Forest park in Scotland named one of the world's best for stargazing

Aloittaja Tumppu, 16.11.2009, 09:47:07

« edellinen - seuraava »

Tumppu

Koskahan Suomessa herättäisiin käyttämään valosaasteettomuutta matkailuvalttina...
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-1228059/Its-stars-Forest-park-Scotland-named-worlds-best-stargazing.html

"As part of the selection process, the quality of sky above the park was measured using a sky quality meter.

The darkest reading, such as that in a photographer's darkroom, would be 24, while a likely reading in a major city would be 15 or 16. Galloway Forest Park was rated 23 on the scale."

Artikkeli ei tosin kerro kuinka montä selkeää yötä vuodessa kyseisessä puistossa on  :wink:
"In the beginning the Universe was created. This has made a lot of people very angry and has been widely regarded as a bad move."

Never

Tästä oli kanssa juttua CN foorumeilla jo viime kuussa: http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Cat/0/Number/3407740/page/0/view/collapsed/sb/5/o/all/fpart/1

"Feel free to check out the two trillion dark sky sites of Northern Finland "

/Jake

Iiro Sairanen

Tuo 23 mag taivas kuullostaa aika utopistiselta, kun katsoo noita kuvia. Pilvisellä kelillä voisi olla mahdollinen.
Iiro Sairanen
--> http://deepsky.arkku.net <--

timokarhula

#3
Iiro on ollut viettämässä lomaa meikäläisen asunnossa Länsi-Australiassa joulukuun alusta lähtien.  Kävin itse siellä reilut neljä viikkoa marras-joulukuussa.  Kuten ymmärrätte on valosaaste tuntematon käsite Batavia Coastin sisämaassa, Outbackissa!   :rolleyes:

Molemmat meistä mittasimme taustataivaan pimeyden eräällä farmilla joka sijaitsee 130 km lähimmästä kylästä jossa on yli 500 asukasta.  Minun SQM-L mittari näytti 22.08 ja Iiron SQM 22.09 aivan tähtikirkkaan taivaan alla.  Koko taivaankannen yli johtava Zodiakkinauha oli härnäävän kirkas, vastavalo aivan linnunradan vieressä oli erotettavissa, linnunrata heitti varjoja maahan, airglow oli selvä n 20° korkeuteen.  Koko yön vilahti himmeitä, sporadisia meteoreita taivaalla.  Rajamagnitudi paljain silmin oli 7.6-7.9.

Havaitsimme yksi ensimmäisinä ihmisinä maailmassa materiasillan joka ylettyy Suuresta Magellanin pilvestä Linnunrataan.  Tätä siltaa ei ole edes tieteellisesti tutkittu ja en löydä valokuvaa tästä kohteesta mistään vaikka olen etsinyt!  Silta johtaa päin tähteä Alfa Tringulum Australaeta ja menee suoraan taivaan etelänavan yli.  Tämä ei ole se ns "Magellanic Stream" joka menee toiseen suuntaan ja on pelkkä radiokohde.
 
Iiro on saanut käyttää minun tuliterää 10-tuuman SkyWatcher Dobson-putkea lähtöni jälkeen.  Iirolla taitaa olla vähän kerrottavaa kun hän palaa takaisin Suomen kylmään nyt viikonloppuna.   :grin:   Itse koin 72° asteen lämpöeron kun saavuin Ruotsiin juuri ennen uutta vuotta (+42°.6 -> -29°.4)!

/Timo Karhula