DeepSkyStackerin outo lopputulos?

Aloittaja Timpe, 16.04.2009, 22:52:43

« edellinen - seuraava »

Timpe

Lainaus käyttäjältä: -Jarz- - 17.12.2009, 20:17:15
Itse tuollaisessa tapauksessa alkaisin testailemaan vähän tarkemmin mistä tuo voisi johtua. Ensin unohtaisin kaikki darkit ja flätit ja pinoaisin vain kaikki light kuvat...

Ok, tutkitaan ennen kuin hutkitaan :tongue: 
Pistin näet tänne kyssärin ennakkoon, jos vaikka joku olisi jo törmännyt tällaiseen DSS:n käytökseen. Ajattelin alkuun, että kamera olisi jäänyt fokkariin hiukan vinoon, jolloin Baaderin koma-korjain vääristäisi kulman tähdet "lentäviksi linnuiksi" (tms.), mutta kun kaikki kuvat näyttivätkin yksittäin ihan kelvollisilta, niin epäilys kohdistuikin jo DeepSkyStackeriin. Kuvat oli pinottu suunnilleen DSS:n oletusasetuksilla ilman suurempia säätelyitä. FITS/RAW DDP Settings -kohdalle olen vaihtanut FITS-tietoihin Canon EOS 50D:n (listalta ei löydy 7D:tä), mutta kaikissa Canonin järkkäreissä taitaa olla sama matriisi eikä se taida tähän vaikuttaa.
- Timo Inkinen

Timpe

Pienellä lisätutkimisella selvisi, että tässä tapauksessa on tapahtunut jotakin outoa kuvien rekisteröinnin aikana. Ihmettelinkin tuon kuvaerän pitkää rekisteröintiaikaa, koska kuvia ei ollut yhdeksää enempää. Nyt kuitenkin DSS pinosi M52:n kuvat normaalisti, kun poistin kansiosta kaikki DSS:n tekemät tekstitiedostot ja dark/flat-ruudut + rekisteröin kuvat uudelleen (nyt hiukan maltillisemmalla tähtien hakuprosentilla). Korjattu kuva täällä: http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=642.msg48001#msg48001
- Timo Inkinen

-Jarz-

No hyvä että ongelma selvisi  :smiley:.
Muistanpa itsekin joskus törmänneeni vähän vastaavaan tilanteeseen, mutta silloin DSS meni totaalisesti jumiin kesken pinoamisen. Apuna oli minullakin silloin deletoida kaikki ne rekisteröintitiedostot jonka jälkeen ohjelma taas toimi normaalisti jumiutumatta.
Mitä tulee tuohon tähtien hakuprosenttiin, niin muistan lukeneeni jostain, että tähtiä olisi hyvä löytyä yli kymmenen mutta alle sata kappaletta. Jos niitä yrittää löytää tolkuttomasti, niin ohjelma alkaa pitää tähtinä kaikenlaista kohinaa ja muuta suttua, jolloin kohditus voi tosiaan olla aika eksoottinen. DSS:hän ei hajota kuvaa alueisiin (toisin kuin Registaxin multipoint) vaan pitää kuvat kokonaisina ja tarpeen tullen sitten pyöräyttää ja siirtää x, y suunnassa, joten tuohon ei kovin montaa kohdistustähteä tarvita.

JM
Jari
CPC 800 XLT - Skylux 70/700 - Pentax K10D - QHY5 - Atik 314L+

Timpe

Lainaus käyttäjältä: -Jarz- - 18.12.2009, 21:41:57
Mitä tulee tuohon tähtien hakuprosenttiin, niin muistan lukeneeni jostain, että tähtiä olisi hyvä löytyä yli kymmenen mutta alle sata kappaletta. Jos niitä yrittää löytää tolkuttomasti, niin ohjelma alkaa pitää tähtinä kaikenlaista kohinaa ja muuta suttua, jolloin kohditus voi tosiaan olla aika eksoottinen.

DSS:n tähtien hakuprosessi on ollut itselleni hiukan hämärän peitossa, joten hain siitä lisätietoa netistä. Ensimmäinen pätkä on suoraan DSS:n manuaalista:
http://deepskystacker.free.fr/english/technical.htm
Tuolla aiheeseen viitataan näin: "...The star detection threshold is 10% by default (10% of the maximum luminance)...(clip)... If you decrease the threshold DeepSkyStacker will detect fainter stars. On the other hand if you increase the threshold only brighter stars will be detected."

