103P/Hartley 2

Aloittaja Timpe, 16.08.2010, 19:55:27

« edellinen - seuraava »

jmantyla

Lainaus käyttäjältä: eman - 06.10.2010, 09:08:31
Yritin muuten hienossa kelissä löytää viime yönä Hartleytä 7x50 kiikareilla, mutta empä nähnyt.  :undecided: Onko kukaan muu vielä onnistunut samalla varustuksella ??
Yritin ilmeisesti melko samaan aikaan pienellä kiikarilla, mutta ei onnistunut. Sen sijaan SW ED80 etsintäputkella näkyi pieni, tuskin havaittava harmaa läikkä. Sen avulla sain kaukoputken kohdistettua oikein, mikä tosin vei aikaa ja oli tuskallista sekä hankalaa. Komeetta on nimittäin yöllä 01-02 aikaan zeniitissä, aivan kohtisuoraan pään päällä. Siksi sitä on todella hankala etsiä kiikarilla tai etsintäputkella, jossa ei ole kulmaprismaa.
Mutta nyt sain siitä pari kunnon kuvaa. Kameralla myös smaragdinvihreän värin sai esiin.

Pentax K-x + SW ED80. Ylemmässä kuvassa on 5x30 s. jpg ja alemmassa 2x60 s. raw. Varttitunnin aikana liike erottuu selvästi.
Voisiko tuosta alemmasta erottaa jopa vähän pyrstöä, tai ainakin itäkaakon suuntaan vihreä pallukka on ikään kuin venähtänyt?

Jorma M.
Kangasala

Timpe

#106
Lainaus käyttäjältä: jmantyla - 06.10.2010, 12:09:13
Komeetta on nimittäin yöllä 01-02 aikaan zeniitissä, aivan kohtisuoraan pään päällä. Siksi sitä on todella hankala etsiä kiikarilla tai etsintäputkella, jossa ei ole kulmaprismaa.

Oma mutu sanoo, että päinvastoin se on jo helppoa  :smiley: Annoin putken kuvata kuvaamisiaan ja katsoin 10x50 kiikarilla taivaalle selälläni maassa maaten. Komeetta löytyi pienellä hakemisella sieltä mistä pitikin, kun kunnon hämäränäkö oli saavutettu noin tunnin ulkonaolon jälkeen. Vertasin tätä Kolmion M33 galaksiin ja totesin, että Hartley 2 näytti kirkkaudeltaan liki samalta, mutta selvästi tätä pienemmältä kohteelta. Keliä riitti niin, että lähiötaivaaltakin saavutti noin 5 mag. rajamagnitudin ja kiikarilla oli mukava pyyhkiä ympäri Linnunrataa, joka oli sekin näkyvissä paljaalla silmällä. Ajomiehen, Perseuksen ja Kassiopeian avonaiset joukot näkyivät hienosti, joten olin tyytyväinen iltaani.

Ai niin, tässä on se putken nappaama kuvakin:





50 x 38s = 31min 39s kokonaisvalotusaika 300/1500mm Newtonilla. Baader Moon&SkyGlow/Neodymium filsu ja Canon EOS 7D (ISO 3200, kun yritin houkutella esiin komeetan pyrstöä). Laitan myöhemmin näkyviin yritykseni seurata komeettaa ja valottaa pitkään (3...5 min/yksittäiskuva).

Edit: Lisätty lähes mustavalkoinen versio kuvasta, joka on pinottu sekä tähtien että komeetan mukaan. Samasta kuva-aineistosta molemmat...
- Timo Inkinen

eman

No, niin, keli oli tänään (klo 21.30) vielä eilistäkin parempi, nyt sain vihdoin Hartley:n kiikariin (10x50). Näkyi syrjäsilmällä katsoen, kauniisti ilmaisten "vihertävänä utuläikkänä". Eipä taida olla ainesta miksikään koko kansan tähtitaivas-elämykseksi ...  :grin:

AriR

Minä en löytänyt Hartleytä lainkaan 7x50-kiikareilla enkä 127/1500 mm:n kaukoputkellakaan. En tosin tiennyt aivan tarkkaan minne katsoa, koska lähdin ulos ihan ex tempore ja yritin T&A:n kartan kanssa suunnistaa sekä lakaista taivasta hitaasti kiikareilla ja putkellakin. Oletin komeetan olevan paljon kirkkaampi ja helpommin löydettävissä. No, tulipa onneksi katseltua muita kohteita.

Never

Tänään Hartley 2 oli ja on lähellä (ja useimmiten myös samassa näkökentässä) avoimen tähtijoukon Stock 4 kanssa, josta tein myös piirroksen. Komeetasta ei kyllä mitään väriä näkynyt 20- tai 12-senttisillä kaukoputkilla.

/Jake

Uppo

Minuutti oli jo liikaa subeille, nyt taidan jättää tämän kohteen hetkeksi rauhaan. Olisiko ideoita? :grin:


58 x 1min, Nikon D300, ISO800, SPX250F4.8


100% croppi.
Jani Virtanen

Juha-Matti Penttilä

Todella hienoja kuvia täällä!

