Abell 1656

Aloittaja jmantyla, 15.04.2010, 14:17:57

« edellinen - seuraava »

jmantyla

Havaintokauden viimeinen kunnon yö Pirkanmaalla taisi mennä viime yönä 14.-15.4. Olen kuvaillut modaamattomalla digijärkkärillä, kun Ccd-kameraa ei enää ole eikä uusi ole vielä tullut. Tässä joka tapauksessa Bereniken hiusten suuri galaksikeskittymä Abell 1656:

Valotusta 18x60 s. Pentax K200D 200/2,8. Kuvaa on cropattu.
Taustataivaan vaaleus näkyi jo osassa kuvia, mutta aika hyvin tuolta silti erottuu galakseja. Merkkasin 5 kirkkainta NGC:tä. Niiden ympäriltä löytyy seuralaisia ainakin 20 kpl.
Kumma muuten ettei tätä ole kukaan kuvannut Suomessa, vaikka Abell 1656 lienee pohjoisen taivaan suurin galaksikeskittymä.
Minun piti tätä kuvailla enemmänkin, ja erityisesti hienoa NGC 4725:a, mutta huono sää ja erinäiset seikat siirsivät projektin ensi vuoteen.
Mielestäni tämän vuoden maalis-huhtikuu on ollut sään puolesta huonoin vuosiin.

Jorma M.
Kangasala

jmantyla

Otin tämän uusiksi:

20x30 s.=10 min. Atik 383L ja 6" Newton.
Kuva on mustavalkoinen ja napsittu "välipalana". Käydessäni väillä sisällä jätin kameran ottamaan kuvia.
Keskeltä erottuvat NGC 4874, 4889, 4921 ja 4927 sekä niiden ympärillä noin 20-30 seuralaisgalaksia.
Tämä pohjoisen tähtitaivaan suurin galaksikeskittymä pitää ottaa ensi keväänä kunnon tarkasteluun.

Jorma M.
Kangasala


Gronjyr

Kuvasin session päätteeksi kokeeksi tätä Coman galaksijoukkoa. Myöhemmin keväällä olisi tarkoitus lisää kuvata, kun nyt valosaaste rajoittaa osavaloitukset tuonne 2min tienoille.
Kyllä siitä kuitenkin jotain tarttui kennolle. Flätit edelleen pielessä, pitäisi kuvata ne uusiksi. Reunoilta vähän cropattu.

Linkin takaa löytyy hivenen isompi kuva.

http://i285.photobucket.com/albums/ll57/gronjyr/Astro%20gallery/Galaxies/abell1656_50min.jpg

SW 200/1000 + 1000D mod + MPCC + HEQ5 (Guidaus etsin, QHY5)
Valotus 25x2min ISO 800



Jyrki G
Jyrki Grönroos
12" F4 newton (DIY)
EQ6 pro (zero backlash mod)
https://www.astrobin.com/users/JyrkiGronroos/
http://greenroseastro.kuvat.fi

Make

Kuvasin parina iltana tätä komeaa, mutta himmeää galaksia 10cm linssiputkella. Valotuksia kertyi luminanssikanavalta 13x20min = 4 tuntia 20 min. Värikanavat kuvaan myöhemmin. Laitan tähän 100% cropin keskeltä, jossa näkyvät NGC 4725 ja 4712. Himmeät ulko-osat vaatisivat vielä valotuksen tuplaamisen täällä kaupungin valosaasteessa. Jorma Mäntylän kommentti tuolla toisessa ketjussa oli aiheellinen: tämä on todellakin komeampi galaksi kuin M64!



Markku Kellomäki
Make's Space Station-blogi

CSB

Hienoja kuvat, olen ihmettely miksi ei näke paljon laajakulma kuva taivasta ja tieto kuinkka se tehdan tottakai. En tarkoita laajakulma linssi, taivas on niin iso kun 200mm on laajakulma ja paljon tule esillä.

Kuvasin viimeviikkoa Leon alue, 100 mm Zuiko ja tule paljon näkivissä, of topic on se kuva täällä mutta on esimerkki: http://dl.dropbox.com/u/16405407/LeoRaw2.jpg

Maken kuva on kaunis mutta vaati jo liian paljon ponnistus ja kaluste  :oops: :oops:, joskus ehkä.

Terveisia


Timpe

Lainaus käyttäjältä: Make - 21.03.2012, 23:55:32
Kuvasin parina iltana tätä komeaa, mutta himmeää galaksia 10cm linssiputkella. Valotuksia kertyi luminanssikanavalta 13x20min = 4 tuntia 20 min. Värikanavat kuvaan myöhemmin. Laitan tähän 100% cropin keskeltä, jossa näkyvät NGC 4725 ja 4712.

