Näinä pilvipongareiden sesonki aikoina on aina aikaa pohdiskella jotain uutta, millä vois harrastaa, muutakin kun surffailua netissä...
Radioteleskooppi olisi oiva havaintotyökalu suomen keliolosuhteissa, tosin en tiedä hommasta juuri mitään. Joten kysyn viisaammilta:
1. Jos olisi oma radio teleskooppi (esim: 1.5m lautasanteeni ) ja sillä resoluutiota vaikkapa tollaset 15 astetta + joku systeemi jolla singaalia kerätään ja havainnot käsitellään. Ymmärtäisin, että havaittavia kohteita olisi niukasti ja innostus radiotaivaan havainnointi saattaisi äkisti lopahtaa.
2. mitähän sillä voisi havainnoida?
3.Vaan jos olisi ns "köyhänmiehen interferometri" nyky tietokoneilla singaalien käsittely ei taitaisi olla mikään ongelma, pitäisi vaan olla radiopuolen Registax (kuka viitsisi koodata?) Ja sitten pitäisi olla se "hardvare" 2 suunnattavaa lautasta tontin kulmilla, 50m "baseline"
siinähän olisi jo alle kaariminuutin erotuskyky? Vaan millaiset vaatimukset on systeemin mekaniikalla - suuntaus tarkkuus - sekä anteenien etäysyyden tunteminen ( pitääkö olla paikka 1mm tarkkuudella tunnettu 3D koordinaatistossa, suhteessa kohteeseen ?? )
4. Olisko sillä kohteita?
5. Entä jos amatööri kolleegoja olisi ripoteltu ympäri Suomea ja hemmot havaitsevat samaa kohdetta, voiko singaalit yhdistää samoin kun tosi ammattilaiset tekee? Nyt olisi erotuskykyä jo ihan kivasti, ja hommaan tulisi mielekkyyttä. Eikä pilvet paljoon painaisi!
6. olisko lisää kohteita?
Koko jutun pointti on se että olisiko ylipäätään mahdollista kasata amatööri radioiterferometri, millaisia laitteisto vaatimuksia? ( Vääntäkää rautalangasta, kun en radiotekniikasta mitään ymmärrä )
Näkyvänkaistalla ruvetaan harrastajapuolella olemaan jo Pro - tasolla. Radiokaistat on jäänyt kokonaan paitsioon, onko syynä homman vaikeus,tiedon puute, kalleus, sopivien laitteiden puute, havaittavien kohteiden vähyys.. vai mikä?