Toinen löytämäni kohta tuli Cloudy Nightsin foorumilta, jossa DSS:n tekijä Luc Coiffier kirjoittaa näin: (link)
"...don't raise the star detection threshold to 20% if you can help it. A lot of detected stars let DSS select the best ones. DSS is using up to 100 stars to compute the alignment but it can select them from thousands without problems."
"...For most DSLRs, 10% is a good value because it gives a lot of stars without detecting false stars.
As you raise the detection threshold the number of detected stars is reduced and the alignment is faster but is working on less stars with the risk of wrong alignments."

Tuon mukaan ei kannattaisi mennä määrällisesti yli sadan löydetyn tähden tässä tähtien hakuprosessissa (kuvien rekisteröinnin aikana). Ihmettelin tässä ketjussa aikaisemmin pallomaisten joukkojen kehnoa pinoamistulosta ja siinä tapauksessa hakukynnyksen tiputtaminen selvästi alle 10%:n auttaa erottelemaan tähdet paremmin joukkojen sisäosista. Tuolta itselleni on jäänyt eräänlainen "enemmän on parempi" -virhekäsitys DSS:n tähtien löytämisestä ja olenkin siksi käyttänyt surutta noin 3-5% "star detectection threshold" arvoa oletuksena.

Tänään tuli eteen toinen tilanne, jossa pinosin 18 x  1min 30s kuvia tuolla 3% tähtienrekisteröinti-haulla (tähtiä löytyi kuvasta nyt 1517 kpl). Yleensä tästä 3% säädöstä ei ole ollut rekisteröinnin hitautta suurempaa haittaa, mutta nyt lopputulos oli oudon viirukas (ks. liitekuva, jossa on taustalla 100% pinoamistulos, jonka edessä yksittäisruudusta sama-alainen 100% croppi). Kumpaankin osakuvaan on tehty sama perussäätö (=yleinen levels-säätö ja värien mustapisteen tasoitus + alustava curves-säätö sumun nostamiseksi esille). Kuten kuvasta näkee, lopputulos oli kehnoakin kehnompi :sad:

Pinosin tuon jälkeen kokeeksi saman pinon uusiksi, mutta nyt rekisteröintiasetus oli 15% kohdalla (tähtiä löytyi 617 kpl). Muuten pinoamis- ja käsittelysäädöt olivat identtiset aiemman kanssa. Tässä toisessa kuvassa ei ole suurempaa eroa 3% tähtihaulla saatuun kuvaan, joten osaako joku sanoa mistä tuollaiset voimakkaat diagonaaliraidat tulevat DSS:n pinoamistulokseen? Näin raitaisesta taustataivaasta on hyvin hankala lähteä kaivamaan tähtisumuja esiin, koska kohinan poistaminen vie mukanaan myös sumut. Sää oli kuvaushetkellä rajamagnitudiltaan kehnohko (3.5...4 mag.), joten tässäkö (ja valosaasteessa) on syy kehnoon lopputulokseen?
- Timo Inkinen

-Jarz-

Toi tähtien lukumääräinen hyöty kohdistamisessa vaihtelee varmaankin kuvakohtaisesti tai siis minkälaista kohdetta on kuvattu. Itse olen aina säätänyt prosentin siten, että se asettuu alle sadan, mutta on kuitenkin useampi kymmenen ja olen ollut tyytyväinen tulokseen. Toisaalta ehkä olisi joissain tapauksissa kuitenkin saanut hiukan paremman tuloksen jos olisi ollut enemmän tähtiä käytössä. Pitänee kokeilla.

Tuollaisia viirukuvia olen joskus saanut aikaiseksi huonoilla darkeilla, eli väärässä lämpötilassa otetuilla. Kohina tullee darkeista tuohon kuvaan.

JM
Jari
CPC 800 XLT - Skylux 70/700 - Pentax K10D - QHY5 - Atik 314L+

Timpe

Lainaus käyttäjältä: -Jarz- - 19.12.2009, 20:42:29
Tuollaisia viirukuvia olen joskus saanut aikaiseksi huonoilla darkeilla, eli väärässä lämpötilassa otetuilla. Kohina tullee darkeista tuohon kuvaan.

Kiitos Jari!  :cheesy:
Tällä kertaa ei ollut kyse dark-kuvista vaan flat-kuvista, joiden ottamista olen viime aikoina harjoitellut. Tämän pinon flätit tuli otettua laittamalla vaalea kangas putken suulle ja laittamalla pihavalot päälle (putki suunnattuna epäsuorasti valon suuntaan). Sössin flätit luultavasti siinä, että otin ne samalla herkkyydellä (ISO1600), mitä käytin muissa kuvissakin. Olisi kait pitänyt valottaa pienellä herkkyydellä, jotta flat-kuvan kohina olisi maltillista, vai kuinka? Valotuksen kannalta flät-kuvan histogrammit olivat 1/3 päässä pimeästä reunasta. Liitteenä vertailucropit pinoamistuloksesta, kun kuvat on pinottu 1.) pelkillä fläteillä 2.) pelkillä darkeilla 3.) kokonaan ilman kalibrointikuvia. Lisänä vielä tuo ISO 1600 flättikuvan croppi, jonka kohina kai sotkee DSS:n käytöksen (tein tällekin levels/curves-säädöt, jotta detaljit näkyvät hyvin). On tämäkin tavan tuhraamista aiheen parissa ennen kuin käyttämänsä työvälineet saa hallintaan!  :tongue:
- Timo Inkinen

-Jarz-

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 19.12.2009, 22:19:24
Tällä kertaa ei ollut kyse dark-kuvista vaan flat-kuvista, joiden ottamista olen viime aikoina harjoitellut. Tämän pinon flätit tuli otettua laittamalla vaalea kangas putken suulle ja laittamalla pihavalot päälle (putki suunnattuna epäsuorasti valon suuntaan). Sössin flätit luultavasti siinä, että otin ne samalla herkkyydellä (ISO1600), mitä käytin muissa kuvissakin. Olisi kait pitänyt valottaa pienellä herkkyydellä, jotta flat-kuvan kohina olisi maltillista, vai kuinka?

No toi oli se toinen vaihtoehto  :grin:.

Fläteissä oleva kohina siirtyy kuvaan ja siksi kannattaa ottaa niitä pienellä ISO-arvolla ja useita. Mitä usempia sitä pienempi kohina masterflätissä. Itse olen ottanut yli kymmenen, mutta parempi olisi kai ottaa vieläkin enemmän flättikeskustelun perusteella, jota käytiin aikaisemmin täällä foorumilla.

Vielä tuosta tähtien lukumäärästä rekisteröintivaiheessa, niin koetin etsiä kanssa tietoa DSS-sivuilta, mutta ei sieltä mitään lisävalaistusta tuohon saanut. Yleensä kun katselee niitä raakakuvia, niin on jonkinmoinen käsitys siitä miten paljon niitä tähtiä ohjelma järkevästi pystyy kuvasta löytämään. Monesti joissain sumu-/galaksikuvissa voi jäädä kymmeniin, kun taas avonaisissa ja pallomaisissa tähtijoukoissa on varmaan satoja. Tuhansia tähtiä kuullostaa kyllä jo vähän suurelta määrältä, mutta kai tuokin riippuu polattovälistä ja kameran kennon mitoista.

Lainaa
On tämäkin tavan tuhraamista aiheen parissa ennen kuin käyttämänsä työvälineet saa hallintaan!  tongue

Juu, ja kun on olevinaan homma hanskassa tulee uusi versio ohjelmasta tai kuvauskalusto muuttuu ja taas on ihmettelemistä   :huh:.

JM
Jari
CPC 800 XLT - Skylux 70/700 - Pentax K10D - QHY5 - Atik 314L+

TuRe

On ollut aikaa harjoitella DSS: llä pinoamista vanhoilla, lyhyen valotusajan kuvilla . Aluksi, kun säädöt oli mitä sattui, niin ohjelma löysi tuhansia tähtiä ja prosessoinnista ei tahtonut tulla loppua. Kun muutin asetusta 50-60 % paikkeille, alkoi homma mennä paremmin putkeen, jolloin löytyi kymmeniä tähtiä. DSS on hyvä pinoamaan DS- kohteissa ja tekee kohdistuksen todella tarkasti. Täytyy vain toivoa, että pakkasten mentyä pääsisi kuvaamaan pidemmillä valotusajoilla RAW- kuvia ja voisi lisätä käsittelyyn myös dark- ja flat-kuvat.

Hyvää Joulua kaikille!

Tuomo
Tuomo Repo

PetriKe

Itse en käytä kovin paljon aikaa flättien tekoon. Pidän huolen siitä, että flätin kirkkaus on 1/2 - 2/3 kennon saturaatiosta. Tällöin se on tarpeeksi kirkas, eikä sisällä paljoa kohinaa. Valotusaika yli 2 sekuntia, mutta mielellään alle 20 sekuntia. Pinoan näitä yleensä 6 - 12 kpl keskiarvomenetelmällä ja vähennän näistä aina biaksen.
Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa