103P/Hartley 2

Aloittaja Timpe, 16.08.2010, 19:55:27

« edellinen - seuraava »

juha_k

Lauantaina katselin Hartley 2:ta 15x70 kiikareilla, helposti löytyi kun lähti Capellasta Perseusta kohti.

Kuu oli vielä turhan korkealla, näkymä olisi varmasti ollut aamupuolella yötä toisenlainen, mutta uni voitti.

Nyt tuo kuutilanne vain huononee, taitaa oll parhaat komeettahavainnot tältä erää takana. 
Juha Keränen

Tyrnävä

SW Skymax 127 Helios Stellar 15 x 70 Panora 8 x 40

veka

Kuun jonkin verran valaisemasta taivaasta huolimatta päätin 16.-17.10 jälleen yrittää kuvata Hartleytä kaukoputken läpi (40cm/3.1 newton + coma corrector + Atik 16HR CCD). Kokeilin myös Larson -Sekanina käsittelyä koman sisälllä kulkevan pyrstön esille saamiseksi ja jotainhan sieltä (kai) löytyikin. Samalla sivulla on alkupäässä myös muutama aiemmin lokakuussa ottamani summakuva kohteesta:
http://kotisivu.dnainternet.net/jblkdjgk/103pHartley2sivu2.htm

Katri

Hartely 2 näkyy kiikareilla jo todella hyvin, minäkin katsoin komeettaa 15x70 kiikareilla, hienosti näkyi. Pilvet vain pääsivät yllättämään, loppui havaintoreissu liian lyhyeen. Jospa ensi viikonloppuna tulisi selkeitä kelejä, voisi viettää pidemmän aikaa tähtitaivaan alla....

VeijoT

Vaihteeksi taas sisältä ikkunan läpi kuvattu, 500mm objektiivilla, ( virittelin OAG.n ja guiderkameran fokusta tuohon 500mm objektiiviin ) näyttää toimivan, mutta tähtien muoto kärsii 3 kertaisessa lasissa.

Veijo T

20-22 päivän aikana komeetta liikkuu Ajomiehen tähtikuviossa useiden sumu- ja Messier kohteiden lähellä.

Tässä kuvassa näkyy NGC1624 himmeästi vasemmasta ylänurkasta hieman alaspäin.


jmantyla

Otin viikonloppuna melkoisen määrän Hartley-kuvia kiintolevylle. Tässä jälkikäsiteltynä ehkä paras versio pinottuna DSS:n comet-toiminnolla:

Kuvattu 17.10.2010 klo 2.47-2.54 SW ED80 + Atik 383L 5x90 s. b/w.
En ehkä ihan osannut käyttää tuota comet-toimintoa, mutta tulos on sikäli paras, että komeetan pyrstöä sai jonkin verran esiin. Kuu oli tässä vaiheessa jo laskenut.
Tähdistä tietty tuli viiruja, kun kohdistus oli komeetassa. Toista comet-toimintoa, jossa sekä tähdet että komeetta kohdistetaan, en osannut käyttää.
Komeetasta tuli viiru, mutta tähdet kyllä pysyivät paikoillaan.
Mitenkähän se toimisi?

Jorma M.
Kangasala

Timpe

Lainaus käyttäjältä: jmantyla - 20.10.2010, 12:45:23
Tähdistä tietty tuli viiruja, kun kohdistus oli komeetassa. Toista comet-toimintoa, jossa sekä tähdet että komeetta kohdistetaan, en osannut käyttää.
Komeetasta tuli viiru, mutta tähdet kyllä pysyivät paikoillaan.

Tässä on kait olennaista löytää jokaisesta kuvasta vertailukelpoinen paikka komeetalle. Klikkaile komeetan paikka SHIFT pohjassa kuviin ja yritä osua suunnilleen samaan kohtaa komeettaa joka kerta (eri kuvissa siis). Jos itse käytän "ensimmäinenruutu-referenssiruutu-viimeinenruutu" -menetelmää komeetan paikan merkitsemiseen, täytyy valotusten olla hyvin säännöllisin väliajoin tehtyjä, jotta DSS osaisi oikeasti laskea komeetan radan oikein. Pinoamisessa olen käyttänyt DSS:n omia suosituksia.
- Timo Inkinen

Timpe

Tässä on 17.10.2010 illalta Hartley 2 kuva, kun komeetta oli liikkeellä "keskellä ei mitään". Kuutamoa 67% ja seeing oli myös kehnohko, mutta komeetan sai näkyviin visuaalisesti helpohkosti 300mm Newtonilla ja 150x suurennuksella. Yritin opettaa jalustaa 1,5 tuntia seuraamaan komeetan liikettä, jotta olisin voinut ottaa pidempiä valotuksia, mutta tuloksetta (tähdistä tuli ihan ihmeellisiä säkkyröitä ja komeettakin näkyi kulkevan eri tahtia kuin olin laskenut sen koordinaateista (= +14' tuntiakselilla ja -124' deklinaatiossa / vrk)). Otin siis lopuksi lyhyen sarjan ISO3200 kuvia Canon EOS 7D:llä (32s) ja pinosin ne yhteen parhaiden (ISO1600, 44s) testikuvien kanssa. Tässäpä 14 minuuttia komeettaa... (=ei kannata etsiä liikoja yksityiskohtia ytimestä tai komasta, jos jotain näkyy, ne ovat Photarista :wink:)

- Timo Inkinen

mrkat


Komeetta Hartley 2, 17.10.2010 klo 1-2
Ladonovi+Canon EOS 40D+50mm/f2.5
Valotusta 4 minuuttia (8x30s).

Myrkynvihreä kuten oli Tuttlekin. Vihreys näkyi jo kameran näytössä.

VeijoT

#173
Yllättäen pilvet hiukan väistyi ja pääsin jatkamaan kuvauksia UHC suotimen läpi muutamaksi minuutiksi, Ha suotimella piti kuvata myös mutta heti kun sen suotimen laitoin, niin taas hyökkäs pilvet.
UHC.lla ei pelkästään kuutamolla tuosta saa paljon noita sumuja nousemaan. IC-sumut lisäsin tähän kuvaan aikaisemmin lokakuussa otetusta kuvasta.
Veijo T


Librari

#174
Moi

Vihdoin tarjoutui aikaa käsitellä jo viime viikolla kuvatut komeettakuvat kokoon.
Hartley2 (13.10.2010 klo21-22) kuvattuna Omni 150 putken läpi, Canon 30D , 19x1min, ISO800.
Pinottu DSS:llä komeetta modea käyttäen. Kummalliset tiikerikohinaraidat jättää, mutta pystö erottuu aika kivasti. :tongue:



-Antti
Celestron Omni  XLT 150, EQ-6, Canon 30D (mod)   http://robsastronomy.blogspot.com/
- Ant ti T

VeijoT

#175
Tällä kertaa komeetta vieraili M37 suunnalla. 26.10 se on Kaksosten sumujen läheisyydessä, tuolloin sen saattaa pystyä vielä kuvaamaan. Mutta 27 päivänä Kuu ja komeetta on niin lähekkäin että kuvaaminen ei enää onnistu.

Veijo T


VeijoT

#176
Tuolta näytti komeetta tänään kun Kuun ympärillä näkyi hieno rengas pilvissä, nappasin tämän kuvan pilvien välistä nopeasti.

Veijo T



Komeetan ja Kuun kuvaaminen saattaa onnistua 500mm objektiivilla 27 päivän iltana, Omat haasteensa tuossa on, mutta ei mitenkään mahdotonta.

Alla olevan kuvan sininen ruutu kattaa 200mm objektiivin kuvakentän, järkkärissä jossa on 1.6 kertainen rajaus.

Timpe

Hartley 2 järjestelmäkameran "normaaliobjektiivilla" kuvattuna, kun se oli vielä Ajomiehen tähdistössä (23.10.2010). Merkitsin kuvaan M36, M37 ja M38 avonaiset joukot + pari Ajomiehen tähteä, niin pääsette kartalle, mistä päin taivasta tämä kuva on napattu. Ei seurantaa, kamera normaalijalustalla, Canon EOS 7D ja EF50/1.4 (@2.2) + 16 x 6s = 1min 36s (ISO 800). Kuutamoa ja huomattavaa valosaastetta Varkauden lähiötaivaalta haittaamassa kuvausta, mutta sieltä se pääkohde silti löytyi kuvaan! :rolleyes:

- Timo Inkinen

Arzka

Joo kyllä potuttaa kun täällä kainuussa koko ajan on pilvessä ja mikään taivaan kohde ei näy... :sad:

tähti_ville

#179
Heippa,

Täällä on niin pilvetöntä jotta tarttee näyttää 13.10.2010 kuvattua komeettaa, kun vihdoin sain edes jonkin sortin pinon DSS:llä aikaiseksi.
Kiitos Timo vinkeistä.

Terveisin Antti

Edit: Laitan tänne samaan viestiin Tapion (Einarin) käsittelemän kuvan nähtäväksi. Itse yritin keinolla millä tahansa saada samanlaista kuvaa aikaiseksi, mutta kun ei osaa niin ei siitä tullut mitään. Onneksi on näitä hyviä ystäviä ja tuttuja tullut harrastuksen myötä ja tällä foorumilla voi kysyä neuvoa asiaan kuin asiaan. Harvemmin jää neuvotta.
    Kiitos Tapio kuvan kasittelystä.

Antti