Onko kokemuksia, mitä okulaareja kannattaisi hankkia?

Aloittaja Nokkonen, 30.11.2009, 00:33:06

« edellinen - seuraava »

Nokkonen

Terve.
Tilasin muutama viikko takaperin Celestron CPC 925 GPS XLT ja tässä toimitusta odotellessa olen mietiskellyt okulaari asioita.

Itse olen jokseenkin noviisi näissä asioissa, joten olisin apuanne ja asian tuntemustanne vailla.

Havannointi on alkuun eli ainakin tämän talven täysin VISUAALI havannointia, kuuta ja planeettoja sekä kirkaampia paljaalla silmälläkin näkyviä kohteita tähystellään.
Opetellaan touhua.
Kyselenkin teidän mielipidettänne siitä ,mitä okulaareja mielestänne pitäisi hankkia kyseiseen laitteeseen näin alkuun jotta harrastus pääsisi mukavasti käyntiin.
Okulaarit tulisi olla laadukkaita tai erittäin laadukkaita, mielestäni  2 - 4 kpl  voisi olla hankittava määrä näin alkuun.

- Kuusuodin ?
- Laajakulma okulaari ?
- Ylä ja ala reunat sekä mitä sinne väliin ?
- Hintahaitari yhteensä hankinnalle 400-800

Onko omia kokemuksia tai mahdollisesti mielestänne jotain huonoja vaihtoehtoja joita tulisi välttää.

Erik Pirtala

Oma mielipiteeni on se, että kannattaa hankkia vähintään 3 okulaaria:

-Joku laajakenttäinen ja pitkäpolttovälinen (esim 30 mm) (laajat syväntaivaankohteet)

-Joku pienipolttovälinen ja suuren suurennoksen antava okulaari (10-7mm) (planeetat)

-Joku okulaari siltä väliltä (esim 20 mm) (kuu ja planeetat)

Putkessasi on apertuuria sen verran, että kuusuodin ei ole huono valinta.

Marko.J

Baader Hyperion -okulaarit ovat hinta-laatu suhteeltaan mielestäni erinomaisia. Hyperionia saa myös zoom-okuina, jolloin yksi vastaa pussillista. Mutta toki sitten RAHALLA saa parempiakin, riippuu, mihin oma vaatimustaso lopulta asettuu. Minulle Hyperion on ollut toistaiseksi tarpeeksi hyvä, enkä usko, että sen kanssa tunnet kovinkaan äkkiä heittäneesi rahasi kankkulan pohjattomaan kaivoon.

Sitten mulla on William Optics SPL (6mm), joka tuntuu myös ihan kelpo okulta planeetta- ja kuukatseluun. Näkökenttä sillä on tosin suppeampi kuin Hyperioneilla. Myös Celestron X-Cel on ihan ookoo okulaari.
Marko Järvinen
"Jos ei nippusiteillä ja jeesusteipillä tule kuntoon, niin sitten se on oikeasti rikki."
http://markonastroblogi.blogspot.fi

Kaukinen

Ääni täältäkin Hyperion Zoomille. Ja sen kaveriksi vielä joku avarampi 31 tai 36 mm niin siinähän se. Onhan noita parempiakin ja kalliimpiakin olemassa, mutta noilla taitaa tulla "best bang for the buck".
Celestron Nexstar 8i SE,  William Optics 2" Dielectric diagonaali ja mikrofokuseri, Celestron 80/600 ED APO, Celestron CGEM jalusta tuplasatulalla, Baader Hyperion 8-24mm Clickstop Zoom, Baader Hyperion Aspheric 36mm, Baader Ortho 7mm, Celestron reducer f6.3, LVI SmartGuider, Canon EOS 60Da

Timpe

Excelsiksen sivuilta voit katsoa käyttäjäkokemuksia eri valmistajien okulaareista maailmanlaajuisessa skaalassa:
http://www.excelsis.com/1.0/section.php?sectionid=22
Mitä enemmän arvioita, sitä luotettavampi kokonaisarvio on. Omat suosikkiokulaarini ovat Televuen valmistamia, mutta nuo eivät mahdu antamasi budjettiin (jos on tarkoitus hankkia 3-4 okulaaria). Mainittakoon kuitenkin Televuen erinomainen yleisokulaari keskisuuriin suurennuksiin eli 24mm Panoptic, josta arvio täällä. Tuolla saisit putkestasi 98x suurennuksen, 2.4 mm lähtöpupillin ja 0.66° (40') kuvakulman taivaalta, mikä olisi visuaalihavaitsemiseen aika makea konsepti. Tuon lisäksi tarvitset vielä jonkin n. 35-40mm laajakulmaokulaarin ja n. 8-10mm planeettaokulaarin, niin pääset hyvin alkuun havaitsemisessa. Myöhemmin (lompakon toivuttua ensi-shokistaan ;) voit vielä ostaa tuohon suurennusaukkoon sopivan 14-16mm okulaarin, jolla on ehkä vähiten käyttöä tuossa sarjassa.

