Menikö oikein vai väärin.

Aloittaja Nokkonen, 25.12.2009, 19:29:57

« edellinen - seuraava »

Nokkonen

Foorumilla tuntuu olevan niin seesteistä, että pakko tökkiä tikulla muurahaispesään.

Täysin ummikkona, mitään alasta tietämättömänä kyselin neuvoja aloittelijan laitehankiintaan liittyen muutamaan otteeseen viimeisen parin kuukauden aikana.
Piti löytää laite täysin visuaali puolen havannointiin 60% DS ja 40% kuulle ja omille lähi kiertolaisille.

Laitepuolella päädyin aluksi 300 mm dopsoniin, kuitenkin asiaan ja kyseiseen laitteeseen lisää perehtyneenä, korotin pudjettia hieman ja tilasin Ylvalta lopulta
Celestronin 925 CPC:n , baaderin hype zoomin ym tarpeistoa erittäin maltillisesti ( myös ne tähtikartat )
CPC:ssä on nämä GPS:t ja Gotot ym vermeet , on alku kohdistukset jne jne...Vaikeeta tai sitten ehkä ei.

Foorumilta olen löytänyt kaksi koulukuntaa, valtaosan mielestä pitäisi aloitta ( hiljaa hyvä tulee) asenteella.
Aluksi silmämääräistä katselua selällään lumihangessa ensimmäinen talvi , sitten kun tähti kartartat osataan jo hyvin voi ostaa tähti kiikarit. ja jonkun vuoden kuluttua sitten aloittelija mallin putken jne jne..

Toisen näkemyksen mukaan harrastuksen voi alkaa esim näin kun itse sen nyt aloitan, eli kertalaakista kunnon vermeillä,joiden avulla sitten aletaan kartoittaa omaa oppimista ja osaamista.

Mitä mieltä olette, menikö touhu mielestäsi hanuri edellä puuhun katekoriaan vai kannatatko näkemystä siihen suuntaan että köyhän ei kannata ostaa pas#aa.
Juttu tuli kirjoitettua vähän kieli poskessa mutta kylläkin ihan tosissaan, perusteluja kaivaten puolesta ja vastaan noin yleensäkin.

Terveisiä täältä sohva selässä ,kinkkua sulatellen.

naavis

Ei kunnon vermeiden heti alkuunsa hankkimisessa ole sinänsä mitään vikaa. Ainoa ongelma taitaa olla, että alkuinnostus joskus lopahtaa helposti, eikä harrastusta jaksakaan jatkaa. Toki harrastusvälineet voi aina myydä eteenpäin, mutta yleensä jää vähän rahallisesti tappiolle. Joku viisas joskus sanoi, että jos haluat hankkia jotain, odota viikko. Jos vielä viikon jälkeen haluat samaa, hanki pois. :)

Pedagogisessa mielessä "hiljaa hyvä tulee" voi olla ihan hyvä asenne. Ihminen voi omaksua vain rajallisen määrän tietoa lyhyessä ajassa. Perusteista kannattaa aloittaa, ja jatkaa eteenpäin vasta kun perusteet ovat hallussa. "Tyhmä mies hiekalle rakensi".

Nokkonen

Juupa

Näen asian niin että innostus voi helpommin lopahtaa siihen että kyseinen havannointi väline on täysin alimitoitettu, havannointi kausi on kuitenkin täällä suomessa vain sen
6 -8 kk , ja siitätin taivas on pilvessä siinämäärin että hyviä havannointi iltoja on yllättävän vähän , osuuko niitä viikon lopuille kun on asialle aikaa, arki kun kuluu töiden merkeissä myös iltaisin.
En varmasti hukkaa putkea pois seuraavaan kolmeen vuoteen, olen miettinyt sen niin että siinä ajassa löytyy se oma suuntaus mihin harrastusta haluaa lähteä viemään,
haluaako kehittää DS puolta vai kiinnostaako oma aurinkokunta enemmän , pysytäänkö visuaali puolella vai alkaako kuvaus ja tietokone puoli kiinnostaa enemmän.

Tällä laitteella pystyn mielestäni helposti kokeilemaan kaikkia eri vaihtoehtoja ja jatkaa siitä sitten valitsemalla polulla.

Meade-mad

Kaikkiaan upean laitten olet ostanut! Ei muuta kuin kirkkaita kelejä odottelemaan.


Yhtä ainoaa oikeaa tapaa aloittaa tämä harrastus ei ole.

Oikeastaa tärkeintä on innostus. Surullista on jos innostus kuolee valitun laitteiston takia. Innostuksen suhteen tappavimpia laitteita on halpiskokoonpanot, joissa on vähän kaikkea, mutta mikään osa ei ole kunnollinen. Tutisevat jalustat ovat kaikkein turhauttavimpia osasia. Halpislaitteissa hinnan ja laadun tasapaino löytyy helpoimmin dobsonjalustaisissa newtoneissa. Niissä maksetaan vain tärkeimmästä eli kunnon optiikasta.

Seuraava pykälä onkin sitten vain varallisuuskysymys, kun hankitaan tasapainoinen kokonaisuus jossa lähes kaikki osat ovat kunnollisia. Iso Celestron on tällainen kunnollinen kokoonpano. Ei tainut olla hankintana ihan halpa verrattuna alkuperäiseen speksiin...

Laitteen gps goto on varmasti kiva silloin kun haluaa katsella juuri määrättyä kohdetta. Se on kuin näppäilisi googlen kuvahakuun kohteen nimen ja näytölle tulee kuva halutusta kohteesta. Tuolla kokonaisuudella voi harrastaa vaikka mitä. Syvätaivas, planeetat; visuaalihavainnointia, valokuvaus ja vaikka valokäyrien tai spektrin mittaus. Alueita on loputtomasti.

On lähinnä makuasia, kuinka pitkälle arvostaa kohteen löytämisen iloa. Joskus okulaariin kun saattaa etsintäretkellä tulla näkyville jotakin mitä ei ollut varsinaisesti hakemassa. Goto ei estä tuotakaan samoilua!

Minkälaisissa oloissa tulet käyttämään laitetta? maalla vai kaupungissa? vakioasennuspaikalla vai raahattavana?

jk

Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas

einari

Tähän ei kysymykseen ei varmaan lopullista totuutta ole olemassa - ja kuulostaa siltä että oman näkemyksesi olet jo muodostanut. Itse aloitin aikoinaan tyvestä puuhun-menetelmällä ja koska innostus oli niin kova niin vaatimaton harrastusvälineistö ei sitä lannistanut. Nykyään laitetarjonta ja oma kalusto on toista luokkaa kuin silloin ja nyt periaate on sellainen että omasta kalustosta yritetään ottaa paras mahdollinen irti - ja katsotaan mihin se riittää :)
___
Tapio

Kastle

Omat harrastukset olen suunnilleen aina aloittanut halvalla kalustolla (esim. musiikinsoitto ja tähtiharrastus) ja itselleni tämä tyyli sopii. Jos köykäisemmällä kalustolla nälkä kasvaa, niin oikea harrastus lienee kyseessä. Toisaalta olen jo etukäteen tiennyt, mitä taivaalta näkyy amatöörikalustolla = en odotakaan liikoja. Nyt kun joululahjaksi tuli 8 x 40 -kiikarit, yllätti kuinka mukavaa sellaisillakin on tähtitaivaan katselu.

Jos ostaa kalliit ja kunnon vermeet heti alkuun, voivat näkymät olla pettymys, kun esim. tähtisumuissa ei juuri värejä näy. Halpiskalustolla pettymyksen määrää lieventää pienempi rahanmeno. Toisaalta laadukkaan kaluston ostava voi säästyä halvan jalustan tärinältä ynnä muilta lieveilmiöiltä.


E s a   L i n n a

Sky-Watcher 114/1000 + EQ3-2
Optica 8x40

www.flickr.com/photos/esalinna

www.esalinna.com

tähti_ville

Lainaus käyttäjältä: Nokkonen - 25.12.2009, 19:29:57
Celestronin 925 CPC:n , baaderin hype zoomin ym tarpeistoa erittäin maltillisesti ( myös ne tähtikartat )
CPC:ssä on nämä GPS:t ja Gotot ym vermeet , on alku kohdistukset jne jne...Vaikeeta tai sitten ehkä ei.