Tässä on minun versio komeetasta. Gif animaatiossa on 8 kappaletta 5 minuutin valoituksia. Kuvattu 10" newton kaukoputkella ja Canon 400D kameralla, herkkyys oli ISO 1600.
Seurannan ohjauksesta vastasi S-W 80ED linssikaukoputki ja Atik 16IC-S ccd-kamera. Laitoin PHD guiding ohjelman seuraamaan komeettaa, jolloin tähdistä on tullut viiruja. Kuvattu 5.10.2010.

http://img704.imageshack.us/img704/8011/komeettahartley.gif
EQ3 SkyScan jalusta, modattu Canon 550D, SkyLux 70/700
Sky-Watcher Evostar 80ED DS-Pro
Atik 314e mono ccd-kamera

einari

Komeita kuvia teillä ja hieno tuo Juha-Matin animaatio.
___
Tapio

Uppo

Täältä peukku ylös Juha-Matin animaatiolle, hieno on!
Jani Virtanen

Amatööri

Itsekin eilen illalla klo 10 lähdin etsimään komeetta, mutta enpä kauan jaksanut etsiä, kun oli niin kirkas tähtitaivas!  :rolleyes:
Löysin paljon uusia kohteita ja ajattelin aina "Enpä oo ennen ajatellu, et täällä voi näin paljon olla kaikenlaista!" aina uudestaan ja uudestaan.
Noh, se oli unohtumaton ilta, vaikka paljon jäi löytymättäkin  :grin:

VeijoT

Täällähän onkin pitkät putket käytössä, ja komeita vauhti viivoja.
Minä jatkoin näitä wide-field versioita tämän komeetan kanssa, noissa ei komeetta ehdi juuri liikkua kun on lyhyt ( 100mm ) polttoväli ja lyhyt valotus.

Veijo T

Kaizu

Väriä löytyy kuin uutena vuonna. Tähän on hankala päästä pitkällä putkella.

Kaizu
Kai Forssen

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 06.10.2010, 20:14:49
Laitan myöhemmin näkyviin yritykseni seurata komeettaa ja valottaa pitkään (3...5 min/yksittäiskuva).

Tässäpä tämä 5x4min räpellys on. Asetin jalustan seuraamaan komeettaa ts. "sidereal ratea" korjattiin komeetan rataelementeillä tai oikeammin siihen sopivalla liikekorjauksella. Neljän minuutin yksittäiskuvissa komeetta oli "sinnepäin" terävä (=pientä valumista sivuttain) ja tähdet piirsivät erikoisen näköistä pätkäviirua. (Jokin kait meni vielä pieleen tässä :undecided:.) Muttei tuolta näytä yhtään enempää yksityiskohtia irtoavan tälläkään tavalla ts. komeetan pyrstö on tällä hetkellä lyhyt ja koma on laajalti himmeä sumu/utupallo.
- Timo Inkinen

AkiK

Opin tuossa eilen, että komeettoja etsiessä pitää aina olla etsintäkartta matkassa. Jalona päämääränä oli tehdä piirros komeetasta ja vertailla sitä vajaan viikon takaiseen. Ulos lähtiessäni vilkaisin nopeasti T&A:sta komeetan likimääräisen sijainnin ja totesin "Joo, joo, tossa Kassiopeian alapuolellahan se. Kyllähän se tuolta löytyy, kun löytyi viimeksikin ja kirkastunutkin on."

No ei muuten löytynyt! Etsin kiikarilla, etsimellä ja putkella ties kuinka pitkään ilman tulosta. Ihmeesti sitten unohtui se tsekattu tarkempi sijaintikin Kassiopeian suhteenkin, kun aikansa haroi tyhjää. Tympäisi, kun mietti miten pieni vaiva olisi ollut piirtää tähtikarttaan pieni merkki koordinaattien avulla. Ja sitten kun siellä pellolla tuulikin vielä kuin venäläisessä elokuvassa! No M2 oli sentään nätti.

Ihan varma muuten näin jälkikäteen olen, että komeetta oli jossain vaiheessa kiikarini (7*50) kentässä, mutta en vain sitä nähnyt.

-Aki
Aki Karjalainen

kirka_

Tässä minunkin widefield kuvassakin näkyy tuo komeetta. itse en sitä edes yrittänyt kuvata tai tiennyt tuossa olevan.
Ihemttelin vaan perseuksen kaksoisjoukkoa kuvatessa että mikäs tuo vihertävä pallukka tuossa on.
Sitten toisessa ketjussa sain vastauksen ja täksi kyseiseksi komeetaksi paljastui, joten laitetaampa kuva tänne myös :)

kamerana nikon d200/50m f1.8 valotusta 27x10sek iso 1600. paikkana espoon oittaa.


Celestron Astromaster 90EQ
Canon EOS 1000D
10 + 20 mm okulaarit
http://www.flickr.com/photos/54611971@N02/sets/