Likaisen pääpeilin puhdistus?

Aloittaja RETiisi, 24.08.2010, 17:23:54

« edellinen - seuraava »

fsol77m

Lainaus käyttäjältä: Kettu-Pekka - 01.11.2013, 06:38:58
Edellä hyvä ohje. Ainoa että vaihtaisin talouspaperin vessapaperiin. Talouspaperissa on kovia kuituja, vessapaperissa vähemmän.
Silmälaseja kun putsaa niin huomaa taas sen että wc paperissa on enemmän "paperi pölyä" seassa eli vaikka vesi imeytyisi niin sitten lasit ovat pölyiset.
Mikrokuituliina lienee paras ?

Kaizu

Lainaus käyttäjältä: kommo - 31.10.2013, 14:30:14
Onko tämä ihan ok tapa

http://www.youtube.com/watch?v=9Y8xFnXFVGQ
Muuten OK paitsi että sormet pois peilin pinnalta. Ainakin omat sormeni sisältävät niin paljon epäpuhtauksia, myöskin kovia sellaisia, että peili voi naarmuuntua. Loppuhuuhtelun tekisin akkuvedellä tai tislatulla vedellä jotta vesipisaroissa olevat mineraalit eivät jäisi peilin pinnalle valkoisina läikkinä.
Kuivaukseen käyttäisin mieluummin talouspaperia koska se on yleensä pitkäkuituisempaa ja paremmin koossa pysyvää kuin wc-paperi. Wc-paperin kuituja joutuu nyppimään jälkikäteen pois peilin pinnalta ja silloin siihen helposti jää uusia jälkiä. Varoisin käyttämästä kierrätyskuidusta valmistettua paperia, siellä seassa voi löytyä hiovia partikkeleita. Hankaamista pitää joka tapauksessa välttää, niitä hiovia partikkeleita voi olla huonepölyssäkin.

Kaizu
Kai Forssen

ellu

Perkkele (anteeksi).
Tuommonen löntti oli ilmaantunu pääpeilin pintaan.. Olen ihan hyviä kuvia vielä saanut otettua vaikka tuommonen tuhru on, mutta kannattaisiko silti pestä? Sen verran kokematon olen, että pelkään saavani vain pahempaa jälkeä aikaan jos menen pesemään.. Mieluummin kysyn kokeneempien mielipidettä ensin.  :smiley:
SW400P Synscan Goto Dobson
ASI120MM-S
Canon EOS 600D

mistral

Tämä muistista kaivettua, en mene takuuseen:
Irrota peili--> laita puhtaaseen sumutinpulloon astianpesuainetta 30%, loput vettä-->sprayaa peili, odota 5min, sprayaa uudestaan ja jatka näin 1/2 tuntia (älä anna pinnan kuivua missään vaiheessa)-->huuhdo peili-->jos kirkas, huuhdo lopulta 1 desillä akkuvettä--> laita kyljelleen virumaan--> täppää viimeiset pisarat talouspaperin "kärjellä"

pepa

Olen joskus vastaavanlaisen "lokinpaskan" pyyhkäissy näyttöjen puhdistukseen tarkoitetulla rätillä, ei hinkkaamalla, vaan kevyesti pyyhkäisemällä.
-PP74- Newton 200/1200, SkyLux 70/700, kiikari Zenith 7*50, kamera Olympus e-p2, Meade 110/800.

ellu

Kiitos kommentesista  :azn:
Taidanpa syksyllä pesaasta peilin. Menee samalla pesulla kesän aikana kertyneet pölyt  :rolleyes:
SW400P Synscan Goto Dobson
ASI120MM-S
Canon EOS 600D

jperala

Eilen tuli pestyä peili ihan kunnolla, peili irti kehikosta, lämpimään veteen astianpesunestettä ja huljuttelin siellä hetken. Sitten vedessä pehmeällä liinalla pyörivin liikkein peili läpi ja huuhtelu akkuvedellä. Ennen kuin peiliin koskee millään liinalla niin pitää varmistaa että ei ole mitään naarmuttavaa likaa, eli kunnon huuhtelu.

Ei kotioloissa juurikaan puhtaammaksi saa, eli hyvä tuli.
SW 72mm ED Pro refractor + AZ Merlin SynScan GoTo
Bresser Messier AR 102/1000mm
Sky Watcher 76/300mm Dobson

OceanH

Pääpeilin pölyhiukkaset yms roskat huomaa helposti kun tuo kylmästä ulkoilmasta putken sisälle niin peili huurtuu ja roskien/pölyhiukkasten ympärille jää huurtumaton rengas, aivan uudessa putkessakin peilissä näkyy jo pölyhiukkasia kun peili on huurussa.

RL

Optiikkaa on mahdoton pitää kokoajan puhtaana. Pienistä roskista ja pölyistä ei haittaa kuvalle ole. Kannattaa totutella ajatukseen :wink:

Putken tuotaessa sisälle kannattaa se suojata mahdollisimman tiiviiksi ja antaa rauhassa lämmetä siellä, heittää päälle vaikka puhtaan pyyhkeen ja pitää tulpat kiinni.

Puhdistus kannattaa vain harvoin tehdä, itse lähtisin puhdistamaan tuollaista länttiä mikä näkyy ellun peilissä, mutta ei tuollainen hetkessä synnykkään. Joka kerta se puhdistaminen kuluttaa optiikan pintaa, varsinkin jos huonolla tavalla sen tekee.

turboruuvi

Itse laitoin vuorokaudeksi mietoon Fairy-veteen likoamaan. Pesin varovasti paljain, "kuivattavalla saippualla" pestyin käsin. Sitten huuhtelin pariin - kolmeen kertaan ja lopuksi vielä huuhtelin tislatulla vedellä ja jätin (sivuistakin tuettuna) valumaan ja kuivumaan.
Mulla oli riesana jonkinlainen sinertävä kalvo, joka kyllä lähti, ja kuva kirkastui melkoisesti.

Muuten likaisuudesta: vanha ohje on, älä koskaan katso pääpeiliä taskulampun valossa putken päästä.  :laugh:

marko10000

Nyt menee varmaan iholle,mutta puhdistin 1200/200 dobsonin pääpeilin niin että pistin luudanvarren päähän mikrokuituliinan kuminauhoilla, niin että liina oli moninkerroin siinä varren päässä. Sumutin silmälasien pesunestettä suoraan liinaan ja sen jälkeen todella kevyesti kävin peilin alueen läpi pyyhkäisyin.
Kuivatuksen suoritin samoin mutta toisella mikrokuituliinalla. Hyvä tuli ja hyvin näkyy.


marko10000

Eikös fairy periaatteessa tee sateenkaariefektiä kun tekee ikkunoistakin, joskaan tuskin mitään merkitystä tähtiä tiiraillessa.

Kaizu

Efekti johtuu peilin pinnalle jäävästä pesuainekalvosta. Viimeinen huuhtelu tislatulla vedellä tai akkuvedellä (ionivaihdettu) ja viimeiset tipat imeytetään talouspaperin kulmalla. Hankaamista on syytä välttää varsinkin jos aluminoinnin päällä ei ole kovaa suojakerrosta.

Kaizu
Kai Forssen