T-paidan korvike - Flattimaski

Aloittaja TuRe, 23.09.2010, 16:35:57

« edellinen - seuraava »

Lauri Kangas

Lainaus käyttäjältä: jaffons - 15.06.2012, 14:31:31
Voisiko joku kertoa miksi flattivalon pitää olla niin tappavan tasainen? Luulisi, että koska suht tasainen valonlähde on niin lähellä ja objektiivi tarkennettu äärettömään kennolle siroaa täydellisesti blurrautunut valo?

Kun flättimaskia aletaan tuoda tarkennusetäisyydeltä (ääretön) lähemmäs kameraa, se epätarkentuu hiljalleen kunnes etulinssissä kiinni ollessaan se on jo ihan kohtuullisen blurrautunut, muttei välttämättä täysin tasaisesti. Täydellisyyteen pyrkivän pitäisi varmaan tuoda maski linssin sisään kiinni kennoon, tai jotain.

Aika hyviä flättikorjauksia saa kyllä aikaan t-paita + taskulamppu -yhdistelmällä, mutta jos valo ei ole tasainen niin aina sinne jotain gradienttia jää sitten kun aletaan raivolla pinota ja venytellä viimeisiä bittejä esiin.

Timpe

Lainaus käyttäjältä: jaffons - 10.07.2012, 20:45:27
Pitää vielä kokeilla laitteen toimivuus. Muilla tuntuisi olevan useampia diffraktoreita.

Sain omasta valolaatikostani esiin laatikon tummemmat reunat niissä kohdissa, missä nuo led-ketjut olivat poikittain laatikon sivuun nähden. (Valo oli tasainen sillä sivulla, jossa led-ketju kulki laatikon reunan suuntaisesti.) Tämä valojakautuman epätasaisuus korjautui vasta kun lisäsin yhdet led-ketjut kumpaakin päätysivuun kulkemaan laatikon reunan suuntaisesti. Kuten Lauri sanoi niin se on todella pienestä kiinni:
"...jos valo ei ole tasainen niin aina sinne jotain gradienttia jää sitten kun aletaan raivolla pinota ja venytellä viimeisiä bittejä esiin..."

Kokeile lisätä ensiavuksi paperiarkki tuohon väliin, jos tulee ongelmia. (Arvelen, että flat-kuvaasi tulee neliapila valojakautumaan tuolla valolähteellä.)
- Timo Inkinen

jaffons

Laitoin lisää muovia sisälle yhteensä 5 tai 6 levyä. Nyt flätistä tuli tuommoinen eikä ainakaan omaan silmään näy valolähdettä.

Tosin valon keskikohta on hieman yläkanttiin, eli kameran kennon alalaita saa enemmän valoa?


flat by jaffons, on Flickr
Heq5pro, kwiq
WO ZII80/545
450Dmod, tsflat2

Timpe

Lainaus käyttäjältä: jaffons - 16.07.2012, 23:51:16
Tosin valon keskikohta on hieman yläkanttiin, eli kameran kennon alalaita saa enemmän valoa?

Tuosta saa käsityksen putken valojakautumasta, mutta tuo ei kerro flättiboksisi hyvyydestä yhtään mitään. Kuvaa siis hämärässä huoneessa järkkärillä tuota valolaatikkoasi, kun siinä on sähköt kytkettynä ja "venyttele" sitten tätä saamaasi testikuvaa kuvankäsittelyohjelmassa samaan tapaan kuin mitä teit tuolle edellisviestisi kuvalle. Voit olla tyytyväinen, jos valolaatikon kuva on venyttelyn jälkeenkin suunnilleen tasainen valaistukseltaan (siis sen valaistun muovilevyn osalta, muu osa kuvastahan menee hukkaan ;)

