Tähtitesti tulosten analysointia

Aloittaja MarkoT, 27.09.2010, 19:21:23

« edellinen - seuraava »

einari

Mitään asiasta tietämättä kysyn että kuinkahan pahoja ja pitkäkestoisia 13 sentin peilin putkivirtaukset ovat ?
___
Tapio

Pekka Moisio

Lainaus käyttäjältä: MarkoT - 03.10.2010, 11:57:31
Nyt sain taas tehtyä uuden testin.

Tässä välissä tapahtunutta:
- pääpeilin tuennan tarkastus. Tuenta on mielestäni hieman kehno vaikka kyseessä on pieni peili. Peili on kannatuksissa vain kolmesta pisteestä peilin reunoilta. Peili puristetaan kumityynyjen väliin. Löysäsin kiinnitystä niin paljon, että peili pysyy vielä paikoillaan putkea käännellessä.
- Apupeilin klipsun poisto. Mystinen klipsu on vain lisävarmistuksena apupeilin kiinnitykselle. Tosin sen teho hieman kyseenalainen, koska toisessa reunassa ei vastaavaa klipsua ole.

Uusintatesti 30.9.
Kuvassa on taas sama järjestys kuin aikaisemmasssa testissä Polaris yllä ja Vega alla. Polariksen kaappaukset on suurennettu kaksinkertaiseksi. Vasemmalta oikealle fokuksen sisäpuoli, fokus ja kaksi fokuksen ulkopuolelta. Kollimointi vaikuttais olevan hieman sivussa, mutta en alkanut sitä säätämään kun oli kuitenkin aikas lähellä.

- Aikaisemmassa testissä näkynyt "piikki" on hävinnyt (ilmeisesti juuri tuon apupeilin klipsin aikaan saannosta)
- fokuksen ulkopuolella näkynyt "monttu" hävinnyt (veikkaan syyksi samaa apupeilin klipsiä)
- fokuksessa tähtien airydisk lähempänä pyöreää
- tuo oikean alareunan "patti" (n. klo 5) oli putken yläreunassa, joten veikkaan, että tuo johtunee putken virtauksista. Tällä kertaa putki kerkesi olemaan pitempään jäähtymässä ennen testiä ja vaikutuksen kyllä huomasi selvästi kuvioiden rauhallisuudesta.
- Näiden testien perusteella olen kallistumassa siihen päätelmään, että suurin aberraatioiden aiheuttaja tässä putkessa on nuo "ylisuuret" apupeilin kannattimet. Ilmiön huomaa ehkä parhaiten tuosta Vegan fokus kuvasta ja Polariksen ensimmäisestä extra-focal kuvasta. Vahvat kannattimet muodostavat kansinkertaiset diffraktiopiikit.


Noita tähtitestikuvista päätellen peilissä tai peileiisä on muutakin vialla, kuin vain lämpöasiat.
Tähtitestistä selviää että kyseessä on joko paha "alikorjattu/undercorrected" peili tai siinä on alaspäin kääntynyt reuna. Parempaa termiä en tälle tiedä, peilintekijät jne voivat valaista asiaa. Efektinä tällä on se, että valonsäteet eivät kohtaa yhdessä pisteessä. Tässä sinun tapauksessa ei lähelläkään.
Samalla peili on pahasti Astigmaattinen. Tämän huomaa SELVÄSTI tuossa kuinka yli/ali fokuksen kuva kääntyy 90 astetta. Tämä voi myös johtua, siitä että jompi kumpi (tai molemmat) peili(t) on/ovat puristuksissa. Tai luultavimmin näitä molempia ongelmia on putkessasi. Eli peili(t) ovat astigmaattisia, jotka ovat puristuksissa.

Nyt minun silmään näyttää siltä, että vaikka lämpöasioista olisi huolehdittu ja peilien tuennat olisivat mallikkaat, ei putkesta saa täyttä irti. Toivotaan että olen väärässä.

Pitäisi itse päästä kokeilemaan, että osaisin sanoa paremmin, koska olen paininut samojen ongelmien kanssa ja saanut ne jopa korjattua  :smiley:



Kaizu

Taipuneen reunan voi maskata pois ja tehdä testin sen jälkeen uusiksi. Mustaan kartonkiin reikä joka on pari senttiä peiliä pienempi ja teippaa sen peilin päälle.

Kaizu
Kai Forssen

MarkoT

Pekalta tuli taas ripakopalla asia kommentteja, kiitoksia.

Olen Pekan kanssa samaa mieltä siitä, että nuo lämpöongelmat eivät tässä putkessa ole se ensisijainen ongelma.