Tosiaankin yllättävän komea alue ja niin harvojen kuvaama. Lupaava alku tuosta galaksista, joten värikanavia odotetaan kieli pitkällä :tongue: Jos luminanssiin tulee nelisen tuntia ja väreihin toiset lisää, niin luvassa on jotain hyvää....
- Timo Inkinen

einari

Onpas näyttävä ja yllättävän kookas galaksi.
Lupaava luminanssi jo.
___
Tapio

Make

Kiitos kommenteista  :azn:. Toivotaan nyt, että kelejä vielä löytyisi värien ampumiseen ja luminanssin lisäämiseen. Jos kevät on normaali, sen pitäisi vielä onnistua. Tämä oli itsellenikin yllätyskohde, sillä yleensä näin isokokoisia galakseja on tällä foorumilla valotettu urakalla.
Markku Kellomäki
Make's Space Station-blogi

Timpe

Piti kaivaa tähän NGC 4725:n näennäinen koko/kirkkaus (7.5' x 4.8' / 10.5 mag tai 10.7'x7.6' / 9.3 mag) ja linkki APOD-kuvaan, jotta muutkin innostuisivat tästä kohteesta. Tulisi siis sellainen "spin-off" alkuperäisaiheesta :wink:
- Timo Inkinen

Murtsi

Nyt olen saanut kuvattua CELESTRON CGEM jalustan ensivalon, valitsin tämän galaksijoukon ensimmäiseksi kohteeksi koska tätä tuli jo aloiteltua JS jalustan kanssa mutta jäi sitten kesken jalustan vaihdon myötä. Kuvassa on valotusta yhteensä 43 x 10 minuuttia. Kuva on luonnollisesti myös ensimmäinen guidattu kuva jonka olen ottanut ja kaikenkaikkiaan opeteltavia asioita uuden jalustan kanssa on ollut kiitettävän paljon. Nyt kuitenkin lähes kaikki suunnitellut asiat alkavat olla jotenkuten hallussa, astrotortillan käyttöä en ole vielä kokeillut ja tarkoitus on päästä sitäkin kokeilemaan vielä tämän kevään aikana. Viimeistään syksyllä kaiken pitäisi olla kunnossa. Foorumikuva toimii linkkinä 2400x1600 730kt kuvaan.



Kuvausvälineet: Orion Optics SPX 200 F/3,3, ASA-2Korrr komakorjain/lyhennin, modattu CANON EOS 350D, Astronomikin CLS-CCD suodin, CELESTRON CGEM jalusta, KWIQ guider.

einari

Murtsilla alkaa olla asiat aika lailla kohdallaan ja tulokset upeita.
Nyt enää puuttuu se ccd-kamera... :tongue:
___
Tapio

Timpe

Tervetuloa autoguidaajien maailmaan eli kyllä ne 10min osavalotukset auttavat kummasti himmeiden kohteiden esille saamista. Sangen kaunis aloituskuva tuloksena! (Entä oletko harkinnut näytön kalibraatiotyökalun (esim) hankintaa? Tällä kalibroidulla näytöllä kuvasi tähdet näyttävät olevan suurimmalta osaltaan vanhoja/viileitä spektriluokaltaan... ovat siis turhan keltaisia ja tämä voisi selittyä värit sinisen suuntaan vääristävällä näytöllä :huh:)
- Timo Inkinen

Nurinniska Observatory

Hienosti näkyy galaksijoukko Murtsin kuvassa. Ja tervetuloa autoguidauksen maailmaan omastakin puolestani :) Hyvä homma että olet saanut uudet laitteistosysteemit käyttöön ja toimintaan. Taipumiakaan ei näyttäisi systeemissä olevan.
Tero Hirvikoski, pääobservaattori
Nurinniskan observatorio
Verttuu, Kankaanpää
http://www.astrobin.com/users/Nurinniska/

Murtsi

Kiitokset kommenteista, näytön kalibrointilaite on kyllä käynyt mielessä ja on jo vakavassa harkinnassa.

Pientä taipumaa oli näiden ruutujen ottamisen aikaan havaittavissa koska etsinguideri oli etsimen jalustassa kiinni mutta taipumat on "korjattu" jälkikäteen photoshopissa. Nyttemmin olen rakentanut guiderille oman tukevamman telineen ja sijoittanut sen painonjakauman kannalta edullisempaan paikkaan, tarkennuslaitetta vastapäätä putken takaosaan. Olen teettänyt myös hieman lisäpainoa kun jalustan mukana tullut paino ei aivan riittänyt ja saan jalustan nyt painotettua paremmin.

tuunari

Hei,
Tämä nousi tiistai iltana näkyville n.23:30. Odotettavissa oli pilviä ja päätin kuvata värit binnaten 2x2 jotta ehtisi kerätä jotain talteen. Valoa kertyi L 12x10 Bin1 ja värit bin2 12x/kanava 3min pätkissä. Liitteenä  alas skaalattu croppi ja Astrobinissa laajempi kenttä: http://www.astrobin.com/157694/.

-pasi