Mikä on tähtienkutistamiskikkasi noi niinkuin karkeella tasolla (deconvolution, minimum jne.)?
Hei Petri,
Käytän kuviin yleensä mietoa deconvolutiota "CCDSharp" ilmaisohjelmalla, n. 30 iteraatiota. Tähtiin lisään deconvolutoidun kuvan yleensä 100-75% painotuksella, sumuun n. 50% ja taustataivaaseen 0%. En käytä muita tähtien kutistamistekniikoita. (Mitä nyt joskus poistan ne kokonaan...)
Aktiivisen optiikan, SXV-AO, avulla seurantavirheitä ei ole ja lisäksi se hiukan auttaa seeingin suhteen, ei paljon tosin. Suurin syy pieniin tähtiin on kuitenkin kapeakaistafekniikalla, H-a filtterin lävitse pääsee aika vähän tähtien laajakaistaista valoa.
Kolmas tärkeä tähtien kokoon vaikuttava tekijä on fokusoinnin tarkkus ja ennen kaikkea sen ylläpitäminen pitkien kuvaussessioiden aikana. TCF-s fokuseri on lämpölaajenemisen kompensointiin kykenevä vekotin, olen huolella mitannut Meaden lämpölaajenemismäärän. Yllättävän rajusti alumiinitötterö muuttaa pituuttaan, f5 kuvatessa puolen asteen muutos tekkee kuvasta pehmeän.
CCD-kenno ei anna anteeksiu pientäkään fokusointivirhettä! Jos kriittisessä fokuksessa teoreettinen pistemäinen kohde valaisee tasan yhden pikselin, niin jo aavistuksellinen poikkeama fokusalueelta aiheuttaa sen, että valo jakautuu 9 pikselille!!! Kuvan tarkkuus siis käytännössä romahtaa, jos fokus poikkeaa edes hiukan optimista.