Kirjoittaja Aihe: Juustosämpylän säilymisaika avaruudessa  (Luettu 34364 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Kaizu

 • Tulipallotyöryhmä
 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 3246
 • Jotkut jutut on niin viisaita, ettei ne naurata.
  • Kaizun kotisivu(t)
Vs: Juustosämpylän säilymisaika avaruudessa
« Vastaus #90 : 02-08-2010, 17:41:41 »
Lainaus
Tutkimusten mukaan 99% maapallolla kaikkina aikoina eläneistä lajeista on kuollut sukupuuttoon, eri syistä. Toisin sanoen nykyisistä eliölajeista - ihminen mukaan lukien - elossa on kaikkien lajien edustajista n. 1%.
Juuri tuolla lailla elämän sopeutuminen muuttuviin olosuhteisiin luonnossa tapahtuu, heikot sortuu elon tiellä ja vahvat porskuttaa eteenpäin. Aikoinaan maassa sattui vakava ympäristökatastrofi kun silloinen elämä mykytti ilmakehän hapella. Se oli paha juttu mutta ei kaikille, jotkut pystyivät hengittämään sitä.

Lainaus
joka vuoren huipulta mereen syöksyessään synnytti 10 metriä korkean hyökyaallon joka tappoi 10 000 ihmistä

Ihmiskunnan normaali kuolevuus on n. 130milj/vuosi => n.350000 ihmistä /vrk. Jos tulivuoren purkaus lisää sitä jonain päivänä 10 000 henkeä, en pidä sitä kovin merkittävänä ihmiskunnan eloonjäännin kannalta.
Viimeisistä "rajuista"purkauksista ihmiskunta on selvinnyt ilman merkittäviä väestötappioita. Toban purkauksesta en ole kuullut enkä myöskään luotettavia arvioita sen oletetuista vaikutuksista.
Esi-isämme ovat selvinneet myös Yellowstonen kalderan muodostumisesta, olemme itse siitä todisteena.

Kuun muodostanut törmäys voisi olla sen kokoluokan katastrofi joka hävittäisi monimutkaisen elämän maan päältä joksikin aikaa.

Kaizu
Kai Forssen

Poissa Jarmo

 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 269
  • Kotisivu (APSI)
Vs: Juustosämpylän säilymisaika avaruudessa
« Vastaus #91 : 02-08-2010, 17:52:03 »
Mutta vaikka ihmiskunnan kirjoitettu historia on vähemmän kuin silmänräpäys Maan historiasta, löytyy sieltä siitä huolimatta tällainenkin kuvaus varsin merkittävästä tulivuorenpurkauksesta, joka tapahtui varsin "äskettäin":

Lueppa viestini 31.7. n. neljän jälkeen. Siellä on linkki juuri noihin mainitsemiisi purkauksiin. Toistan taas sen saman jutun minkä olen sanonut useasti mutta joka sinulta on ilmeisesti mennyt ohi aiemmin: niitä supertulivuorten purkauksia on sattunut moniakin (ja paljon isompia kuin Toban purkaus) vaikkapa vain dinosaurusten tuhon jälkeen (viimeisen 65 milj vuoden aikan). Yksikään näistä ei ole kuitenkaan ollut sellainen että sitä yhdistettäisiin massasukupuuttoon. Ne vaikuttavat ilmastoon, ja tappavat otuksia, jne jne, mutta ne eivät tapa kaikkea. Edes massasukupuutot eivät tapa KAIKKEA. Ne karsivat sopeutumiskyvyttömimmät otukset pois. Ihminen on älynsä vuoksi hyvin sopeutuvainen.

Toban purkaus sattuu sopivasti samoille ajoille ihmisen kehityksen pullonkaulan kanssa. Varmaa tuo yhteys ei ole - ja vaikka olisikin, silloin 1) puhuttiin ehkä muutaman sadantuhannen otuksen alkupopulaatiosta joka oli 2) rajoittunut suhteellisen pienelle alueelle (ymmärtääkseni muuttoliike muille mantereille ei ollut alkanut kunnolla vielä tuolloin?), ja 3) ihminen ei tiennyt Maapallon toiminnasta melkein mitään. Nykyisin meitä on ihan sairaasti enemmän, olemme laajemmalla alueella, käytämme paljon monipuolisemmin resursseja hyväksemme, ja ymmärrämme syy-seuraussuhteet. Meillä on paljon paremmat rahkeet selviytyä mistä tahansa mullistuksesta kuin vajaat 100000 v sitten. Ja ihmisiä SELVISI tuolta ajalta. Tulevan mullistuksen ei tarvitse kuin jättää se 1000 ihmistä eloon, ja ihmiskunta pelastuu. hmm... Maailma tulee kärsimään, mutta ihmiskunta pelastuu, onko se nyt sitten hyvä vai huono...  :undecided:

Jarmo

Poissa jtbo

 • Galaksijoukko
 • ****
 • Viestejä: 668
 • Saarijärven maaseutu
Vs: Juustosämpylän säilymisaika avaruudessa
« Vastaus #92 : 02-08-2010, 18:22:29 »
Tuossa artikkelissa on tuota joukkotuhoa kuvattu mukavan graafisena esityksenä tarinan selkeyttämiseksi:
{alt}

542 miljoonan vuoden aikana suurinkin katastrofi on hävittänyt vain puolet elämästä.

Tietty sellainen tapahtuma joka hävittäisi kaiken hävittäisi kaiketi myös kaikki jäljetkin, mutta en sitten tiedä kuinka hyvin mahtuu planeetan ikään tuo mahdollisuus, olisiko edes teoriassa mahdollista, että tiedetään vain viimeisin sykli edelliseen resettiin saakka ja oikeasti maa olisi paljon vanhempi, tuskin, planeetan iän määritykseen kun liittyy aika paljon muutakin kuin geologiaa käsittääkseni. Lisäksi olisi aika kummallista miten maa voisi olla silti planeetta jos todella syvälle maan kuoreen saakka ulottuva sulaminen tapahtuisi kaikkialla maassa, se kai ainoa tapa olisi täydelliseen nollasta aloitukseen.

Vaan meidän yhteiskunta on kyllä joiltain osin herkempi luonnon ihmeille, vastahan se tulivuori Islannissa jumitti porukkaa paljon tuonne kentille, kovin laajaa tuhoa sinällään sellaiset ei nykyään aiheuta kun tietokin kulkee paremmin kuin ennen.

Toki ihmiset ovat levittäytyneet viimeisen 10 000 vuoden aikana alueille jotka eivät ilman teknologiaa sopisi lainkaan ihmisen eloon, joten noilla riskialueilla tuhoa tapahtuu tietenkin suhteellisen helposti, vaan aina jää jäljelle nuo paremmin elämää ylläpitävät seudut, joissa pärjää suht kevyinkin resurssein. Jokainen voi miettiä, olisiko tuo paratiisivyöhyke vai Suomi sitten se joka parhaiten elämää tukee, hulluja ne esi-isämme jotka tänne lähtivät :rotfl:

Vaan kiva sellainen alus kieltämättä olisi, suurkaupunki maaseutuineen avaruudessa, suorastaan haistan jo loistavan leffan ainekset  :cheesy:

Poissa GaryP

 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 1713
Voisiko tän hömpän vaihtaa omaan ketjuunsa? Tai eihän se ihan hömppää ole, mutta kun otsikko puhuu vähän eri asiasta.

Tietääkö kukaan, voiko RSS clienteissä poistaa vain jonkun ketjun, tämän laittaisin jo omastani roskikseen...
 :wink:

Kari
Kari Pulkkinen
Espoo, Finland

Harrastus uudelleen lämpiämässä...

Poissa Riqis

 • Ylläpitäjä
 • Rinnakkaisuniversumi
 • ******
 • Viestejä: 1547
Vs: Juustosämpylän säilymisaika avaruudessa
« Vastaus #94 : 15-08-2010, 13:28:22 »
Kiitos kaikille osallistujille "juustosämpylä"-keskustelusta, joka oli pääosin paitsi täysin asiallista, myös kiinnostavaa luettavaa. 

Alkuperäinen keskustelu jatkui pidemmälle, mutta tästä eteenpäin tunteet asteittain kuumenivat. Seuraavassa viestissä nimimerkki "Kauko Putki" esitti foorumin jäsen GaryP:stä seuraavanlaisen kuvauksen.

Taidat kuulua niihin hemmoihin, jotka mieluummin ottavat sonea hiekkarannalla, kuin pohtivat asioita ihmiskunnan tulevaisuudesta

Foorumin säännöissä on kielletty henkilökohtaisuuksiin meneminen. Voimakastakin kritiikkiä voi esittää, mutta se ei saa mennä toisten ihmisten persoonaan, vaan käsiteltävään asiaan. Seuraa ote nimimerkki "Kauko Putken" muusta viestinnästä:

Kaizu ei siis ota vakavasti tätä aihetta.

Jarmo ei tainnut lukea huolellisesti ketjua läpi

Älä Kaizu hyvä sotke puuroja ja vellejä sekaisin!

Olisi mukava kuulla, miten vaikkapa Jorma, Kaizu tai muut foorumilaiset pysäyttäisivät tämän kehittymisen? […] Ei kait kukaan täysijärkinen ihminen ajattele niin, että jos yleismaailmallinen tuhoaalto ja anarkia sotineen ja tauteineen käy yli ihmiskunnan, esimerkiksi me suomalaiset ja kenties vielä ruotsalaisetkin vain seuraisimme sivusta yleistä kehitystä?

Kaverit täällä kirjoittelevat, että "Hawking puhuu potaskaa" yms., mutta eivät silti vaivaudu tutustumaan fyysikon todelliseen haastatteluun ja po. aiheesta kirjoitettuun artikkeliin. (Sinänsä melko tyypillistä suomalaista keskustelua!)

nyt kävi ilmeisesti niin, että kommentoija ei itse ymmärtänyt Hawkingin selkeää viestiä. Eli se siitä.

Alkuperäinen kysymykseni (juustosämpylän/elintarvikkeen säilymisaika optimaalisesti pakattuna avaruusolosuhteissa) oli ilmeisesti liian vaikea foorumilaisille

Alkuperäinen kysymys oli kiitettävän vaikea, mutta foorumin sääntöjen noudattaminen osoittautui vielä haasteellisemmaksi:

Lainaus
Hyvä muistisääntö kuuluu: kohtele muita niin kuin haluaisit itseäsikin kohdeltavan. [...] Foorumilla ei mennä henkilökohtaisuuksiin, vaan keskustellaan asiallisesti ketään haukkumatta. [...] Keskustelun valuessa "eipäs-juupas" -linjalle tai siihen verrattavaksi väittelyksi, joka ei tuo mitään uutta sanomaa keskusteluun, on ylläpitohenkilöstöllä oikeus lukita ao. keskustelusäie.
Marko Pekkola / www.avaruus.fi