NGC 7048 (Cyg)

Aloittaja Timpe, 03.10.2010, 18:12:38

« edellinen - seuraava »

Timpe

Tästä ei ollut vielä ketjua olemassa ja kun Moision Pekka tämän esitteli visuaalihavainnoissa, niin pitihän tämäkin tsekata läpi :wink:
Alla siis tuoreet (1.10.2010) kuvat tästä Joutsenen planetaarisesta sumusta, jolla on kokoa "hulpeat" 1'x1' ja kirkkautta 12.1 mag. Kuvattu 300/1500mm Newtonilla, Canon EOS 7D:llä ja (vaihteeksi taas) heikosti autoguidaten SW100/900/LVI SmartGuider -yhdistelmällä (harsittu kasaan PhotoShopissa). Kuvassa on 41 minuuttia valoa 88s pätkissä ISO400 herkkyydellä.Tämä planetaarinen näkyi visuaalisestikin ihan mukavasti tähdistä erottuvana sumutäplänä, kun käytin Baader Moon&SkyGlow/Neodymium filsua ja riittävän suurta suurennusta (150x).



Alla vielä 100% jokin croppi planetaarisen kohdalta pikkukuvana.
- Timo Inkinen

einari

Onpas tosiaan minimaalinen mutta hyvä esitys silti.
Ei taida kannattaa kuvata C8:lla, ainakaan polttovälin lyhentäjän kanssa.
___
Tapio

DarkSide

Hieno kohteen aloituskuva Timpe, onnittelut.

Kohde on kovin pieni ja ehkä siksi vähän kuvattu. Josko nyt kuvaajat innostuisivat.
Mukavan-näköinen planetaarinen "karkki".
Täytyypä joskus kokeilla, jos pilvet väistyvät.

t.Jyrki

Pekka Moisio

Nyt kun kuu on poistunut keskuudestamme ainakin vähäksi aikaa niin voisi piirtää tämän kohtee uudestaan pimeän taivaan alta. Hieno kuva Timpe!

Timpe

Kiitos kommenteista kaikille :angel:
Laitan tähän alle vielä raakakuvasta napatun 100% cropin 88 sekunnin valotuksen jäljiltä, niin näette mistä lähdin liikkeelle (kuten sanottu: " ...heikosti autoguidatusta..." ruudusta). Seiskan 18 megapikseliä pelastaa paljon, kun on kyse näistä 1'x1' kokoluokan kohteista.

PS. Tuo yllä oleva kuva taisi kuitenkin olla jostakin "down samplatusta" ruudusta...
- Timo Inkinen

jmantyla

Tähän uhrasin yhden yön ja tulos näyttää siedettävältä, vaikka NGC 7048 on vaikea kohde.

Tal 200K 8" + Atik 383L 100 min, josta 36 min vetyalfaa. DSS.

Punaisuus johtuu vetyalfasta, joka samalla toi hyvin esiin detaljeja. Seurantakin oli pitänyt, vain 2-3 kuvaa roskikseen.
Kuvankäsittelyllä tästä saisi varmaan enemmän irti. Tässä siis vain DSS + hiukan PS5 tasoja/curves/brightness-contrast. Ei vaan jaksa tuntikausia istua tietokoneen ääressä.

Kohde on muuten aivan Pohjois-Amerikka NGC 7000:n vieressä, siitä hiukan itään.

Jorma M.
Kangasala

Timpe

Nätti kuplakuva Jormalta! :smiley:
- Timo Inkinen

Kharan

Onpahan harvoin kuvattu kohde... liitynpä arvon herrasmiesten seuraan omalla kuvallani:



Täysi reso:
http://www.astrobin.com/full/232473/0/

Kharan

Muokkasin vähän taustaa ja nostin sumun erilliseen insettiin, jossa näkyy rakenne helpommin. Näyttää peace-merkiltä meikän silmään, joten ristin sumun tästä lähin rauhansumuksi, eli peace nebulaksi.


Timpe

Tervetuloa mukaan! Nämä pikkuplanetaariset ovat sellaista harvojen herkkua, kun niiden ulkoasu on tavallisesti sellainen pikkukupla "suuren" tähtikentän keskellä.
Hyvin sait yksityiskohtia esiin tuossa insert-kuvassa  :smiley:
- Timo Inkinen

Miikka Sikkilä

Hienoa tähtitaivasta näissä kuvissa! Sumu muistuttaa muodoltaan mielestäni Pöllösumua Otavan kauhan alla.
Miikka Sikkilä - Oulu

Ransu

Tässä minun kuvani ja tarina NGC 7048:sta
Tämän kohteen kuvaamisesta tulikin varsinainen trilleri, kuvasin ensimmäisen kerran tätä 30.9.2016 ja huomasin kuvien pinoamisen jälkeen H-Alfakuvissa sumun ulkopuolella hyvin himmeän ulomman halon, josta ei löytynyt kuvaa netistä. Tutkin niin paljon kun löysin linkkejä ja tutkimuksia, mutta missään ei löytynyt kuvaa tai mainintaa ulommasta halosta. Minun kuvissani tämä näkyi vain h-alfa filterillä, O3 ja luminanssi eivät paljastaneet yhtään mitään.

