Ursan hallitukseen 2011?

Aloittaja vhinkkan, 14.07.2010, 13:54:35

« edellinen - seuraava »

vhinkkan

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry:n hallitus on asettanut nimitysvaliokunnan valmistelemaan hallituksen valintaa syyskokouksessa 9.11.2010. Kokouksessa valitaan kolme hallituksen varsinaista jäsentä kaudelle 2011 - 2013 sekä 1 - 3 varajäsentä vuodelle 2011.

Nimitysvaliokunta pyytää nyt yhdistyksen jäseniltä ehdotuksia hallituksen jäseniksi ja varajäseniksi. Tunnetko jonkun tai oletko itse kiinnostunut? Lähetä ehdotuksesi/hakemuksesi sähköpostitse osoitteeseen nimitysvaliokunta[at]ursa.fi mahdollisimman pian, kuitenkin viimeistään tiistaina 31.8.2010.

Valiokunta toivoo, että ehdotukset perustellaan lyhyesti. Ehdotukset voivat olla myös luonteeltaan vihjeitä tai alustavia ideoita. Ehdottajan ei siis tarvitse ottaa yhteyttä ehdottamiinsa henkilöihin. Valiokunta haastattelee tarvittaessa ehdokkaat ja pyytää valitsemiltaan ehdokkailta heidän suostumuksensa.

Valiokunnan esitys valittaviksi henkilöiksi laaditaan jäseniltä saatujen ehdotusten ja valiokunnan omien selvitysten perusteella. Esitys julkistetaan ennen syyskokousta yhdistyksen verkkosivuilla.

Yhdistyksen jäsenet voivat myös tehdä ehdotuksia suoraan, nimitysvaliokunnasta riippumatta. Hallituksen vaalissa ovat mukana ehdokkaat, joita vähintään kolme yhdistyksen jäsentä on kirjallisesti ehdottanut viimeistään kolme viikkoa ennen kokousta. Lomakkeet ehdokasasettelua varten löytyvät osoitteesta www.ursa.fi/hallitukseen

Nimitysvaliokunta julkistaa ehdotuksensa 4.10. mennessä. Jäsenten omia ehdotuksia on mahdollista jättää 19.10. asti. Tämän päivämäärän jälkeen jäsenet eivät voi asettaa ehdokkaita.

Hallituksen nykyinen kokoonpano on nähtävillä osoitteessa www.ursa.fi/ursa/hallinto/hallitus2010.html. Erovuorossa ovat varsinaiset jäsenet Juha Haataja, Veikko Mäkelä ja Mikko Suominen sekä varajäsen Matti T. Salo.

Lisätietoja hallituksen valinnasta: www.ursa.fi/hallitukseen

Ursan hallituksen nimitysvaliokunta
Ville Hinkkanen, Juha Haataja, Tapio Markkanen
Ville Hinkkanen

Immo

Hallituksen nimitysvaliokunta,no huh huh.  No toisaalta jos yhdistyksen säännöissä sanotaan "hyväksytään hallituksen laatima toimintasuunnitelma sekä siihen liittyvä talousarvio"  niin mielestäni ollaan melko kaukana ollaan yhdistysdemokratiasta ja sen jäsenistä. 

Kaizu

Lainaus käyttäjältä: Immo - 14.07.2010, 16:36:10
Hallituksen nimitysvaliokunta,no huh huh.  No toisaalta jos yhdistyksen säännöissä sanotaan "hyväksytään hallituksen laatima toimintasuunnitelma sekä siihen liittyvä talousarvio"  niin mielestäni ollaan melko kaukana ollaan yhdistysdemokratiasta ja sen jäsenistä. 
Tuota lainausta edelsi "käsitellään". Siinä yhteydessä toimintasuunnitelmaan ja talousarvioon voi tulla muutoksia (ja on tullutkin). Lopputulemana kokouksen pitää tuottaa seuraavalle kaudelle toimintasuunnitelma ja sitä vastaava talousarvio. Toimintasuunnitelman kautta yhdistyksen kokous ohjaa seuraavan kauden toimintaa. Hallitus on toimeenpaneva elin.

Nimitysvaliokunnasta on ollut mutinaa ennenkin ja ehkä sen seurauksena on hallitukseen toinenkin tie, kolmen jäsenen tuella  kuka hyvänsä voi ilmoittautua kisaan mukaan. Kannatus mitataan sitten yhdistyksen kokouksessa.

Kaizu
Kai Forssen

iosainio

Kyllähän hallitus on yhdistyksissä se yleisin ryhmä, joka suunnittelee toimintaa. Sen ehdotus sitten alistetaan jäsenten käsittelyyn ja hyväksytään, ehkä muutoksin tai hylätään. Kauden aikana jäsenet tekevät ehdotuksia ja hallitus ottaa ne toiminnassa ja suunnitelmassa huomioon niiden painoarvolla.

