoa?

Syntan EQ3-2 lienee halvin kelvollinen, sitä käyttää foorumillakin moni upeita kuvia ottaessaan.  Seuraava vaihtoehto taitaa olla EQ5 ilman gotoa, ja Celestronin CAM, jossa sitten maksetaan jo gotostakin.  CAM tosin riittää vielä C8-SCT:n jalustaksikin, joten tässä mielessä sijoitus ei välttämättä mene hukkaan.

Lainaa
Millanen objektiivi canonin digijärkkäriin olisi suositeltavaa, kun kuvataan laaja-alaisia kohteita?

Yleisesti ottaen objektiivin pitäisi olla mahdollisimman valovoimainen, esim. F/2.8.  Valitettavasti valovoima näkyy hinnassa, ja vanhat valovoimaiset FD-linssit joita voi saada parilla satasella (tai alle) taas eivät oikein toimi EOS-kameroissa tähtikuvaukseen (eivät fokusoidu kunnolla äärettömän kauas).  Toisaalta erityisesti sumumaisia kohteita kuvattaessa fokuksessa saa vähän anteeksi, jos vaan sietää hieman vajaasti fokusoituneet tähdet (ts. itse Orionin sumu voi näyttää "ihan hyvältä", mutta tähdet ympärillä hieman pehmeiltä).  Kukkarolle ystävällinen ratkaisu voisi olla tyytyminen F/5-luokan zoom-objektiiviin, esim. n. 50-300mm.  Zoom antaa pelivaraa kohteiden valinnassa, ja tappiota valovoimassa voi koettaa säätää huolellisella napasuuntauksella, eli pyrkimällä pidempiin valotuksiin.  Tähtikuvaukseen riittää käsitarkenteinen objektiivi ilman kuvanvakainta, jolloin kelvollisia linssejä löytyy hintahaitarin halvimmastakin päästä.

Itseltä löytyy 200mm F/2.8 FD-objektiivi, ja sille sovite EOS-runkoihin.  Viimeisimmän huonosti fokusoidun kuvan jälkeen foorumilla neuvottiin, että tuo sovite toimii parhaiten/oikein vain täydellä aukolla, kun taas itse olen yrittänyt kompensoida huonoa fokusta juuri aukkoa pienentämällä :oops:.  Seuraavan kirkkaan yön osuessa kohdalle ehkä lopultakin näen/nähdään mihin FD-linssillä EOSin kanssa pystyy (vai onko tästä jollakin jo esimerkkikuvia?).  Viimeiseksi ongelmaksi jää sitten tuo suuri valovoima pahaa valosaastetta vastaan -- seurannan puolesta voin valottaa tuolla linssillä ainakin 4min, mutta silloin kuva palaa puhki.  Kipeetä!
jussi kantola / oulun arktos
CG-5 GOTO + KWIQ-guiding + SW80ED  // 10" dobson // canon eos 450d mod & 400d / ASI 120MM
http://astrobin.com/users/jussi_k_kojootti/
http://oulunarktos.fi/

pnuu

Lainaus käyttäjältä: Aapeli - 02.01.2011, 21:21:13
Millanen objektiivi canonin digijärkkäriin olisi suositeltavaa, kun kuvataan laaja-alaisia kohteita?

Esimerkiksi Samyangin 85 mm f/1.4 -objektiivista täällä on ollut positiivisia kokemuksia. Halpa, teräväpiirtoinen, mutta täysin manuaalisäätöinen, joten nopeaan kuvaustilanteeseen tähtiharrastuksen puolella voipi tulla säätöjen kanssa hätä. Mutta tähtikuvaukseen tarvinnee itsekin hommata. Samyangilla oli muitakin hyviä laseja, joista tähän hätään muistan vain kalansilmän (näkökenttä 180 astetta). Haulla ja googlella löytynee lisää, itselläni on nyt käytössä vain mokkula, niin en kaivanut urleja..
Panu Lahtinen
"You haven't really been anywhere until you've got back home",
Twoflower in "The Light Fantastic"

pluukkanen

Onko kokneilla sen verran neuvoja, että antaako autoguideri (esim tuo Syntan halpis) anteeksi napasuuntauksen kanssa hutilointia. Omat kuvat rajoittuu just 200 mm Dobsoniin ilman seurantaa, mutta EQ5Pro on tuossa varastossa odottamassa että pilvet lähtee ja pakkanen laskee...

Kaizu

Muutoin antaa anteeksi mutta kuvakentän kiertyminen oikein pitkissä valotuksissa tulee näkyviin. Tämä tietenkin edellyttää että guiderin resoluutio on parempi kuin kuvausputken.

Kaizu
Kai Forssen

Lauri Kangas

Lainaus käyttäjältä: Aapeli - 02.01.2011, 21:21:13
Kysynkin mikä seurantajalusta digijärkkäri tähtitaivas  kuvaukseen kävisi parhaiten...tarviiko goto toimintoa?
Millanen objektiivi canonin digijärkkäriin olisi suositeltavaa, kun kuvataan laaja-alaisia kohteita?

