Muut havaintolaitteet > Jalustat ja seurantalaitteet

Seuranta-alusta 10" dobsonille ja seurantamoottori?

(1/1)

Tertsi:
Hei,

Olisi suunnitelmissa rakentaa itse ekvatoriaalinen seuranta-alusta omistamalleni 10" GSO dobsonille. Olen selaillut foorumia jonkin verran jo ja saanut hyviä vinkkejä lukemalla ja mm. tutkailemalla JS-Observatorion ekvatoriaalista alustaa kuvista. (Ja ilmeisesti JS-alustoja ei enää valmisteta?)

Kysymykseni liittyy seurantamoottoriin, eli mistä niitä saa Suomesta ja mitä kannattaa ottaa huomioon?

T. Tertsi

DarkSide:

--- Lainaus käyttäjältä: Tertsi - 15-09-2010, 11:05:19 --- (Ja ilmeisesti JS-alustoja ei enää valmisteta?)

--- Lainaus päättyy ---

Valmistus loppui jo vuosia sitten, mutta käytettynä joitan kappaleita on liikkeellä.

Yksi tällainen on minulla tiedossa: "Helios 200/1000 mm peiliputki JS-Dobson
seurantajalustalla "

t.Jyrki

Mikko_L:
Herätän vanhan ketjun.. mietin että viitsinkö tästä kokemuksestani kirjoittaa, mutta niin hyvässä kuin...

Kun hankin Sumerianin 10" Alkaid dobsonin niin päätin että seuranta-alusta olisi myös kiva, ja kun Sumerian kerran niitäkin tekee niin siitä vain.

Jos et jaksa lukea loppuja, niin tiivistelmänä: TÄYSI SUSI, älä osta.  Osaat itse rakentaa paremman ja vielä halvemmalla.

Erinäisten viivästysten takia alusta saapui minulle aika paljon ennen itse putkea, joten en päässyt kokeilemaan sitä ennenkuin 30 päivän palautusaika meni umpeen.  Tai siis laitoin sen päälle kolmijalan ja ED80 putken ja totesin että kyllähän tuo seuraa.  Mutta se ei ollut sama kuin Alkaid, painopiste taisi sattua tuurilla kohdilleen ja tietenkin painoakin oli vähemmän.  Joka tapauksessa, vaihtoehdoiksi jäi hyväksyä tappio ja heittää menemään (en kehtaisi eteenpäin myydä) tai ottaa projekti, jos tästä jotain toimivaa saisi.

Alusta: sutjakan näköinen designi mutta jostain syystä juuri siihen mihin Alkaidin tassut osuvat, on tehty isot reiät.  No alunperinkin oli tarkoitus ottaa tätä käyttäessä dobsonista pohjalauta irti ja kiinnittää se suoraan tähän joten teflontassuja voi siirtää.  Mutta tukipisteet ovat keskipultista kaukana, etelätappiin 33cm ja pohjoislaakereihin 23-27cm asennosta riippuen.  Alkaidin pohjalaudan säde on 15cm.  Painon pitäisi siis siirtyä sivusuunnassa yli 10cm ja siihen tuo vaneri on aivan liian joustavaa.  Putki heiluu miten sattuu.

Tasapaino: etelätapista kohti Pohjantähteä kulkevan pyörimisakselin pitäisi kulkea putken painopisteen läpi, mutta Alkaidissahan painopiste liikkuu ja kuminauhat ottavat vääntömomentin vastaan.  Tässä ei löydy yhtään järkevää asentoa jossa tasapaino toteutuisi, no sehän sitten vain syö patteria ja lämmittää moottoria kun se joutuu nostamaan putken painoa.
Tämän kaverin alustassa muuten keskipultti on sijoitettu noin 8cm taaemmaksi kuin omassani, mikä ainakin Suomen leveysasteilla on juuri väärä suunta.

Moottori: halvin mahdollinen eli EQ1 synkronimoottori ja alennusvaihde.  Kauhean äänekäs jo sinällään,  elektroniikkaosa ja itse moottori on erotettu toisistaan ja yhdistetty täysin suojaamattomilla johdoilla.  Eihän tuommoinen kestä mitään.  Ja vielä moottori oli ripustettu paikoilleen yhdellä ainoalla pikku ruuvilla.

Laakerit: tavallisia M6 pultteja, toisen ympärillä teräsholkki ja vetävällä akselilla messinkinen puu-upotukseen tarkoitettu kierreholkki jonka ulkopinta on kuvioitu.  Pulttien on tarkoitus pyöriä alumiini U-profiilista sahatuissa kannattimissa.  Ei rasvaa missään, ja kitka on hirmuinen.  Alustan segmentteihin on ruuvattu alumiinilatat joita vasten laakerien olisi tarkoitus pyöriä, mutta vaikka moottori pyörii, mikään ei pidä.  Luistaa vain.  Se messinkiholkki on asennettu ihan epäkeskosti.  Etelälaakeri on pelkkä hattumutteri alustan pohjassa joka osuu teräksiseen muhviin, no se on sentään toimiva vaikkakin kotikutoinen ratkaisu.

Seuranta: ei toimi lainkaan.  Laite on huonosti suunniteltu, myyty väärälle putkelle ja kehnosti rakennettu. Hämmästyttävää että Sumerianin dobsonit ovat niin mietittyjä kokonaisuuksia, ja tämä alusta täyttä roskaa.

Toistaiseksi olen kiinnittänyt alustan pohjaan vanerista jäykistysrimat, jotka siirtävät painoa putken jaloilta kohti alustan jalkoja.  Edelleen on vähän epävakaampi kuin putki omalla pohjalaudallaan, mutta tärinän vaimennus on enää noin 20% huonompi sekuntikellolla mitattuna.

Kunhan pääsen sorvin ääreen niin rakennan laakerit ja segmentit uudestaan, jos olisi rauta rautaa vasten niin vierintäkitkan saisi pois, ja akseleille jotkut liukulaakerit muovista tai miksei kuulalaakeritkin.

Jos tämän jälkeen laitos suostuu edes seuraamaan, niin heitän tuon EQ1 moottorin elektroniikkaromuun ja rakennan tilalle hiljaisemman askelmoottorin.

Olisihan se hienoa päästä syksyllä katsomaan Marsia 300x suurennuksella ja seurannalla.  Ugh.

-Mikko

Mikko_L:
Rassailin vähän noita akseleita.  Vapaasti pyörivälle puolelle vaihdoin sellaisen M6 pultin jossa sileä osa on riittävän pitkä, niin ettei holkin tarvitse pyöriä kierrettä vasten.  Tuntuu riittävän juohealta nyt.

Vetoakselin heitin romukoppaan ja sorvasin M8 pultista uuden, joka on siis nyt ainakin pyöreä.  Kokeilin 12kg kahvakuula testipainona, niin näytti vetävän tasaisesti eli teräspultin ja alumiinikiskon välillä näytti olevan riittävästi kitkaa.  Mutta nyt kun Kuu näkyi sopivasti ikkunasta testikohteena, kasasin Alkaidin laitteen päälle - eihän se edelleenkään pidä.  Täytyy siis porata atsimuuttipultille uusi reikä taaemmaksi ja siirtää liukupaloja.  Ehkä se auttaa jäykkyyteen myös niin että heiluminen vähenisi?

Kyllä on ihme laitos tämä.  Laitoin jaloiksi kuusiokolopulttien tilalle kunnolliset M6 säätötassut.

-Mikko

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

Siirry pois tekstitilasta