Tuo nimitysvaliokunta sen sijaan on mielenkiintoinen juttu. Jos homma toimii, ok. Jos toiminta alkaakin lämpeämään sisäänpäin, ollaan vaikeuksissa. Sisäänlämmitys on tilauksessa silloin kun on oikeaa valtaa tarjolla. Se valta voi olla vaikkapa hallituksen kokouspaikka, Helsinki vai Oulu. Jos innokkaat jommankummankaupunkilaiset eivät halua matkustaa, pitää valinnoissa juntata sopivasti.

Omalta osaltani olen tyytyväinen yhdistykseltäni edullisesti saamaani palveluun ja varsinkin siihen että joku viitsii puolestani hoitaa tärkeitä asioita.

Jutte

Nimitysvaliokunnan perustamisessa lienee alunperin ollut syynä jäsenistön passiivisuus (heikonlaisesti ehdokkaita). Tältä osin valiokunta on hyvä asia, koska he pyrkivät etsimään ammattilaisia ja harrastajia hallitukseen sopivassa suhteessa. Itse tein viime vuonna ehdotuksen eräästä harrastajasta, hommasin kannattajia (tein vaalitoimitsijatyötä;), valiokunta hänet haastatteli ja nyt henkilö istuu hallituksen jäsenenä.
Samalla tavoin voi kuka tahansa jäsen toimia ja näin toimiessaan hän osallistuu aktiivisesti yhdistyksen toimintaan ja ehkäisee sisäpiirin muodostumista jos sellainen olisi jäsenen huolen aiheena.
Nykyinen hallitus ja puheenjohtaja ovat mielestäni olleet hyvä kokonaisuus ja nyt väistyvät henkilöt olisi hyvä saada korvattua yhtä osaaviila henkilöillä.
J-P 
J-P Teitto

vhinkkan

Nimitysvaliokunnan perustaminen taustalla on juurikin J-P:n mainitsema syy: jäsenistöstä ei toistaiseksi ole noussut "itsekseen" riittävästi ehdokkaita, joilla saataisiin vuosittain kokoon yhdistykselle toimiva hallitus. Ongelma on sama monilla muillakin tahoilla. Taloyhtiöiden hallituksiin on hankala saada jäseniä, ja muutkin järjestöt ovat perustaneet erilaisia nimitys- ja vaalivaliokuntia.

Hallituksen valintaa täytyy siis jonkun valmistella. Nimitysvaliokunnan vaihtoehtona olisi lähinnä järjestely, jossa uusia hallituksen jäseniä mietittäisiin jossakin pienessä salaseurassa, esimerkiksi jokin hallituksen sisäpiiri tai puheenjohtaja yksin. Vielä surkeampi vaihtoehto olisi, jos hallituksen jäsenten etsiminen jäisi esimerkiksi toimitusjohtajan harteille - toimitusjohtaja rekrytoisi itse (kollektiivisen) esimiehensä.

Näihin verrattuna nimitysvaliokunnan etuna on ainakin se, että menettelyssä kerrotaan avoimesti, ketkä valmistelua hoitavat, mitä kriteereitä käytetään ja valiokunnalta edellytetään että työskentelyssä kuullaan laajasti jäseniä. Toiminta perustuu julkilausuttuihin periaatteisiin, joiden pohjalta voi käydä keskustelua ja kaikille on selvää, keneen ottaa yhteyttä ja miten asia etenee.

Toisaalta valiokunta myös madaltaa kynnystä ryhtyä ehdolle. Jäsenyydestä kiinnostuneen ei ole välttämättä tarpeen koota kannattajajoukkoja, vaan hän voi ottaa yhteyttä nimitysvaliokuntaan ja asia voi edetä sitä kautta. Valiokunta on myös eräänlainen jäsenpalvelu (vrt. J-P:n viesti): jos jäsenellä on mielessä hallitukseen sopiva henkilö, hän voi vihjata asiasta valiokunnalle, joka hoitaa asiaa tarvittaessa eteenpäin.

Ja kuten Kaizu jo totesi, ei menettely ole mitenkään muilta jäseniltä pois. Ehdokkaaksi voi asettua tai asettaa henkilöitä täysin nimitysvaliokunnasta riippumatta.

Mitä tulee kysymykseen sisäänpäinlämpiävyydestä, periaatteena on ollut, että valiokuntaan kuuluu myös hallituksen ulkopuolinen jäsen. Tänä vuonna mukana on lisäksi jäsen, joka ei ole täyttyneiden kausien vuosi vaalikelpoinen valittaessa seuraavaa hallitusta. Esimerkiksi kokouspaikan valintakysymykset eivät siten vaikuta henkilökohtaiseen hyvinvointiimme. :)

Ja jos joskus ollaan siinä tilanteessa, että hallitukseen saadaan pätevää väkeä valiokunnasta riippumatta, voidaan valiokunnasta ilomielin luopua (ainakin minä voin, jää enemmän aikaa muulle tähtiharrastukselle).

Että eikun ehdotuksia tulemaan; valiokunnalle, suoraan tai molemmille.
Ville Hinkkanen

VeikkoM

Mielestämme Ursan hallitus kaipaisi jäseniksi vahvaa harrastuskentän ja kenttätoimijoiden tuntemusta.
Ursan toiminta tarvitsee avukseen laajaa avustajajoukkoa niin pääkaupunkiseudulla kuin maakunnissa ja
yhteydet näihin toimijoihin ovat tärkeitä.

Uskomme, että Ursan toimintakenttää tuntevien mukanaolo hallituksessa auttaisi Ursan päättäjiä
huomaamaan, ymmärtämään ja ratkaisemaan mahdollisimman hyvin toiminnan haasteita ja pitämään
yhteisöllisyyttä yllä. Olisi myös kaikkien etu, että hallitus olisi tasapainoinen ja monipuolinen sekä
taustoiltaan ja ikäjakaumaltaan. Varsinkin nuorista hallitusehdokkaista on viime vuosina ollut puute.

Ursan hallitukseen valitaan varsinaisia jäseniä kolmen vuoden ajalle ja varajäsen yhdeksi vuodeksi.
Varajäsenenä olisi mahdollista tutustua hallituksen toimintaan. Hallitus kokoontuu noin kahdeksan
kertaa vuodessa. 

Nimitysvaliokunnalle voi lähettää ehdotuksia 31.8. saakka ja ehdokkaaksi voi ilmoittautua kolmen
jäsenen kannattamana 19.10. saakka.

Veikko Mäkelä ja Mikko Suominen
Veikko Mäkelä
Kuu ja planeetat, Asteroidit ja komeetat, Tieteellinen yhteistyö, Tietotekniikka sekä Kerho ja yhdistystoiminta -harrastusryhmät

Kaizu

Toimitin eilen Ursan toimistoon Walterille ehdotukset Jarmo Kempaksen ja Jorma Ryskeen valitsemisksi Ursan hallitukseen. Nimitysvaliokunta tehnee omat esityksensä mutta tämä on se toinen mahdollinen tie hallitukseen. Kun ehdokkaita tulee muutakin tietä kuin istuvan hallituksen ehdottamana, näyttää toiminta demokraattisemmalta. Vielä kun jäsenistö raahautuisi sankoin joukoin kokoukseen vaikuttamaan. Alkupaloina ennen kokousta on tarjolla mielenkiintoinen esitelmä.

Kaizu

Ps. Yritin tähän löytää linkin kokousilmoitukseen mutta sen sijaan yllättäen törmäsin Ursan sivuilla itseeni.
http://www.ursa.fi/ursa/hallinto/hallitus2008.html
Ollessani hallituksessa työn alla oli Ursan sivujen uudistaminen ja lienee vieläkin.
Kai Forssen

vhinkkan

Virallinen ehdokasasettelu Ursan hallitukseen on nyt avattu.

Ursan hallituksen nimitysvaliokunta esittää, että hallituksen uusiksi varsinaisiksi jäseniksi 2011—2013 valittaisiin Saara Hassinen, Martti Merilinna ja Mikko Suominen sekä varajäseniksi vuodeksi 2011 Veikko Mäkelä ja Matti Salo. Ursan jäsenet Kai Forssen, Ari Jokinen ja Jorma Koski esittävät, että hallituksen uusiksi varsinaisiksi jäseniksi 2011–2013 tai toissijaisesti varajäseniksi 2011 valittaisiin Jorma Ryske ja Jarmo Kempas.

Ehdokasasettelu jatkuu 19.10. asti.

Nimitysvaliokunnan ja jäsenten ehdotukset perusteluineen ovat luettavissa osoitteessa http://www.ursa.fi/ursa/hallinto/nimitysvaliokunta/nimitysvaliokunnan_esitys_2010.html
Ville Hinkkanen

Horus

Positiivista huomata, että tänä vuonna on ehdokkaita ihan mukavasti. Toki vielä voisi muutama mahtua joukkoon, mutta ihan hyvä tämäkin jo on.
Härkämäen observatorio - Tähtitiedettä Itä-Suomessa
Mars MetNet Mission - Kohti Marsia!
Avaruusinsinööri-blogi - Avaruustekniikkaa ja -tutkimusta

Harri Haukka

Kaizu

Lainaus käyttäjältä: Horus - 05.10.2010, 20:08:47
Positiivista huomata, että tänä vuonna on ehdokkaita ihan mukavasti. Toki vielä voisi muutama mahtua joukkoon, mutta ihan hyvä tämäkin jo on.
Yhtä lukuunottamatta ehdokkaat näyttävät olevan tähtiharrastajia (tai aiheesta kiinnostuneita). Se on positiivista kun valitaan henkilöitä  edistämään tähtiharrastajien asiaa.

Kaizu
Kai Forssen

Kaizu

Se 9.11 on ihan kohta, siis Ursan syyskokous. Ursan sivuilla ei asiasta ole kovin suurta ääntä pidetty joten muistutan täällä että nyt on Ursan jäsenillä tilaisuus vaikuttaa.

Kaizu
Kai Forssen

VeikkoM

Lainaus käyttäjältä: Kaizu - 07.11.2010, 17:45:45
Se 9.11 on ihan kohta, siis Ursan syyskokous. Ursan sivuilla ei asiasta ole kovin suurta ääntä
pidetty joten muistutan täällä että nyt on Ursan jäsenillä tilaisuus vaikuttaa.

Jaa, kyllä Ursan etusivulla oli jossain vaiheessa pitempäänkin pyyntö jäsenehdotuksista.
Veikkaisin, että huomenna tuonne ilmestyy uutinen seuraavasta esitelmästä ja
sen yhteydessä olevasta syyskokouksesta.

* * *

Mitä tulee sitten hallituksen ehdokkaisiin ja edustamiseen Ursan hallituksessa, niin näen että
hallituksessa pitää olla erilaisia näkökulmia ja siellä pitää katsoa asioita koko yhdistyksen
kannalta, ei vain jonkun pienen harrastajaryhmän etuuksia ajatellen.

On eduksi, että jäsenehdokkailla olisi kontakteja moniin harrastaja- ja sidosryhmiin kentällä
ja jotka aktiivisesti seuraisivat toimintaa eri puolilla Ursaa.  Kolleega Suomisen kanssa olemme
pyrkineet tällaiseen toimintaan.  Uskomme tuovamme laajan kenttätuntemuksen avulla tarvittavia
näkökulmia vahvistamaan päätöksentekoa.   Hallituksessa minusta on kyllä tilaa myös varsinaisen
aktiiviharrastajajoukon ulkopuolisille jäsenille sopivassa tasapainossa toimijoiden kanssa.

Itse katsoin parhaimmaksi väistyä varajäsenehdokkaaksi, jotta tulisi tilaa uusille varsinaisille jäsenille.   
Itselleni on viimeaikoina ollut tärkeää ajaa eteenpäin Ursan eri toimijoiden välistä yhteisöllisyyttä sekä
vapaaehtoistyön tukemista ja kannustamista. Palkatun henkilöstön ohella Ursan tarvitsee niitä,
jotka jaksavat tehdä työ yhdistyksen päämäärien eteen.  On myös Ursan  toiminnan kannalta
tärkeää, että eri toimintaryhmät tuntevat paremmin toisiaan ja pystyvät jakamaan ideoita ja
auttamaan toisiaan nykyistä enemmän. Tätä työtä toivoisin edelleen olevani jatkamassa.

Veikko Mäkelä
Kuu ja planeetat, Asteroidit ja komeetat, Tieteellinen yhteistyö, Tietotekniikka sekä Kerho ja yhdistystoiminta -harrastusryhmät

Kaizu

Veikon ennuste toteutui, syyskokousilmoitus ilmestyi Ursan sivulle. Kokous alkaa siis huomenna klo19.15 mutta kannattaa tulla jo ennen klo 18 kuuntelemaan esitelmää. Parkkipaikoista voi olla vähän kisaa mutta asiaa helpottaa että enimmät Suomen pankin työntekijät ovat jo lähteneet kotiin kokoukseen mennessä. Asemiltakaan ei ole pitkä matka kävellä.

Kaizu
Kai Forssen

vhinkkan

Tänään pidetyssä Ursan syyskokouksessa hallituksen uusiksi varsinaisiksi jäseniksi kaudelle 2011 - 2013 valittiin Saara Hassinen, Martti Merilinna ja Mikko Suominen. Ensimmäiseksi varajäseneksi vuodeksi 2011 valittiin Jarmo Kempas, toiseksi Jorma Ryske ja kolmanneksi Veikko Mäkelä.

Onnea uudelle hallitukselle!
Ville Hinkkanen