Foorumilta olen löytänyt kaksi koulukuntaa, valtaosan mielestä pitäisi aloitta ( hiljaa hyvä tulee) asenteella.
Aluksi silmämääräistä katselua selällään lumihangessa ensimmäinen talvi , sitten kun tähti kartartat osataan jo hyvin voi ostaa tähti kiikarit. ja jonkun vuoden kuluttua sitten aloittelija mallin putken jne jne..



Noo joos tohon jotain sanos niin oon tahinut tollasella putkella jo parivuotta ja voin sanoa ettet lykännyt kättäsi usvaan.
Toki tarvii oppia putken metkut ennenkuin homma alkaa luistaa mutta kyllä se siitä sitten sujuu ja kaiken tärkeintä tuolle putkelle on napasuuntauksen opettelu ja sen saaminen kohilleen. Oliko siinä sinun paketissasi jo wedge eli kiilapala hommattuna jos ei niin se on miltein ehdoton hankinta jos aijot kuvata.

Mutta hyvän härpäkkeen oot hankkinut joten onneksi olkoon vaan.

terveisin Antti.

Kaizu

Useimmiten syy halvalla kalustolla aloittamiseen lienee käytettävissä olevan rahamäärän rajallisuus. Nuorilla opiskelijoilla on rahareikiä enemmän kuin rahaa. Perheellisillä parina ensimmäisenä vuosikymmenenä omat harrastukset tuppaa jäämään toissijaisiksi. Sitten kun lapset ovat maailmalla sitä yhtäkkiä huomaa että silloin tällöin jää vähän vapaata aikaa ja ihan kaikki rahakaan ei mene ruokakauppaan ja asuntolainaan. Silloin voi käydä ostamassa jonkin harrastusvälineen, jopa ihan kunnollisen.
Silloin on jo kerinnyt kokemuksesta tai kuulopuheista muodostaa käsityksen, mitä ko. vempaimella näkee joten pettymyksen todennäköisyys ei ole kovin iso.
Minä uskoisin että tuo 925CPC täyttää suurimman osan odotuksista. Pienellä laitolla siitä saa jopa valokuvausputken.

Kaizu
Kai Forssen

Nokkonen

Piti koiruksen kanssa käydä happihyppelyllä ,koirus kartoitti tien keltaiset pisteet ja isäntä taivaalta silmämääräisesti valkoiset pisteet. Komea keli täällä tampereella.

Meade-Madin kysymykseen , käytän putkea täällä maaseudun rauhassa, ei ole katuvaloja eikä valosaastetta muutenkaan, kylmästä varastosta laitteiston siirto havainto paikkaan alle 10 metriä, virtapistoke seinässä jne , paikka on ihanteellinen.
Asian tiimoilta sain sinulta sekä monelta muultakin rakentavaa kommenttia laitehankinnan tiimoilta ( Viellä kertaalleen aloittelijan laitehankinnasta ) otsikolla marraskuun aloittelijat foorumilla
Painoitit myös laadukkaiden okulaarien merkitystä, okuja en nyt alkuun muita ostanut kun tämän baaderin hybe zoomin ja putken mukanahan tulee 40 mm .

Sekin asia on täysin tiedossa että näkymät eivät ole mitään verrattuna esim alan lehdissä oleviin valokuviin, tällä näkyy pienen tuhnun sijasta vähän isompi tuhnu.
Mutta kun kävin GaryP:n ja Kaizun neuvojen mukaisesti tutustumassa mitä milläkin näkyy ,oli valinta selvä.Tämä vähän isompi tuhnu on ehdottomasti se mukavampi katsella.

Tähti_ville on selvästi omaan vehkeeseensä tyytyväinen ( heh heh )  wedgeä en hankkinut viellä, mennään alkuun visuaali puolella ja opetellaan laitetta ja sen käyttöä ,kuvaaminen tulee myöhemmin jos on tullakseen.
Napasuuntaus ei voi vaatia korkeampaa tietoisuutta, eihän . ihmisen suunnittelema ja tekemä joten normaali ällillä pitäisi onnistua vai ?