Tuon apupelin tuennan pävityksen myötä ainakin saa muutaman mahdollisen ongelmakohdan vaikutukset minimoitua. Myös tuon apupeilin mahdollisen puristuksen. Klipsu on tosiaan poistettu ja sen vaikutus kyllä näkyi. Samassa yhteydessä kiinnitin huomiota, että apupeili on asennettu jonkinlaiseen syvennykseen, joten se saattaa edelleen olla puristuksissa.

Kiinnitin itse myös huomiota tuohon astigmaattisuuteen videoita läpi kelatessa. Koska kyseinen ilmiö voi todellakin johtua useammastikin seikasta, tarkoituksena on poistaa häiriötekijät yksi kerrallaan. Lopuksi sitten jäävät peilien muotovirheet.

Tuon taipuneen reunan maskaus (kuten Kaizu mainitsi) on myös listalla yhtenä testauskohteena.

Joka tapauksessa lisää testejä on luvassa.

Lainaus käyttäjältä: ketarax - 04.10.2010, 14:24:06
Kiitokset itsellesi, olen seurannut tätä ketjua suurella mielenkiinnolla vaikken ole ehtinyt osallistumaan eli esim. ottamaan oman astromasterin tähtitestikuvia.  Peilin kiinnityksiä kyllä jo vähän löysäsin.  Laitathan sitten kuvasarjan apupeilin pidikkeen rempasta!

Olisi ihan mielenkiintoista saada lisä referenssiä. Jos vaan mahdollista, niin laittaisitko kuvia omastasi kun saat tehtyä. Juu ja ilman muuta laitan kuvia "modauksesta" kun pääsen siihen vaiheeseen.

Lainaus käyttäjältä: einari - 04.10.2010, 15:22:31
Mitään asiasta tietämättä kysyn että kuinkahan pahoja ja pitkäkestoisia 13 sentin peilin putkivirtaukset ovat ?

Tuohon paha antaa mitään yksiselitteistä vastausta. Virtausten voimakkuus ja kesto, käsitykseni mukaan, riippuvat pitkälti putkessa olevien osien ja ilman lämpötilaerosta. Mitä suurempi lämpötilaero sitä voimakkaammat ja pitkäkestoisemmat virtaukset.

Hiljaa hyvä tulee tai ihan kokonaan uusi  :rolleyes:
"Scientists make a guess and call it a hypothesis. 'Guess' is too short a word for a professor."  ~ William Jennings Bryan

MtoAstro; GSO 150f5, Sigma 70-200 EX APO, Canon 1000D
EQ5, AstroEQ (DIY)
URSA, Tampereen URSA

Timo Kantola

Tuon sivun lopussa on hyviä referenssikuvia, joilla voi yrittää analysoida omaa peiliä.
http://www.telescope-optics.net/diffraction_pattern_and_aberrations.htm
Timo Kantola

Pekka Moisio

Ohjelmalla aberrator voi simuloida itse erilaisia virheitä, kuten putkivirtaukset, astigmaattisuus, yli/alikorjauksen, puristetuksissa olevat peilit ja vielä ilmakehän väreilyn. Ohjelman löytää googlella.

Itse simuloin äskön ja totesin, että luultavasti on kyse juurikin astigmaattisuudesta, puristuksissa olevasta optiikasta ja vakavasta alikorjauksesta. Mutta paremmin tietää, jos itse pääsee testaamaan.

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Meade-mad - 04.10.2010, 12:11:36
Tuulettimen voi myös pysäyttää havainnoinnin ajaksi   :rolleyes:
Tuuletin on parhaimmillaan kun tasataan peilin, putken ja ulkoilman lämpötilaeroa. Kun tuulettimen laittaa imuriksi, voi olla hyödyllistä peittää newton putken etupää suodatinpaperilla tuuletuksen ajaksi.

Oma ajatus oli enemmänkin tuulettimen käytöstä havaintojen aikana. Kirjoitin tästä muutaman viestin Cloudy Nightsin foorumille ks. linkki. Tuolta kannattaa lukea ne ketjussa linkitetyt lisäkeskustelut, mutta jottei mennä liian sivulle pääasiasta, niin huomasin omassa putkessani sellaisen, että havaintojen aikana päällä pidetty tuuletin parantaa reaaliajassa seeingiä. Laitan vertailukuvat tähdistä tähän alle ennen ja jälkeen tuota tuulettimen suunnan vaihtoa. Aiemmin puhallin puhalsi peiliä (sen pohjaa) vasten ja nyt se imee ilmaa peilistä/putkesta pois. Puhaltimen kuvaa parantava vaikutus on nyt selvä itselleni ihan visuaalisestikin, mutta tämä edellyttää että puhallin on kytketty putkeen täysin resonoimattomasti, jotta värinät eivät välity kuvaan. Kolmas kuva näyttä putkeni peräpään, jossa tuo tuuletinrakennelma nyt on. Itselleni tämä "putkesta tuulitunnelin teko" oli uutta ajatusmaailmaa, enkä ollut tähän aiemmin uskonut. Nyt uskon :)

