Kirjoittaja Aihe: Millä kamera kiinni putkeen?  (Luettu 2145 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa pluukkanen

 • Periodinen komeetta
 • **
 • Viestejä: 38
Millä kamera kiinni putkeen?
« : 26-07-2010, 18:08:08 »
No niin, erinäisten säätöjen ja vaihtoehtojen jälkeen olin laittamassa tänään tilaukseen Telescope-Servicestä 15-senttistä newtonia ( http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p3886_Skywatcher-Explorer-150PDS---6--f-5-Newtonian---2--1-10-Crayford.html )

vaan mietin miellä sinne saa EOS 500D:n 70-200 millisellä F4L:llä reppuselkään? Jotenkin näyttää huteralta jos yriittää ruuvata yhdellä, vaan kun ajattelin että samalla tilaa sitten kiskot yms saksasta mitä tarvitsee niin pääsee yhdellä lähteyksellä. Eli tarvitaanko täältä jotain?

http://www.teleskop-express.de/shop/index.php/cat/c82_Mount-Acc----Dovetail-Plates.html

Poissa Timpe

 • Multiversumi
 • ******
 • Viestejä: 7016
  • Valoa ja varjoja
Vs: Millä kamera kiinni putkeen?
« Vastaus #1 : 26-07-2010, 19:54:26 »
Kun katsoo tuon TS Newtonin pantakiinnityksiä, niin toisen pannan päällä näkyy yksittäinen kameraa/jalustapäätä varten tarkoitettu kiinnityspiste... ja jos SkyWatcher säästää entiseen malliin, niin putken kummatkin kiinnityspannat on tehty ihan samanlaisella valumuotilla eli sen toisenkin kiinnityspannan päällä on samanlainen kierrereikä kuin tuolle kameralle näkyy kuvan toisessa putkipannassa jo olevan. Yksinkertaisimmillaan virität sitten näiden kahden kiinnityspannan väliin (valmiita kiinnityspisteitä hyödyntäen) sellaisen metallisen lattaraudan (esim. 5mm paksuisesta alumiinista), jonka päälle voit sitten rakentaa haluamasi kiinnityksen ulkoiselle kameralle (tai kameran kinopäälle/kuulapäälle, jonka päälle kamera tulee sitten kiinni).

Voit toki kiinnittää kameran/jalustapään suoraan tuohon valmiiseen yhden putkipannan kiinnityspaikkaankin, mutta tämä piste on luultavasti kohtuullisen hento kantaakseen digitaalijärjestelmän + 70-200mm zoomin + kinopään kunnialla. Siksi rakentaisin tilalle tuollaisen lattarautasysteemin, koska sellainen pitkittäinen tukirauta tukevoittaa samalla putken rakennetta vähentämällä kiinnityspantojen välistä pitkittäisliikettä. Työhön tarvitset tavalliset kotiverstaan pientyökalut ja 1/4" tai 3/8" tuumamittaisen kierretapin, koska nuo valmiit kiinnityspisteet lienevät tuumamitoituksella. Romualumiinia löydät metallipajoista ja metallien kierrätyspisteistä (romuttamoista, kaatopaikoilta yms.) tai parhaimmillaan omasta miljoonalaatikostasi  :smiley: 

Kiinnityskiskoihin yms. saa kulumaan turhan paljon rahaa, jos lähtee tilaamaan niitä tehdastekoisina... ehdotankin siis perinteistä laitteiston modaamista, niin pääset kiinni tähän kuvaustouhuun ihan ruohonjuuritasolta lähtien :rotfl:
- Timo Inkinen

Poissa Meade-mad

 • Moderaattori
 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 1744
  • Lapikkaan kennel, Paimensukuisia Suomenlapinkoiria. Pro Cane Lapponico!
Vs: Millä kamera kiinni putkeen?
« Vastaus #2 : 26-07-2010, 23:17:59 »
Kiinnityskiskoksi voi soveltaa myös rautakaupasta saatavaa Sovella -hyllyjärjestelmän seinäkiinnityskiskojen teräsosia. Niiiden seinäkiinnike on eräänlaista profiilia, joka on varsin muotojäykkää. Osan nimi on "säätölista". Niitä on eri pituisia välillä 15cm - 2,5m. Hinta ei ole montaa euroa.

Niiden pintakäsittelyvärejäkin on erilaisia. Noiden kiskojen muoto on sellainen että niillä saa kameran suoraan (=pienellä kiskon modaamisella) kiinni myös pieniin seuranta-akselistoihin.

jk
Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas