H-alfakaukoputki TAL100RS/Coronado PST

Aloittaja Ransu, 28.06.2012, 19:42:38

« edellinen - seuraava »

Ransu

Laitetaanpa vihdoin hieman kertomusta tuosta rakentelemastani TAL100RS/Coronado PST h-alfakaukoputkesta.
Aivan ensiksi varoitan Auringon havainoinnin vaarallisuudesta ja siitä että tämäntyyppisiin muutoksiin liittyy aina riski laitteiden rikkoutumisesta tai pahimmillaan näön menetyksestä.
Kaikki lähti viime keväästä kun pääsin ensimmäistä kertaa kokeilemaan Ursan tähtikalloilla olevaa pientä h-alfakaukoputkea, ajattelin että tällainen on saatava ja hankinkin saman kesän aikana Coronado PST:n Auringon h-alfavalossa näkyvien ilmiöiden havainnointiin. PST on erinomainen ja helppokäyttöinen pikkuputki tuohon tarkoitukseen. Vaikka hinta tuntuikin kovalta 40mm kaukoputkesta, niin se oli kuitenkin hyvä ostos. Viime kesän kuvailin pihalta PST:llä ja webkamerapohjaisella Celestronin neximagella. Syystalven pimeiden ja pilvisten kelien aikana surffailin netissä ja törmäsin modatuilla PST:llä otettuihin hienoihin kuviin. Tämä herätti mielenkiinnon ja sain hankittua lisätietoa muutoksen toteuttamisesta ja sen vaatimista osista.

Muutos toteutetaan yksinkertaisuudessaan siten että otetaan isompi f/10 aukkosuhteella oleva linssikaukoputki jonka perään laitetaan PST:n h-alfaosat. Koska isompi linssiputki kerää enemmän auringonvaloa ja lämpösäteilyä, joudutaan putken eteen lisäämään erillinen suodin jolla lämpösäteily poistetaan ennen putkeen menoa.
PST:n perusosina ovat 40/400 akromaattilinssi, putkiosan perässä oleva etalonyksikkö,jonka tarkoitus on toimia hienosäätimenä h-alfassa näkyvien ilmiöiden esiinsaamiseksi. PST:n takaosan mustan laatikon sisällä on ainoastaan pentaprisma ja yksinkertainen fokusointimekanismi. Mustan laatikon päällä on hyvin kapean aallonpituusalueen läpi päästävä h-alfasuodin ja lämpösäteilyn poistava efr (energy reduction filter). Tämä siis hyvin lyhyesti kerrottuna.

PST purettuna osiin:


Etalonin ominaisuuksista johtuen pitää muutoksessa käytettävän kaukoputken aukkosuhde olla lähelle samaa luokkaa kuin alkuperäisessä, eli f/10. Etalonyksikössä on tietääkseni toisessa päässä hajottava linssi, jolla valokartio laitetaan kulkemaan suoraan yksikön läpi, ja toisessa päässä kokoava linssi joka kokoaa läpi tulleen valon taas kartioksi. PST:n etalonyksikkö on suunniteltu niin että se pitää asentaa n.200mm päähän polttopisteestä.

Minä hankin muutosta varten Englannista TAL100RS kaukoputken jonka aukkosuhde on tuo f/10. Putkeksi käy mikä tahansa muukin saman aukkosuhteen omaava perusakromaatti. Jouduin lyhentämään putkea takapäästä 100mm jotta sain etalonin sijoitetuksi 200mm päähän polttopisteestä.
Lämpösäteilykuormaa poistavana suodattimena putken edessä minulla on Baaderin 90mm D-ERF suodin istutettuna erilliseen alumiiniseen kehykseen. Kehys käy suoraan TAL:n linssikehyksen päälle ja lukitaan sormiruuvilla kiinni.
Mainittakoon että D_ERF pitää laittaa hiukan vinoon (1mm riittää) jotta ei tule sisäisiä heijastuksia ja haamukuvia. Ilman eteen asennettavaa suodinta h-alfayksikköön kohdistuu isomman kaukoputken takia suuri lämpökuorma joka voi johtaa h-alfayksikön rikkoutumiseen ja silmävaurioihin. Osa on siis välttämätön tässä muutoksessa.
D-ERF suodin kehyksessään


Helpoimmillaan muutos onnistuu lisäämällä isomman putken eteen D-ERF suodin ja liittämällä PST:n musta laatikko kokonaisuudessaan kaukoputken perään. Liittämistä varten joutuu tekemää/teettämään soviteholkin, joka kierretään toista päästä etaloniin ja toisessa päässä on 2" fokuseriin sopiva halkaisija. PST:n putkiosan kiertäminen irti etalonista onnistui minun tapauksessa käsivoimin, tässä yksilössäni ei oltu käytetty kierrelukitetta ja osat olivat irroitettavissa helposti. Kuulemma joidenkin yksilöiden purkaminen on hankalaa käytetyn lukitteen takia.
Kuva helpommasta muutoksesta, musta laatikko suoraan putken perässä.


Tämä muutos on siis helpoin ja halvin toteuttaa, huonoina puolina ovat mustan laatikon suurehko paino putken fokuserin perässä ja pentaprisma, jonka laatu ja suuntauksen pysyvyys aiheuttavat ongelmia.

Kakkostason muutoksessa musta laatikko hylätään ja korvataan kulmapeilillä ja mustasta laatikosta irti kierretyllä h-alfasuodin/okulaariholkki yksiköllä. Minä ainakin sain h-alfasuodinosan käymään suoraan edulliseen kulmapeiliin, josta kiersin okulaaripidikeholkin irti. PST:n h-alfasuodin on halkaisijaltaan n. 5mm ja 1000mm polttovälillä pieni halkaisija rajoittaa visuaalisesti kuvakenttää. Auringon koko kuva ei mahdu tulemaan läpi tuosta suotimesta ja visuaalisesti tuo häiritsee hiukan. Kuvatessa webkameratyyppisellä kameralla tuosta ei kuitenkaan ole haittaa. Tuon ongelman saa poistettua hankkimalla erillisen Coronadon tai Luntin 10 tai 12mm suodinosan, jotka ovat kylläkin harmittavan suolaisia hinnaltaan.
Etalonin takapäähän on kierretty 2"SCT kierreholkki, etalonissa oleva kierre on M50x1 ja SCT kierre on halkaisijaltaan hiukan suurempi, näiden kahden sovitetta joutui hiukan tiukkaamaan muutamalla kierroksella teflonista putkiteippiä. Lisäksi tuohon piti laittaa 35mm jatko, jotta polttopiste sadaan n.200mm päähän etalonista.



Ulkomaisissa muutoksissa on käytetty toista fokuseria etalonin takapuolella, jolloin fokusoidessa etalon pysyy optimikohdassa. Kokeilin tätäkin vaihtoehtoa baaderin sct fokuserin avulla, mutta jätin sen pois koska en huomannut mitään eroa kuvassa tähän fokusointitapaan verrattuna.

Kannattaa  huomioida että vaikka koko Auringon kuvan saakin näkyviin ostamalla isomman  h-alfasuotimen, niin PST:n etalonin rakenne ei näytä h-alfatoimintaa koko auringon alueella. Tässä muutoksessa joudutaan siis hiukan liikuttamaan kaukoputkea ja etsimään haluttu katselukohta suht keskelle kuvakenttää. Kunnolla näkyviin tulee noin puolet alueesta. Etalon on suunniteltu 400mm polttovälille ja isomman polttovälin kanssa siihen tulee näkyviin selkeästi ns " sweet Spot" eli alue jossa h-alfatoiminta on näkyvissä.
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

Ransu

Tässä kuva kokonaisuudesta


Ja vielä kuva takapäästä, jossa etalon ja h-alfasuodin sijaitsevat
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

Timpe

Kiitos perusteellisesta kehitystyöstä ja raportista! Tuollainen muutos ei tainnut ihan heittämällä syntyä TAL:iin, vaikka saitkin sen kuulostamaan melko mutkattomalta. Iso peukku pystyyn täältä suunnalta ja odottelen uteliaana tuollaisesta systeemistä tulevia huippu(?)kuvia :cool:
- Timo Inkinen

einari

Aika projektihan tuo on ollut että hattua kouraan vaan.
Ulkomailta olen lukenut semmoisia tarinoita että PST:ssä on niin maagista liimatöhnää että etuputkea (etalonia) ei ole millään saanut takaosasta irti.

Hienoja putkella otettuja kuviahan olemme jo saaneet nähdä runsain mitoin.
___
Tapio