Tästä ei tietysti ole hyötyä, jos putken peilit ovat laadultaan sutta ja sekundaa. Mutta viilattaessa niitä viimeisiä parannuksia hyväoptiikkaiseen peilikaukoputkeen tämä on hyvinkin hyödyllistä.
- Timo Inkinen

Ari Haavisto

Muistelen S&T:ssä olleen jokunen vuosi sitten artikkelin, jossa joku asensi isohkoon Dobsoniinsa(?) erilaisia tuuletinratkaisuja, joista viimeisessä versiossa putken kyljessä, pääpeilin yläpuolella, oli tuuletin ja vastapuolella ilma-aukko ja lopulta taisi olla kaksi tuuletinta vastakkaislla puolilla. Nämä sitten kierrättivät ulkoilmaa suoraan pääpeilin pinnan yli pyyhkien ja kaveri sitten raportoi kuinka Saturnuksen(?) näkyminen parani dramaattisesti. Siinäkin tuulettimilla oli suodattimet, ettei puhalla siitepölyä tms. peilin pintaan.

Tämä jäi itseäni kiehtomaan ja ajattelin että joskus kun joutaa, niin voisi kokeilla. Artikkelissa arvelivat, että tällä konstein saa pakotettua peilin päällä olevan ilmakerroksen laminaariseksi ja siksi auttaa niin paljon. Ja puhaltimet oli tietenkin asennettu värinänvaimentimien varaan. Lienee kyse samasta kuin Timpen havainnossa. Mutta vaikuttaako tuo jotenkin esim. huurtumiseen suuntaan tai toiseen? Ja päteekö ilmiö yhä jos optiikkaa on jäähdytelty kunnolla tuntitolkulla?
Rebel 600S (Newton 600mm F4)
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM

Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"

Pekka Moisio

Putkivirtaukset sekä peilipinnan väreily eivät ole ongelma sitten kun putki ja peili ovat asteen tai alle päässä ympäröivästä ilmasta. Jos peili tai putki omaa suuren massan, joka jäähtyy hitaasti, on tuulettimet oltava päällä kokoajan. Tällä varmistetaan putkisysteemin lämpötilan pysyminen lähellä ympäröivää ilmaa.
Oma d130mm Celestron ei tarvi minkäänlaisia tuulettimia. 10" putkeni, jossa on 43mm paksu peili, on siinä rajalla että tuuletin olisi hyvä ainakin ennen havainnointia. 18" putkeni, jossa on myös 43mm paksu peili on samassa tilanteessa 10" putken kanssa. Itselläni on tuuletinratkaisut mietinnän alla, jos saan hyvät systeemit tehtyä ilmottelen niistä kyllä.

Kaizu

Minulla on myös tuollainen lähes viisi senttiä paksu peili. Syksyn ja kevään aikana ympäristön lämpötilamuutokset ovat sen verran isoja että peili on jatkuvassa liikkeesää juuri kun sillä pitäisi havaita. Eilen illalla lämpötila tipahti parissa tunnissa +13 => +2 asteeseen. Paksu peili ilman tuuletusta vääntelehtii vielä tunnin verran tämän jälkeen. Täytyy tuohon newtoniin kokeilla tuota etupinnan tuuletusta. Ajattelin tehdä sen niin päin että imen ilman ulkopuolelta suodattimen läpi ja puhallan peilille pölytöntä ilmaa. Vastapuolelle pitänee laittaa poistoimuri.

Kaizu
Kai Forssen

MarkoT

Nämä testit ovat nyt hetken jäissä.

Pääsi nimittäin käymään niin, että apupeiliä irrottaessa reunasta lohkesi pieni palanen :embarrassed:. Nyt sitten uutta apupeiliä hommaamaan. Samaan yhteyteen tulee nyt sitten tuo apupeilin ristikon ja apupeilin kannakkeen uusiminen. Tuossa AstroMasterissa tosiaan tuo apupeili on asennettu varsin syvään ja tiukan oloiseen syvennykseen.

Uuden ristikon ja apupeilin kannakkeen suunnitelmat on viimeistelyä vaille, joten pian pääsee sitä askartelemaan niin ei käy aika pitkäksi.

