synguider

Aloittaja Meade-mad, 27.07.2010, 01:02:46

« edellinen - seuraava »

Ransu

Ihan täyskokoisia kuvia, ei käsitelty mitenkään. Jalusta (CG5) heitettynä lumen päälle, napasuuntaus sinnepäin. Voihan tuossa joku tietysti taipuakin, epäilen kyllä enemmän että olisiko jalusta liikahtanut kuvanoton aikana.
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

Teemu

Yksi varma asia, mikä ei tuossa lämpötilassa ainakaan ole taipunut on ne guiderin piuhat...  :smiley:

Rauno, oliko sinulla tuossa guideri kiinni Riegelissä vai jossakin himmeämmässä tähdessä?
Telescopes: Newton 254mm/f4.7, SW 80ED
Mounts: SW HEQ-5
Cameras: Nikon D5000mod & D7000, AlCCD5

Lauri Kangas

Lainaus käyttäjältä: Teemu - 16.01.2011, 22:47:16
Yksi varma asia, mikä ei tuossa lämpötilassa ainakaan ole taipunut on ne guiderin piuhat...  :smiley:

Tässähän on vallankumouksen ainesta. Pitäisiköhän kiinnittää koko guideputki pelkillä usb-kaapeleilla, fleksaus olisi tiessään.

Kaizu

Ainakin LVI-guiderin alkuperäinen piuha toimisi talvisaikaan kaukoputken kääntökahvana. Pari kertaa sillä työnsin putken pois suunnastaan ennenkuin tajusin tehdä tilalle notkeamman. En tullut kokeilleeksi sitä putken kiinnittämiseen.

Kaizu
Kai Forssen

Ransu

Teemu, Rigelissä oli guideri kiinni. valotusajan joutui säätämään lyhyeksi. Napasuuntaus oli tarkoituksella sinnepäin, jotta näen miten tuo pystyy korjaamaan virhettä. Muutenkin on vielä niin vähän kertymyt käyttökokemusta, että joutuu arpomaan mitä mistäkin valikosta piti valita ja säätää.
Kokeilin piggybackinä tuota pikkuputkea, mutta taidan jatkossa iskeä molemmat kiinni siihen omatekoiseen rinnakkaiskiinnitykseen, jolloin saan käännettyä seurantaputkea sopivan guidaustähden löytämiseksi. Ja nuo kaapelit on kyllä tuossa pakkasessa todella jäykkiä, Kaizun tapaan voisi kyllä pistää nuo uusiksi.
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

jmantyla

Lainaus käyttäjältä: Teemu - 16.01.2011, 22:47:16
Rauno, oliko sinulla tuossa guideri kiinni Riegelissä vai jossakin himmeämmässä tähdessä?

Aikaa meni vajaa vuosi, kunnes viime yönä sain autoguidauksen ensi kertaa toimimaan Synguiderilla. Oli todella juhlavaa katsella, kun Synguider lukittui ohjaustähteen ja tietokoneen ruudulta näki, miten seurantatarkkuus parani hyppäyksenomaisesti. Aloitin autoguidausprojektin heinäkuussa 2010, ja maaliskuun lopussa 2011 se viimein onnistui.
Synguider siis toimii, mutta pari kritiikin sanaa silti.
Tuossa jo edellä todetaan, että ohjaustähden pitää olla melko kirkas. Seurantaputkena viime yönä oli Soligor M42-teleobjektiivi 400/f6,3. Tällä objektiivilla ohjaustähden piti olla ainakin 4-5 magnitudia, muutoin Synguider ei lukittunut edes sekunnin valotusajalla. Pitempi valotusaika taas huononsi seurantatarkkuutta. Pitää siis olla hyvä seurantaputki pääkaukoputken kupeessa.
Toinen ongelma on Synguiderin huono näyttö, joka on noin puolikkaan tulitikkurasian kannen kokoinen neliö. Ohjaustähden osuminen moiseen laatikkoon on enemmän kuin satunnaista (PhD on tässä suhteessa parempi).
Kuvaustilanteessa aivan kuvauskohteen vieressä pitää olla melkoisen kirkas tähti, jotta Synguider toimisi. Tällaisia ds-kohteita on vähän. Siksi viime yönä vasta kolmas yritys eli Messier 3 tuotti halutun tuloksen.
Jos Synguiderilla haluaa kunnon tuloksia, pitää olla hyvä seurantakaukoputki. Sen on oltava pääkaukoputken kupeessa kuulapään tai nivelen varassa, jotta suuntausta voi kääntää ainakin muutaman asteen verran riittävän kirkkaan ohjaustähden löytämiseksi. Tätä pidän ehdottomana vaatimuksena Synguiderin menestykselliselle käytölle.
Ensimmäisenä autoguidausyönä huomasin myös, että kuvattavien kohteiden määrä vähenee valotusaikojen pidentyessä. Yhden tai korkeintaan kaksi kohdetta ehtii kuvata yön aikana. Toisaalta määrän vähentyessä kuvien laatu paranee. Kannattaa siis suunnitella havaintosessio huolellisesti etukäteen.
Millaisia seurantaputkia olette käyttäneet? Jostain luin, että sen pitäisi olla noin 1/7 pääputken polttovälistä - lopun voi sitten hoitaa aggressiivisuussäätöjen avulla. Siis 750 mm Newtonille riittäisi 135 mm tele - eli onko tuo 400 mm tele turhan järeä?
Vaan olipa messevää katsella, kun autoguidaus alkoi toimia ja Atik-kameran valotusaikoja pääsi pidentämään ensin kahteen ja sitten kolmeen minuuttiin. Ilman autoguidausta pääsi 30-45 sekuntiin 150/750 Newtonilla.
Sitten ilmeni Synguiderin kolmas haitta. Laite on tehokas pilvimagneetti. Katsellessani autoguidaussysteemin toimintaa korkkasin lasillisen viiniä. Iloa ei kestänyt kauan, kun pilvet vyöryivät taivaalle ja laitteet oli pakko kantaa aamuyöllä sisään.
Seuraava aamupäivä oli harmaa ja sateinen.
Mutta harmaata ankeutta lievensi, kun katseli tietokoneelta komeita M3-kuvia  :cool:

