Tammikuu 2007

Aloittaja Mikko Päivinen, 04.01.2007, 23:58:24

« edellinen - seuraava »

Timo-Pekka Metsälä

#15
Kuuta on aina hauska kuvata. Kuva otettu 29.1.2007 28.1.2007 Takahashi FS-102NSV -linssiputkella (102/820 mm) ja Canon 300D:llä, yksi ainoa ruutu silmämääräisesti valittuna paristakymmenestä (huono seeing). Täysikokoinen versio tuolla.
t. Timo-PekkaMake


Hienoa kuusatoa tammikuussa  :)

Tässä minun otokseni (koko 25% alkuperäisestä, otettu 28.1.2007):Kuva on 7:n kuvan mosaiikki. Kunkin osakuvan valitsin visuaalisella tarkastelulla 10:n kuvan joukosta (seeing-ilmiöt olivat hurjia, kuin veden läpi katselisi) eli yhteensä kuvia tuli otettua 70 kpl Canonin täydellä resoluutiolla. Yllä oleva kuva on erikseen terävöity tälle 25%:n resoluutiolle. Oheisesta linkistä löytyy täysresoluutioinen kuva, joka on terävöity omalla resoluutiollaan. Mielenkiintoisin löytöni siitä on se, että suora vallikin (Rupes Recta) näkyy vaikka kuun varjon reuna on jo kaukana siitä.

http://kotisivu.dnainternet.net/markke/Kuu_2007_01_28_MK_100p.jpg

Laitteisto: Skywatcher Skyliner 200/1200 dobson+ JS-seurantajalusta + Canon 350D (polttotasolla) + barlow 2X + Baader UV/IR cut 2". Käsittely Autostitch ja Corel PhotoPaint 11.
Markku Kellomäki
Make's Space Station-blogi

jmantyla

#17
Lainaus käyttäjältä: tmetsala - 29.01.2007, 22:08:53
Kuuta on aina hauska kuvata. Kuva otettu 29.1.2007 Takahashi FS-102NSV -linssiputkella (102/820 mm) ja Canon 300D:llä. t. Timo-Pekka
Olemme kuvanneet Kuuta digijärkkärillä miltei samaan aikaan lähes samanlaisella optiikalla päätellen laaksojen ja vuorenhuippujen valaistumisesta:

Tekniset tiedot: Tal 100RS + Pentax *istD ISO200 1/180s.
Täältä löytyy sama kuva isompana:
http://www.kaapeli.fi/~jmantyla/Tahti/Kuu280107.jpg

Jorma M.
PS. Timo-P: oletko ihan varma, että kuvasi on otettu 29.1.? Auringon varjoista Kuun pinnalla päättelen, että kuvasi on otettu vuorokautta aikaisemmin.

Timo-Pekka Metsälä

Lainaus käyttäjältä: jmantyla - 30.01.2007, 01:34:29
PS. Timo-P: oletko ihan varma, että kuvasi on otettu 29.1.? Auringon varjoista Kuun pinnalla päättelen, että kuvasi on otettu vuorokautta aikaisemmin.
Olet oikeassa, 28.1. se oli. t. t-p

jarikankaanpää

Upeita värejä T Metsälä. Kuun neutraali perusharmaa tarjoaa mahdollisuuksia loihtia hienoja sävyjä. Siniharmaat vivahteet Mare Tranquillita-
tiksen tienoilla näyttävät mielenkiintoisilta. Valon tulokulmasta riippuen pinnan regoliitti paiskii värejä kuin kaleidoskooppi konsanaan.
Apolloastronautit kinaavat kait vieläkin siitä, minkä värinen kuu oikein on. Ohessa kurkistukseni Deslandresin sisään pari yötä aiemmin.
Meade 12SCT, 2XBarlow & Webcam.
Jari K
Jari Kankaanpää

Markus

#20
Komeita on kuvat. Nuo eteläpuoliskon kraatterit tulevat mainiosti esiin, samoin länsireunan merien spesialiteetit. Ihastelin yksityiskohtia noista vaiheista ihan visuaalisesti. Kuviakin tuli napsittua, mutta ne eivät aivan ylitä (enää omaa) julkaisukynnystä(ni).

Tässä korteni tämän kuun kekoon:

Täysresoversio: http://imukuppi.org/~mtvartia/astro/2007-01-30_Kuperakuu_pinottu_1400x1400.png

Toisin kuin tmetsala, onnistuin manaamaan väriefektejä lähinnä Kuun ja tausta-avaruuden rajalle, mutta muutoin olen otokseen tyytyväinen; se on itse asiassa paras tuotokseni tähän asti. ;D Sinänsä nuo laavakenttien värierot ovat mielenkiintoinen seikka. Onko toisten kenttien materiaali tuoreempaa, toisten jauhautuneempaa, vai onko kyseessä jonkinlainen ero laavakiven koostumuksessa?

Kuva on pinottu neljästä otoksesta, joille seeing ja käden vakaus sattuivat olemaan suosiolliset. Välineinä olivat Skyliner-10" ja Canonin digipokkari - käsivaralta, kuinkas muuten.

Jemmassa on vielä kasa pinoamattomia videoita kuvassa etelä-lounaassa pilkottavasta Schickardista, jonka pohja alkoi valaistua illan edetessä. (Suuremmassa kuvassa on nähtävissä orastavaa kajoa montun pohjalla.) Lisäksi ihailin lännessä Aristarchuksen tienoilla olevaa laavakenttää, jota halkoo mielenkiintoinen kaareva railo. Russell Cromanin ottamassa APOD-kelpoisessa kuvassa railo näkyy uskomattoman upeasti: http://antwrp.gsfc.nasa.gov/apod/ap020913.html. Tuollaisia kun saisi otettua joskus itse.

Yleisön edustajana kiitokset kaikille kuviaan julkaisseille - näitä on kiva katsella. :)

Vaikka välillä käy vähän kateeksikin. ;)

-- Markus

Edit: Sharppasin kuvat vielä rohkeasti luomufiiliksen menettämisen uhallakin. Vaikka siloposkisuus hävisi, on yksityiskohtien erottuminen nyt lähempänä sitä, mitä visuaalisesti oli nähtävissä.

Lauri Kangas

Jos täysikuu on näkyäkseen tässä hetken päästä, niin olis projektina kuvailla hyvälaatuisia kuvia koko kuun kiekosta niin, että niistä voisi jälkikäteen kaivaa värejä esiin.
APODissa ja muuallakin on näkynyt tällaisia jonkin verran, ja värien tonkimiseen löytyi pari hyvää ohjetta. Saa nähdä onnistuuko.

Tuo jarin kuva on aika makoisa. Tuonlaisia tekisi mieli nähdä muistakin alueista, varsinkin sateiden meren kohteista.

Reijo Teränen

  Tällainen siitä tuli , varmaan valotus pielessä tai sitten olisi tarvinnut käyttää jotain suodinta,mitä luulette,
Reijo Teränen.  SW 200,  Bresser Pluto .

portsu73

Ehkäpä valotusta pikkasen liikaa, niin kuin mullakin.

Isokuvahttp://www.freewebs.com/portsu73/Kuu_1.jpg
Ja lähikuvaa

Isokuvahttp://www.freewebs.com/portsu73/Kuu_2.jpg
Vaasa, Finland

Konustart 60/700
Optica 15x70
Canon powershot a530

hmanty

Menisiköhän tämäkin tähän osastoon kun on tammikuussa otettu. On kuitenkin eka kuvani kuusta. Laitteina TAL-1 ja 15 euron weppikamera okulaarin paikalla. Saturnustakin yritin samalla mutta en saanut tarkaksi jostain syystä. Liekö pakkanen pelottanut.
Harri Mänty
SkyWatcher 200/1200 - JS-jalusta - Pentax K5 - iOptron SmartStar-A GOTO