Epäuskoisena epäilin kyseessä voivan olla heijastuma filtterin sisältä ja valottelin seuraavana 1.10.2016 lisää. Halo tuli näkyviin lisävalon myötä selvemmin ja 2.10 otin yhteyttä Oksasen Artoon ja lähetin kuvan myös Amerikkalaiselle jo eläköityneelle planetaaristen sumujen asiantuntijelle ja tutkijalle, Bruce Balickille. Professori Balick vastasi että hänen tietojensa mukaan olen löytänyt ennen havaitsemattoman halon tuosta sumusta.

Oksasen Arto kokeili samana iltana omalla Observatoriollaan saada tätä myös näkyviin, mutta hänellä ei ollut laitteistossaan H-alfasuodinta ja luminanssikanavan kuvissa ei erottunut mitään. Kiitokset Artolle yrityksestä!

Seuraava steppi oli yrittää saada varmistusta etäohjattavalla laitteistolla ja h-alfafiltterillä. Kokeilin 3.10 illalla itelescopes palvelun Espanjassa sijaitsevalla 17 tuuman RC:llä 2x8min valotusta. Tuo kokoonpano on selkeästi laajeman näkökentä omaava kuin omani. 2 valotuksen pinoaminen tuotti pettymyksen, ei mitään näkyvissä vaikka miten venyttelin ja olinkin tämän jälkeen jo melko varma että kyseessä on heijastuma. Valottelin iteleskoopin kuvien oton aikana taas samalla oman putken kanssa, sillä erolla että siirsin kohteen sivuun keskilinjalta. Ajattelin että jos kyseessä on heijastus niin sen muoto muuttuu kun siirrytään pois keskilinjalta. Pinosin kuvat ja yllätys, ihan saman muotoisena tuo näkyi edelleen.

Aamun myötä mietintämyssyyn mistä saisi havainnolle varmistuksen, tai toisen poissulkevan havainnon. Pidin tässä vaiheessa vieläkin vahvasti mahdollisena heijastumaa.
Ajatusmylly pyörimään ja aamukahvin kirkastuttamin aivoin tuli mieleen että  Koposen Jussillahan on kunnon laitteet, tuttu mies kun oli niin eikun kyselemään että onko observatorio ajokunnossa ja innostaisiko Jussia lähteä mukaan tällaisen havainnon varmistamiseen. Eipä tarvinnut pitkään houkutella, Jussi oli ihan heti mukana kunnon talkoohengellä ja tänä iltana Frostaland Obsevatory lähti ottamaan 30min valotuksia samasta kohteesta. Messengerin kautta viestiteltiin ja jännityksellä odotettiin kuvan valmistumista.
Jussi antoi varovaista toivoa ja sanoi että ehkä tuossa yksittäisruudussa jotain näkyy. Jussilta sähköpostilla kuva minulle ja venytykseen... näkyykö, näkyykö.. näkyy? näkyy? Negatiivikuva ja selvä juttu, tuo on kuin onkin todellinen :azn:

Tässä siis minun kuva samasta




Ja tässä on Koposen Jussin ottama vahvistuskuva, cropattu negatiivi 30min H-alfaruudusta. Kiitos Jussi!



edit: uudet kuvalinkit taivaanvahdin kuvista. Toivottavasti nyt näkyy
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

Timpe

Kuvalinkeissä jotain häiriötä, ei näy mitään täällä... (jollei mainosblokkeri syönyt kuvien koodia)  :huh:

[img]https://lh3.googleusercontent.com/1YT5dUJfRcsravOCUlett99C5inwqVQ1ZHhvYK7Sz0k6ipjkWLRPtxLOuZsoUjU5eAWRqpAi219U78o=w1920-h1080-rw-no[/img]
[img]https://lh3.googleusercontent.com/OJzdqx4DCrP6Su8s3vnD0K459D0kpvY5btUSqf7EqklEmqE6uuTjxtYUc2JnONhRUlbR9URxHApYZ50=w1920-h1080-rw-no[/img]


Ja koodin syöttämällä saa liitekuvan virheen...
- Timo Inkinen

Ransu

Linkkasin uudestaan kuvat, toivottavasti nyt näkyy.
Taivaanvahdissa on myös havainto:
http://www.taivaanvahti.fi/observations/show/57612
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

einari

Juu hyvin näkyy, ihan selkeä omissa kuvissasi.
Onnittelut.
___
Tapio