Jorma M.
Kangasala

Ransu

Nyt alkaa itselläkin olla jo kokemusta synguiderin käytöstä, käytän seurantaputkena Sky-Watcherin kevyttä 80/400 startraveller linssiputkea. Sen polttoväli riittää hyvin Equinoxin 900 mm:lle. Kokeilin pikkuputkella guidaamista pari kertaa C8:n kanssa mutta tulokset on tähän mennessä olleet huonoja, tähdet ei pysyneet pisteinä ja DSS ei suostunut tunnistamaan niitä. En tosin ole säädellyt agressiivisuuksia ja saattaa myös olla, että C8:n 2000mm polttoväli on liikaa jalustalle (CG5GT). Jalustan pystytän joka kerta, kiinteä tolppa auttaisi varmasti myös tuossa. Epäilen kuitenkin että 400mm/2000mm ei ole toimiva yhdistelmä synguiderin tapauksessa. Tuo 1/7 pääputken polttovälistä kuulostaa kyllä melkoiselta markkinapuheelta.
Seurantatähden löytymisen ratkaisin rakentamalla rinnakkaiskiinnitteisen alumiinisen DIY satularaudan jossa guideriputkea saa säädettyä sivusuunnassa. Suoraan kohteen läheltä ei guidaustähtiä oikein tahdo löytyä. Kokeilin myös yhtenä iltana guidausputkeksi kaverilla joutavana olevaa Lidlin 70/700 Skyluxia, mutta sen kanssa oli suuria vaikeuksia löytää sopivaa tähteä, itse asiassa luovutin kesken n. tunnin taistelun jälkeen ja hain tallista suosiolla tuon 80/400:nTosin tuona iltana kelikin oli aika suttuinen, ja saattoi vaikuttaa asiaan.
Otin käyttöön parfokaaliseksi okulaariksi vanhan 12mm kelnerin, sen avulla suoritan tarkennuksen ja etsin riittävän kirkkaan seurantatähden guideriputkella. Näkökenttä on tuolla 12mm:llä aika hyvä vastaamaan guiderin kuva-alaa. Talven kovimmilla pakkasilla (n-22) ei vielä ollut ongelmia laitteen toimimisen kanssa, ainoat asiat joka toiminnassa ärsyttää on käsikapulan komentojen perille meno, välillä ei meinaa ottaa vastaan napin painallusta valikoissa liikuttaessa ja välillä loikkaa pois esim guide valikosta kun yrittää kelata esiin automatic valintaa. Toinen on nuo kaapelit jotka on jäykempiä kuin karrikoiden samanpaksuisesta pellistä leikattu soiro.
Pitempi kuvaus/katselu/guideriputki on tilattu, 100/660 Celestronin akromaatti teleskop serviceltä, jos sillä saisi tuon C8:n myös kuvauskäyttöön.
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

Teemu

Saman suuntaisia kokemuksia Synguiderista täältäkin.

