Viime vuosina tämä harrastus on ottanut aika pahasti osumaa jälkikasvun viedessä kovin paljon aikaa ja työn viedessä sitten loputkin. Olen miettinyt vähän kaikenlaisia ratkaisuja (kun intoa olisi), mutta ei oikein tunnu löytyvän mitään järkevää. Ajattelinkin siis kysyä täällä, että onko joku saanut vastaavassa tilanteessa jotain järkevää aikaiseksi.
Aluksi vähän taustatietoa eli käytettävissä oleva kalusto:
- Celestron edge hd 8"
- TS 80/480 apo + tasoittaja
- ASI 178 mm
- Quark
- Celestron AVX
- Sony A73 + 24 mm F1.4 + 90 mm F2.8
Mitä näillä sitten saa aikaan / missä oma kiinnostus on ollut:
- Edge + ASI + AVX = Kuu lähinnä, planeetat jääneet väliin tällä putkella vielä toistaiseksi
- APO + ASI + Quark + AVX = Aurinko
- A73 + 24 mm ja 90 mm optiikka = Lähinnä makrokuvaus + perheen yleiskuvaamiset
Ongelmat:
- Asunto Espoossa (kerrostalo, parveke länsi-pohjoiseen), valosaaste vaivaa ja melko mahdotonta kuvitella ajavansa autolla jonnekin 1-2 h päähän kuvaamaan yötä myöten.
- Kuu- tai Aurinkokuvaussetupin pystytys ottaa turhan paljon aikaa ja työtä - ei saa kovin nopeasti kuvausvalmiiksi mitään, kun täytyy ottaa kentälle mukaan virtalähteet, läppäri jne. Olen toistaiseksi hylännyt nämä, kun ei viitsi kiusata itseään. Masentuu vaan.
Käytännössä ainoat mahdolliset optiot huomioiden muu elämä:
- Kuvaus A73:lla ja kameraoptiikalla (edellä mainitut 24 mm ja 90 mm)
Tiedustelen näkemyksiä, koska minulla ei ole juuri kamerakalustolla kuvauskokemusta tähtitaivaan osalta kuin minimalistisesti - vähän Linnunrataa ja Perseidit jne. Mahdollisuuksia olisi kuvata parvekkeelta (kaikista mukavinta logistisesti, mutta kovin vajaavainen avaruuskulma sitten käytössä hyvässä ja pahassa) tai lähialueilta (avoimempia kenttämäisiä alueita 5 - 10 min kävelyn päässä 2 sopivaa kappaletta). Satunnaisesti voisi olla mahdollisuus käväistä jossain kauempanakin. Itse olen tätä asiaa nyt fiilistellyt, mutta en ole kovin vakuuttunut siitä, että pienellä rahallisella panostuksella saisi mitään järkevää lopputulosta aikaan.
Niitä kysymyksiä:
- Olettaen, että kameran saisi jollekin kevyelle, helposti liikutettavalle seurannalle (vaikkapa SW star adventurer), niin näettekö mitään mahdollisuuksia kuvata edellä mainitulla kameraoptiikalla ja tuolla A73:lla Espoossa mitään järkevää?
- Valosaaste lienee niin älytöntä, että kuvankäsittelyssä törmää merkittäviin ongelmiin? Tämä on ainakin oma näkemys, kun joskus vuosia sitten testasin edellisen kämpän pihalta "tähtitaivasta" (eli sitä oranssista möykkyä). Onko tämä ratkaistavissa nykyisillä softilla vai onko tässäkin taas se lähtökohta, että pk-seudulla raakamateriaali vaan jää kovin onnettomalle tasolle väkisin ja hermot palaa käsittelyvaiheessa?
- Voiko valosaastetta oikein mitenkään fiksusti hillitä esim. filttereillä kameran kanssa huomioiden sen, että kamera tai lasit ei ole vaihtumassa? Kapeakaistakuvaaminen menee liian hifistelyksi ja onneksi värikameran kanssa siinä ei liene kovin paljon järkeäkään.
- Kuvauskohdeideoita - onko niitä edes näillä reunaehdoilla? Vai pitääkö tässä vain alkaa toivoa talvea ja siirtyä toivomaan revontulia ja haloja ja unohtaa kaikki muu pyristely? :D
Saa tässä vähäisen vapaa-ajan menemään veden allakin vapaasukellustreeneissä, mutta kun katselee tätä koronatilanteen kehitystä, niin kohta on taas hallit kiinni kuitenkin ja jotenkin olisi hyvä koettaa pitää nuppi kasassa :)