Lasikuituputki aihiona (ja Sonotube-vaihtoehtona)?

Aloittaja Timpe, 07.02.2008, 23:00:59

« edellinen - seuraava »

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Lauri Uusitalo - 07.08.2008, 16:07:46
Timpe, kuinka on pahvi toiminut putkena? Pysyyko suorana ja kuivana? Entas kiinnittaminen, isot prikat ja mutterit?

Joo, kyllä se toimii... alustavasti perstuntumalla, kun en ole vielä saanut putkea lopullisen jalustan päälle :)

Lyhyet kommentit tällaisen Sonotube-kartonkihylsyn käytöstä tämänhetkisen tietämykseni perusteella:
+  helppo työstää (katkaista, porata, maalata yms.)
+  suhteellisen kevyt materiaali kokoisekseen
+  miellyttävä materiaali pakkaskeleillä (lämpöominaisuudet?)
o  pysyy (kait) suorana, kun käyttää riittävän leveitä pantoja (yms.) kiinnitykseen
o  kosteudensieto lienee ok, kun tuon maalaa hyvin (minulla spray-automaaleja nyt 6-7 pintakerrosta (+ 2krs lakkaa) ja sisällä mattamustaa 3-4 kerrosta)
-  osien kiinnittäminen vaatii taakseen riittävän SUURET metalliset vastakappaleet. Esim. tarkennuslaitteen alla 10x10cm + paksuudeltaan 3mm Alu-levy ei riittänyt, vaan piti vaihtaa tuonne jokin 15x20cm/3mm levy, jotta tarkennettaessa syntyvät tärinät eivät näkyisi liikaa kuvassa haitaten tarkennusta!
-  reikien jälkikäsittelyyn kannattaa (=joutuu) käyttämään juoksevaa pikaliimaa, joka imeytyy pahvin kudoksiin ja kovettaa reikien reunat/ympäristön
-  ruuvien alle joka paikkaan noin 10-15mm (minimihalkaisijaltaan) aluslevyt ja silti kiristysmomentti on rajallinen ts. putken saa kuopalle ruuvien/alustelevyjen alta
-  pääpeilin kiinnitystä putkeen joutui erikseen vahvistamaan (ks. kuva) eli ei voi pultata pidintä suoraan putkeen kiinni
- iskunkesto on heikko eli tuota saa kolhittua melko helpolla kuljetuksessa

Palaan asiaan, kun saan tuon jalustalle ja tähtitaivaan alle oikeaan käyttöönsä, nyt käyttötuntuma on vielä liian pintapuolinen lopullista tuomiota varten  :-\
- Timo Inkinen

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 08.08.2008, 22:46:37
Lyhyet kommentit tällaisen Sonotube-kartonkihylsyn käytöstä tämänhetkisen tietämykseni perusteella...

Kun awallin kysäisi Sonotubesta, niin kerron vielä sen verran lisätiedoksi, että tällä putkityypillä on jonkinlainen ominaisuus "värinään". Crayford fokuseria tarkennettaessa huomaa, että näkökenttä värisee kevyesti tarkennusmekanismia kierrettäessä. Samoin Gemini G41:llä ajelu hitaasti kohdetta etsien värisyttää putkea jonkin verran. Luen tämän ominaisuuden pieneksi haitaksi, joka tulee ilmeisesti huokoisesta putkimateriaalista. Lämpötermiset ominaisuudet ovat vielä tutkimatta tarkemmin...
- Timo Inkinen

Timpe

Tänään tuli vielä yksi miinus Sonotuben listalle. Nimittäin aiempi arvioni...
>> o  pysyy (kait) suorana, kun käyttää riittävän leveitä pantoja (yms.) kiinnitykseen
... vaatii täsmennystä.
Tutkin putkeni kollimointia tänään tarkemmin ja ihmettelin kollimoinnin siirtyilyä, kun pyöritin putkea TV-tuolin istuinosan ja vaakaan käännetyn selustan päällä. Putki oli siis tuettu kahdesta kohtaa eli hiukan tarkennuslaitteen alta ja melko läheltä putken alapäätä (ei siis omien kiinnityspantojensa varassa, kuten silloin kun putki on kiinni jalustassa). Tällainen nyt käytössäni ollut n.120 cm jänneväli on ilmeisesti 6 mm seinävahvuudelle liikaa ja Sonotube-putki TAIPUU laserkollimaattorilla havaittavasti! Toisin sanoen yhdessä asennossa keskelle pääpeiliä kohdistamani apupeilin heijastama lasersäde ei ollut enää keskellä pääpeiliä, kun putkea oli käännetty 180 astetta pituusakselinsa ympäri (säde oli noin 1 cm keskustan ulkopuolella). Putki oli tässä testissä noin 45 asteen kulmassa vaakatasoon nähden.

Tutkin lisää tätä taipumista ja asetin putken lattiaa vasten pitäen sitä yläreunasta käsin kiinni. Putki tukeutui lattiaan putken reunan yli tulevan peilinpitimen kiinnityskorvaketta vasten. Kallistin putkea pystyasennosta sellaiset 30 astetta sivuun ja pyörittelin sitä ympäriinsä kiinnityskorvakkeen varassa. Nyt kollimointi pysyi koko ajan peilin keskusmerkinnän (n.1 cm rengas) sisällä. Kokeilin kaikki kolme kiinnityskorvaketta eri asennoissa samoin lopputuloksin kuin ensimmäisellä; ei merkittävää taipumaa, kun putkeen ei kohdistu vääntöä kahden ääripään välille.