Itse kokeilin Skymax127 (1500mm) & Synguider seurantaa 1200mm Newtonille CGEM jalustalla. Tulos ei ollut aivan täydellinen mikä luultavasti johtui aiemmin tälläkin foorumilla mainitusta Skymaxin pääpeilin liikehdinnästä seurannan aikana. Huomattavasti paremman saannon 1200 mm läpi kuvattuihin otoksiin sain aikaan SW 80/600mm linssiputkella, likimain 100% n. 3 minuutin kuville kun seurannan valotusaika on 1 s tai alle. Magnitudia 8 aavistuksen himmeämmän tähden saan lukittua hyvällä kelillä kun asetan valotusajan 4 sekuntiin ja Noise arvon niin pieneksi kuin mahdollista, ilman että kohinapisteitä tulee mukaan, yleensä arvoon 7 tai 8. Tällöin onnistuneiden 3 minuuttia valotettujen kuvien saanto kuitenkin laskee yleensä tasolle 60 - 90 % vähän kohteesta ja kelistä riippuen.

Täysin samaa mieltä Raunon kanssa, että tuo 1/7 polttoväliisuhde on haastava tälle guiderille. Asia riippuu paljolti siitä minkälaiset laatuvaatimukset kuvilleen asettaa. Itse ajattelin kokeilla vielä uudemman kerran 300mm linssiä 1200mm kuvausputken guiderina (1/4) nyt paremmilla parametreillä, mutta Raunon 1/5 tuloksen perusteella taidan jättää vielä toistaiseksi suunnittelun asteelle.

Tuo aiemmassa viestissäni kuvattu seurantaputken kiinnitystapa vastapainoakselin päähän on toiminut käytössäni hyvin. Kun seurantaputken kiskoon asentaa muutaman säätöruuvin, voi seurantaputkea säätää hieman sekä r.a. että dec akseleiden suuntaan kirkkaampien tähtien löytämiseksi. Huomattavia taipumisongelmia ei ole ilmennyt.

Pilvimagneettiproblematiikan allekirjoitan täysin. Ongelma tosin katoaa viimeistään siinä vaiheessa kun laitteiston oikeat parametrit ovat löytyneet ja uutuudenviehätys on kadonnut...


Telescopes: Newton 254mm/f4.7, SW 80ED
Mounts: SW HEQ-5
Cameras: Nikon D5000mod & D7000, AlCCD5

einari

Koitin netisä hakea tietoa että onko Synguiderilla tuo "sub pixel guiding" ominaisuus mutta en löytänyt.
Siis sehän tarkoittaa että osaa guidailla pikselien osien tarkkuudella - PHD osaa tämän jolloin tavallisen etsimen polttovälillä voi guidailla jopa yli kymmenkertaista kuvauspolttoväliä.
Mutta jos ei sitä ole niin tuo 1/7 kuvassuhde kuulostaa kyllä harhaanjohtavalta markkinoilta.
___
Tapio

Timpe

LVI SmartGuiderin omistaneena nuo ylläolevat kommentit tuntuvat kovin tutuilta. Vie aikaa saada systeemi toimimaan oman kuvausputken kanssa ja myös Synguiderin / Smartguiderin tapaisen seurantakameraratkaisun seurantaputken mittoihin joutuu kiinnittämään oikeasti huomiota. Suosittelin tässä taannoin sähköpostilla tällaisia seurantaputkia LVI Smartguiderille noin 1000mm polttovälin kuvauskäyttöön:
http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p3553_Skywatcher-Startravel-80-OTA-Rich-Field-Refractor-80-400mm.html = 80/400mm linssiputki, 122 eur
http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/de/info/p4565_.html = 102/500mm linssiputki, 185 eur
http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p2685_Skywatcher-Startravel-102-OTA---Rich-Field-Refractor-102-500mm.html = 102/500mm linssiputki, 199 eur

Näistä erityisesti nuo 100-milliset tuntuvat kokemukseni perusteella sopivilta valinnoilta, joiden kanssa seurantatähtiä riittäisi mukavasti valittaviksi, jos seurantaputkelle vain on sopivasti säätövaraa. Omat kokemukseni 100/900mm putken käyttämisestä seurantaputkena puoltavat tuon 100mm apertuurin tarvetta, mutta tällaisen putken pidempi polttoväli tuo lisäkiusaa käyttäjälleen kapean kuvakulman muodossa. Toisaalta on sangen huono asia, jos tällaisen kevyen läppärittömän seurantaratkaisun toimivuutta heikennetään jo suunnitteluvaiheessa valitsemalla seurantakameraan tarpeettoman epäherkkä (halpa) CCD-kenno, mikä pakottaa käyttämään guidaukseen hiukan "ylisuuria" seurantaputkia.

