Onko kivi?

Aloittaja tiedustelija, 17.03.2010, 22:39:02

« edellinen - seuraava »

Jarmo

Lainaus käyttäjältä: jansku136 - 22.10.2012, 16:33:45
Mistä kiveen muodostuu tuollaiset reijät?

Yleensä:
Kuten Tonike tuossa jo mainitsi: Kaasukuplien pakeneminen kivestä on tosiaan yksi mahdollisuus ja toinen keino on tavalla tai toisella tapahtunut eroosio, kuluminen tai syöpyminen:

  • "Suosivassa" eroosiossa tai rapautumisessa kiven eri mineraalit voivat kulua eri tahtiin; tässä tapauksessa ko. kiven koloissa olisi voinut olla jotain helpommin häipyvää tavaraa. Ei tosin näytä sellaiselta, mutta noin periaatteessa.
  • Jos kiven pinta syöpyy oikein kunnolla, niin voi syntyä tuollaista. Esim. jos kaataa vaikkapa happoa kalkkikiven pinnalle, ks. esim. http://www.ehow.com/info_7916861_experiments-limestone.html.
  • "Ventifaktit" ovat tuulen aiheuttamia fyysisen kulutuksen aiheuttamia koloja. Kuvia esim. Wikipediassa: http://en.wikipedia.org/wiki/Ventifact

Tässä tapauksessa:
En usko että kyse on vulkaanisesta kivestä. Kaasukuplat kun pakenevat kivestä yleensä vasta pienessä paineessa eli hyvin lähellä pintaa. Suomen kallioperästä ne päällimmäiset kilometrit on hiottu pois aikoja sitten. Eikä kyse todennäköisesti ole myöskään mistään kulutusprosessista, sillä (a) listaamani kulutustyylit tapahtuvat tyypillisesti lähinnä sedimenttikivissä joita meillä ei ole, ja (b) meikäläinen, yleensä metamorfinen kova syväkivi ei tuolla tavoin (kai?) kulu eikä täällä edes ole sopivia olosuhteita moiselle kulutukselle.

Kuvassa oleva kivi on minun nähdäkseni todennäköisimmin masuunikuonaa, eli raudan valmistuksessa syntynyttä ylijäämätavaraa tai -vaahtoa joka on sittemmin jäähtynyt ja jähmettynyt. Se kun on yleisimmin meikäläisestä luonnosta löytyvä "todella outo" kivi. Tai no, voihan tietysti olla että joku on unohtanut Islannin laavakivituliaiset vaaran laelle laskettelun lomassa...?  :wink:

Tonike

No masuunikuonaahan se sitten taitaa olla :laugh:
Optiikka: Equinox 120ED, Canon EF200/2.8L,
Kamerat: 5d mk2, Atik314e
Jalusta: Heq5 pro eqmod

Jarmo

#17
Lainaus käyttäjältä: Jarmo - 22.10.2012, 20:44:45
Kuvassa oleva kivi on minun nähdäkseni todennäköisimmin masuunikuonaa, eli raudan valmistuksessa syntynyttä ylijäämätavaraa tai -vaahtoa joka on sittemmin jäähtynyt ja jähmettynyt. Se kun on yleisimmin meikäläisestä luonnosta löytyvä "todella outo" kivi.

Korjaus aiempaan: Kokeneempi kollegani kertoi että kyllä nitä tuon näköisiä vulkaanisia kiviä Suomesta löytyy. Sellaisia joissa on tuollaisia kaasukuplareikiäkin, vaikka minun ymmärtääkseni reikien olisi pitänyt painua kasaan sellaisessa paineessa jossa meikäläinen kivi on ollut... Joten kai niitä sitten on, ainakin paikoilla mistä ei ole niin kovasti jääkausi rapsutellut. Tässä kai sitten juuri on todiste sellaisesta kaasurakkulakivestä. Pahoittelen aiheuttamaani sekaannusta ja hajataittoisuuttani. Pitääpä alkaa etsiä moisia murikoita itsekin, hieno on kivi.

Jarmo

TuRe

Tuollaisia reikäkiviä näin lukuisilla Tenon kalaretkilläni Lapissa. Niitä oli jokien rannoilla ja ajattelin niiden syntyneen veden hionnan vaikutuksesta, kuten Hiidenkirnut ovat syntyneet. Onko sitten Lapin alueella ollut joskus muinoin vulkaanista toimintaa.
Tuomo Repo

ReijoL

Kyllähän Suomessa on aikoinaan ollut vulkaanista toimintaa, jääkaudet vaan on aika hyvin pyyhkineet jäljet näkymättömiin. Yksi paikka jossa vulkaanisen toiminnan jälkiä vieläkin näkyy on Linkuvuoren tai Linkupalon tulivuoripuisto Kittilän ja Äkäslompolon välillä. Siellä näitä kaasukuplia on hyvin nähtävissä kivissä. Saariselän seuduilla löytyy myös vastaavia irtokiviä ja vanhojen kultakaivosten hukkakivikasat on ihan ehtaa huokoista ja kevyttä laavakiveä.

Hauska sattumus oli kun siellä käydessämme paikalla oli myös äänekäs eteläeurooppalainen seurue joka aikansa ihmetteli ihan tavallisen suomaaston näköistä paikkaa ja kraatereiden puuttumista, tämäkö tulivuoripuisto :azn:

Reijo