Ai niin, jos vertaat Erkin ja minun suosituksia, niin huomaat että ehdotan hiukan pidempipolttovälisiä okuja hankittavaksi. Tämä siksi, että tuo SCT-putki on f/10 aukkosuhteeltaan ja kaipaa hiukan pidempaa okulaareja (kuin f/5...f/6 Newtonit) saadakseen "sopivat" lähtöpupillit käyttöönsä.
- Timo Inkinen

-Jarz-

Sen putken mukana tullee myöskin 40mm okulaari, mikä oli ihan laadukkaan oloinen ainakin omassa CPC 800 XLT GPS kokoonpanossani. Ihan vaan, että kannattaa kokeilla ennen kuin ostaa toista samankaltaista etukäteen.

JM
Jari
CPC 800 XLT - Skylux 70/700 - Pentax K10D - QHY5 - Atik 314L+

Nokkonen

Juu kiitoksia kommenteista.

Laitteen mukana tulee todellakin 40 mm oku enkä ymmärtänyt siitä mainita kun kysymystäni kirjoittelin, en kuitenkaan tiedä onko kyseinen okulaari laajakulma mallia ?

Zoom oku tuntuu hyvältä vaihtoehdolta mutta olisko se nyt sitten tämä Hyperion zoom vai löytyyko Televuelta jokin vastaava tai sitten löytyykö täysin jokin muun valmistajan asiallinen zoomi. William ? X-Cel ?

Jos otetaan tämä Timpen ehdottama Televuen yleis oku 24mm panoptic niin onko se turha jos ostoslistalla on hyvä zoomi ?

Johtopäätöskö: Planeettahommiin Televuen 8-10 mm vai ?
                      Kaveriksi jokin hyvä zoom.   Televuen (zoom) vai Hyperion zoom vai Mikä? mitä mieltä olette.
                      40 mm oku tulee putken mukana mutta jos tämä ei ole laajakulma niin pitäiskö laajakulma okua miettiä.

Visuaali havannointiin niin onko se alkuun sit tässä, kun ottaa viellä kuusuotimen.

Kyselen todennäköisesti vähän pöllöjä mut ku ei asiasta tiedä niin ei sit vaan tiedä,opetellaan.

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Nokkonen - 01.12.2009, 18:50:21
Jos otetaan tämä Timpen ehdottama Televuen yleis oku 24mm panoptic niin onko se turha jos ostoslistalla on hyvä zoomi ?
Johtopäätöskö: Planeettahommiin Televuen 8-10 mm vai ?
                      Kaveriksi jokin hyvä zoom.   Televuen (zoom) vai Hyperion zoom vai Mikä? mitä mieltä olette.
                      40 mm oku tulee putken mukana mutta jos tämä ei ole laajakulma niin pitäiskö laajakulma okua miettiä.

Tässä on paljon koulukuntaeroja eri havaitsijoiden välillä. Jotkut tykkäävät zoomeista, jotkut kiinteistä okulaareista. Itse olen kiinteäpolttovälisten okulaarien kannalla, jos on tarkoitus hankkia parasta kuvalaatua antavaa optiikkaa. (Käytännössä tällainen laatuero on kuitenkin vaikea havaita, jollei tee suoraa rinnakkaisvertailua kahden eri okulaarin välillä.) Oma yllä oleva ehdotukseni perustui neljän okulaarin sarjaan, jolla katetaan koko tarvittava polttovälialue sopivin portain: 40mm -> 24mm -> 16mm -> 9mm (suurennukset putkessasi 59x -> 98x -> 147x -> 261x). Ilman zoomia saisit hankittua nuo visuaalihavainnoissa tärkeät välipolttovälit (24/16mm) kohtuullisen laajakulmaisina (esim. 65...70°) ja hyvälaatuisina okulaareina, jolloin havaintokohteet näkyvät näkökentässä visuaalisesti parhaimmillaan (siis näyttävämmin kuin tuolla yksittäisellä zoom-ratkaisulla). Tuo putken oma 40mm vakio-okulaari on luultavasti jokin Plössl-ratkaisu, joten sen näennäinen näkökenttä on 40-50° tienoilla ja siksi näkymä tulisi olemaan selvästi kapeampi kuin noilla kahdella ehdotetulla laajakulmalla (=saatat haluta vaihtaa tämän myöhemmin tuohon yllä mainittuun 35-40mm laajakulmaan, joka olisi sitten 2" kokoinen okulaarijärkäle).

Sitten vielä se suuren suurennuksen antava planeetta/Kuu/kaksoistähti/yms. okulaari. Laitoin tuohon esimerkiksi 9mm polttovälin, joka antaa 261x suurennuksen, mikä on vielä kohtuullisen usein käyttökelpoinen suurennusalue ilmakehän seeingin suhteen. Jos mennään tästä selvästi suurempiin suurennuksiin, alkavat ilmakehän häiriöt haittaamaan havaitsemista yhä useammin. Toisaalta tätä reilusti pienemmillä (alle 200x) suurennuksilla esim. planeetat jäävät näkökentässä kovin pieniksi läpimitaltaan. Tämän molemmilta puolin löytyvät 8mm (294x) tai 10mm (235x) okulaarit ovat tuolle 9-milliselle käypäisiä vaihtoehtoisia okuja, joten on hiukan makuasia minkä valitset.

En ole tehnyt planettaokulaarista mitään tarkempia suosituksia, koska sen kanssakin on erilaisia koulukuntia, joille erilaiset asiat ovat tärkeitä. Lukaise vaikka CloudyNightsin testi aiheesta: (sovella esim. tuon 9-millisen hankintaan)
   http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=1935 (6 mm Lunar/Planetary Eyepiece Comparison (As Viewed in a 4" APO and a 10" Dobsonian))
Itselläni on okulaarisalkussa sekä Televue Radianeja että University Opticsin HD ortoskooppeja tähän tarkoitukseen. Radianit ovat näistä kahdesta mukavampia katsoa visuaalisesti, mutta UO:n HD ortoskoopit antavat absoluuttisesti (ja marginaalisesti) paremman "on-axis" kuvan suurilla suurennuksilla. Valinta näiden välillä menee hiukan käyttökohteen mukaan, sillä esim. Kuuta on parempi katsoa tasaisen näkökentän antavalla, kohtuullisen laajakulmaisella Radianilla. Toisaalta pitkään Jupiteria tuijoteltuani saatan todeta, että halpa ortoskooppiokulaari näyttää hiukan enemmän tästä kaasujättiläisestä kuin 3x tätä kalliimpi Radian.

Tämä kaikki olettaen, että ilmakehän seeing ei ole rajoittavana tekijänä (kuten se useimmiten on). Lisäksi kannattaa muistaa, ettei mikään valmistaja ole laadun yksiselitteinen  synonyymi. Tuolta Excelsiksestä huomaat, että on lukuisa joukko muitakin hyviä merkkejä kuin esim. käyttämäni Televue. Okulaarien polttoväli/suurennus/näkökenttä/yms. laskuihin voi kylläkin käyttää huoletta tuon merkin okulaarilaskinta  :laugh:
Ps. Yllä olevat neuvot tulevat sitten sen mukaan, mitä pyysitkin tuossa alussa: "Okulaarit tulisi olla laadukkaita tai erittäin laadukkaita..."
- Timo Inkinen

spuge

Ehdotan, että hankit ensimmäiseksi ainoastaan Baaderin zoomin. Sopii hyvin käyttötarkoitukseesi sikäli, että sillä saat kuulle ja planeetoille sopivat suurennokset (n. 100x - 300x) ja laatu on useimmille riittävän hyvä. Näkökenttäkin on laajahko välillä 8 - 20 mm. Säästyt pimeässä / pakkasessa okulaarinvaihto-operaatiolta, joten pääset harrastukseen kiinni vaivattomasti. Sitten kun okulaarin polttovälin vaikutus näkymiin tulee tutuksi, niin varmaan jo pian itsekin tiedät minkä okun haluat seuraavaksi.

Jos haluat hifistellä, eli haluat "vain parasta", niin sitten unohdat zoomit ja ostat noita ehdotettuja televuen okuja.

WO Megrez 72/432, SW SkyMax 180/2700

Timpe

- Timo Inkinen

Meade-mad

6/2007 Tähdet ja Avaruus käsitteli zoom okulaareja, esillä erityisesti Baader.

jk
Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas

Nokkonen


Timo Kuhmonen

Lainaus käyttäjältä: Nokkonen - 01.12.2009, 23:37:52
no mitä ne siitä sanoivat ?
Kirjastosta lehti löytyy, jos tätä tarkoitit. Tietääkseni noita juttuja ei ole sähköisenä....

Nokkonen

Kiitos neuvoista.

Tilasin laiteen kylkeen nyt sitten tämän Baaderin hyperion zoomin, harjotellaan nyt tällä ja kartutetaan kokemusta.