Vinkkejä piirtämiseen - Avoimet tähtijoukot

Aloittaja Never, 23.05.2007, 13:43:38

« edellinen - seuraava »

Never

Vanha ohje, mutta laitetaan tännekin jos jotain kiinnostaa. Olisi myös mukava nähdä samanlainen yhteenveto muilta harrastajilta miten piirrätte, jos piirrätte. Ja muistakaa tosiaan, pyöreiden pallojen piirtämiseen ei paljoa tarvita ja harjoittelu tekee mestarin, tai ainakin pyöristää tähdet! Pallomaiset, galaksit ja sumut ovat sitten luku erikseen...

Step 1
Etsi kohde ja nauti siitä. Yritä saada hyvä yleisvaikutelma kohteesta kokonaisuutena, kentästä ja muista (mahdollisista) mielenkiintoisista asioista kentässä. Merkkaa myös tähtien mahdolliset värit ja yritä piirtää tähdet mahdollisimman oikeille paikoille (lisää juuri piirroksen käyttöarvoa).

Step 2
Sovita kohde sopivaan kenttään, jossa se ei ole liian suuri eikä liian pieni ja näyttää mahdollisimman hyvältä. Piirrä kaikki mitä näet tällä suurennoksella. Seuraavaksi, tuplaa tai triplaa suurennos ja todella revi kohteesta irti kaikki mahdollinen: pienet yksityiskohdat, erittäin himmeät tähdet, kaksoistähdet jne. Riippuen kohteesta ja piirtäjästä, voi hyvinkin käyttää 2-3 havaintokorttia yhteen piirrokseen. Ensimmäiseen piirretään kohde sopivaan kenttään ja piirretään kirkkaimmat tähdet kentästä. Toiseen piirrokseen piirretään kohde suurella suurennoksella kaikkien mahdollisten herkkujen kera. Merkkaa ylös myös kellonaika sekä ilmansuunnat.

Step 3
Ja homma pelittää! Seuraava vaihe tapahtuu sisällä, lämpimässä sopivan lyijykynän kera (HB tässä). Ota esille piirtämäsi piirros (tai tässä tilanteessa kaksi piirrosta) ja tarkastele miten pahaa vauriota sait aikaiseksi.

Piirros 1 - laaja kenttä korjauksilla

Piirros 2 - kohde korjauksilla

Step 4
Rumalta näyttää, mutta nyt on mahdollisuus korjata asia. Tässä vaiheessa piirrokset siis tuskin näyttävät vielä kovinkaan erikoiselta: Löytyy korjattavaa, tähdet ovat viivoja ja muutenkin yleisvaikutelma on hieman sotkuinen. On aika yhdistää kaksi piirrosta yhdeksi kokonaisuudeksi joko ottamalla kokonaan uusi havaintokortti tai yhdistämällä vain toinen toiseen. Muista korjata virheet alkuperäisissä piirroksissa. Tee myös tähdistä mahdollisimman pyöreitä, huonollakin kollimoinnilla tähdet ovat toivottavasti pistemäisiä kaukoputkessa ja lisäksi huolellisesti ja kauniisti tehty piirros lisää sen käyttöarvoa huomattavasti.

Piirros 3 - piirros yhdistettynä ja korjattuna


Step 5
Nyt näyttää jo paremmalta ja toivottavasti piirros vastaa näkemääsi mahdollisimman hyvin, sitähän se piirtäminen juuri on - vaikka komposiitti piirroksesta onkin kyse. Vielä puuttuu pienoinen viimeistely.... poista kuvankäsittelyohjelmalla mahdolliset roskat ja muut ylimääräiset, siis myös "Epookki" ja "Tyyppi". Riippuen skannerin asetuksista, voi piirrokseen myös hyvin lisätä hieman kontrastia (+20 tässä) ja lisää myös kaikki mahdolliset muut herkut laidoille (suurennos, kompassi...). Tarvittaessa piirrosta voi myös kääntää (vertailun helpottamiseksi) - vaikkapa pohjoinen ylös-tyyliin - ja olet valmis!

Piirros 4 - viimeistelty versio

Riippuen kohteesta, alkuperäisen piirroksen tekeminen ulkona vie 20 min - 4h. Aina voi tietysti ihmetellä, miten piirroksen tekeminen vie 4h, mutta jokainen varmasti muistaa näkymän NGC 884 & NGC 869 pienellä suurennoksella... sisältäen ~100 tähteä per joukko + taustataivas. 1 tähti = 1 min niin kyllä siinä pakkasessa kylmä ehtii jo tulemaan. 10 vuoden yrittämisen jälkeen, en ole kohdetta onnistunut vieläkään piirtämään sopivan näköiseksi.

/Jake

Iiro Sairanen

Lainaus käyttäjältä: Never - 23.05.2007, 13:43:38
Ja muistakaa tosiaan, pyöreiden pallojen piirtämiseen ei paljoa tarvita ja harjoittelu tekee mestarin, tai ainakin pyöristää tähdet! Pallomaiset, galaksit ja sumut ovat sitten luku erikseen...

Aijjai, itse taas koen pyöreiden tähtien tekemisen kaikista vaikeimmaksi hommaksi. DS-kohteet ovat helpohkoja piirtää, mutta pyöreää pistettä ei kynällä saa aikaiseksi.

PS. Jos piirros näyttää joka suunnasta tarkasteltuna hyvältä, se on silloin sitä.
Iiro Sairanen
--> http://deepsky.arkku.net <--

Never

Tein viime viikolla eräänä selkeänä (ja hyvin hyvin tylsänä) yönä taas yksinkertaisen oppaan avonaisen tähtijoukon (NGC 1664) piirtämiseen ja lähinnä siitä miten itse piirrän. Naputus löytyy kolmannella kotimaisella kielellä täältä:

http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Cat/0/Number/3408022/Main/3407984#Post3408022

/Jaakko