Onko meteoriitti?

Aloittaja OS, 07.11.2010, 14:16:46

« edellinen - seuraava »

OS

Norjalainen Lars Monsen teki pitkän vaelluksen halki Kanadan. Matka eteni mm. pitkin Hudson Bayn länsirannan jääkenttää ja siellä kuvatussa videossa http://www.youtube.com/user/KottLoom#p/c/93F9206C4F1CCA95/12/tcDp4OwIoYA näkyy musta möhkäle jään päällä kohdassa 5.35 - 5.38. Voisiko tuo olla meteoriitti?

pepa

Saattais olla jään kappale ku loisti valonpuolelta samallalailla kun alusta ja tumma osa jotenki varjossa. Tosisaalta käänsihän kameraa sitä kohti.
-PP74- Newton 200/1200, SkyLux 70/700, kiikari Zenith 7*50, kamera Olympus e-p2, Meade 110/800.

Jarmo Moilanen

Se varmasti saa olla siellä ihan rauhassa oli mikä oli.  :grin:

Ei tietenkään mitenkään mahdotonta olisi. Mutta ei oikein tuosta videosta näe niin tarkasti että voisi mitään järkevää sanoa. Jokin musta jäästä koholle tuleva kappale se on.
Jarmo

MarkoM

Poistin tähän ketjuun laitetut kuvaruutukaappaukset tekijänoikeudellisista syistä. Kts. foorumin säännöt:

2.2. Kunnioita tekijänoikeuksia ja Suomen lakia

Tekijänoikeuksilla suojatun materiaalin käyttö keskustelualueella ilman oikeuksien haltijan kirjallista lupaa on ehdottomasti kielletty. Kielto koskee yhtälailla valokuvia kuin muutakin tekijänoikeuksien alaista materiaalia.
Marko Myllyniemi
"Koskenkorvan kivennäisvesi on valmistettu kirkkaasta, vähänatriumisesta lähdevedestä, siksi sen maku on niin päähännousevan raikas. Maista Koskenkorvan kivennäisvettä. Tulet hyvälle tuulelle!"
astro.kuvat.fi
Kuvagalleria
Lakeuden Ursa ry

Timi

Mielenkiintoinen pointti Wikipediasta (hakusana etelämanner).

Tieteen kannalta katsoen Etelämanner esiintyy huomattavana meteoriittien löytöpaikkana. Miljoonien vuosien aikana pudonneet meteoriitit ovat yleensä näkyvillä jään pinnalla ja niitä voi kuuleman mukaan paikoitellen poimia kuin sieniä koriin.lähde? Ainakin Carnegie Mellon -yliopiston Nomad-robotti on lähetetty tutkimaan aluetta. Monia uusia halotyyppejä on myös havaittu alueella, muutamia niistä ovat suomalaiset löytäneet. Etelämantereen kuiva ilmasto tarjoaa ihanteelliset olosuhteet tähtitaivaan havainnointiin valon infrapuna-alueella. Suunnitteilla on rakentaa tähtitieteen havainnointiasema, Antarctic Infrared Observatory (AIRO)

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Uppo - 27.11.2010, 22:50:53
Ei jumaleisson, ette voi olla tosissaan  :realmad: Tutustukaa tuolla aiheeseen, http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1961/19610404

Juuri näin! Ei kaikki mitä verkkoon laitetaan ole vapaasti toisten hyödynnettävissä, vaan tekijänoikeudet pätevät sielläkin. Tämä seikka pyrkii näemmä unohtumaan Internet-sukupolvelta, joten Uppo ja moderaattori muistuttavat tuossa ihan oikeasta asiasta. Tekijänoikeudellisen materiaalin varastaminen on varastamista, vaikka teko tapahtuisi virtuaaliavaruudessa!
- Timo Inkinen

Timi

Mitenhän tuo "Miljoonien vuosien aikana pudonneet meteoriitit ovat yleensä näkyvillä jään pinnalla" voinee pitää paikkaansa, eikös jääkerros koko ajan tavallaan vaihdu/kerrostu koska "Etelämantereen jäätikön kylmässä ytimessä syntyy jäätä ilmassa olevan kosteuden tiivistyessä syntyvistä lumikiteistä".
Luulisi että meteoriitit painuvat piiloon vai tulenevatko paikoin jossain kohtaa mannerjäätä uudelleen esiin jäävirtauksien takia?



Kaizu

Rohkenen epäillä että eivät ne miljoonia vuosia pinnalla pysy vaan jäävät muodostuvan jään sisään. Infrapunaobservatoriota pystytetään Etelänavalle sen vuoksi että siellä on kuivaa. Kuivassa myös jään muodostuminen on hidasta joten pudonneet kivet pysyvät pitkään näkyvillä mutta tuskin miljoonia vuosia. Lunta tulee n.6-7cm:n vesimäärää vastaava määrä. Etelänapamantereen jäätiköillä voi olla kutakuinkin varma että kun löytää sieltä kiven niin se on taivaalta tullut. Saman tapainen tilanne on Saharassa. Aavikon vaalean hiekan seasta tummat meteoriitit suorastaan pomppaavat silmille.

Kaizu

Kai Forssen

OS

Lainaus käyttäjältä: Kaizu - 28.11.2010, 20:14:15Saman tapainen tilanne on Saharassa. Aavikon vaalean hiekan seasta tummat meteoriitit suorastaan pomppaavat silmille.

Kaizu

Ja Saharassakin on tietenkin lähes sama tilanne kuin Etelämantereella eli tuulet liikuttavat hiekkaa ja sen vuoksi meteoriitit eivät ole näkyvillä "miljoonaa" vuotta.

PETK

Hei.
Lainaus netistä:
http://www.oulu.fi/astronomy/planetology/Meteoriitit/meteoriitit.htm

"Allan Hills -alue itäisellä Antarktiksella estää muurin tavoin jään virtaamasta Rossin mereen. Tämä oli ensimmäinen amerikkalaisretkikunnan tutkimuskohde 1976 sen jälkeen, kun japanilaiset olivat löytäneet ensimmäiset meteoriitit Yamato-vuoriston (Kuningatar Fabiolan maa) alueelta mantereen toiselta laidalta. Allan Hills -alueella kalliopohja nousee jään pinnan yläpuolelle, mutta muualta on havaittu, että jo pelkkä jäätikön peittämä harjannevyö ohjaa jään liikettä ylöspäin, aiheuttaa sen pinnan kulumista ja paljastaa meteoriitteja. Meteoriitteja on löydetty Etelänapamantereelta jo ainakin kahdestakymmenestä kohdasta. Useimmat löytöalueet sijaitsevat Rossin meren ja jäätikön länsi- ja eteläpuolella.

Meteoriittien kasauma
Japanin napa-alueiden tutkimuslaitoksen tutkijan Kezio Yanain näkemys Etelämantereen meteoriittikasaumien syntymekanismista. Jäätikölle putoavat meteoriitit hautautuvat syvemmälle ja syvemmälle jäätikön sisään. Jään liikkeiden myötä ne ajautuvat alavammille alueille. Suuri osa jäätiköstä ja meteoriiteista päätyy mereen. Paikoin jäätikön liike kohtaa luonnollisen esteen kuten kukkula- tai vuorijonon ja sen liike suuntaituu ylöspäin. Jäätikköä pintaa kuluttavat tuulet ja eteläisen kesäajan lämpö paljastaa jäähän hautautuneet meteoriitit. Tällainen tiheä lumeton jää on tyypillisesti vaalean sinertävää."

T: Pekka
Pekka Kokko