Kirjoittelin tästä uusimpaan T+A-lehteen, mutta voinpa toistaa omat suositukset tähänkin:

Jalusta: EQ3-2 on ehdottomasti paras hinta-laatu-suhteeltaan. Kuin tehty laajakulmakuvaukseen. EQ5 kantaa enemmän tavaraa mutta on kalliimpi ja epätarkempi eikä siksi hyvä vaihtoehto. Astrotrac kelpaa myös, mutta on kallis ja on pari rajoitetta.

Kakkulat: Tosi laajakulmaisiin kuviin Samyang 8mm f/3.5 (~200e+?), niin hyvä ja halpa ettei ole järkeä miettiä muita.
Vähän kapeampiin kuviin 50mm f/1.8 (alle 100e) mikäli sellaisen omistaa muutenkin. Jos ostaa lasin nimenomaan tähtikuvaamiseen, niin mielummin Samyang 85mm f/1.4 (200-300e?).
Teleobiskaksi 70-300mm tele jos sellaisen omistaa jo. Jos ei, niin 200mm f/2.8 L (500-600e).

LoneWolf

Lainaus käyttäjältä: Lauri Kangas - 03.01.2011, 02:09:42
Astrotrac kelpaa myös, mutta on kallis ja on pari rajoitetta.
Mitkäs nämä rajoitteet ovat?

Oli muuten silmiä avaava ja hyvä artikkeli T+A lehdessä.


Aapeli

Kiitokset erinomaisista tiedoista. Olisiko joku kirja mitä suosittelisitte? Sellanen mikä käsittelisi tähti kuvauksen alkeita digijärkkärillä ?

EQ3-2 jalustasta vielä kysyisin. Tarvinko välttämättä siihen edes seurantaa? Kannattaako aluksi ostaa pelkkä jalusta ja kun kuvaamiseen kokemusta,  niin sitten myöhemmin seuranta moottori . Vai onko järkevämpää ostaa jalusta heti seurannalla jos seuranta on ehdoton välttämätömyys.

Eli hankinko tämän ( en kylläkään välttämätä tästä liikkeestä )
http://www.villenkello.fi/shop/kauppa2/products.php?&action=show&id=1127&show=all

vai onko tämä kuvauksen kannalta parempi
http://www.villenkello.fi/shop/kauppa2/products.php?&action=show&id=3410&show=all

Kun ei ole asiasta kokemusta niin parempi silloin kysellä. Onko seuranta välttämättömyys kun kuvataan laaja-alaisia kohteita? 

tv. Jake




Marko.J

Lainaus käyttäjältä: Aapeli - 03.01.2011, 17:27:10
Olisiko joku kirja mitä suosittelisitte? Sellanen mikä käsittelisi tähti kuvauksen alkeita digijärkkärillä ?


Jorma Mäntylä (toim): Tähtivalokuvaus - digitaalinen harrastajakuvaus

Tuosta kirjasta oli ainakin itselleni paljon hyötyä tähtikuvausta aloitellessa, perusasiat tulivat selviksi. Ursan julkaisuja.
Marko Järvinen
"Jos ei nippusiteillä ja jeesusteipillä tule kuntoon, niin sitten se on oikeasti rikki."
http://markonastroblogi.blogspot.fi

naavis

Lainaus käyttäjältä: Aapeli - 03.01.2011, 17:27:10
Eli hankinko tämän ( en kylläkään välttämätä tästä liikkeestä )
http://www.villenkello.fi/shop/kauppa2/products.php?&action=show&id=1127&show=all

EQ3:a kannattaa kysellä myös Ursalta, vaikka jalustaa ei yksinään Ursan verkkokaupassa olekaan. Lähetin itse noin vuosi sitten mailia Sakari Lehtiselle ja varastosta löytyi kuin löytyikin EQ3-jalusta, joka nykyään nököttää onnellisesti parvekkeellani.

einari

Ja lisäyksenä edellisiin että suosittelen sen moottorin hommaamista samalla.
Jonkinlaista masokismia nykyaikana on tähtikuvaus käsinseurannalla - vaikka jotkut tälläkin foorumilla ovat sellaista harrastaneet...
___
Tapio

Lauri Kangas

Lainaus käyttäjältä: LoneWolf - 03.01.2011, 09:41:49
Mitkäs nämä rajoitteet ovat?

Tarvitsee lisäksi tukevan kameranjalustan ja ylimääräisen kamerapään napasuuntaukseen, joka hyvälläkin kinopäällä on tosi hankalaa. Lisäksi pitää kelata sisään kahden tunnin välein. Näin alkajaisiksi.

Toisaalta AT olisi kyllä parhaimmillaan tosi kompakti.

Jarkko.A

Minulla olisi tähtibasaarissa myynnissä Celestron Omni 150/750 -paketti ja hintaakin on alennettu 300 euroon. Fokus riittää järkkärillekin. Seurantamoottori tuohon maksanee n. 100 euroa ja goto paketti hieman yli 300 euroa.

http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=7143.0 Löytyypi tuolta.