Laite oli tietyssä mielessä kallis kokonais ,kustannus lähellä kolmea tonnia kun tulossa on kunnon säilytys laatikkokin ,baaderin zoomia, kuusuodinta , kirjallisuutta , huurre suojaa ja virta piuhaa
Kyse ei ole mistään snoppailusta tai hifistelystä , pelkästään kokemukseen perustuen ja teidän neuvoja hyväksikäyttäen olen tähän ratkaisuun päätynyt.
Ikääkin on jo päälle neljänkympin ja talous siinä jamassa että vaikka tiukkaa tekee niin kyseisen hankinnan voi tehdä, sanon ihan tosissani sen että köyhän ei kertakaikkiaan kannata ostaa sontaa.

Meinaatko Kaizu pienellä laitolla mahdollisesti jalustaa ?

Lisäksi kaipaan viellä kommentteja yleisellä tasolla asian tiimoilta , puiolesta tai vastaan . Miten harrastus tulisi mielestänne aloittaaa, kevyesti, raskaasti tai jotain siltä välistä.


Kaizu

Lainaus käyttäjältä: Nokkonen - 25.12.2009, 22:11:13
Meinaatko Kaizu pienellä laitolla mahdollisesti jalustaa ?
Tarkoitin jalustaa. Vastaavanlaisia on sekä Meaden LX200 putkissa ett'ä Celestroneissa. Rakenteen tukevuus riittää hyvin alt/az pystytykseen mutta laakeroinnit ovat pikkuisen huteroita kun jalustaa kallistaa. Suomessa kallistuskulma on tosin aika maltillinen. Tarkkuudeltaan Celika ei kuulu aivan kärkikastiin mutta autoguiderilla saa tilannetta autettua.
Muistini mukaan Päivisen Mikon edellinen jalusta oli tuota sarjaa ja kuvista päätellen sillä saa aikaan kunnollistakin jälkeä.

Mitenkä harrastus tulisi aloittaa. No tietysti pitää olla aina paras kaikessa mihin ryhtyy. Eli jos meinaat julkaista täällä tähtikuvia niin alla pitää olla vähintään kolme APOD :ia, kahden APOD:in kuvaaja foorumilta jo löytyy.
Toinen vaihtoehto on harrastaa sillä lailla kun itsestä mukavalta tuntuu. Suosittelen vaihtamaan harrastusalaa siinä vaiheessa kun harrastukseen tulee suorituspaineita ja se ei ole enää kivaa.

Kaizu
Kai Forssen

Nokkonen

Arvasinkin että jalustapuolelle meni, jos ymmärsin oikein tarkoitit kuvaamista.
Wedgeä en edes aijo viellä harkita enkä mitään kamera touhuja, pelkkää visuaali puolta nyt alkuun. Kertomasi jalustan laakerointi ongelmat liittyvät ymmärtääkseni kuvaamiseen eikä mitenkään visuaali havannointiin eikö ? Muutenko jalusta on mielestäsi / mielestänne ok ?

Kun katselee foorumilta kirjoituksia , jossa harrastajat kertovat harrastuksensa hintaa niin olen viellä turvallisesti hiekkalaatikko katekoriassa ja siellä aijon toistaiseksi pysyäkkin.
Tarkoitus ei ole olla tässä tähtiharrastuksessa paras, niinkuin ei golfissakaan tai laskettelussa tai uinnissa nämä ovat vain harrastuksia mutta hyvillä ja oikein mitoitetuilla välineillä kaikki harrastaminen on hauskaa. Suoritus paineita ei missään tapauksessa ole eikä saa tullakkaan.

Etsin tällä alkuperäisellä (menikö oikein vai väärin) kysymyksellä vain yleisellä tasolla harrastajien näkemystä kyseisestä asiasta, kun selvästi foorumilta löytyy valtavasti mielipiteitä puolesta sekä vastaan , eli siis siihen onko järkevää heti alkuun sijoittaa harrastukseen rahaa muutamaa tonnia vai ei.

tähti_ville

Lainaus käyttäjältä: Nokkonen - 26.12.2009, 01:36:35
Arvasinkin että jalustapuolelle meni, jos ymmärsin oikein tarkoitit kuvaamista.
Wedgeä en edes aijo viellä harkita enkä mitään kamera touhuja, pelkkää visuaali puolta nyt alkuun. Kertomasi jalustan laakerointi ongelmat liittyvät ymmärtääkseni kuvaamiseen eikä mitenkään visuaali havannointiin eikö ? Muutenko jalusta on mielestäsi / mielestänne ok ?

