gso 400 dobson

Aloittaja kenokaula, 15.05.2010, 21:07:57

« edellinen - seuraava »

kenokaula

Tervehdys...

Liekkö kellään foorumilaisella tuota GSO:n 400 millistä dobsonia ...ainakin telescope-service sitä myy hmmm suht koht hmmm hintaan ??
Optiikka lienee kohtuullista , samaa luokkaa kuin Orionissa ....mutta miten muuten lienee putken suorituskyky....
Verrattuna meaden 16 tuumaiseen dobsoniin ...kumpi on parempi ???

Syksyä odotellessa ...noo ei vainiskaan nautitaan kesästä ensi ;-)

Kaizu

Muuta kokemusta ei ole kuin Orionin Hilux pintaisesta apupeilistä.
Esitteistä näkyy että Orionin Deluxe mallissa on Hilux-pintaiset peilit. Verrattuna normaalipinnoitteeseen se tarkoittaa aukossa kerrointa 1.1 eli 400mm:n Orionia vastaisi valonkeruu kyvyltään 440mm:n GSO.
Orionin putken valmistuusmaasta minulla ei ole tietoa mutta GSO on taattua Kiinalaista laatua. Hinnat näyttävät suhtautuvan kuin Euron ja Punnan kurssit.

Kaizu
Kai Forssen

kenokaula

Gso made in taiwan tai kiina liekkö tuolla suurta eroa jos mainetta on jonkinmoisesta optisesta osaamisesta ....Jostain luin että Orionit valmistetaan Kiinassa ...noh ota näistä selvää ...Telescopehan myy Gso 400 millistä n.1800 Erkin hintaan ....Mutta samaa hintatasoa on Meaden 16 tuumaine....hmm...mietintämyssyyn tämä menee ....

Kaizu

Merkistä on nykyään vaikea päätellä putken valmistusmaata. Pieniä linssiputkia tulee ilmeisestikin Shuzoun suunnasta samalta linjalta. Jonain päivänä linjalta tulee SkyWatchereita seuraavana Bressereita ja sitä seuraavana Meadeja jne. Nämä tulevat siis PRC:sta eli manner Kiinan puolelta. GSO:t tulevat Formosan salmen toiselta puolelta. Meadella on tuotantoa Pohjois-Amerikassa. Se siirsi Irvinin tuotantonsa Meksikoon, halvemman työvoiman alueelle. Halpatyön hyvänä puolena on että nyt on tavallisen harrastajan ulottuvilla siedettävän laatuisia isoja putkia. Se pitää kuitenkin muistaa että huippulaatuista optiikkaa ei edelleenkään saa halvalla.

Kaizu
Kai Forssen

kenokaula

Huh...Ettäkö Meadejäkin samalta Shuzoun linjalta !!!! Eli samaa laatua nuo Gso putket kuin meadet ,,,,,Voisi olettaa että peilit hioo robotti joten laatu pysyy samana ..heittomerkein kai ?? Sattuneeko robotille maanantaita ???
Kyselin tuossa Telescopen Woitaalalta että voiko putken palauttaa jos ei ole tyytyväinen siihen..vastaus oli että käytännössä ei koska dobsonin kokoaminen tekee sen että tuote ei ole enää koskematon ...
Ensi syksy polttelee jo mielessä ( joo nautitaan ensin kesästä ja auringosta ) ja upouusi Gso putki , onhan se riski olemassa että robotti ropsilla sattuu sittenkin Maanantai ....mutta eipä tuossa ole vaihtoehtoa jos meinaa putken hommata olkoon sitten merkki mikähyvänsä...

Sottaillaan ;-)

Meade-mad

Jos putken joku komponentti on rikki tai valmistuksessa sattunut huono hetki niin ko. osan voi varmasti saada takuuna uuden. Oli sitten kyseessä vaikka huono peiliyksilö.

jk

PS. Miksi Meade tuntuu merkkinä olevan jotakin erityisen hienoa? Sen monet jalusta, myös kalliit, ovat leikkitavara laatua. Juttuja voi etsiskellä vaikka Ursan Tähtikallion Meaden(kin) uudelleen rakentamisesta.
Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas

kenokaula

Juu ...Woitalan kanssa oli vaan puhe itse putkesta , tässä tapauksessa tuosta gso 400 mallista ..Varmaankin Woitalan kanssa pääsee neuvotellen sopimukseen jos jotakin on todella pielessä ...
Niin tuo Meade tuntuu olevan jonkinlaisessa " mersu " maineessa ...tiedä häntä sitten onko maineella katetta...Itse optiikan valmistus lienee jo opittu muuallakin ...tietty ne nanoerot jotka joku huippuoptiikan valmistaja osaa merkitsee jossain tapauksessa ...mutta onko silmästä sen erottajaksi tavallisessa taivaan toljotuksessa ??? ..

Syksyä odotellessa ...

einari

GSO/Meade-putket varmaan on nykyään hyvää perustasoa ja palautus varmaan onnistuu jos esim. peilissä on jotain pahasti pielessä.
Laadukkaampiakin dobsoneita löytyy mutta huomaako eroa niihin aloitteleva harrasta - en tiedä.
En oikein ymmärrä mistä Meade-putkien "mersu-maine" on peräisin.
Omien kokemusten ja mitä olen kuullut/lukenut niin joillain Meaden tripletti-linssiputkilla on hyvä maine,
mutta esim. perus LX200-sarja tuntuu olevan mahdollisimman halvoilla komponenteilla tuotettua astrokamaa joka ehkä toimii lämpimissä maissa mutta Suomen olosuhteissa vain hyvällä tuurilla.
___
Tapio

Kaizu

Lainaus käyttäjältä: einari - 20.05.2010, 22:33:35
En oikein ymmärrä mistä Meade-putkien "mersu-maine" on peräisin.
Sekä Celestronin että Meaden maine lienee peräisin 1970 ja -80 luvulta jolloin putket vielä tehtiin huolella ja valmistusmaa oli USA. Viimeistään siinä vaiheessa kun Meade on noteerattu NASDAC:issa on johdolle selvitetty mikä on yriyksen päätehtävä; tuottaa mahdollisimman paljon rahaa omistajilleen. Hyvä laatu maksaa, samoin kuin huonokin. Huono laatu maksaa menetettynä myyntinä. Se näkyy viiveellä ja menetettyjä asiakkaita on vaikea saada takaisin. Laatu pitää optimoida niin että kustannukset pysyvät kurissa mutta että merkittävä osa asiakkaista vielä pysyy tyytyväisinä. Kustannuksia (ja laatua) on helpompi painaa alas jos merkittävimmät kilpailijat tekevät samoin samaan aikaan. Vastaan on kiinasta tullut Synta joka puolestaan on nostanut laatutasoaan viime aikoina niin että merkittävää eroa nimekkäisiin kilpailijoihin ei juurikaan ole. Meadea vielä auttaa markkinointi ja se että isänmaalliset USA:laiset mieltävät merkin kotimaiseksi.
Putket toimivat parhaiten lämpimämmissä oloissa sen vuoksi että merkittävin osa ostajista asuu vähän etelämpänä kuin me. 60 leveysasteen pohjoispuolella on kovin vähän taloudellisesti merkittävää elämää.

Kaizu
Kai Forssen

Pekka Lehtelä

Lainaus käyttäjältä: Kaizu - 16.05.2010, 22:26:31
Se pitää kuitenkin muistaa että huippulaatuista optiikkaa ei edelleenkään saa halvalla.

Kaizu

Ja kertoisitko Kaizu nyt kernaasti mistä saan 35-40cm huippulaatuisen pääpeilin F4,5 tai 5? Vaihtoehtona on ostaa valmiina Orionin 354mm GoTo-luurankoputki tai tehdä putki itse, jos saan mahdollisimman hyvälaatuisen pääpeilin. Orionin putkien peilien laadusta en tiedä mitään ja mahtaako GoTo-systeemi toimia kovilla pakkasilla? Putki tulisi ainoastaan visuaalikäyttöön.

Pekka

Kaizu

Orion Opptics myy myös peilejä. Hilux pintainen Ultra grade laatuinen (tarkkuus 1/10 valoaaltoa) on jo kohtuu hyvä. Hinta on tietysti korkeampi kuin standardi laatuisen (2280£ vs. 1500£).
Toisaalta, ei tarvitse lähteä Pihlajamäkeä kauemmas saadakseen hyvälaatuisen peilin elikä Teknofokukselta.
Kosmologien puolimetrinen on Tuukkasen Markuksen käsialaa ja käyttökokemuksen perusteella huippulaatuinen. Mieshän on tunnetusti perfektionisti ja sitä mieltä että hyvän peilin saa vain tekemällä sen itse.
Oma pikkupeilini taas on peräisin Newport Glass Works:lta. Se nyt ei ehkä ole huippulaatuinen mutta kuitenkin paremmasta päästä kaupallisia peilejä.
Hintaa ei pidä pelästyä, tilasin itselleni 100mm:n Hilux apupeilin ja se maksoli pikkuisen enemmän kuin 150mm:n peiliputki Dobson jalustalla.

Kaizu
Kai Forssen

Pekka Lehtelä

#11
Kyllähän se useimmiten on niin, että ei pidä mennä merta edemmäksi kalaan...
---------------------------------------
Muokkasin sen verran tätä tekstiä, että kuulisin mielellään muidenkin mielipiteitä ko. pääpeiliasiasta, vaikka Kaizun asiantuntemukseen luotankin. Kun tällä foorumilla olen surffaillut näkyy niitä peilejä olevan tilattu monesta eri paikkaa ja olisi kiva kuulla kokemuksia näistäkin peileistä. En tiedä sitten tarvitsiko tällainen juttu jo oman säikeen?

Joka tapauksessa kertokaa kokemuksistanne, myös kokonaan valmiina ostetuista 35-40cm kaukoputkista. Pistää kuitenkin vähän miettimään kun esim. Orionin 14 tuuman Intelliscopen GoTolla ja Crawford tarkennuslaitteella + etsimellä saa samaan hintaan kuin pelkän pääpeilin. Ajan tässä takaa sitä asiaa, että huomaako hyvän ja erinomaisen peilin laadun visuaalikatselussa tämän kokoisilla putkilla, etenkin kun silmissäni astigmatisuutta jonkin verran on, eikä silmälasit pysty täysin korjaamaan tätä asiaa. Ja tietenkin enemmän juuri oikeassa silmässä jolla olen tottunut katselmaan.

Jonkinlainen apertuuri-fiiveri minua kuitenkin tuntuu vaivaavan....

Pekka

Timpe

Lukaise täältä ajatuksiani Orion Opticsin 300/1500mm 1/10 valoaallon pääpeilistä:
http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=3284.msg26035#msg26035

Juttu on muinaista historiaa jo vuodelta 2008, joten lienee syytä kertoa että tuo peili on nyt pääkuvausputkessani (http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=3304.0). Tuollakin on nyt suht' paljon vanhentunutta asiaa, mutta saat sen kautta kuitenkin jonkinlaisen yhteenvedon suurehkon peilikaukoputken rakentelusta :wink:

Telescope Service myy suoraan hyllystä (tai tilauksesta) Saksassa noita Orion Opticsin peilejä, joten kannattaa käydä täälläkin tsekkaamassa hintoja:
http://www.teleskop-express.de/shop/index.php?manufacturers_id=45&sort=&XTCsid=a8ae621c9d24f7005414a9be33d30a88&filter_id=91
Ja Teknofokus toimittaa tilauksesta peilejä tarpeen mukaan, jos haluat suosia suomalaista osaamista...
- Timo Inkinen

mistral

        Timpe, kysyisin 1/10 peilin ja 1/5 peilin erosta. Monenako yönä vuodessa 1/10 :llä saa hyödynnettyä sen tarkkuutta?

Timpe

Lainaus käyttäjältä: mistral - 23.05.2010, 15:13:26
Timpe, kysyisin 1/10 peilin ja 1/5 peilin erosta. Monenako yönä vuodessa 1/10 :llä saa hyödynnettyä sen tarkkuutta?

Jos haluat rehellisen vastauksen, niin maksimissaan 3-6 yönä vuodessa seeing on niin rauhallinen, että putkesta voi ottaa irti sen maksimisuurennuksia ja hyödyntää tarkan peilin hyötyjä täysimääräisesti. Tämä siis olettaen samalla, että ne monet muut peilikaukoputken kuvalaatuun vaikuttavat tekijät voidaan sulkea ulos (esim. kollimointi, putkivirtaukset, peilin tuenta yms.). Edellinen koskee mutuna esim. 1/6 valoaallon tarkkuuteen valmistetun ja muutoin muotovirheettömän peilin vertaamista 1/10 valoaallon vastaavaan (kumpikin esim. Orion Opticsin valmistetta tai muutoin hyväksi mitattua laatuoptiikkaa). Hyvän pintatarkkuuden ja Strelhl-arvon omaavaa peiliä on kuitenkin turha verrata massatuotanto-kiinalaistuotteeseen, jossa on vyöhykevirheitä ja muita pinnan poikkeamia laatuvalmistajien tuotteita suuremmassa määrin. Tässä mielessä optiikan mitattu laatu rauhoittaa havaitsijan mieltä kummasti, kun esim. tutkitaan Kuusta Platon pohjan pikkukraatereita, planeettojen pinnalta yksityiskohtia tai halkaistaan kaksoistähtiä  :smiley:

Oma mutu on että, jos haet sitä parasta vastinetta sijoitetulle rahasummalle, niin sijoita rahat 1/6...1/8 valoaallon peiliin ja sitten se ylijäävä osuus laadukkaiseen apupeiliin ja okulaareihin. Kokonaisuus ratkaisee tässäkin ja hyvä peili menee hukkaan esim. heikoilla okulaareilla tai apupeilillä tai peilintuennalla tai... (you name it!)
Ai niin, kuvatessa tästä peilin tarkkuudesta ei ole sitäkään vähää hyötyä, kun putki toimii vain kameran optiikkana... :undecided:
- Timo Inkinen