En nyt pääse sateenuhkan takia ulos kokeilemaan tätä putken ollessa omalla jalustalla ja omissa kiinnityspannoissaan, mutta asia vaatii selvästi lisätutkimuksia.
Tämän kokemuksen perusteella Sonotube putki saattaa vaatia jonkinlaisen pitkittäisen tukirakenteen ("luurangon") ympärilleen, mikä kannattaa huomioida suunnitelmissa, jos tätä putkivaihtoehtoa aikoo hyödyntää.
- Timo Inkinen

marduiz

Hei. Tuollainen pahvi putken materiaalina on mielenkiintoinen vaihtoehto. Maalaisjärjellä ajateltuna sen luulisi olevan hyvä koska pahvi ei juurikaan reagoi lämpötilan vaihteluihin. Tukevuutta siihen saisi kun laminoisi lasikuidusta 2-3 mm:n paksuisen kerroksen ulkopintaan, samalla se antaisi säänkestävyyttä. Painoahan se toisi lisää mutta eikös se samalla eliminoisi ylimääräisiä värähtelyjä ;). Kyseinen operaatio ei ole ollenkaan niin vaikea tai eksoottinen miltä se kuulostaa, vaatii vaan huolellisuutta ja hieman tietoa lasikuidun kanssa työskentelystä.

En muuten ihmettele jos tuossa yhdessä lainauksessa mainittiin että lasikuituisen putken kantamiseen tarvittiin kaksi miestä, 40 cm paksu ja melkein 2,5 metriä pitkä putki voi painaa muutaman kilon ;)

T: Markus, muutaman lasikuituveneen tehnyt

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 11.11.2008, 22:26:30
>> o  pysyy (kait) suorana, kun käyttää riittävän leveitä pantoja (yms.) kiinnitykseen
... vaatii täsmennystä.
Tällainen nyt käytössäni ollut n.120 cm jänneväli on ilmeisesti 6 mm seinävahvuudelle liikaa ja Sonotube-putki TAIPUU laserkollimaattorilla havaittavasti! Toisin sanoen yhdessä asennossa keskelle pääpeiliä kohdistamani apupeilin heijastama lasersäde ei ollut enää keskellä pääpeiliä, kun putkea oli käännetty 180 astetta pituusakselinsa ympäri (säde oli noin 1 cm keskustan ulkopuolella).
Lainaus käyttäjältä: marduiz - 15.11.2009, 20:00:04
Hei. Tuollainen pahvi putken materiaalina on mielenkiintoinen vaihtoehto...

Hyvä kun nostit tämän ketjun ylös, koska tuohon yllä olevaan on tullut vieläkin lisää kokemusta. 6mm seinävahvuudella oleva Sonotube-putki ei näet kuitenkaan taivu ihan noin paljoa, mitä tuolla yllä kertoilin. Taipumien syyksi löytyi tässä välissä pääpeilinpidin, joka antoi liikaa periksi sivuttaissuunnassa. Tästä lisää juttua tässä viestissäni. Mutta tästä huolimatta kannattaa olla huolellinen kun tekee mitä tahansa kiinnitystä tällaisen kartonkiputken pintaan. Kuvaustesteissä olen päässyt noin 5 minuutin valotuksiin ilman liikoja taipumia (link), joten putkimateriaali lienee ok tässä suhteessa.

Pahviputken sääkestosta voin kertoa sen verran, että suurempia ongelmia ei ole (vielä) esiintynyt tässä suhteessa. Putkeni on maalattu spray-automaaleilla (kiiltävää pintamaalia ulkopuolelle ja mattamustaa sisäpuolelle) n+1 kertaan, joten maalikerroksia on pinnassa lukuisia. Tämän lisäksi pinta on vielä vahattu Teflox-autovahalla. Maalipinnassa on sinällään sellainen mielenkiintoinen ilmiö, että taskulampun valossa tuossa näyttää olevan pienen pieniä mosaiikkihalkeamia kauttaaltaan. Päiväulkonäköön tällä ei ole vaikutusta, koska päiväsaikaan tätä halkeilua ei näy. Putkimateriaalin kosteuden imemisestä en osaa sanoa mitään, koska putki on nykyisin kylmässä ulkovarastossa ja havaintojen aikana pintaan tulleet pakkashuurteet ovat aina sulaneet/kuivuneet pois ennen seuraavaa havaintokertaa. Luultavasti tuo on jonkinlaisessa dynaamisessa tasapainotilassa ympäristönsä kanssa hiukan samaan tapaan kuin tulitikut/paperit kostuvat/kuivuvat aavistuksen ulkovarastoinnissa.

Putkivirtauksia en ole käytössä havainnut enää sen jälkeen, kun siirsin putken ulkovarastointiin. Nyt pääpeili on valmiiksi niin lähellä ulkoilman lämpötilaa, että havainnot voi aloittaa samantien putken pystytyksen ja tasapainotuksen jälkeen. Peilin alla olevaa lisäpuhallinta olen käyttänyt harvakseltaan, mutta tästä pitäisi tehdä vielä lisätutkimusta putkivirtausten esiintymisen suhteen suurilla suurennuksilla.
- Timo Inkinen