Kun katselee foorumilta kirjoituksia , jossa harrastajat kertovat harrastuksensa hintaa niin olen viellä turvallisesti hiekkalaatikko katekoriassa ja siellä aijon toistaiseksi pysyäkkin.
Tarkoitus ei ole olla tässä tähtiharrastuksessa paras, niinkuin ei golfissakaan tai laskettelussa tai uinnissa nämä ovat vain harrastuksia mutta hyvillä ja oikein mitoitetuilla välineillä kaikki harrastaminen on hauskaa. Suoritus paineita ei missään tapauksessa ole eikä saa tullakkaan.

Etsin tällä alkuperäisellä (menikö oikein vai väärin) kysymyksellä vain yleisellä tasolla harrastajien näkemystä kyseisestä asiasta, kun selvästi foorumilta löytyy valtavasti mielipiteitä puolesta sekä vastaan , eli siis siihen onko järkevää heti alkuun sijoittaa harrastukseen rahaa muutamaa tonnia vai ei.

Kyllä voin vastata tuohon alkuperäiseen kysymykseen , että olet hankkinut  juuri sopivan putken sekä hintahaarukassa ja ominaisuuksiltaan jolla pärjää visuaalisesti hyvinkin pitkälle.
Itselläni ei ole kuin muutama okulaari mitä käytän se 41mm ja 25mm sekä celestronin ed barlovi , mutta tuli myös hankittua tässä varustelu sodassa tämän zoomaavan kranaatti okulaarin 10mm-24mm joka myös minunmielestä toimii hyvin.  Näillä olen pärjännyt visuaalikäytössä ja kun olen muutenkin puolisokea niin en osaa sanoa noista kalliimmista okulaareista mitään auttaisiko nekään meikäläisen näköön yhtään paremmin.
         Kyllähän se kirpaisee sijoittaa 3000-5000 eppuu harrastukseen mutta menee sitä kapakassakin tonni tunnissa ,muuten ei kuulemma oo kivaa. Tällä summalla sinulla on pitkäksi aikaa kivaa ja mielenkiintoa riittää kunhan nämä säät sen vaan sallisivat.

Kelejä ootellessa terveisin Antti.

Ps. juu se napasuuntaus menee jo noin puolessa tunnissa eikä oo vaikee homma.

Pete

Moron


Ite oon sitä mieltä et mahdollisimman hyvät vehkeet heti alkuun, tietysti jokaisen oman kukkaron
mukaan tietty. Mukavampi on sitten harrastella kun ei tarvi pilipaleilla leikkiä, ehkäpä se
harrastus ennemminkin hyytyy välineiden surkeuteen ennemminkin kuin haluun oppia uutta ja
kaikki mikä on uutta on yleensä myös mielenkiintoista ja palkitsevaa.
Siis mun mielipide tämä!


Pete
Petri Hynninen
EQ-6 PRO SynScan + gps/ EQ-6 / EQ-5 SynScan / EQ-5
C-11 SCT/ SW-200/1000 / vixen VMC 110L / Cel ED 80/600 /
Sony a 200 DSRL / Canon PS A590IS / Medion 4Mp / Epson 650 1,1Mp / OSS Guider/ OSS DSCI II

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Nokkonen - 26.12.2009, 01:36:35
Etsin tällä alkuperäisellä (menikö oikein vai väärin) kysymyksellä vain yleisellä tasolla harrastajien näkemystä kyseisestä asiasta, kun selvästi foorumilta löytyy valtavasti mielipiteitä puolesta sekä vastaan , eli siis siihen onko järkevää heti alkuun sijoittaa harrastukseen rahaa muutamaa tonnia vai ei.

Tuosta Celestronin C925:sta kirjoittelin jo aikoinaan näin, joten ei siitä sen enempää:
Lainaus käyttäjältä: Timpe - 26.09.2009, 18:46:28
Celestron C925! Jaa miksikö? No kun kuulu planeettakuvaaja Damian Peachkin tykkää tästä putkesta http://www.damianpeach.com/c925review.htm

...mutta jotain kuitenkin hankinnan yleisestä filosofiasta. Kallista laitteistoa hankkiessa ostaja joutuu aina miettimään hankinnan hyötysuhdetta. Tuottaako hankinta hyötyä ja iloa hankkijalle itselleen ja lähipiirille vai tuoko se mukanaan mahdollisesti jotain sivuvaikutuksia tai haittoja (=joutuuko tuon takia luopumaan jostakin toisesta yleishyödyllisestä hankinnasta, kärsivätkö muut läheiset rahanmenosta tms. = ns. itsekkyysnäkökohta)? Yksinelävä sinkku, velka-arjessa painiskeleva ja lapsensa aikuisiksi kasvattanut perheellinen  miettivät kukin tätä seikkaa täysin erilaisista näkökulmista käsin. Itsellesi tästä ei näytä kertomasi perusteella tulevan haittaa, joten onnea täältäkin hienon havaintovälineen hankinnasta!  :cheesy:

Tämän jälkeen voikin jatkaa hankinnan moraalinäkökohtiin paneutumista omalta kohdalta asiaa tarkastellen. Tekisi mieli sanoa Nokkoselle, että osoittaudu laitteistosi arvoiseksi aikojen kuluessa. Tämä siksi, että Suomessa riittää naama vihreänä kadehtijoita, jos "ruoho näyttää aidan takana vähänkin vihreämmältä kuin omalla pihalla". Jupeilla ja juppileluilla (en tarkoita tässä suoraan CPC 925:sta, vaan yleisemmin) on hiukkasen huono kaiku viime vuosisadalta omissa korvissani, varsinkin jos ne jäävät olohuoneen nurkkaan näyttelyesineiksi tai niiden kautta on tarve leveillä ympäristölleen. Minusta käyttöön tullessaan kalliskin hankinta on aina hintansa arvoinen, mutta turhaan tehty hankinta on "moraalisesti väärin" muita (kenties puutteenalaisia) harrastajia kohtaan. Välineellinen aateluus näet velvoittaa, vaikkei sitä muut huomaisikaan...  :tongue: :wink:
- Timo Inkinen

Toni

LainaaEtsin tällä alkuperäisellä (menikö oikein vai väärin) kysymyksellä vain yleisellä tasolla harrastajien näkemystä kyseisestä asiasta, kun selvästi foorumilta löytyy valtavasti mielipiteitä puolesta sekä vastaan, eli siis siihen onko järkevää heti alkuun sijoittaa harrastukseen rahaa muutamaa tonnia vai ei.

Jos tähtikuvauslinjalle lähtee, niin muutama tonni alussa on pikkuhiluja. Saattaa mennä persaus edellä puuhun, jos ei tutustu aiheeseen hyvin perusteellisesti ja ymmärrä, että ilman kärsivällisyyttä ei selviä. Kaikki mulle nyt heti -harrastamisesta ei missään nimessä ole kyse.

Mulle riitti harrastusuran alussa alle tonni, mutta enpä hankkinutkaan mitään goto-härpäkkeitä. En ole hankkinut vieläkään enkä aio hankkia, kapeakatseinen visuaalihavaintoja tekevä DS-mies kun olen. Toisaalta jos aloittaisin vasta nyt, rahaa ei menisi senkään vertaa, jos lähtisin samanlaisella kalustolla liikkeelle kuin lähdin 8 vuotta sitten. Ovat meinaan perusdobsonienkin hinnat laskeneet sitten markka-ajan päättymisen. Huutonetissä näytti olevan GSO:n 300-millinen myynnissä 300 eurolla, mutta en ole hankkimassa taajamataivaan alle yhtään isompaa valoämpäriä.
T. Veikkolainen, Järvenpää
Ursan havaintokeskus Tähtikallio, Syvä taivas - ja Aurinko-harrastusryhmät

"Toisinaan, milloin Venus yksinään hallitsee noin 45 astetta horisontin yläpuolella, se säteilee niin voimakkaasti, että melkein voi lukea sen valossa ja esineistä, joihin se sattuu, jää huomattava varjo."
- Afrikka-kirja (A. Gallen-Kallela, 1931)