ilman modausta

Aloittaja prototype, 22.08.2010, 00:49:10

« edellinen - seuraava »

AstroKuikka

Lainaus käyttäjältä: einari - 06.09.2010, 10:20:12
En pitäisi modatun kameran haittoja niin suurena että ne sinällään estäisivät kameran modauksen.
Modatulla kameralla saa ns 'normaalikuvia' helposti a) käyttämällä custom white balance-asetusta b) ostamalla suodattimen joka palauttaa normaalin värimaailman.


Ei kannata kallista kameraa alkaa särkemään turhan takia, samaan lopputulokseen pääsee Phoshopilla :grin: Vääntelin aikani kuluksi Jorman antaman linkin takaa löytyvää modaamattomalla kameralla otettua kuvaa, ja lopputulos oli miltei samanlainen kuin modatulla otettu. Oikeastaan vain hieman väänsin väritasapainoa ja , avot, siinä se.

Vakavasti puhuen, olihan siinä modatussa muitakin hyviä puolia kuin pelkästää värit, esim. valotusajat modatulla ehkä "hieman" lyhempiä.


Lauri Kangas

Lainaus käyttäjältä: AstroKuikka - 06.09.2010, 12:36:23
Ei kannata kallista kameraa alkaa särkemään turhan takia, samaan lopputulokseen pääsee Phoshopilla :grin: Vääntelin aikani kuluksi Jorman antaman linkin takaa löytyvää modaamattomalla kameralla otettua kuvaa, ja lopputulos oli miltei samanlainen kuin modatulla otettu.

Koko tähtikuvauksen idea onkin väännellä se sumuhöttö esiin siitä kuvasta niin että sumu on kirkas ja taustataivas on musta. Siksi modatulla ja modaamattomalla voi saada ihan saman näköiset kuvat, mutta juju onkin että modatulla kuvaan jää vähemmän kohinaa ja siten enemmän säätövaraa venytellä vielä himmeämpiä juttuja esiin. Ja niinkuin sanottu se kohina vähenee myös valottamalla pidempään, modatulla vaan riittää viisi kertaa lyhempi valotus.

Nurinniska Observatory

#32
Ketjun alkuperäiseen kysymykseen: kyllä modaamattomalla kannattaa kuvata kaikkea sitä mitä modatullakin. Emissiosumuja joutuu vain valottamaan monta kertaa pidempään samoihin kohina-arvoihin pääsemiseksi.
Kannattaa kuitenkin muistaa, että hyvin harva sumu on puhtaasti emissiosumu: esimerkiksi Pohjois-Amerikkasumua modaamattomalla kameralla kuvatessa erilaiset sinisen sävyt suorastaan hyppivät silmille.

Kuvasin kaksi kautta modaamattomalla 1000d:llä ja lopputuloksia löytyy Nurinniskan kuvagalleriasta http://nurinniska.scienceontheweb.net (modatullakin otettuja kuvia on kunhan jaksan ladata niitä sinne).

edit: lisäsin modatulla otetun kuvan Gamma Cygnin alueelta.
Tero Hirvikoski, pääobservaattori
Nurinniskan observatorio
Verttuu, Kankaanpää
http://www.astrobin.com/users/Nurinniska/

tiukkapipo

  Minulla on nyt eos 1000d modauksella ja ilman. Suunnitelmissa on ottaa tänne paikallis ry.n tarpeisiin
vertailukuvia, kunhan tännekin päin tasavaltaa saatais kelejä, millä kuvata.
Yritän ottaa jotain sen näkösiä, joita kehtaisi näyttää, ilman että joutuu vaihtaan toisen nimimerkin.
Jos siitä olisi sitten toisillekin ratkaisun pohjaksi. Tosin onhan  niitä tuolla jo joitain vertailukuvia ollutkin.

  Mutta loppupelissä, mielestäni se on aina joku kompromissi, tarpeen, tahdon ja budjetin välillä.
Hyvään lopputulokseen voi päästä niin monen sorttisilla laitteilla, niin kylläjoo kannataa ja voi kuvata
modauksen kanssa tai ilman.

t:Tiukkis  :angel:


Meade-mad

 
LainaaSuunnitelmissa on ottaa tänne paikallis ry.n tarpeisiin vertailukuvia, kunhan tännekin päin tasavaltaa saatais kelejä, millä kuvata.

Nyt on tehty kuntaliitoksia sen verran paljon että on jäänyt epäselväksi missä päin tasavaltaa on "tänne"?

jk
Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas

jmantyla

Jos ei halua peukaloida omaa kameraansa, niin tällainen vaihtoehto on tarjolla:

http://spencerscamera.com/default.aspx

Etusivulla vilkkuu tähtikuviakin. Firma on Utahissa USA:ssa. Modaavat lähes kaiken merkkisiä digijärkkäreitä. Ir-suotimen saa Canonin lisäksi pois myös Nikonista, Pentaxista, Olympuksesta, Sony-Minoltasta ja Panasonicista.
Hinnaston mukaan ei tämä ole ihan halpaa lystiä, mutta jos hiriveesti himottaa niin kamerarunko pakettiin ja matkalle Utahiin...
Lieköhän vastaavia firmoja nykyään Euroopassa, tai jopa Suomessa?

Pentax K-x:n kohdalla oli aikoinaan keskustelua onko kameran ir-kuvausmoodi aito. Ei se ole, vaan jäljitelmä, joka saadaan aikaan prosessoimalla kuvaa kamerassa. Tosin kameran ir-filtteri on heikompi kuin edellisissä malleissa, joten pidentämällä hiukan valotusaikaa saadaan melko lailla aidon tuntuisia "infrapunakuvia". Netistä löytyy erikoisia ja hauskoja tuloksia.

Spencerin kamerafirma lupaa poistaa K-x:stäkin ir-suotimen. Olen tosin päätynyt sille kannalle, että en lähetä kameraani Utahiin.
Firmalla on myynnissä sekä uusia että käytettyjä runkoja, joihin on tehty ir-modauksia. Canonin lisäksi löytyy ainakin Nikonia, Pentaxia ja Olympusta. Eivät ole kamalasti kalliimpia kuin Suomessa myytävät, ja dollarin kurssi rypee taas pohjamudissa.
Obama on laittanut Fedin painokoneet suoltamaan setelirahaa. D-vitamiini on tehokas lääke moniin vaivoihin.

Jorma M.
Kangasala

Lauri Kangas

Lainaus käyttäjältä: jmantyla - 09.11.2010, 12:27:42
Lieköhän vastaavia firmoja nykyään Euroopassa, tai jopa Suomessa?

http://www.ylva-astronomia.fi/

Euroopassahan on pilvin pimein. Baader, astronomiser, jne. Canonille paras tarjonta, luonnollisesti.

jmantyla

Ylvan tiedänkin, itse asiassa kyselin sieltä aikoinaan hintojakin, kunnes päädyin Ccd-kameran vaihtamisen kannalle.
Olettaisin kuitenkin, että Ylva ei tee modauksia Suomessa, vaan lähettää kamerat jonnekin ulkomaille?

Jorma M.

einari

Miten muistan kuulleeni että Suomessakin tehtäisiin noita modauksia (JAS-tekniikka ? ja peräti Tampereen Kamera-Service??).
Muistanko väärin vai tietääkö joku ?
___
Tapio

Lauri Kangas

Jep, JAS duunaa ylvan modaukset helsingissä.

tiukkapipo



Nyt on tehty kuntaliitoksia sen verran paljon että on jäänyt epäselväksi missä päin tasavaltaa on "tänne"?


Ihan hauska kysymys, linkki kuviin löytyy digikameran modaus-ketjusta.

Mutta sitten ihan vakaviin aiheisiin: modatun ja modaamattoman kameran kuvien pinoaminen, onko sitä kukaan kokeillut?
Siitäkin tietysti on linkki jossain aiemmassa viestissä!

t:Tiukkis  :angel:

Lauri Kangas

On se mahdollista. Itse kuvasin kerran harsosumua niin että otin modatulla kameralla H-alpha filsun läpi ja modaamattomalla UHC:n läpi. Otin sitten modatun kameran kuvasta punaiset ja modaamattomasta siniset ja vihreät pikselit. Tulos oli tämmöinen: http://www.ursa.fi/~lkangas/kuvat/090819_komakallio/harso_HaGB_3h_ha_2.5h_cls.jpg

antra

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 23.08.2010, 20:56:58
Täysikokoisen ja croppikennon eroista käytännön kuvauksessa löytyy yleisesti hyväksyttyä tietoa esim. täältä ja kennon resoluution suhteesta maksimitulostuskokoon täältä. Edellistä teknisempää tietoa kaipaavat lukenevat mielellään myös tämän sivun mittavan tietomäärän.
(Edellinen siis kompensoimaan epätiedon määrää, jota kemilainen on tässä ketjussa esittänyt :police:).

Erästä toista foorumilaista lainatakseni: Veli todistaa väkevästi! :)

Ja kun joku oli huolestunut siitä että kroppikennolla ei saisi kuin A4 kokoisia tulosteita, lienee aiheellista kysyä itseltään kuinka usein hän on tähän astisen elämänsä aikana tulostanut tai tulostuttanut suurempana kuin A4? Aiempi käyttäytyminen peilaa tulevaa varmasti tässäkin asiassa.

Hyvä keskustelu. Omat 40D:n modauspohdinnot jouti takaraivosta romukoppaan.

AstroKuikka

Lainaus käyttäjältä: antra - 16.11.2010, 00:53:07

Ja kun joku oli huolestunut siitä että kroppikennolla ei saisi kuin A4 kokoisia tulosteita, lienee aiheellista kysyä itseltään kuinka usein hän on tähän astisen elämänsä aikana tulostanut tai tulostuttanut suurempana kuin A4? Aiempi käyttäytyminen peilaa tulevaa varmasti tässäkin asiassa.


Tuo tulostuskoko on yksi niitä ikuisuuskysymyksiä,  kuten se mökäpikselien määrä yleensä, ja voisipa sanoa niiden olevan yhtä turhia, siis kysymysten. Hyvin usein unohdetaan se tosiasia, että A3:n kuvaa ei katsella aivan lähietäisyydeltä vaan muutaman metrin päästä, ja silloin niitä rastereita siinä kuvassa ei enää paljoa näy.

Joskus aikoinaan 70-luvulla seinälläni roikkui sellainen hieman epäsiveellinen kuva ja kolmen metrin päästä siitä oikeastaan näkyi kaikki ja hyvin selvästi Kuvalla oli korkeutta noin metri. Se oli tulostettu tavallisella sen aikaisella huippuvehkeellä, eli joku 9-neulainen matriisitulostin kai, ja tavalliselle ketjulomakkeelle eri merkkejä hyväksi käyttäen.

einari

Pakko taas kerran todeta että ilmeisesti olen aika puusilmä kun olen ihan tyytyväinen seinälläni oleviin 20x30cm valokuvasuurennoksiin,
jotka on otettu 1.5 mpix ccd-kameralla...
___
Tapio