Heittelen sitten uuden ristikon suunnitelmat tuonne ATM osioon.
"Scientists make a guess and call it a hypothesis. 'Guess' is too short a word for a professor."  ~ William Jennings Bryan

MtoAstro; GSO 150f5, Sigma 70-200 EX APO, Canon 1000D
EQ5, AstroEQ (DIY)
URSA, Tampereen URSA

jussi_k_kojootti


Ohessa astromasterin tähtitesti.  Käytin peilin taannoin irti ja löysäsin vähän pidikkeitä, kollimoitaessa kajottu vain pääpeiliin ja siihenkin aika karkeasti.  Fringet näyttää paremmilta kuin aiemmin, luulisin, mutta kuva fokuksessa oli huonompi kuin ennen jopa visuaalisesti (aiemmin virheet ovat näkyneet kunnolla vasta kuvissa).  No ei sillä seeing oli kyllä mitä oli.



jussi kantola / oulun arktos
CG-5 GOTO + KWIQ-guiding + SW80ED  // 10" dobson // canon eos 450d mod & 400d / ASI 120MM
http://astrobin.com/users/jussi_k_kojootti/
http://oulunarktos.fi/

MarkoT

Heips taas,

Kiitos Ketarax noista kuvista. Kumpi fokuksen ulkopuolisista kuvista on fokuksen sisäpuolella?

Alkoi iskemään vieroitusoireet niin pahasti, että oli pakko tehdä jotain, että pääsee yöksi pihalle.

Sain tänään viriteltyä uuden apupeilin modattuun vanhaan kannakkeeseen (uusi ei vielä ole valmis). Vanhasta apupeilinkannakkeesta on nyt poistettu reunukset, joilla peili oli kiinnitetty. Tilalle on liimattu tasainen alusta, johon apupeili on kiinnitetty kolmella silikoni tipalla. Peilin taakse jätetty ilmarako, joka on noin 2mm.  Asensin myös TDE maskin pääpeiliin. Maski peittää nyt aluksi sentin peilin reunoista.
"Scientists make a guess and call it a hypothesis. 'Guess' is too short a word for a professor."  ~ William Jennings Bryan

MtoAstro; GSO 150f5, Sigma 70-200 EX APO, Canon 1000D
EQ5, AstroEQ (DIY)
URSA, Tampereen URSA

Pekka Moisio

Lainaus käyttäjältä: ketarax - 13.10.2010, 12:38:11
Ohessa astromasterin tähtitesti.  Käytin peilin taannoin irti ja löysäsin vähän pidikkeitä, kollimoitaessa kajottu vain pääpeiliin ja siihenkin aika karkeasti.  Fringet näyttää paremmilta kuin aiemmin, luulisin, mutta kuva fokuksessa oli huonompi kuin ennen jopa visuaalisesti (aiemmin virheet ovat näkyneet kunnolla vasta kuvissa).  No ei sillä seeing oli kyllä mitä oli.

Tuossa näyttää olevan aikalailla samoja ongelmia kuin Markolla. Astigmaattisuutta ja muotoiluvirhettä ainakin. Mitenkäs te otatte nämä tähtitestikuvanne? Pokkarilla vai jollain vähän paremmalla systeemillä?

MarkoT

#29
Omani olen ottanut webbikameralla prime fokus menetelmällä, ilman ylimääräistä lasia (kameran IR suodin on tosin paikoillaan vielä).

Tuossa minun putkessa ilmiöt on havaittavissa myös okulaarin läpi, joten en usko, että kuvausmenetelmä on aiheuttanut nuo virheet.

Päivitys:

Nyt on uudet kuvat otettu.

Nyt on tehty seuraavat toimenpiteet:
- Apupeili kiinnitetty silikonilla tasaiselle alustalle
- pääpeiliin asennettu TDE maski 1cm

Kollimointi hieman pielessä, mutta juuri nyt se ei rassaa yhtään  :rolleyes:

Todella selkeää parannusta havaittavissa. Seuraava koe on sitten uudestaan ilman TDE maskia. Peili on under corrected ja sille ei juuri nyt ole mitään tehtävissä.
Alkaa aika vahvasti tuntua siltä, että syypää ongelmiin on ollut todellakin tuo apupeili ja sen kiinnitys.

Jos ei muuta niin ainakin oppii tuntemaan putkensa ihan läpikotaisin tässä touhussa.
"Scientists make a guess and call it a hypothesis. 'Guess' is too short a word for a professor."  ~ William Jennings Bryan

MtoAstro; GSO 150f5, Sigma 70-200 EX APO, Canon 1000D
EQ5, AstroEQ (DIY)
URSA, Tampereen URSA