Apua! Puuttuuko kuvan okulaarista linssi / linssejä?

Aloittaja JTähtimies, 19.05.2019, 15:15:44

« edellinen - seuraava »

JTähtimies

Kyseessä 10x oku, jolla ei näy mitään.
Koska sisärakenne näkyy, luulen, että ulkopuolen linssi puuttuu täysin(?)
En tiedä näistä vielä oikein mitään...
Kiitos.


spuge

Kyseessä lienee "SUPER 10mm" -okulaari. Kuvan perusteella siitä ei puutu linssejä. Mitä tarkoitat, että sillä ei näy mitään? Minkä kaukoputken kanssa olet kokeillut sitä?
WO Megrez 72/432, SW SkyMax 180/2700

JTähtimies

SW Skymax 102

Yritin katsella sillä kuuta, mutta näkyy vain epämääräisenä valkoisena tuhnuna oku täydeltä, joka ei tarkennu.
25x okulla kyllä tuli mukavasti ja tarkasti näkyviin koko kuu.

Jos siis ei puutu linssejä, onko suurennos vain liian voimakas lähikohteeseen (kuu)?

Osku

Vertailin kuvaa omaan Sper 10 okulaariini. Näyttää ihan samalta. Okulaarissa tuskin on vikaa, jollei se mene fokukseen, niin kuin kuvauksestasi päätellen asia on.
Käytät kai kulmapeiliä? Muuten ei ehkä fokusointivara riitä tälle okulaarille. Kulmapeilin voi toki korvata sopivan mittaisella jatkopalalla.
Jos sinulla on putkessasi kulmapeili, niin kyllä putken tarkennusvaran pitäisi riittä ja kuun kraatereiitte pitäis näkyä selvästi.

Sitten kokonaan toinen olettamus.
Tällä hetkellä on lähes täysi kuu. 10 mm okulaari antaa putkellasi yli 100 kertaisen suurennuksen, jolloin kuvakenttään sopii vain noin puolet kuun halkaisijasta oleva alue. Tämä tarkoittaa sitä, että vaikka tarkennus olisi kohdallaan, jos kuvakentässäsi on vain pala lähes täyden kuun keskuksesta, et näe juuri muuta, kuin kirkkaan valkoisen läiskän.
Käännä putkea sen verran, että sen 10 mm okulaarin näkökentän keskellä kulkee kuun reuna ja tarkenna reuna teräväksi niin se on siinä.

JTähtimies

OK, kiitos vinkeistä!

Ihan perus Skymax 102, ymmärtääkseni on kulmapeili (se mitä vasten oku kiinnittyy), ainakin se on 45 asteen kulmassa okuun nähden.

spuge

No koska itseltä löytyy samanlainen putki, prisma ja okulaari, niin testasin tuon tarkennusasian. Kyllähän tuo tarkennusvara riittää, eli periaatteessa toimii "oikein".

Arvelisin, että ongelma johtuu kahdesta seikasta:

1. Tuo Super 10mm -okulaari on laadultaan aika kehno.

2. Käytössä on kääntöprisma, eikä kulmapeili. Prisma toimii ihan mukavasti pienillä suurennoksilla, esim. 25mm okulaarin kanssa, mutta suuremmilla suurennoksilla kuva alkaa mennä jo aika suhruksi.

Itse kokeilin tarkentaa kaukana näkyvään mäntyyn ja eipä sitä näkymää voi teräväksi luonnehtia, vaikka periaatteessa fokus oli kohdallaan.
WO Megrez 72/432, SW SkyMax 180/2700

Osku

Auringon paistaessa ilma tuppaa väreilemään niin, ettei suuria suurennuksia voi käyttää kaukoputkilla. Epäilen tätä enemmän kuin prismaa ja Super kymppiä syyksi männynrungon huonoon kuvaan.

spuge

Juu - toki näin, mutta kokeilin myös peilillä ja 10mm radianilla ja oli kyllä selkeästi terävämpi. Mutta kyllähän 130x terrestrisessä käytössä on liikaa.
WO Megrez 72/432, SW SkyMax 180/2700

Osku

Onhan se Super 10 okulaari lajissaan halvin mahdollinen ja täytyyhän se jossain näkyä. Kun olen verrannut sitä parempiin, niin olen saanut sellaisen vaikutelman, että Super kympin kuvakentän keskiosa, ehkä noin 50% halkaisjasta, on ihan käyttökelpoinen, mutta kuvakentän reunaosa ei sovi tarkempaan havainnointiin.

Amici-Prisman ja 90 asteen kulmapeilin välillä en ole huomannut merkittäviä eroja, mutta tarkoilla vertailuilla varmaankin löytyy. Molemmilla tietenkin laadukkuudella on oma osuutensa.

Pappis

Lainaus käyttäjältä: Osku - 20.05.2019, 09:09:55
Amici-Prisman ja 90 asteen kulmapeilin välillä en ole huomannut merkittäviä eroja, mutta tarkoilla vertailuilla varmaankin löytyy. Molemmilla tietenkin laadukkuudella on oma osuutensa.
Kunhan pääset kokeilemaan laatu-okulaarilla, mielupiteesi voi vielä muuttua.