Sitten laitat tämän tasaista valoa antavan valolaatikon putkesi eteen ja testaat, millainen valojakautuma putkessasi on. Kun teet säädöt tällä tavoin järjestyksessä, putken mittauksista on hyötyä mm. sen kollimoinnissa (tuollainen valaistusvirhe johtunee enemmänkin puutteellisesta kollimoinnista kuin itse valolaatikosta). Jos putki kuvaa epäterävyysalueella olevaa valolaatikkoa, niin se saattaa toki blurrata sen kuvaa riittävästi. Itse olen sen verran virittelyyn taipuvainen, että tykkään tarkistaa käyttämieni työkalujen (kuten flat boksini) toiminnan muutenkin kuin käyttämällä sitä vain putken edessä :angel:

Tässä on esimerkkejä niistä flat boksin testikuvista:
http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=7082.msg84601#msg84601
PS. Pääsen vastailemaan tähän vasta lomamatkani jälkeen, mutta kysy lisää muilta jos jää kysyttävää...
- Timo Inkinen

naavis

Parhaiten flättiboksin toimivuuden testaa flättikorjaamalla illan tai aamun hämärätaivaasta kaukoputken läpi otettuja kuvia. Jos flättiboksin valo on oikeasti tasainen, hämärätaivaasta otetun taivaskuvan pitäisi olla korjauksen jälkeen hyvin tasainen.

-Essi-

Olisikohan tuollaisesta http://www.dx.com/p/g-l012-12w-1080lm-6000k-60-smd-2835-led-white-square-ceiling-panel-light-white-ac-85-265v-363058#.VkNqNHbhCUk laiskanmiehen flattivaloksi. Olis melko näppärä, jos vaan tuon kippais putken päälle ylösalaisin. Noita näkyis olevan eri kokoja suht edullisesti.
-Skywatcher 200/1000 PDS Explorer
-Skywatcher Skymax 127
-Skywatcher NEQ6
-Skywatcher Star Adventurer
-Nikon D7200
-QHY8L

-Essi-

einari

Katselin kanssa noita sisustusvaloja mutta ostin sitten Englannista käytettynä tämmöisen USB-virralla toimivan valopiirtoalustan:
http://www.amazon.com/L4S-Tracing-Powered-Adjustable-Intensity/dp/B00J3NRAV2
Näitä saa myös seinäsähköllä.
___
Tapio

-Essi-

Tilasin sitten tuolta kokeeksi kuitenkin tuollaisen valopaneelin. Virrat tuohon hoitui tuollaisella "sähköliitto suosittelee" ratkaisulla  :rotfl:
Ohessa myös yksittäinen flattikuva, joka sattuu näköjään olemaan .jpeg muodossa päiväyksineen päivineen, mut noilla nyt kokeillaan.
On ainakin nopeaa tempasta tuo "kenno" sitten putken suulle kun flattejä kuvailee. Kunhan nyt joskus pääsee tositoimissa testailemaan.

Esa
-Skywatcher 200/1000 PDS Explorer
-Skywatcher Skymax 127
-Skywatcher NEQ6
-Skywatcher Star Adventurer
-Nikon D7200
-QHY8L

-Essi-

Kettu-Pekka

Minä pistin tuommoisen tiluuseen. Hintaa pari kymppiä, ei korkealta tipu. Koko on 30x30cm.


Timi

Oma vastaava ledpaneli teki välkettä kuviin verkkomuuntajalla (hakkuriteholähde), asiaan auttoi riittävästi 9 voltin paristoja sarjaan niin sai
ainakin kunnon tasavirtaa, tosin flattien tekemiset on jääneet sikseen kunnon kuvausputken puuttumisen takia eli ei riittävästi kokemusta kuinka ne ledpanelilla onnistuu.

marsil81

Kumminpäin on parempi,kuvataan kauempana olevaa valaistua t-paitaa vai sidotaan t-paita objektiivin eteen kuminauhalla ja valaistaan lampulla?

Kettu-Pekka

Mulla oli vaikee saada paitavirityksestä tasavaaleaa. Aina jäi osa tummemmaksi. Ja sen huomasi sitten loppukuvaa bemytyäessä.