Peilin kiilloitus

Aloittaja Page96, 26.11.2010, 18:48:07

« edellinen - seuraava »

Page96

Onkos kenelläkään tietoa kuinka kauan (suunnilleen) 15cm. peilin kiiloitukseen menee? :huh:
Mistähän sen tietää,että peili on täysin kiillossa? Katsoin jostain muista viesteistä tätä asiaa, mutta ei tullut ihan selväksi.

Nurinniska Observatory

#1
Jari Turunen sanoo Kaukoputken rakentajan käsikirjassa, että 13cm f:7 esimerkkipeiliin menee n. 6 tehokasta työtuntia, mikäli kaikki sujuu hyvin, ja että peilin pitää olla aivan kiiltävä lupillakin katsottuna.
Tero Hirvikoski, pääobservaattori
Nurinniskan observatorio
Verttuu, Kankaanpää
http://www.astrobin.com/users/Nurinniska/

Wezen

Hei,

4-8 tuntia kiillotukseen palloksi on jonkinlainen arvio, jos kaikki menee hyvin: piki on sopivan kovaa ja hyvässä kontaktissa, ceriumoksidi mukavasti kiinni piessä, kiillotusliike ja -kuorma sopiva ym.

Aluksi näet hioma-aineen jättämät kuopat vaikkapa katsomalla valoa vasten läpi peilin, pinta on samea. Myöhemmin voit vaikka valaista peilin pintaa vinosti voimakkaalla lampulla ja etsiä viimeisten kuoppien aiheuttamia kimalluksia, suurennuslasista voi olla apua. Muutama kuoppa ei haittaa kuten eivät naarmutkaan, mutta kaikenkattava satojen-tuhansien kuoppien aiheuttama sameus pitää saada kokonaan pois.

Terveisin Antti

An tti Veit ola

Page96

Niin, siis tarkoitatko Antti niitä kimalluksia, jotka ovat valon ympärillä, kun valaisee peiliä viistosti?

Wezen

Hei,

Vaikea kuvailla tässä sanallisesti, mutta kun valaiset pintaa vinosti ja katsot sitä kohtisuoraan päältäpäin, et näe juuri minkäänlaisia heijastuksia, jos pinta on valmis. Pienet kuopat sen sijaan heijastavat vinosta valosta valonsäteitä myös silmiisi ja näet ne pieninä valopisteinä. Valon liikuttelu auttaa, peilin alle voi laittaa mustan paperin tai kankaan ja silmän ja pinnan väliin mainitun suurennuslasin tai luupin. Itselläni on muovinen 30x "mikroskooppi", jossa on sisäänrakennettu valo, tällä on hienohionnan ja kiillotuksen aikana helppo seurata pinnan laatua.

Yleensä pinnan sameus on helppo havaita myös katsomalla yksinkertaisesti peilin läpi kuvulla varustettua lamppua. Silloin tietysti peilin taustapuolenkin pitää olla kiillotettu.

Toisen kirjoittajan mainitsema Jari Turusen "Kaukoputken rakentajan käsikirja" ja vanhempi Heikinheimon "Teemme peilipaukoputken" ovat mainiota luettavaa ja suosittelen tutustumaan, niissä selitetään tarvittavat perusasiat paremmin kuin tässä palstalla osaamme. Heikinheimo oli oma oppaani, kun tein ekan peilin 15-vuotiaana isäni kanssa.

Terveisin Antti
An tti Veit ola

Page96

Kun katson pintaa suurennuslasilla viistosti valaistuna, ei näy kuin muutama valkoinen piste ja  vaaleaa pintaa. olisiko tämä vaalea pinta saatava kokonaan pois, siten, että valokeila ei näy pinnassa?

Wezen

Hei,

Kyllä peilin pinnalla valokeilastasta kalpea heijastus näkyy ja se kuuluu asiaan, ne pisteet/kuopat ovat pahasta. Itselläni on yksi peili kesken kiillotuksen, koetin saada ilmiöstä digikameralla kuvaa siinä onnistumatta. Vaikuttaa siltä, että olisit jo aika pitkällä. Oletko jo mitannut tai katsonut peilin muotoa?

Terveisin Antti
An tti Veit ola

Page96

Olen rakentanut ronchin teknofokuksen ohjeiden mukaan, mutta en ole vielä muotoa katsonut. Olen kyllä katsonut joitain raidallisia pintoja ja muoto vaikuttaa aika hyvältä. Peilissä on kuoppaa vähän päälle 1mm. Okulaarilla katsottaessa pinnasta voi vielä erottaa pienen pientä rakeisuutta.

Wezen

Hei,

Mikäs sinun peilisi polttoväli on, mietin vain kuinka paljon parabolisointi todennäköisesti tulee vaatimaan aikaa? Mainitset tuon reilun millin kuopan eli taitaa olla noin 1,2 m. Jos kuoppia vielä on ja saat peruskiillotuksella muodon pysymään lähellä palloa, ei parabolisointia kannata aloittaa ennenkuin kiilto on valmis. Tuolla aukolla ja polttovälillä pallopinta on lisäksi alle 1/10 valoaallon päässä paraboloidista, joten hyvä pallo on käytännössä riittävä lopputulos. Aavistus paraboloidiin päin ja puhutaan jo "täydellisestä". Tähän ei tapauksessasi todellakaan tarvita kuin jokunen minuutti pidempiä parabolisointityöntöjä.

Isommilla ja nopeilla peileillä pallosta on niin pitkä matka paraboloidiin, että tuon palloksi kiilltotuksen voi hypätä yli, kuoppaa pitää joka tapauksessa syventää vielä kiillotuksessa niin paljon, että kuopat kyllä häviävät.

Yleisesti ottaen kiillotus pitäisi tehdä sellaisella tavalla, joka kuluttaa mahdollisimman vähän aikaa. Ei pelkästään laiskuuden takia vaan siksi että mm. naarmujen syntymisen todennäköisyys kasvaa ajan myötä, jopa peilin pudottamisen tms. katastrofin todennäköisyys kasvaa ym.

Terveisin Antti

An tti Veit ola

Page96

Ei ole tarkkaa mittaa polttovälistä, mutta jossain 1500mm. tienoilla luulisin