Havaintokohteet ja havaitseminen > Sumut

Simeis 147

(1/4) > >>

Iiro Sairanen:
Moro,

Tässä on ollut muutamassakin eri paikassa keskustelua laajasta supernovajäännöksestä, joka sijaitsee Härän ja Ajomiehen rajalla beta Tau (Elnath) tähden kupeessa. Kohde tunnetaan nimellä Simeis 147 tai Sh 2-240 ja se tarjoaa kovan haasteen visuaalihavaitsijoille. Kourallinen ihmisiä on pystynyt näkemään osia siitä. Valokuvaajille tämä ei kuitenkaan tuottane sen suurempia ongelmia, joten olisiko mahdollista, että Astronettiläiset yrittäisivät kuvata kohdetta ja laittaisivat kuvia tänne näytille? Netistä löytyi yksi heikohko suomalainen kuva. Tässä on sen sijaan edustava otos kohteesta + etsintäkartta: http://www.skyfactory.org/simeis147/simeis147.htm

Visuualihavaitsijoille vinkiksi, että kohde vaatii pientä suurennusta ja laajaa näkökenttää. O-III on miltei pakollinen, myös UHC:tä kannattaa tarjota okulaariin.

Never:
Jep, näin.  ;D

/Jake

Timo-Pekka Metsälä:
Yritin kuvata tuota 22.12.2006. Täytyy sanoa, että kohde on varmaan himmein sumu, jota koskaan olen yrittänyt kuvata. Kova tuuli haittasi kuvaamista. Sen jälkeen, kun tuulenpuuska oli repinyt lämmittimen irti objektiivista, alkoi huolestuttamaan, että jos se kaataa koko jalustan. No eipä kaatanut kuitenkaan, mutta valottelu jäi kesken. Valotusaika 1h 6min H-alfa -suotimen läpi 135 mm f/3.5 kamerakakkulalla sekä ATK-16HR -kameralla.Tässä invertoidussa versiossa näkyy ehkä vähän paremmin ohuita sumuhaituvia:

Sombrero:
Hienoja kuvia jälleen Metsälältä. Tuo negative kuva on todella hienon ja mielenkiinoisen näköinen! :)

Markus:
Oiva tosiaan tuo tmetsalan negatiivikuva. Iiro, oletko koettanut piirtää kohdetta?

-- Markus

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta