Kauneimmat tähtijoukot

Aloittaja Never, 05.01.2007, 17:47:01

« edellinen - seuraava »

Never

Hyvät herrat, kysyn himean itsekkäästä syystä:

Mitkä ovat mielestänne tähtitaivaan kauneimmat avonaiset tähtijoukot? Saa listata niin paljon kun sormet sietää ja voi olla ihan valokuvallisesti sekä visuaalisesti, putken tai kiikareiden kokoon katsomatta.

/Jaakko

Miika

Tässä on minun kolmen kärki:

1. Perseuksen kaksoistähtijoukko (ngc 869 ja ngc 884)
2. Plejadit (M 45)
3. M 37

Noista kaikki näkyy paljain silmin, mutta on myös hienoja kaukoputkella.
Miika V.

Oscuro

No seulaset on aika hienot, varsinkin kiikareilla. Uskoisin, että pallomaiset ovat aika hienoja; en tosin ole vielä kertaakaan semmoista katsellut. :)
Fakta on vain jähmeä mielipide.

Iiro Sairanen

Voisin mennä siitä mistä aita on matalin ja sanoa kauneimmaksi avonaisiksi lähes kaikki, joissa on enemmän kuin 100 suhteellisen kirkasta tähteä. Tähän ryhmään kuuluu esim. Messier-avonaiset. Mietin kysymystä kuitenkin hieman hetken ja tämän perusteella huomasin, että kauneimmat joukot ovat ne, joista minulla jokin positiivisesti mieleenpainuva kuva. Toisin sanoen nämä joukot ovat syöpyneet syystä tai toisesta mieleeni. Havaintoihin, näyttävyyteen ja kauneuteen vaikuttavat putken koko ja olosuhteet.

In random order:

NGC 2362: Todella komea ja tiivis avonainen, jossa noin 4 mag tähti paimentaa 8 mag tähtiä. Kohde löytyy Canis Majoriksesta ja havainto tehty TAL-1:llä "tutulla" hotellin parvekkeella.

NGC 2659: Tästä kohteesta saisi muotoiltua vaikka mitä, kun sitä katsoo pienellä putkella. Mieleen on painunut kohteen epäsäännöllisyys...ja havaintopaikallakin taitaa olla jotain tekemistä kohteen muistamisessa. Löytyy Velasta, eikä näin ollen ole Suomesta havaittavissa.

NGC 2568: Tämäkin joukko lymyilee horisontin alapuolella Puppiksen tähdistössä. Ei niin rikas joukko, mutta vähät tähdet muodostavat TAL-1:llä numeroita tai kirjaimia.

NGC 6830: Suhteellisen köyhä joukko, jonka tähdet muodostavat mielenkiintoisen X-kuvion. Joukko löytyy Vulpeculasta.

Collinder 15 eli Trumpler 1: Cassiopeiassa oleva rypäs, jossa neljä 11 mag tähteä täsmälleen samassa linjassa. Todella komea varsinkin suurella putkella.

Cr 399 eli Coathanger: Kuten edellinenkin, kirkkaat tähdet muodostavat todella komean linjan. Kohde löytyy syystaivaalta paljain silmin. Toiseksi tämä kohde toimii lähtöpaikkana Palomar 10 metsästykselle.

Dolidze 17: Hyvin köyhä joukko, joka sisältää kuusi kutakuinkin yhtä kirkasta tähteä mielenkiintoisessa kolmiossa. Seassa  joitakin himmeämpiä seuralaisia. Löytyy Orionista.

Ruprecht 175: Joukkoa hallitsee kolme kirkkaampaa tähteä, jotka muodostavat tasasivuisen kolmion, jonka sisällä ei juuri ole tähtiä. Himmeämpiä tähtiä kolmion sivuilla. Kohde on Cygnuksessa.

Tässä nämä, jotka tulivat näin miettimättä mieleen. Onhan noita näyttäviä joukkoja todella paljon, mutta jotkin yksityiskohdat ansaitsevat erityismaininnan.


Iiro Sairanen
--> http://deepsky.arkku.net <--

Celest1al Sphere

No tässä muutama:

NGC 103, kuin ilmetty perhonen, tämä sijaitsee kassiopeiassa!
Melotte 186, ISO joukko Ophiuchucsessa, muistuttaa kiikareilla katsottuna jonkin eläimen päätä, mieleeni tulee ensimmäisenä härkä tms..
NGC 457, pöllöjoukko kassiopeiassa. Tämä tuskin kaipaa perusteluja?
NGC 884, 869, perseuksen tuplajoukko

kimiza

#5
M45 Seulaset. Sitä katselee kiikareilla mielellään, on sen verran nätti. Kaukoputkella ei mahdu kokonaisena näkökenttään ja katselunautinto kärsii.

Kaksoisjoukko. Katselin sitä ensimmäistä kertaa kun koeajoin Munkilta ostamaani Super-Plösöä (on sen verran hauska nimi että sitä on pakko käyttää), ja se oli mahtava kokemus. Kokemus muovi-Kellnereihin verrattuna oli uskomaton. Plösslissä tähdet olivat pistemäisempiä ja kirkkaampia ja tähtijoukkokaksikko upea. Piti vielä erikseen katsoa Kellnerillä ja näkymä oli selkeästi sumeampi ja tähdet suttuisampia.

M35 (?) Kaksosissa. Tämäkin pääsi listalleni, koska muita tähtijoukkoja en ole katsellut... Olen varsin ylpeä siitä että tämä löytyi niin helposti, koska havainnoidessani käytän tähtikarttana vihkoa, johon olen itse piirtänyt tähtikuviot ja niissä lymyilevien kohteiden sijainnit. Epätarkkaa kyllä, koska en piirrä niitä tähtikarttoja edes läpi vaan kaikki vapaalla kädellä. Toisin sanoen M35:n etsintä oli luokkaa "Jaas, Castorin jalasta jonkun verran tuohon suuntaan", suuntasin putken, ja tähtijoukko oli kuin olikin okulaarissa. Jee.

EDIT: Jep, kaksi viimeistä eivät ole varmaankaan enää avonaisia vaan pallomaisia tähtijoukkoja. Mutta kuitenkin.

Toni

Ykköseksi kiilaa vanha tuttu Härän M45 eli Plejadit. Paljain silmin näkyviä tähtiä on mukava laskea ja rajamagnitudin määritys onnistuu samalla. Himmeät heijastussumut tarjoavat mukavasti haastetta. Seuraavassa olevia hienoja kohteita en pysty laittamaan järjestykseen:

Messier 24 eli Pieni Jousimiehen tähtipilvi on myös mielettömän kaunis kiikarikohde ja vieläpä Linnunradan runsastähtisimmällä alueella.

NGC 869/884 eli Perseuksen tuplajoukko on positiivisessa mielessä todellinen piirtäjän painajainen.

Collinder 399 eli Vaatehenkari erottuu hyvin taustastaan toisin kuin useimmat saman luettelon kohteet.

NGC 129 Kassiopeiassa on selkeämmin kaukoputkikohde, josta löytyy useita kaksin- ja useampikertaisia tähtiä.

Messier 44 eli Praesepe on Ravussa kaukana Linnunradan vyöstä. Kontrasti tähtiköyhään ympäristöön on huikea.
T. Veikkolainen, Järvenpää
Ursan havaintokeskus Tähtikallio, Syvä taivas - ja Aurinko-harrastusryhmät

"Toisinaan, milloin Venus yksinään hallitsee noin 45 astetta horisontin yläpuolella, se säteilee niin voimakkaasti, että melkein voi lukea sen valossa ja esineistä, joihin se sattuu, jää huomattava varjo."
- Afrikka-kirja (A. Gallen-Kallela, 1931)

Markus

Kiikarilla M45 ja M44 ovat aivan ehdottomia laajan näkökentän nostaessa kohteet taustastaan juuri sopivasti. Näistä pienikokoisemmat eivät enää pompsahda samalla tavalla esille. Jo M35:sta sain tihrustaa syrjäsilmällä tosissaan.

Kaukoputkikohteiden etsintä on vielä niin aluillaan, että en pahemmin kommentoi niitä. Aiempana esitetyistä saa kyllä oivia vinkkejä. Propsit Iirolle havaintokuvista.

Virkistävää, että joku kyselee avoimien joukkojen perään. Mutta mikä olikaan syy tiedusteluun?

-- Markus


Never

Lainaus käyttäjältä: Markus - 06.01.2007, 20:36:08Virkistävää, että joku kyselee avoimien joukkojen perään. Mutta mikä olikaan syy tiedusteluun?

Kirjoitan artikkelisarjan kauneimmista tähtijoukoista ;D Vähän niin kuin sitä saa mitä tilaa :)

/Jake

mika mill

Mielestäni yksi komeimmista on ehdottomasti Yksisarvisen Rosettesumun keskellä oleva avoin NGC 2244.


T: Mika

Sombrero

M45
M44
M24
M35

Tuossa ovat omat suosikkini.  :)
Jos tietäisimme mitä olemme tekemässä, sitä ei kutsuttaisi tutkimukseksi, eihän? - Albert Einstein

Never

Muistakaa, avonaisia tähtijoukkoja! :) Mm.

Messier 24 = tähtipilvi
Collinder 399 = asterismi

Sopivasti nyt esillä:

NGC 2395, NGC 2355, NGC 2266, NGC 2420. Kaikki sijaitsevat Kaksosten tähdistössä!

/Jake

Munkki

Kivakiva

Nykyisenä pikkutuubailijana heitän seuraavat suosikkien joukkoon:

M46 + planetaarisella ngc2438
-joukko on melko vaatimaton mutta planetaarinen tekee siitä oikein mielenkiintoisen. Sekä joukko, että planetaarinen näkyvät melko mukavasti 10cm putkella ja tällaisella pikkuputkellakin joukon+planetaarisen tutkiminen on antoisaa puuhaa. Ikävän alhaalla kohde tosin on.

M35 + ngc2158
-huikea ja vaikuttava, kohteiden etäisyys ero on ajatusta kutkuttava. M35 näkyy runsaana ja laajana kun ngc2158 on vain hento sumu ja silti kohteet ovat samankaltaiset. Ngc2158 taitaa olla aika herkkä kelien suhteen...

M38 + ngc1907
-kuin edellinenkin pari mutta tässä myös ngc1907:stä erottaa helposti 10cm:lläkin runsaasti yksittäisiä tähtiä vaikka se vaikuttaa pienellä suurennuksella isossa näkökentässä M38:n rinnalla vain hennolta utupläntiltä. Minusta myös M38 on hieman antoisampi kuin M35.

Lisäksi äkkiä tulee mieleen ainakin
Ngc663
Ngc752
Ngc7789
Mikko Salokannel

Timo Kuhmonen

Vain kiikarihavaintoja omilla laitteilla olen tehnyt. Kohteista Seulaset on ykkösenä. Mukava tuota on paljain silminkin katsella.

Reijo Teränen

  Mielestäni M44 on kaunein avoin tähtijoukko , myös plejadit M45 on hieno joukko katsella kiikarilla ja M35 on myös suosikkejani .
Reijo Teränen.  SW 200,  Bresser Pluto .