Itselleni ei ole Starlight Xpress Lodestarin mukanaan tuomasta läppäristä suurtakaan hyötyä muussa kuin guidauksen pystyttämisessä käyttökuntoon. Läppäri vaatii tapauksessani tuomaan 220 VAC sähköt kuvauspaikalle, mutta tulisin vallan hyvin toimeen ilman läppääkin, jos tuollainen SynGuider/SmartGuider-ratkaisu sisältäisi nämä parannukset:
1.) Laitteessa olisi Lodestarin/QHY5:n veroinen 1/2" CCD-kenno, joka olisi riittävän herkkä poimimaan tähtiä jo pienemmilläkin apertuureilla.
2.) Käyttäjälle sallittaisiin nykyistä parempi näkymä seurantakameran näkemään kuva-alaan taivaalta ja annettaisiin vapaus valita itse sopiva seurantatähti näytöltä (ei ole vaikea valinta).
Muut ominaisuudet noissa läppärittömissä seurantaratkaisuissa taitavatkin jo olla kohdallaan, sillä esim. LVI osaa tuon sub-pixel guidingin ja se omaa muutoin riittävät säädöt seurantaparametrien asettamiseen.
- Timo Inkinen

jmantyla

#40
Ongelmat on tehty ratkaistavaksi. Koska Synguider vaatii melko kirkkaan ohjaustähden, pitää samalla olla hyvä seurantakaukoputki tai -objektiivi, jonka polttoväli on n. 1/4-1/5 pääputkesta ja lisäksi sen suuntauksen pitää olla säädettävissä, jotta riittävän kirkas ohjaustähti löytyy.
Minulla on 400/6,3 tele, joka Synguiderilla tarkoittaa 4-6 magnitudin ohjaustähteä. Ostin tarkoitusta varten Topshotista Manfrotton kuulapään, jonka kantavuus on 2 kg. Porasin reiän Tal -kaukoputken etsintäputken jalustaan ja kiinnitin siihen Manfrotton, ja nyt on sitten kuulapään avulla säädettävä ohjausputki.

Ohjausputken suuntausta voi säätää kuvan keskellä olevan munanmuotoisen säätimen avulla.
Ilman tällaista kuulapäätä Synguiderilla ei oikeastaan tee mitään. Nyt sitten nähdään toimiiko tämä, mutta sitten tulee Synguiderin pilvimagneettiominaisuus eteen. Laite olisi siis valmis käyttöä varten, mutta... :undecided:

Jorma M.
Kangasala

Edit. Ohjausputken 1/4-1/5 polttoväli pääputkesta riittää hyvin Synguiderille.Testattu Tal200K+400 mm telellä ja on toimivaksi havaittu. Ks. viestiketju /Tähdet/NGC3972 ja supernova.

jmantyla

#41
Laitanpa vielä kevätkauden päätteeksi yhteenvetoa Synguiderista.
Jonkinmoinen haitta on siis kennon epäherkkyys. Kun olen käyttänyt laitetta vanhan 400/6,3 M42-telen kanssa, seurantatähden pitää olla ainakin 4-5 magnitudia.
Niitä ei aina löydy kuvattavan kohteen vierestä, joten seurantaputken pitää olla käännettävissä muutaman asteen riittävän kirkkaan seurantatähden löytämiseksi.
Toinen ongelma on laitteen automaatiasetukset. Kun seurantatähti lukittuu automatiikan avulla, aggressiivisuus on aivan tolkuton. Automaattisesti säätyvää aggressiivisuutta voi onneksi säätää käsikapulasta ja sopivat arvot tallentaa, jolloin seuraavalla kerralla ne voi palauttaa resume-toiminnolla.
Sopivat arvot riippuvat seurantaputken ja pääkaukoputken polttovälin suhteesta.
Myönteinen yllätys oli, että tuo 400 mm tele riittää ohjaamaan Tal200K-putkea, jonka polttoväli on 2 metriä. Tämä kuva NGC3972+supernova 12x60 sekuntia vaalealla kevättaivaalla ei olisi ollut mahdollinen ilman Synguideria (eivätkä kaikki asetukset edes olleet täysin kohdallaan):

Seurantatähti oli Otavan Phecda.
Synguiderin seurantaputkeksi riittää 1/5 pääputken polttovälistä. Laitteen hinta on vain 250 ecua. Mielestäni Synguider on lähes pomminvarma laite, kun seurantatähti on löytynyt ja asetukset kohdallaan.

Jorma M.
Kangasala