Kaukoputket > Yleistä kaukoputkista

Linssikaukoputki vs. peilikaukoputki?

(1/10) > >>

Regulus:
Omistin taannoin peiliputken 150x750. Sillä sai 2x Barlowilla ja 6mm okulaarilla muistaakseni n. 220x suurennoksen ja sillä näki hikisesti Saturnuksen renkaat. Luin juuri T+a -lehdestä, että 100mm putkella "näkee mukavasti Saturnuksen renkaista Cassinin jaon." Edellä kuvatun perusteella kyseessä on pakko olla linssiputki. 150mm linssiputkia myydään erinomaisina havaintovälineinä syvään avaruuteen. Eli onko vastaavan kokoinen linssiputki noin selvästi tehokkaampi kuin peiliputki. Alkaa vähän kiinnostaa sellainen 90-127mm linssiputki. Mitenkä tuollainen sopii sumuihin kuten esim  M57? Pitemmällä putkella saa tietenkin suuremmat kertoimet, mutta miten käy valovoiman?

Iiro Sairanen:
Linssiputki on tehokkaampi, mutta kyllä Cassinin jako näkyy leikiten 10 cm:n peiliputkella ja 100-kertaisella suurennuksella.

rafael:
Olen nähnyt cassinin  jaon omalla peiliputkellani joka on 114/500 ja hyvin se näkyi. Linssiputkia pakkaa vaivaamaan värivirhe mistä johtuen kuva ei ole terävä. Linssin värivirhe voidaan poistaa aika hyvin niinsanotuilla apokromaattisilla linsseillä ,niissä käytetään kahta tai kolmea eri lasilaatua  .Linssiputket soveltuvat hyvin planeettojen ja kuun katselemiseen , mutta syvän taivaan kohteisiin ne eivät sovellu  niin hyvin kuin peiliputket , ja sitäpaitsi ne ovat kalliita . 150 millinen linssiputki  maksaa ainakin 900 € kun saman kokoinen peiliputki 330 €  .

webbe:

--- Lainaus käyttäjältä: rafael - 18-12-2006, 18:34:36 ---Olen nähnyt cassinin  jaon omalla peiliputkellani joka on 114/500 ja hyvin se näkyi. Linssiputkia pakkaa vaivaamaan värivirhe mistä johtuen kuva ei ole terävä. Linssin värivirhe voidaan poistaa aika hyvin niinsanotuilla apokromaattisilla linsseillä ,niissä käytetään kahta tai kolmea eri lasilaatua  .Linssiputket soveltuvat hyvin planeettojen ja kuun katselemiseen , mutta syvän taivaan kohteisiin ne eivät sovellu  niin hyvin kuin peiliputket , ja sitäpaitsi ne ovat kalliita . 150 millinen linssiputki  maksaa ainakin 900 € kun saman kokoinen peiliputki 330 €  .

--- Lainaus päättyy ---
Mites tuollainen 150 millinen linssiputki soveltuu DS kohteiden katseluun? Villenkellossa lukee erään kohdalla, että "Omiaan syvän avaruuden tarkkailuun".

Oscuro:
Kyllähän 150mm peiliputkella näkee DS -kohteita, mutta kannattaa ostaa niin iso kuin on mahdollista.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta