OAG-sovitus LVI SmartGuiderille

Aloittaja Timpe, 15.10.2010, 20:06:35

« edellinen - seuraava »

Timpe

Ajattelin iskeä päätä mäntyyn kunnolla, kun kerran tuollainen Off-Axis-Guideri olisi periaatteeltaan optimi pitkälle taipuilevalle Newton putkelleni. Tai ainakin "parempi" kuin rinnakkaispannassa oleva erillinen seurantaputki. Ajatukseni oli, että katsotaan nyt kokeellisesti mitä tästä tulee, kun ohjainkameraksi ottaa tuon seurantatähdistä krantun LVI SmartGuiderin. Tämän projektini lopputulos tulee viime kädessä riippumaan OAG:n kautta tulevan seurantatähden "himmeydestä" ts. löytyykö 300/1500mm Newtonin kentän reunalle riittävän kirkkaita tähtiä seurantatähdiksi :undecided: Niin tai näin, ei aio purkaa erillistä seurantakaukoputkeani mihinkään, vaan OAG tulee ainakin alkuun toissijaiseksi seurantaratkaisuksi käyttööni.

Anyway, bongasin TS:n sivuilta tämän Baader RCC1 komakorjaimen / kentäntasoittimen, jonka varaan rakennan tämän systeemin. Tuolla RCC1:n sivulla näkyy olevan kuva LVI SmartGuiderista guidauskamerana, mutta eri OAG-palikalla ja eri väliadaptereilla. Tätä sovitusta 9mm OAG:lle on nyt mietitty TS:n kanssa ja sain jo kotiini paketin, jossa on suurin osa tarvittavista osista. Olisi pitänyt arvata, että jokin menee kuitenkin pieleen ja näin kuormasta jäi pois ainakin tämä BA2458110 sovitus, joka tarvitaan TSOAG9T2-G:n M48 sisäkierteen muuttamiseen T2-kierteeksi ja sopivaksi Baaderin RCC1 korjaimeen.

Lisään tähän alle ties kuinka monennen version tästä hässäkästä, jonka sain tehtyä loppuun saakka vasta kun sain nuo keskeiset osat käsiini (kuten tuon TSOAG9:n). Asian selvittely on vielä kesken TS:n kanssa, joten heitin kuvan tekstit englanniksi. (Kuvassa on TST2V5:n tilalla TST2V10 eli 5mm liian pitkä TS kierreloitto ja tuosta puuttuu ym. Baaderin M48-T2 sovitinrengas.) Olisin kiitollinen, jos joku viitsisi katsoa tuon läpi ja kertoa mikä tuossa on vielä pielessä.  :smiley:
Linkit kuvan tuotteisiin ovat tässä:

http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p3317_Baader-2--Newtonian-coma-corrector---94-5mm-working-distance.html
http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p378_Adapter--T2-innen---M-48-aussen---Reduktion-2--Filtergew--auf-T2.html
http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p4353_Off-Axis-Guider---only-9mm-length---with-T2-adaptation---like-ne.html
http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p2261_T2-Extension-Tube-5mm.html
http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p2641_TS-Optics---variable-T2-extension-20-5mm-to-30mm.html
http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p209_Visual-Back-T2-to-1-25----with-additional-T2-male-thread---short.html
http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p194_T2-Adaptor-for-CANON-EOS-Cameras.html
- Timo Inkinen

Lauri Kangas

Asiallisen ja huolellisen oloisesti mietitty systeemi. Itsekin ratkaisin oman OAG-probleemani mielummin säädettävillä loitoilla kuin okulaariholkkeja liu'uttamalla. LVI:llä joka tarkennetaan okulaarin avulla on tuo hienosäätäminen sitten huomattavasti helpompaa kuin esim. QHY5:llä jota piti pyörittää ympäri loiton mukana ja irroitella välillä piuhoja.

Mulla on edelleen isoja epäluuloja LVI:n toimivuudesta tuollaisessa systeemissä, mutta toivotaan tietysti että olen väärässä.

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Lauri Kangas - 15.10.2010, 21:07:21
Mulla on edelleen isoja epäluuloja LVI:n toimivuudesta tuollaisessa systeemissä, mutta toivotaan tietysti että olen väärässä.

Juu, niin on minullakin, mutta katsotaan mitä tästä tulee :grin:
Olisin tyytyväinen, jos OAG:n saisi mukaan edes puoleen kuvista ts. jos edes osasta pitkää valotusta vaativista kohteista löytyisi läheltä sopivan kirkas seurantatähti. Loput kohteet menisivät sitten tuolla vanhalla seurantaputki-systeemillä. Hyvä puoli tässä kokeilussa on ettei tarvitse pahemmin puuttua nykykuvaussysteemiin vaan tämän saa kokeiltua tässä rinnalla. Tuo Baader RCC1:n backfokus vielä arveluttaa, enkä tiedä joutuuko pääpeilin pidintä vielä nostamaan putkessa, mutta tähänkin olen varautunut henkisesti.
Ja jos OAG:n kanssa käy hyvin, niin sitten puran seurantaputken ja kaksoissatulan pois ja olen tyytyväinen OAG-käyttäjä. Joko LVI:llä (tai läppärillä ja fiksummalla seurantakameralla ;)  Muttei tätä tiedä, ennen kuin kokeilee ja katsoo missä kohtaa "karahtaa karille"...
- Timo Inkinen

Timpe

Lisätään kuva härdellistä, jolla sain koivunlatvan samaan fokukseen kamerarungossa ja LVI Smartguiderin omalla okulaarilla OAG-reiän kautta katsottuna. Ei tästäkään hommasta selvitty ilman modaamista ja näin jälkiviisaana olisi fiksua ostaa kerralla riittävä satsi T2 loittorenkaita eri mitoilla. Jouduin lisäksi olemaan projektin aikana eri mieltä TS:n myyjän kanssa liikkeen asiakaspalvelutasosta, minkä tuloksena sain -50% jälkitilaukseni hinnasta pois (myyjä antoi ensin väärän neuvon tarvittavista osista omaan lisäkysymykseeni ja sattui sitten epäonnekseen olemaan kovin pitkään pois työpaikaltaan ;)

Tuo kuvassa oleva OAG-portin 15mm + 2mm loittotarve ratkesi modaamalla TST2Vvar:n kierreosaa rautasahalla ja vaihtamalla sen vastakappaleen tilalle TST2V10 (10mm) T2-loitto. Nyt tuossa osassa on noin 16...22mm säätöalue (aiempi 20.5...30mm), mikä saa OAG-portin samaan fokukseen digijärkkärin kanssa. Samalla opin, että laskennallisilla milleillä ei ole paljoakaan tekoa OAG-portin todellisen loittotarpeen kanssa. Ilmeisesti kuva-ala kaareutuu tuolla reunalla sopivasti, jotta teoreettiset milli-mitat eivät natsaa kohdalleen todellisuuden kanssa :rolleyes:

Putki olisi ulkona kokeiluja varten, mutta pilvet näkyvät jyräävän taivaalle ennen pimeän tuloa, jotta pääsisi testaamaan käytännössä tätä seurantapakettia.
- Timo Inkinen

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 27.10.2010, 18:28:13
Putki olisi ulkona kokeiluja varten, mutta pilvet näkyvät jyräävän taivaalle ennen pimeän tuloa, jotta pääsisi testaamaan käytännössä tätä seurantapakettia.

Ehdinpäs ennen pilviä, sillä täältä löytyy 5 minuutin ensivalo hätäisesti OAG-guidatusta 300/1500mm Newtonista... (1757 kB JPG, 5184 x 3456 px)




Baader RCC1 komakorjain on vielä väärällä etäisyydellä kameran CMOS-kennosta (=tulee käänteistä koma-virhettä nurkkia kohti edetessä) ja guidausasetukset ovat sutaisten tehdyt. Samoin putken kollimointi. Guidasin pilvien raosta/takaa Kotkan Altairia, joka lähellä ekvaattoria sijaitsevana sattui olemaan mukavan nopea vipeltäjä putkelle/LVI:lle. Vaihtelevaa yläpilveä, joka häivytti tähdet välillä näkyvistä lähes kokonaan. Vinjetointia tutkimalla OAG:n peili saattaa myös näkyä yhdessä kuvan nurkassa, joten jatketaan kokeiluja sään salliessa...

Tuolta OAG-portista näkyi visuaalisesti mielenkiintoisen näköisiä Airy-diskejä (muodoltaan mm. suorakaide ja nro 9) ja Altairin sai näkymään kaksoistähtenä hiukan ohi fokusoimalla. Pilvet himensivät Altairistakin kolmisen magnitudia pois ja kun hain tätä himmeämpää tähteä seuraavaksi guidauskohteeksi, ne pimensivät taivaan kokonaan. Yllättävän hyvä lopputulos tästä kuitenkin tuli :rolleyes:

Alla vielä kolme asentokuvaa, joihin OAG:n saa käännettyä digijärkkäriin nähden tässä systeemissä. Fokusta varten piti nostaa pääpeiliä noin 10mm ylöspäin, jolloin ollaan kuvien osoittamassa tarkennuskohdassa (ja pääpeilinpitimeni säädön ylärajalla!). Kokonaisuus näyttää ihan hyvältä tarkennuslaitteessa ja on kohtuullisen helppo/käyttökelpoinen säätää. Tämä sillä edellytyksellä, että riittävän kirkkaita seurantatähtiä löytyy LVI:lle kuvauskohteiden läheltä, mitä epäilen suuresti tässä vaiheessa.

PS. Joku ystävällinen moderaattori voisi heittää tämän ketjun tuonne Jalustoihin ja seurantalaitteisiin, kun tämä alkaa kuitenkin suuntautua aihepiiriltään enempi sinne päin. Kiitos!
- Timo Inkinen

Timpe

Pari riviä lisää tähän saagaan...
Pilvien välistä löytyi sen verran selkeää säästä omana vapaa-aikanani, että sain kokeiltua "vakavasti" toisen kerran LVI-SmartGuider + OAG-yhdistelmää "Sinisen lumipallon" kanssa. Puolittaisella lopputuloksella... pääkohde jäi näet sopivan seurantatähden löytämisen jälkeen kuvauskameran kuva-alan reunaan :undecided:

OAG:lla ei näytä olevan kuvan sommitteluvaraa paljoakaan ja tämän yhdistelmän käyttö on paria-kolmea pykälää työläämpää kuin erillisen seurantaputken käyttö. LVI+100/900 vs. OAG = 2-0 (=jatketaan harjoituksia, kuvat pääkohteesta  seurantaputkella guidattuna tulevat näytille aikanaan).

Ai niin, pääpeilin noston jälkeen tuo fokus on noin 15...20mm ylempänä kuin noissa kuvissa yllä (nyt OAG:tä pääsee pyörittämään vapaasti 360 astetta).
- Timo Inkinen

antra

Kiitos Timpe että olet laittanut tarinaa tänne foorumille tästä yhdistelmästäsi.
Toi olis mun kukkarolle ja tarpeisiin juuri optimi ratkaisu. Jalustanikaan (LXD75) ei kestäisi kovin kummoista seurantaputkea lisäpainolastiksi.

Ei taida kukaan olla saanut LVI+OAG yhdistelmää toimimaan ilman suurempia onglemia....

Antti


Timpe

Lainaus käyttäjältä: antra - 15.11.2010, 19:52:16
Ei taida kukaan olla saanut LVI+OAG yhdistelmää toimimaan ilman suurempia onglemia....

Sen verran tässä on oppia tullut LVI:n omistusaikana, että LVI:n CCD-kamera ei ole ihan herkimmästä päästä ja tämä yhdistettynä automaattivalotuksiin + kapeaan kuva-alaan minkä kamera näkee, tuottaa ongelmia monella tapaa. Yhdistelmä ei sinällään ole toivoton, mutta kuinka paljon niitä 8 mag ja kirkkaampia tähtiä on kuvausputkesi kuvakulman ympäri piirretyn kehän alueella on jo eri juttu. Erillisellä, vapaammin liikuteltavalla seurantaputkella tämä tähtien löytäminen on n+1 kertaa helpompaa kuin OAG:n okulaarinäkymään katsellen, mutten ole vielä heittänyt pyyhettä kehään tämän kanssa.
(PS. Tähtikuvauksessa on aina ongelmia, muodossa tai toisessa... :grin:)
- Timo Inkinen